Blogerzy polecają: zupa krem na 9 sposobów
Krem z buraków (fot. anyzkowo)
Zupa porowa z miodem
Składniki:
2 duże pory
3 małe ziemniaki
cebula
2 ząbki czosnku
1 l wywaru z warzyw
szczypta rozmarynu
szczypta tymianku
sól
pieprz
płynny miód
ewentualnie 2-4 łyżki mleka sojowego do zabielenia
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą i lekko smażymy. Usuwamy z pora brzydkie zwiędłe liście. Przekrawamy go wzdłuż i myjemy pod bieżącą wodą, by wypłukać ewentualną ziemię schowaną między listkami.
Pora siekamy drobno i dodajemy do cebuli. Chwilę dusimy. Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do warzyw. Całość zalewamy litrem wywaru z warzyw.
Dodajemy szczyptę tymianku, parę igiełek rozmarynu i czosnek. Wszystko powinno się zagotować i gotować około 5 minut. Jeśli ziemniaki są miękkie, odstaw zupę do ostygnięcia. Po ostygnięciu zmiksuj zupę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zabiel 3 łyżkami mleka sojowego. Do każdej porcji zupy dodaj łyżkę miodu. Podawać z grzankami.
Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd >>
Krem z buraków z pomarańczą
Składniki:
1 kg buraków,
oliwa z oliwek,
2 ząbki czosnku,
cebula,
marchew,
pietruszka,
sól,
pieprz,
sok z 1 pomarańczy,
bulion
W rondelku rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek i chwilę smaż. Buraczki, marchew, pietruszkę i cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dorzuć do czosnku warzywa i chwilę podsmaż często mieszając. Zalej bulionem i gotuj 15 minut, aż warzywa zmiękną. Ostudzoną zupę zmiksuj w blenderze. Dodaj sok z pomarańczy i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo >>
Krem z groszku
Składniki dla 4 osób:
300 g mrożonego zielonego groszku
500 ml bulionu drobiowego
4 łyżki śmietany kremówki (36%)
1 kula sera mozarella
2 łyżki sera mascarpone
Sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku
6 plastrów np. szynki szwarcwaldzkiej
Świeży tymianek
Groszek wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy do miękkości. Całość wlewamy do blendera, dodajemy pokruszoną mozzarellę, śmietanę kremówkę i mascarpone. Miksujemy na gładki krem. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną skrzynkę szwardzwaldzką. Szynką oraz tymiankiem dekorujemy zupę.
Przepis pochodzi z bloga Deli Mamma >>
Krem selerowo - ziemniaczany
Składniki (4-5 porcji):
1 seler, obrany i pokrojony w kostkę
3 ziemniaki (ok. 500 g), obrane i pokrojone w kostkę
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 papryczka chilli, drobno posiekana
2 gałązki świeżego rozmarynu
1 litr bulionu
2 łyżki klarowanego masła
sól, świeżo mielony czarny pieprz
ew. śmietana
Do przygotowania grzanek:
pszenne pieczywo
ser do posypania (np. dojrzewający ser Brylant z czosnkiem)
oliwa, czarny świeżo mielony pieprz
W garnku rozgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy papryczkę chilli, czosnek oraz gałązki rozmarynu. Smażymy je przez chwilę. Do garnka dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy go na niewielkim ogniu przez 4-5 minut. Całość zalewamy gorącym bulionem i dodajemy pokrojone ziemniaki. Zagotowujemy, skręcamy ogień pod garnkiem i dodajemy 0.5 łyżeczki soli. Od momentu zagotowania gotujemy pod przykryciem, na malutkim ogniu przez około 30 minut (zarówno ziemniaki jak i seler muszą być miękkie). Miksujemy przy użyciu blendera (jeśli zupa wyszła nam za gęsta to możemy ją rozrzedzić za pomocą dodatkowego bulionu). Próbujemy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz ewentualnie solą do smaku (wszystko zależy od tego jak słony bulion mieliśmy - sól możemy zastąpić też sosem sojowym). Podajemy z grzankami serowymi oraz z kleksem śmietany.
Grzanki z serem. Pszenną bułkę kroimy na kromki i ewentualnie na mniejsze kawałki. Skrapiamy oliwą i oprószamy delikatnie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Rozgrzewamy patelnię, wykładamy na nią kawałki pieczywa. Obsmażamy aż będą chrupiące. Posypujemy drobno startym serem, przykrywamy na chwilę patelnię pokrywką, by ser się roztopił na grzankach. Podajemy grzanki albo na wierzchu zupy, albo na dodatkowym talerzyku.
Przepis pochodzi z bloga Kuchenne wędrówki Shinju >>
Zupa szpinakowo - brokułowa z waflami ryżowymi
Składniki:
1 brokuł
100g świeżego szpinaku
1,5 l wody
1 łyżka masła
sól
1 op wafli ryżowych z ryżem dzikim
Z brokuła odkrawamy różyczki z małą ilością łodygi. Do wody z masłem dodajemy różyczki brokuła i gotujemy przez 7 minut, następnie dodajemy szpinak i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Na końcu miksujemy wszystko blenderem, by zupa była gładka i doprawiamy solą do smaku. Można podawać na 2 sposoby: na talerzu rozdrabniamy wafle i zalewamy zupą zabieloną jogurtem naturalnym lub zupę nalewamy do dużego kubka i podajemy z waflami ryżowymi.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad? >>
Krem z fasoli
Składniki dla 4 osób:
1 puszka fasoli czerwonej
1 strączek świeżego chili
1 marchew
ząbek czosnku
2 łyżki sera gorgonzola
1 litr bulionu drobiowego
Świeży tymianek
Świeżo mielony pieprz
Sól (ostrożnie, zupa wyjdzie dość słona przez dodanie sera i wędzonej ryby)
Filet wędzonego pstrąga
Żółtko do podania
Oliwa z oliwek
Marchew obieramy i kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plasterki podobnie papryczkę, wcześniej pozbawiamy ją pestek. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, ok. 3 łyżek, wrzucamy marchew i przesmażamy, po chwili dodajemy papryczkę. Po 3-4 minutach dodajemy czosnek, krótko mieszamy i dodajemy fasolę. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy ser chwilę podgrzewamy. Ściągamy z gazu i miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku. Filet z pstrąga dzielimy na mniejsze kawałki. Gorący krem wlewamy do martiniówek, na środek wlewamy żółtko, na około kładziemy rybę, całość posypujemy listkami świeżego tymianku.
Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>
Krem z selera i pietruszki
Na 4 porcje:
0.5 kg selera korzeniowego
100 g pietruszki
1 cebula
łyżki oleju rzepakowego
0.5 l bulionu jarzynowego
100 g serka topionego lub tofu
garść słonecznika uprażonego na suchej patelni
kilka łyżek oleju lnianego
Seler, cebulę i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. W sporym rondlu na rozgrzanym oleju szklimy cebulę, dodajemy selera i pietruszkę, przesmażamy. Zalewamy bulionem, zagotowujemy, zmniejszamy ogień. Kontynuujemy gotowanie na niezbyt dużym ogniu (pod pokrywką), aż warzywa zmiękną. Gorącą zupę miksujemy, dodajemy serek topiony połamany na kawałki, miksujemy ponownie na gładki krem. Zupę nalewamy do naczyń, w których będziemy ją podawać, każdą porcję polewamy olejemy lnianym i posypujemy prażonym słonecznikiem.
Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>
Krem bałkański
Składniki:
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
4-5 suszonych pomidorów
1 mała cukinia
1 bakłażan
1 mała cebula
2 ziemniaki
1 pomidory krojone w puszce lub w kartoniku
1 łyżka przyprawy bałkańskiej
1 łyżka chilli
sól, pieprz
Paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Bakłażana kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy do czasu, aż puści sok, następnie osączamy go papierowym ręcznikiem i razem z pozostałymi warzywami smażymy na patelni grillowej albo na grillu. Następnie wrzucamy wszystko do garnka, zalewamy 1,5l wody, dodajemy pomidory oraz przyprawy i gotujemy do miękkości około 25 minut. Osobno gotujemy obrane ziemniaki, które potem dodajemy do zupy. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem na gęstą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z bloga Smaki regionu >>