Zawsze miej w kuchni: kurczaka, paprykę i cebulę

Kurczak słodko-kwaśny (Fot. Marcin Klaban)

Tadżin z ciecierzycy i kurczaka
Składniki
- 1 duża cebula
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- po 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, kuminu i chilli
- szczypta mielonego cynamonu
- 2 puszki (po 400 g) ciecierzycy
- 1/2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie
- garść świeżej kolendry
- 1 cytryna
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 udka kurczaka
- 2 piersi kurczaka
- 3 marchewki
- 10-15 dag ugotowanej zielonej al dente, najlepiej na parze fasolki szparagowej
- 1/4 szklanki posiekanej mięty
Sposób przygotowania
Cebulę pokrojoną w piórka, roztarty czosnek i imbir szklimy na oliwie - 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Dodajemy przyprawy, smażymy kolejną minutę. Wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy osączoną ciecierzycę z puszki, pomidory wraz z zalewą, posiekaną świeżą kolendrę, cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki i sok cytrynowy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. Mięso kurczaka (udka kroimy na dwie części), nacieramy solą i pieprzem, wkładamy do garnka z ciecierzycą. Dusimy 30 minut pod przykryciem. Dodajemy obrane i pokrojone na kawałki marchewki, jeśli trzeba dolewamy wody, tak aby składniki były przykryte, gotujemy 10 minut. Dodajemy fasolkę, po 5 minutach zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem, ew. dodajemy jeszcze trochę soku z cytryny. Przed podaniem posypujemy miętą.

Chrupiący kurczak nadziewany pastą z chorizo
(Dla 4 osób)
Składniki
Nadzienie:
- 50 g chorizo
- 1 duża czerwona cebula
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 białko
- 1 czerwona papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umieszczamy blachę do pieczenia w piekarniku i rozgrzewamy go do 230°C. Siekamy i miksujemy (niezbyt drobno) wszystkie składniki nadzienia. Kurczaka myjemy i osuszamy, nacieramy solą i pieprzem na zewnątrz i od środka. Delikatnie oddzielamy palcami skórę na piersiach kurczaka od mięsa. Nadzienie wkładamy ostrożnie w utworzone kiesze-nie, tak by nie rozerwać skórki. Do wnętrza kurczaka wkładamy cytrynę pokrojoną w ćwiartki i rozmaryn. Bawełnianą nicią podwiązujemy pod spód skrzydełka kurczaka. Pieczemy przez godzinę, co jakiś czas polewając sosem, który się wytworzy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Orientalny kurczak z morelami
Składniki
- 4 piersi (około 800 g) z kurczaka
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 czereśniowe papryki
- 50 g suszonych daktyli
- 200 g suszonych moreli
- 2 obrane pomidory
- 2 łyżeczki kminku
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w poprzek włókien na paski. Na małym ogniu roztapiamy masło i podsmażamy na nim na złoty kolor pokrojone w kosteczkę cebulę oraz czosnek. Dodajemy posiekane i wypestkowane papryczki oraz kurczaka, smażąc go na złoty kolor. Dodajemy pół szklanki wody, daktyle pozbawione pestek, połówki moreli i posiekane pomidory. Przyprawiamy kminkiem i dusimy 20 minut. Dodajemy jogurt i dusimy jeszcze 5 minut.

Kurczak słodko-kwaśny
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- kawałek (2 cm) imbiru
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1/2 kg piersi (4 sztuki) kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 250 g ananasa z puszki (w kawałkach)
Sos:
- 1 szklanka soku ananasowego (zalewy z puszki)
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki octu z czerwonego wina
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Drobno posiekany czosnek, obrany i starty imbir oraz pokrojoną w słupki cebulę podsmażamy na oleju w woku lub na dużej patelni o grubym dnie. Mieszamy wszystkie składniki sosu, wlewamy do woka, zagotowujemy i pozostawiamy kilka minut na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje. Wrzucamy pokrojone w paski piersi kurczaka, paprykę pokrojoną w kostkę oraz ananasa. Smażymy 6-8 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem długoziarnistym lub nudlami.

Fajita
(dla 2 osób)
Składniki
- 100 g pasków marynowanej piersi kurczaka
- 100 g marynowanej polędwicy wołowej
- 50 g cebuli
- 60 g słodkiej papryki (czerwonej i zielonej)
Na marynatę:
- świeża kolendra, czosnek, sok z cytryny, sos sojowy i olej
Sposób przygotowania
Robimy marynatę z garści kolendry, posiekanych dwóch ząbków czosnku, łyżki soku z cytryny, łyżki sosu sojowego oraz dwóch łyżek oleju. Oba rodzaje mięsa muszą leżeć w marynacie co najmniej 6 godzin, a najlepiej całą noc. Cebulę i paprykę kroimy w piórka. Na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) smażymy na złoty kolor mięso i dodajemy do niego warzywa. Wszystko razem grillujemy jeszcze przez parę minut. Danie to znakomicie wygląda i smakuje jedzone prosto z rozgrzanej żeliwnej blachy (lub patelni; tak jedzą je Meksykanie). Fajitę serwujemy z ugrillowanymi tortillami. Jako dodatek można podać mus z fasoli i czerwoną marynowaną cebulę.

Paella z kurczakiem i krewetkami
(dla 6 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 100 g chorizo (ewentualnie ostrej węgierskiej kiełbasy lub litewskiego kindziuka)
- 1 łyżka kurkumy
- 500 g mięsa z podudzia (bez kości) kurczaka
- sól i pieprz
- 1 czerwona papryka
- 300 g ryżu do paelli
- 1 l wrzącej wody lub bulionu drobiowego
- 16 podgotowanychtygrysich krewetek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, cebulę i chorizo pokrojone w kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty, aż cebula się zeszkli, a z kiełbaski wytopi się tłuszcz. Dodajemy kurkumę, kurczaka pokrojonego w kostkę i smażymy 10 minut, aż mięso będzie złociste.
Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę, wsypujemy ryż (ewentualnie może być ryż do risotto, np. arborio) i zalewamy połową wrzątku lub bulionu. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnię i gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlewamy pozostałą część wody lub bulionu, znowu przykrywamy i gotujemy, aż płyn się wchłonie, jakieś 10 minut. Ryż powinien być al dente. Wrzucamy rozmrożone krewetki i mieszamy, aby się podgrzały. Posypujemy posiekaną natką. Podajemy z cząstkami cytryny.