Połączenie tradycyjnej kuchni z nowoczesnością. Co jedzą Brytyjczycy?

Lemon curd (Fot. Arkadiusz Ścichocki)

Fish and chips
Obowiązkowo zawinięte w stronę któregoś z poczytnych dzienników. Tak sprzedaje się je już od 150 lat
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- 15 ml wody mineralnej
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki octu
Oraz:
- 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)
- 5 dużych ziemniaków o zwięzłym miąższu
- 2 cytryny
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i posól. W mące zrób zagłębienie. Wymieszaj mikserem wodę z mlekiem, jajkiem i octem. Powoli wlewaj mieszaninę do zagłębienia. Drewnianą łyżką mieszaj tak długo, aż powstanie gładkie jednolite ciasto. Odstaw na 10 minut do napęcznienia. Zrób frytki (chips): obierz ziemniaki, pokrój je w słupki. Włóż do miski z zimną wodą. We frytkownicy rozgrzej olej. Frytki osusz papierowym ręcznikiem i smaż porcjami w oleju o temp. 150°C (po 4 minuty). Wyjmij łyżką cedzakową i przełóż do miski. Przygotuj ryby: filety pokrój na kawałki, zanurzaj w cieście i wkładaj porcjami do oleju rozgrzanego do temp. 160°C. Smaż po 4-5 minut, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Osącz z tłuszczu. Frytki podsmaż jeszcze raz, tym razem 1-2 minuty w temp. 180°C, aby nabrały złotego koloru. Porcje ryb i frytek zawijaj w gazetę.

Sausage rolls
Składniki
- 3/4 kg kiełbasek
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sezamu
- 50 dag mrożonego ciasta francuskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do temp. 200°C. Kiełbaski drobniutko posiekaj. Wymieszaj z 2 jajkami, bułką tartą, sosem Worcestershire i koncentratem, przypraw solą i pieprzem. Ciasto rozmroź, rozwiń i potnij na pasy 12 x 24 cm. Wzdłuż każdego pasa nakładaj porcje farszu i zwijaj w rulony. Każdy rulon pokrój na 4 mniejsze kawałki. Ułóż je na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia (miejscem złączenia ciasta do dołu). Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarenkami sezamu i piecz 20-25 minut na złoty kolor.

Zapiekanka pasterska
Składniki
- 50 dag ziemniaków
- 1 szklanka gorącego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 cebula
- 30 dag mięsa mielonego
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu
- po 1 łyżeczce koncentratu pomidorowego i musztardy
- 1 łyżka masła
- pęczek natki
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, zalej wrzącą wodą, gotuj 20 minut. Odcedź, wodę pozostaw. Ziemniaki utłucz, dodaj gorące mleko i ewentualnie nieco wody. Utrzyj mikserem z łyżką masła i solą na puszystą masę. Cebulę posiekaj, zeszklij na łyżce masła. Dodaj mielone mięso, smaż razem jeszcze przez chwilę. Możesz dodać trochę świeżej mięty, aby danie miało bardziej ?angielski? smak. Przygotuj sos: rozgrzej półtorej łyżki masła, oprósz mąką i zasmaż. Wlej bulion, mieszając zagotuj. Przypraw koncentratem i musztardą. Mięso przełóż do żaroodpornej formy. Polej sosem, na wierzchu rozsmaruj ziemniaki, posyp resztą masła startego na wiórki. Piecz 20-30 minut w temp. 225°C. Posyp posiekaną natką i od razu podawaj.

Scotch eggs
Składniki
- 10 jajek
- 1 cebula
- 50 dag mięsa mielonego
- 10 dag tartej bułki
- sól, biały pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 3-4 łyżki mąki do panierowania
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka obierz, ostudź i oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce. Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. Gdy osiągnie 180°C, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut). Osącz na papierowym ręczniku i ostudź. Podawaj z sałatką z porów lub selera.

Walijskie jagnię z miętą
edna z klasycznych, ulubionych potraw Królowej Matki
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 steki jagnięce
- 2 1/2 płaskiej łyżki miałkiego cukru
- 60 ml octu z białego wina
- świerza mięta: 4 łyżeczki drobno posiekanej i 5 całych gałązek mięty
- 100 g masła
- 2 małe drobno poszatkowane cebule
- 350 g zielonego groszku
- 90 ml tłustej słodkiej śmietany
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 150 ml zimnej wody
- szczypta cukru
Sposób przygotowania
Robimy sos miętowy: cukier rozpuszczamy w occie i gotujemy ok 3 minut. Dodajemy posiekaną miętę i odstawiamy do ochłodzenia. Robimy purée: cebulę podsmażamy do miękkości na połowie masła. Dodajemy do cebuli groszek, śmietanę, szczyptę cukru, sól, pieprz i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do odparowania płynu (ok. 10 min). Następnie przecieramy, ponownie podgrzewamy i odstawiamy. Smażymy jagnięcinę: pozostałe masło rozpuszczamy na patelni. Wykładamy na nie steki jagnięce i smażymy ok. 6 minut z każdej strony. Zalewamy mięso sosem miętowym i podgrzewamy, mieszając, aż zacznie wrzeć. Steki podajemy polane sosem miętowym wraz z purée z groszku i młodymi ziemniakami, ugotowanymi z gałązkami świeżej mięty. Całość dekorujemy świeżymi listkami mięty.

Elżbiety II kurczak koronacyjny
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 średniej wielkości kurczak
- pół cytryny
- cebula
- marchewka
- pęczek pietruszki
- 2 gałązki tymianku
- kilka liści laurowych
- 8 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
Sos:
- mała cebula
- 15 g masła
- 1 łyżka łagodnej przyprawy curry
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 120 ml wytrawnego czerwonego wina
- liść laurowy
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki dżemu morelowego
- 300 ml majonezu
- 120 ml tłustej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Do sprawionego kurczaka wkładamy pół cytryny. Układamy go w garnku z warzywami, ziołami i pieprzem. Zalewamy wodą do 2/3 wysokości kurczaka i solimy. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu do 2 godzin. Ugotowanego kurczaka przekładamy do miski, polewamy wywarem i czekamy aż wystygnie. Następnie zdejmujemy skórę, obieramy mięso z kości i kroimy w kostkę.
Przygotowujemy sos. Siekamy cebulę i dusimy na maśle. Gdy się zeszkli, dodajemy curry, przecier pomidorowy, wino, liść laurowy i sok z cytryny. Gotujemy razem ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy liść. Dodajemy dżem, przecieramy przez sito i studzimy. Masę ubijamy mikserem z majonezem i śmietaną, dodając soli i pieprzu do smaku. Na koniec mieszamy z kurczakiem.

Bubble and squeak
Składniki
- 30 dag ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 30 dag poszatkowanej i ugotowanej białej kapusty
- 1 cebula
- masło lub olej do smażenia
- sól, pieprz
- po 1 jajku na osobę
Sposób przygotowania
Cebulę posiekaj i usmaż na złoto na odrobinie masła. Wymieszaj z kapustą i ziemniakami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej trochę oleju. Poruszaj patelnią przez chwilę, tak aby całe dno i boki równomiernie pokryły się tłuszczem. Włóż mieszaninę kapusty i ziemniaków, wyrównaj powierzchnię. Smaż, aż od spodu utworzy się chrupiąca i rumiana skórka. Wówczas ostrożnie zdejmij danie, a patelnię oczyść i ponownie rozgrzej w niej tłuszcz. Włóż z powrotem omlet, tak aby usmażony spód znalazł się na górze. Dosmaż z drugiej strony. Oddzielnie usmaż jajka sadzone. Podawaj razem z omletem.

Łosoś curry z salsą owocową
Składniki
- 1 średni filet z łososia (bez skóry i ości)
- 1 łyżka curry (najlepiej tandoori curry medium, curry strong jest zbyt ostra)
- 1 dojrzałe mango
- 10 dojrzałych truskawek (pokrojonych na ćwiartki)
- 4 (obrane i pokrojone na ćwiartki) szalotki
- kawałek (4 cm) (obrany i starty na drobnej tarce) imbiru
- sok z 1-2 cytryn lub limonek
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
- garść kolendry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Pokrój łososia na 4 mniejsze filety. Każdy oprósz curry i pieprzem, skrop oliwą i lekko ją wetrzyj w filety. Odstaw. Pozostałe składniki włóż do miski i połącz, lekko wstrząsając naczyniem. Odstaw na 10 minut, aby smaki i aromaty się połączyły. Rozgrzej patelnię beztłuszczową (najlepiej grillową z rowkowanym dnem), włóż filety z łososia. Smaż 3 minuty, a gdy ryba ładnie się przyrumieni, odwróć ją na drugą stronę. Smaż 1-2 minuty, zdejmij z ognia. Odstaw na 3-5 minut. Podawaj na ogrzanym talerzu z porcją owocowej salsy. Dobrym dodatkiem jest ugotowany na sypko ryż.
Uwaga: mango można zastąpić ananasem.

Wołowy pie
Niegdyś w skład tego dania wchodziły ostrygi, a nie grzyby. Podobno były tańsze i łatwiej dostępne
Składniki
- 1 kg rumsztyku lub wołowiny na gulasz
- 50 dag nerek wołowych
- mąka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 50 dag grzybów
- 1 cebula
- 1 szklanka piwa
- 600 ml bulionu wołowego
- 50 dag ciasta francuskiego
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Usuń tłuszcz z mięsa i nerek, wszystko pokrój w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm. Oprósz mąką, solą i pieprzem, mocno obsmaż na oleju i wyjmij na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę. Wymieszaj ją z mięsem. Na pozostały w rondlu tłuszcz wrzuć grzyby pokrojone w plasterki. Gdy się przysmażą, połącz je z mięsem i cebulą, wlej piwo i bulion. Szybko wymieszaj, aby nic nie przywarło do dna rondla. Rondel przykryj, wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Gotowe danie przełóż do okrągłej formy na tartę, pozostaw, aby ostygło. Ciasto rozmroź i rozwałkuj, wytnij koło i nakryj nim formę z mięsem. Z resztek ciasta zrób dekoracje. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz 15 minut w temp. 220°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze 20 minut.

Gulasz irlandzki
Składniki
- 1,8 kg udźca jagnięcego
- 4 dag wędzonego boczku
- 1 kg ziemniaków
- 60 dag marchewek
- 25 dag cebuli
- 1 pęczek świeżego lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- 3-4 szklanki bulionu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oddziel od kości, pokrój w dużą kostkę. Boczek pokrój w paseczki, ziemniaki i marchewki w grube plasterki, cebule w krążki. Poodrywaj listki tymianku. W brytfannie rozgrzej olej, włóż boczek i wysmaż na chrupko. Wyjmij z brytfanny, na tym samym tłuszczu porcjami smaż mięso. Wyjmij z brytfanny, tłuszcz ze smażenia rozprowadź niedużą ilością bulionu. Warzywa i mięso włóż z powrotem do brytfanny, przypraw solą i pieprzem. Polej resztą bulionu, posyp tymiankiem i skwarkami z boczku. Brytfannę przykryj, ustaw na średnim ogniu i duś 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Przypraw do smaku.

Pieróg kornwalijski
Rybacy i górnicy z Kornwalii zabierali je do pracy. Na każdym paszteciku żona odciskała inicjały męża, aby zaznaczyć, kto jest właścicielem śniadania
Składniki
- 25 dag mielonego mięsa
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki natki
- 60 ml bulionu
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1/4 łyżeczki angielskiej musztardy
Ciasto:
- 35 dag mąki
- 12 dag masła
- 1/2 łyżeczki zmielonej gorczycy
Sposób przygotowania
Zrób ciasto: palcami wyrób mąkę z masłem i gorczycą. Gdy powstanie kruszonka, dodaj 4-5 łyżek wody i zagnieć. Zawiń w folię, włóż na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: ziemniaki obierz i drobno pokrój. Posiekaj cebulę i natkę. Składniki dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj. Wlej bulion, przypraw do smaku solą, pieprzem, gorczycą i chrzanem. Jeszcze raz dobrze wymieszaj. Ciasto rozwałkuj do grubości 3 mm. Wykrawaj okrągłe placuszki (np. filiżanką). Na cieście rozkładaj farsz, brzegi posmaruj jajkiem i sklej jak pierogi. Posmaruj resztą jajka, ułóż na blasze. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Następnie zmniejsz temp. do 180°C, piecz jeszcze około 20 minut.

Rostbef i pudding Yorkshire
Składniki
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- 20 dag mąki
- 1,5 kg rostbefu (bez kości)
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek stopionego sklarowanego masła
- natka do dekoracji
- masło do smażenia
Sposób przygotowania
Zrób pudding: jajka ubij z mlekiem i łyżeczką soli, połącz z mąką. Przykryj folią i wstaw na godzinę do lodówki. Zetnij z mięsa błonki. Rostbef natrzyj solą, pieprzem i olejem, obsmaż na maśle z każdej strony. Ułóż na ruszcie piekarnika, w najgrubsze miejsce wetknij termometr do pieczenia. Włóż mięso do piekarnika, piecz 15 minut w temp. 225°C. Na blachę wlej masło, wsuń do piekarnika pod ruszt z mięsem. Zmniejsz temp. do 200°C. Gdy masło się rozgrzeje, wlej ciasto puddingowe. Piecz 20 minut razem z mięsem. Gdy wetknięty w mięso termometr wskaże 50°C, wyjmij mięso i zawiń w folię aluminiową. Podawaj po 10 minutach z porcjami puddingu (pudding można upiec w formie na mufinki).

Crumble
(dla 4 osób)
Składniki
- 125 g jeżyn
- 125 g porzeczek
- 100 g malin
- 6 brzoskwiń
- 1 cytryna
- 30 ml 12% śmietany
- 2 łyżki cukru kandyzowanego
- 1 torebka cukru waniliowego
Na ciasto:
- 150 g mąki
- 80 g masła
- 80 g cukru kandyzowanego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Składniki ciasta mieszamy (masło kroimy na małe kawałki); całość siekamy nożem, aby otrzymać grudki ciasta. Brzoskwinie zanurzamy na 3 min we wrzątku, zdejmujemy skórkę, drylujemy, kroimy na plasterki, zraszamy sokiem wyciśniętym z cytryny. Dwie łyżki cukru kandyzowanego mieszamy z cukrem waniliowym. Owoce układamy warstwami w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, każdą warstwę posypując mieszanką cukrów. Przysypujemy grudkami ciasta (na 5 mm grubości). Pieczemy w 180°C przez 35 min aż ciasto będzie złociste. Serwujemy ciepłe, podając cukier kandyzowany i śmietanę.

Lemon curd
Delikatną cytrynową masą można nadziewać kruche ciasteczka. Anglicy lubią smarować nią tosty i SCONES - ciastka maślane serwowane do popołudniowej herbatki
Ciasto:
- 15 dag zimnego masła
- 2 filiżanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 filiżanki wody
Lemon curd:
- 3/4 filiżanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 filiżanki gęstej śmietany tortowej
- 1/2 filiżanki soku z cytryny (świeżo wyciśniętego)
Sposób przygotowania
Formę na mufinki nasmaruj masłem i oprósz mąką. Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj zimne masło, posiekaj. Gdy powstanie kaszka, powoli dolewaj zimną wodę. Szybko zagnieć, ulep kulę, włóż na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 2 mm, wytnij kółka i wyłóż nimi dołki formy na mufinki. Ciasto ponakłuwaj widelcem, formę włóż na kolejne 10 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wstaw formę, piecz, aż ciasto zacznie robić się złote (około 10 minut). Wyjmij z piekarnika, obniż temperaturę do 160°C. Wszystkie składniki kremu przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj. Powstałą masą napełnij podpieczone ?muszelki? z kruchego ciasta, ponownie wstaw do piekarnika. Piecz tylko tak długo, aż zetnie się wierzch kremu. Trwa to około 17 minut, ale wszystko zależy od piekarnika. Wyjmij formę z ciastkami, pozostaw, aby ostygły. Podawaj lekko ciepłe ze świeżymi owocami i porcją bitej śmietany.

Chocolate fudge cake
Składniki
- 45 dag ciemnej czekolady
- 28 dag masła
- 6 jajek
- 6 łyżek miodu
- 42 dag cukru pudru
- 6-7 dag wiórków kokosowych
- 28 dag mąki
Glazura:
- 20 dag ciemnej czekolady
- 5-7 dag masła
Sposób przygotowania
Posiekaj czekoladę, przełóż do metalowej miseczki, dodaj masło. Stop w kąpieli wodnej. Przestudź, dodaj jajka i miód, wymieszaj. Połącz cukier z wiórkami kokosowymi i mąką, dodaj do masy czekoladowej. Wymieszaj. Kwadratową formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Napełnij ciastem, piecz 35 minut w temp. 180°C. Wyjmij, ostudź. Przygotuj glazurę: posiekaj czekoladę, stop razem z masłem w kąpieli wodnej. Powierzchnię ostudzonego ciasta pokryj glazurą. Krój na porcje, gdy czekolada zastygnie. Podawaj z lodami waniliowymi.

Letni Pudding
Tradycyjny angielski deser podawany po wieczornym posiłku podczas lata. Lubiany przez królową i księcia Karola
Składniki
- 8 kromek czerstwego białego pieczywa tostowego z okrojoną skórką
- 800 g świeżych malin
- jeżyn i czerwonych porzeczek
- 2 łyżki stołowe cukru
- 30 ml wody
Sposób przygotowania
Przygotowujemy szklaną miskę. Z jednej kromki chleba wykrawamy krążek o średnicy dna miski i wykładamy nim dno. Pozostałe kromki przekrawamy wzdłuż na połowy i dokładnie wykładamy nimi ściany naczynia, tak by brzegi kromek zachodziły na siebie. W dużym garnku powoli podgrzewamy owoce, cukier i wodę, delikatnie potrząsając, aż owoce puszczą sok. Odlewamy 3 łyżki stołowe soku do filiżanki. Owoce i pozostały sok wlewamy do miski dokładnie wyłożonej chlebem. Przykrywamy całość dokładnie przykrojonymi kromkami, przyciskamy obciążonym talerzykiem i wstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu puddingu, przesuwamy nożem wzdłuż ścianek miski, odwracamy na talerz i zdejmujemy ostrożnie miskę. Polewamy deser zachowanymi 3 łyżkami soku. Pudding powinien mieć kształt półkuli. W podobny sposób wykonamy mniejsze porcje, używając zamiast miski filiżanek.