Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

Kurczak cacciatore (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Kurczak cacciatore
Składniki
- 80 dag pomidorów
- 15 dag malutkich pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- 2 łyżki octu sherry (lub balsamicznego)
- 1 spory kurczak (pokrojony na 8 porcji) lub 1,5 kg kawałków kurczaka
- sól, pieprz
- 1,5 łyżeczki pokrojonego świeżego rozmarynu
- 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 1 puszka (450 ml) pokrojonych pomidorów w zalewie
- 1 szklanka bulionu drobiowego (może być z kostki)
- mała garstka pokrojonych w paski listków bazylii
- 2 łyżki osączonych kaparów
- 45-50 dag makaronu penne
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (jeśli włączamy termoobieg, do 170°C). Pomidory kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie czyścimy, mieszamy z pomidorami i pokrojoną w cienkie piórka cebulą oraz z 3 łyżkami oliwy i octem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane warzywa układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż cebula się przyrumieni, a pieczarki będą miękkie (ok. 50 min). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Zmniejszamy temperaturę do 170°C (140-150°C, jeśli jest włączony termoobieg). Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i łyżeczką rozmarynu. W brytfannie rozgrzewamy resztę oliwy, wkładamy kurczaka i smażymy, aż będzie rumiany (po 5-6 minut z każdej strony). Kurczaka przekładamy do miski, a do brytfanny wlewamy wino, gotujemy, aż objętość alkoholu zmniejszy się o połowę (trwa to około minuty). Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dusimy 10 minut. Do brytfanny z powrotem wkładamy podsmażonego kurczaka, wstawiamy na 25 minut do piekarnika (kurczak jest gotowy, jeśli po nakłuciu widelcem wypływa z niego przezroczysty sok). Wyjmujemy, mieszamy z pieczonymi warzywami, dodajemy resztę rozmarynu, połowę bazylii i kaparów. Podgrzewamy razem na małym ogniu (1-2 min). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy ugotowany makaron, a na nim kurczaka cacciatore. Posypujemy resztą bazylii i kaparów.

Makaron z mozzarellą i pomidorami
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 500 g świeżego makaronu jajecznego (linguine lub spaghetti)
- 3 pomidory (np. malinowe)
- pęczek bazylii
- 2 kulki mozzarelli di bufala
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę, listki bazylii i mozzarellę rwiemy na małe kawałeczki. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorami, mozzarellą, bazylią, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.

Lazania z trzema serami
Składniki
- 1 opakowanie lazanii
- 60 dag ricotty
- 50 dag startej mozzarelli
- 12 dag parmezanu
- 30 dag mrożonego szpinaku
- 2 jajka
- oliwa do posmarowania formy
Sos:
- 40 dag mielonej wołowiny
- 1 kg pomidorów pelati (z puszki)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka oliwy
- pęczek bazylii
- listek laurowy
- łyżeczka oregano
- ostra papryka
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zrób sos: posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmaż na oliwie (12 minut). Dodaj mięso, smaż 5 minut. Dodaj resztę składników, duś 15 minut. Wyjmij listek laurowy, przypraw i ostudź. Ricottę wymieszaj z połową szklanki parmezanu, dodaj rozmrożony szpinak, przypraw solą i pieprzem. Wbij jajka, wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj 2 łyżkami oliwy. Na dno wlej pół szklanki sosu i równomiernie rozprowadź. Na sosie rozłóż płaty makaronu, posmaruj częścią ricotty. Posyp mozzarellą, polej sosem. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Zakończ warstwą makaronu, posmaruj ricottą i posyp mozzarellą wymieszaną z parmezanem. Przykryj folią aluminiową, piecz 40 minut w temp. 180 st. Następnie odkryj lazanię, piecz jeszcze 30-40 minut.

Cencioni z fasolką
Składniki
- 25 dag makaronu jajecznego cencioni
- po 1 puszce pomidorów pelati
- i białej fasoli
- 50 dag brokułów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki startego parmezanu
- 4 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zmiażdżony czosnek i paprykę. Smaż minutę, dodaj pomidory i wlej 1/4 szklanki wody. Duś, aż sos zgęstnieje. Dodaj fasolę i bazylię, przypraw do smaku. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania włóż różyczki brokułów. Odcedź, wymieszaj z sosem, posyp serem.

Nitki z sosem pomidorowym
Składniki
- 1 mały ząbek czosnku
- 1,5 kg pomidorów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 50 dag makaronu (nitki)
- garść posiekanej bazylii
Oraz:
- świeżo starty parmezan
- i dobra oliwa do polania
Sposób przygotowania
Czosnek rozetrzyj na pastę ze szczyptą soli. Sparz i obierz pomidory, 2/3 pokrój na kawałki, resztę zmiksuj i wymieszaj z pokrojonymi oraz roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Odstaw na 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy (2-3 minuty; powinien być al dente). Osącz i dodaj do pomidorów, szybko wymieszaj. Posyp bazylią oraz świeżo startym parmezanem, możesz też skropić oliwą.

Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą i łososiem
(Dla 4-6 osób)
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 3-4 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 300 ml 12% śmietany
- skórka otarta z 1 cytryny
- 130 g sera gorgonzola
- 150 g wędzonego łososia
- 10 cherry pomidorków
- pęczek bazylii
- 1 garść świeżo startego parmezanu
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy gałkę muszkatołową, śmietanę oraz skórkę cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i wrzucamy ser. Mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy patelnię z ognia, wrzucamy kawałki łososia, połówki pomidorków i posiekaną bazylię. Jeszcze raz mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powstała złocista, chrupka warstwa sera. Podajemy od razu.

Makaron z kurczakiem i pomidorami
(dla 4 osób)
Składniki
- 300 g makaronu casarecce
- 2 piersi kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- 4 plastry parmeńskiej szynki
- 6 suszonych pomidorów w oliwie
- 4 cebule dymki
- 20 drobnych cienkich szparagów
- 2 pomidory
- 120 g pomidorków koktajlowych
- garść natki pietruszki i bazylii
- oliwa
- sól i pieprz do smaku
- do posypania makaronu parmezan
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, szynkę i suszone pomidory - w paski. Dymki kroimy na ćwiartki. Szparagi obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Natkę i bazylię drobno siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, kurczaka, szynkę, dymkę i podsmażamy, aż mięso się zetnie i przyrumieni. Dodajemy pomidory (świeże i suszone), szparagi, odcedzony makaron, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy 5 minut. Przekładamy na talerze i oprószamy wiórkami parmezanu.

Sałatka ze świderków i tuńczyka
Insalata di fusilli
(Dla 6 osób)
Składniki
- 30 dag fasolki szparagowej
- 50 dag makaronu świderki
- pasta z czarnych oliwek
- oliwa
- 20 dag pomidorków koktajlowych
- 2 puszki tuńczyka w oleju
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Fasolkę oczyszczamy i gotujemy razem ze świderkami al dente, w dużej ilości gorącej, osolonej wody. Odcedzamy, polewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i mieszamy z dwiema kopiastymi łyżkami pasty z oliwek i dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy pomidory, umyte i przekrojone na pół, odcedzonego i pokruszonego tuńczyka, liście bazylii, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a jeżeli trzeba, dodajemy jeszcze trochę oliwy.

Lazania
Składniki
- 450 g mielonej wołowiny
- 0,75 l sosu pomidorowego
- 900 g sera ricotta
- 225 g startej mozzarelli
- 115 g startego parmezanu
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 12 suchych płatów lazanii
- bazylia
Sposób przygotowania
Na patelni przysmażamy przez 5 min mięso, rozbijając je łyżką. Odlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy sos, mieszamy i dusimy przez 10 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W dużej misce mieszamy ser ricotta z 1/2 mozzarelli, 3/4 parmezanu, jajkami, natką pietruszki, solą i pieprzem. Dno żaroodpornego naczynia o wymiarach 25 x 30 cm smarujemy mięsnym sosem. Na nim układamy w poprzek formy trzy płaty lazanii, zostawiając wokół nich trochę miejsca. Smarujemy je 1/3 masy serowej, którą przykrywamy 1/4 sosu. W ten sam sposób układamy jeszcze dwie warstwy makaronu, masy serowej i sosu. Na wierzchu układamy trzy ostatnie płaty lazanii, smarujemy je pozostałym sosem oraz resztą mozzarelli i parmezanu. Odstawiamy na ok. 30 min, by płaty zmiękły. Przykrywamy folią i pieczemy 40 min, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Przed pokrojeniem odstawiamy na 10 min. Posypujemy listkami bazylii.

Razowe penne według przepisu Marty Gessler
Składniki
- 0,5kg razowego makaronu penne
- 2 ząbki czosnku
- 30 g suszonych pomidorów lub kolorowych pomidorków cherry
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10 listków bazylii
- feta
- lub miękki kozi ser
- parmezan
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekany w plasterki czosnek, podsmażyć na złoty kolor. Dodać suszone pomidory pokrojone w paski, ugotowany makaron, szpinak, bazylię. Podgrzewać 3 min, tylko aby szpinak zmniejszył swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu makaron posypać rozkruszoną fetą i parmezanem lub kozim miękkim serem.