Autentyczne tajskie przepisy podpatrzone u szefów kuchni

Magazyn Kuchnia
Spring rolls z mango i krewetkami

Spring rolls z mango i krewetkami (Fot. Arkadiusz Ścichocki)

Jeśli poprosisz, aby podano ci do posiłku przyprawy, możesz się narazić na gniew kucharza.
Uzna on, że nie ufasz jego talentom kulinarnym
1 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Spring rolls z mango i krewetkami

Składniki

  • 12 dużych krewetek
  • 10 dag makaronu ryżowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 48 świeżych listków kolendry
  • 48 świeżych listków mięty
  • 1 (oczyszczony z nasionek i pokrojony w słomkę) ogórek
  • szczypiorek z 3 cebulek dymek
  • 2 dojrzałe owoce mango (obrane i pokrojone w słomkę)

Sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 2 łyżki wody
  • 2,5 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania

Najpierw zrób sos: w miseczce wymieszaj sos rybny, sok z limonki, wodę i cukier. Następnie odstaw sos i przygotuj rożki: krewetki włóż do garnka z wrzącą, osoloną wodą, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i umieść w miseczce z lodem. Ponownie włóż krewetki do wrzącej wody, a gdy się zagotują, przełóż je do wody z lodem na 2 minuty, a potem znowu osącz i osusz. Każdą krewetkę przekrój wzdłuż na połowę i lekko rozpłaszcz dłonią. Makaron włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty. Odcedź, przepłucz pod zimną bieżącą wodą, dobrze osącz. Połącz ocet z cukrem i solą. Gdy cukier się rozpuści, dodaj makaron i wymieszaj. Płaską patelnię napełnij gorącą wodą. Kolejno wkładaj płaty papieru ryżowego, wyjmuj od razu, gdy staną się giętkie (trwa to 30-60 sekund). Przełóż na papierowy ręcznik i osącz z wody. Na płatach papieru ryżowego układaj połówki krewetek, makaron, listki mięty i kolendry, przycięte łodyżki szczypiorku, kawałki mango i ogórka. Zwijaj w zgrabne rożki, podawaj z sosem.

2 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Makaron z Krewetkami

Składniki

  • 12-15 dag makaronu ryżowego (w kształcie tasiemek)
  • 3 łyżki oleju
  • 25 dag oczyszczonych krewetek
  • 3/4 szklanki serka tofu pokrojonego na kawałki
  • 1/4 szklanki posiekanej rzodkwi
  • 2 łyżeczki papryki
  • 1 jajko
  • 2 szklanki kiełków fasolki mung
  • 2 szklanki pokrojonych cebulek dymek
  • 1/4 szklanki sosu rybnego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1/4 szklanki posiekanych niesolonych orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania

Makaron zalej gorącą wodą, odstaw na godzinę i osącz. Rozgrzej olej, włóż krewetki, smaż, aż zrobią się różowe (2 minuty). Przełóż na półmisek, a na tym samym oleju podsmaż tofu, rzodkiew i paprykę. Smaż 2 minuty, aż tofu się przyrumieni. Wlej jajko ubite jak na omlet. Smaż minutę, aż masa się zetnie, rozdzielając kawałki omletu łyżką. Dodaj makaron, kiełki, dymkę, sos rybny, ocet ryżowy i cukier. Smaż 2 minuty, dodaj do krewetek i posyp orzeszkami.

3 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyki z sosem orzechowym

Składniki

  • 50 dag piersi kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżeczka ziarenek kolendry
  • 1 łyżeczka ziarenek kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka curry w proszku
  • szczypta kurkumy
  • 8 łyżek mleka kokosowego
  • 3 łyżki cukru palmowego

Sos orzechowy:

  • 12 dag uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych (można też użyć masła orzechowego)
  • 3-4 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 posiekanej cebuli
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 8 łyżek mleka kokosowego
  • 4-6 łyżeczek soku z limonki
  • 2-3 łyżeczki cukru palmowego

Sos ogórkowy:

  • 4 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki startego na drobne wiórki świeżego ogórka
  • 2 posiekane szalotki
  • 3-4 drobno pokrojone papryczki chili

Sposób przygotowania

Przygotuj szaszłyczki: piersi kurczaka delikatnie rozbij, starając się, aby mięso było jak najcieńsze, ale uważając, aby go nie uszkodzić. Upraż kolendrę i kumin, a potem pokrusz je w moździerzu. Połącz z pozostałymi składnikami marynaty, włóż piersi kurczaka i odstaw na noc. Następnie pokrój kurczaka w długie wąskie paski (marynaty nie wylewaj) i ponadziewaj jak harmonijkę na drewniane szpadki do szaszłyków (szpadki namocz wcześniej w wodzie, by się nie spaliły). Ułóż na grillu lub na ruszcie piekarnika, upiecz, co jakiś czas odwracając i smarując marynatą. Zrób sos orzechowy: zmiel orzeszki w malakserze, wymieszaj z pozostałymi składnikami oprócz soku z limonki. Jeśli sos jest za gęsty, możesz rozprowadzić go odrobiną bulionu. Gdy sos będzie gładki, dodaj sok z limonki. Przygotuj sos ogórkowy, mieszając wszystkie składniki. Oba sosy podawaj do szaszłyków. Szaszłyki możesz podawać bez sosu.

4 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Ryba w cieście z pikantnym sosem

Składniki

  • 3/4 kg filetów z halibuta lub łososia

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • po 1/2 szklanki oliwy (lub oleju sojowego) i jasnego piwa
  • 2 łyżki brązowego cukru

Sos:

  • duża lub 2 małe cebule
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kawałek (ok. 1 cm) świeżego korzenia, imbiru
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Zrób sos: cebulę posiekaj, wrzuć do rondla. Dodaj imbir (łyżeczkę) starty na tarce o małych oczkach, sól i cukier, dobrze wymieszaj. Następnie wlej ocet i sos sojowy, gotuj parę chwil na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź szklanką wody, uważając, by nie potworzyły się grudki, po czym, mieszając, wlej do rondla. Zagotuj i pozostaw na gorącej, wyłączonej płytce kuchenki. Filety pokrój na 5 lub 6 mniej więcej równych porcji, opłucz je, osusz, oprósz solą i odstaw. Z mąki pszennej, piwa i oleju przygotuj ciasto o konsystencji naleśnikowego (najłatwiej zrobić to mikserem). Przykryj je i wstaw na pół godziny do lodówki. Potem wymieszaj i przelej do salaterki. Kolejno zanurzaj w cieście kawałki ryby i smaż je z obu stron na złoty kolor w mocno rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przełóż na półmisek i polej gorącym sosem. Część sosu podaj osobno. Posyp rybę natką i od razu podawaj z dodatkiem ryżu.

5 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Omlet z grzybami mun

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 suszone grzybki mun
  • 1/2 strąka świeżej czerwonej papryki
  • 2 szalotki
  • plaster (10 dag) chudej pieczeni wieprzowej
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być też z puszki - odcedzony z zalewy lub ugotowany mrożony)
  • duża garść kiełków sojowych
  • 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • sól, olej

Sposób przygotowania

Grzybki mun wypłucz, zalej wrzątkiem i odstaw, by nieco napęczniały, po czym gotuj je przez 10 minut w tej samej wodzie. Odcedź, a gdy przestygną, pokrój w wąskie, krótkie paski. Podobnie pokrój oczyszczoną paprykę, mięso i obrane szalotki. Do miseczki wbij jajka, rózgą roztrzep je z sosem sojowym, chili i łyżeczką wody. Ubijaj lub miksuj, aż mocno się spienią. Na patelni żeliwnej rozgrzej trochę oleju, wsyp posiekane grzyby, smaż 1-2 minuty, po czym dodaj paprykę, cebulkę, groszek, mięso, ryż i, mieszając, smaż razem, aż wszystkie składniki będą gorące (około 3 minut). Natępnie wyrównaj ich powierzchnię, zalej spienionymi jajkami, posyp kiełkami sojowymi i smaż na małym ogniu 3-5 minut (w zależności od grubości omletu), unosząc widelcem brzegi omletu, tak aby masa jajeczna dotarła we wszystkie zakątki. Od czasu do czasu potrząsaj patelnią, aby omlet równomiernie się usmażył. Pulchny z wierzchu i jasnozłoty od spodu zsuń na talerz i od razu podawaj.

6 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Chrupiący boczek po tajsku

Składniki

  • 1,2 kg boczku wieprzowego
  • 4 duże cebule (80 dag)
  • 350 ml rosołu mięsnego
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry

Marynata:

  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 korzeń świeżego imbiru (8 dag)
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 duże strąki papryki chili
  • 100 ml sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4 łyżki miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę. Ziarna kolendry upraż na suchej patelni i zmiel w blenderze. Posiekaj imbir, czosnek i chili, wymieszaj z kolendrą, sosem sojowym, olejem i miodem. Przypraw mieszankę solą i pieprzem, natrzyj nią mięso i marynuj pod przykryciem w lodówce przez całą noc. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Mięso wyjmij z marynaty i podsmaż na silnym ogniu w brytfannie (skórką do góry). Dodaj cebulkę i smaż razem z mięsem. Następnie boczek odwróć i włóż brytfannę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po 15 minutach dolej rosół i piecz 2 godziny pod przykryciem w temperaturze 175°C. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę i włącz w piekarniku grill, aby skórka się zrumieniła i była chrupiąca. Podczas pieczenia polewaj mięso wytworzonym sosem. Przed podaniem posyp posiekaną świeżą kolendrą.

7 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Warzywa po tajsku

Składniki

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki obranego i startego świeżego korzenia imbiru
  • 1 duży przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 pokrojona w paski czerwona papryka
  • 20 dag grzybków shiitake (same kapelusze) pokrojonych w cienkie plasterki
  • 3 duże dymki pokrojone w cienkie plasterki
  • 3 szklanki drobno pokrojonej kapusty bok choy (lub pekińskiej)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej olej w rondlu o grubych ściankach. Włóż imbir i czosnek, po 20 sekundach dodaj paprykę i grzybki. Gdy papryka jest miękka, ale jeszcze jędrna (po około 3 minutach), dodaj dymki i kapustę. Podgrzewaj 2 minuty, aż kapusta zmięknie. Przypraw solą i pieprzem.

8 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Curry z krewetek

Według tego przepisu można także przygotować curry rybne: wystarczy zamiast krewetek wrzucić pokrojone na kawałki filety z białej ryby, np. maślanej, dorsza lub mintaja

Składniki

  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka drobno pokrojonej cebuli
  • 1 szklanka posiekanych dymek
  • 1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry
  • 400 ml niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 3 łyżki tajskiego sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 kg oczyszczonych surowych krewetek
  • świeża kolendra
  • cząstki limonki

Sposób przygotowania

Rozgrzej olej w rondlu, dodaj cebulę, smaż, aż zacznie się rumienić (około 4 minut). Zmniejsz ogień, dodaj dymki i pastę curry, mieszając smaż około minuty, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć. Wówczas wlej mleko kokosowe, bulion i sos rybny, dodaj cukier i zagotuj. Włóż pomidory, gotuj 2 minuty. Dodaj krewetki, gotuj, aż przestaną być przezroczyste (3 minuty). Posyp listkami kolendry, podawaj z limonką.

9 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Tajskie pierożki z sosem z kolendry

Nadzienie:

  • 1/4 szklanki posiekanych dymek
  • 50 dag mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • 1 posiekana czerwona papryka
  • 2/3 szklanki poszatkowanej kapusty
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Oraz:

  • 60 placków na won tony
  • mąka kukurydziana
  • 2 łyżki oleju

Sos:

  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • po 1 łyżce posiekanych listków mięty i kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wymieszaj w misce składniki nadzienia, przypraw i wstaw na noc do lodówki. Na każdy płat ciasta nakładaj po czubatej łyżce nadzienia. Zwilż wodą brzegi won tonów, zaciśnij je ponad nadzieniem, tak aby powstały sakiewki. Pierożki układaj na pergaminie oprószonym mąką kukurydzianą. Wymieszaj w misce składniki sosu, przypraw do smaku solą i pieprzem. W szerokim rondlu porcjami rozgrzewaj olej, wkładaj pierogi płaską stroną do dołu i smaż je około minuty. Gdy zrobią się złote, wlej trochę wody i przykryj rondel. W ten sposób pierogi ugotują się w parze (3 minuty na średnim ogniu). Podawaj z sosem.

10 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Curry z wołowiną

Składniki

  • 25-30 dag polędwicy wołowej
  • 2 posiekane szalotki
  • 2 łyżki zmiażdżonej trawy cytrynowej
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • odrobina cukru
  • 12 dag makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag groszku cukrowego
  • 1 szklanka niesłodzonego mleka kokosowego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry

Sposób przygotowania

Wołowinę pokrój w paski w poprzek włókien. Zmiksuj szalotki, trawę cytrynową, czosnek, imbir, sól, pastę curry i cukier. Makaron ugotuj w osolonej wodzie (3-4 minuty), odcedź, przelej wodą i osącz. Rozgrzej w woku łyżkę oleju, podsmaż mięso. Dodaj groszek i smaż 30 sekund. Przełóż do miski, a w woku rozgrzej resztę oleju, włóż szalotki z przyprawami, smaż 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Wlej mleko kokosowe, gotuj do zgęstnienia. Włóż mięso i groszek oraz kolendrę. Podawaj z makaronem.

11 z 11
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Kurczak w sosie kokosowym

Składniki

  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 kg udek kurczaka pokrojonych na połówki (oddzielnie pałka i górna część)
  • 2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 2 łyżeczki przeciśniętego przez praskę czosnku
  • 1,5 łyżeczki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • puszka (25-30 dag) gęstego kremu kokosowego (nie mleka!)
  • 1,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki posiekanych listków kolendry
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 posiekanej papryczki jalapeno
  • 2 pokrojone czerwone słodkie papryki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzej olej w szerokim rondlu, podsmaż kurczaka. Przełóż na talerz, do rondla włóż imbir i czosnek, smaż minutę. Oprósz mąką i curry, smaż, mieszając, kolejną minutę. Dodaj sherry, krem kokosowy i bulion, zagotuj, mieszając. Dodaj pieprz, posiekaną kolendrę, sos sojowy i jalapeno. Włóż kurczaka, przykryj i gotuj 10 minut na małym ogniu. Dodaj paprykę, podgrzewaj pod przykryciem kolejne 20-25 minut. Teraz wyjmij kurczaka z sosu i odłóż go na talerz. Sos gotuj tak długo, aż objętość zmniejszy się do półtorej szklanki. Zdejmij tłuszcz z wierzchu, przypraw solą, pieprzem i sokiem z limonki. Kurczaka podawaj w sosie. Dobrym dodatkiem jest ryż.

Więcej na ten temat: kuchnia tajska, sprong rolls