Leniwe gotowanie. Łatwe i szybkie przepisy na weekend
Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami (Fot. Marcin Klaban)
Bloody Mary po tuningu
(dla 2 osób)
Składniki
- 300 ml soku pomidorowego
- sok z 1/2 cytryny
- sól (użyłem wędzonej), pieprz
- po kilka kropel tabasco i sosu Worcestershire
- 100 ml czystej wódki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej lub innej dojrzewającej
- lód w kostkach
Sposób przygotowania
Schłodzony sok pomidorowy mieszamy z cytrynowym, doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i sosem Worcestershire. Wlewamy wódkę, mieszamy i przelewamy do szklanek z lodem. Łodygi selera naciowego dzielimy na pół, owijamy szynką i wkładamy do Bloody Mary.
Kaszanka z jajkami
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 czerwona papryka
- 300 g kaszanki
- 2 jajka od kur z wolnego wybiegu
- sól, pieprz
- 1 pęczek lubczyku
- tosty lub bagietka do podania
Sposób przygotowania
Posiekane cebulę i czosnek szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę i smażymy 2-3 minuty, aż zmięknie. Wrzucamy kawałki kaszanki i smażymy jeszcze 5 minut. Wbijamy jajka, doprawiamy solą, pieprzem oraz lubczykiem, przykrywamy i smażymy 3-4 minuty, aż jajka się zetną. Podajemy z tostami lub chrupiącą bagietką.
Fot. Marcin Klaban
Panettone z kremem
(dla 6 osób)
Składniki
- 200 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka wydrążone z 1 laski wanilii)
- skórka otarta z 2 cytryn
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki dobrej marmolady pomarańczowej ze skórką pomarańczową
- 1 filiżanka ostudzonego espresso
- 500 g gotowej babki panettone
Sposób przygotowania
Jogurt mieszamy z pastą waniliową, skórką i sokiem cytrynowym, marmoladą oraz espresso. Powstały krem wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Wyjmujemy, mieszamy i podajemy z kawałkami panettone. Jako dodatku możemy też użyć startej gorzkiej czekolady do posypania.
Fot. Marcin Klaban
Kurczak pieczony z boczkiem i pieczarkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 kg pieczarek
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 4 udka i 4 podudzia kurczaka
- 2 cytryny
- 8 plasterków surowego boczku lub włoskiej pancetty
- 8 gałązek rozmarynu
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 1 cm. Cebulę również kroimy w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki. Wszystko wrzucamy do brytfanki. Cytryny kroimy na 8 cienkich plasterków, usuwamy pestki, każdy plasterek wraz z gałązką rozmarynu kładziemy na kawałku kurczaka i zawijamy w boczek. Kawałki kurczaka układamy w brytfance na warzywach. Doprawiamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy brytfankę folią aluminiową i pieczemy 45 minut w 180 st. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub z kuskusem i sałatą z winegretem.
Fot. Marcin Klaban
Pieczone ziemniaki
(dla 4 osób)
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 pęczek dymki
- 1 czerwona cebula
- 1 zielone chilli
- garść startego żółtego sera np. gruyere'a
- 200 ml śmietany 12-proc.
Sposób przygotowania
Ziemniaki dokładnie szorujemy i wkładamy do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Ząbki czosnku rozgniatamy nożem, razem z łupinami wrzucamy do garnka; doprawiamy solą oraz pieprzem i skrapiamy obficie oliwą. Dodajemy rozmaryn, przykrywamy i pieczemy 45 minut w 180 st.. W tym czasie siekamy dymkę, cebulę i chilli (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw), mieszamy ze startym serem. Wyjmujemy ziemniaki z piekarnika, sprawdzamy, czy są miękkie. Jeśli nie, to dopiekamy je (około 5 minut). Ziemniaki przekładamy na talerze, upieczony miękki czosnek mieszamy z sosem, który wytworzył się na dnie naczynia. Ziemniaki rozcinamy, polewamy sosem, posypujemy mieszanką cebulowo-serową. Podajemy ze śmietaną.
Fot. Marcin Klaban
Fasola ze szpinakiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 300 g białej fasoli
- 350 g pomidorów z puszki (w kawałkach)
- 1 ząbek czosnku
- garść szpinaku
- sól, pieprz
- pęczek mięty
Sposób przygotowania
Fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc, aby zmiękła. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Po tym czasie fasola powinna być al dente. Odcedzamy ją, wlewamy pomidory z puszki, dodajemy roztarty czosnek i gotujemy jeszcze 25 minut na wolnym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Na koniec wrzucamy posiekany szpinak i gotujemy 5 minut, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną miętę.
Fot. Marcin Klaban
Szybkie penne z tuńczykiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g makaronu penne
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 4 fileciki anchois
- mała garść kaparów
- garść zielonych oliwek bez pestek
- 1 czerwona papryczka chilli
- 200 g tuńczyka z puszki
- 2 cytryny
- sól, pieprz
- 1 pęczek pietruszki
- garść startego parmezanu
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy przez 5 minut na oliwie na małym ogniu. Dodajemy anchois, kapary, posiekane oliwki oraz chilli (bez pestek). Smażymy, mieszając od czasu do czasu, aż fileciki anchois się rozpuszczą. Wrzucamy kawałki tuńczyka, ścieramy skórkę ze sparzonych cytryn, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy 5 minut. Na koniec wrzucamy odcedzony makaron i posiekaną pietruszkę, mieszamy. Skrapiamy oliwą, przekładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
Fot. Marcin Klaban