Pomidory, makaron i bazylia - te składniki miej zawsze w kuchni

Magazyn Kuchnia
Kurczak cacciatore

Kurczak cacciatore (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Te trzy klasyczne składniki kuchni włoskiej,  plus odpowiednie dodatki, dadzą Ci pewność, że z łatwością przygotujesz pyszny obiad. Oto kilka przykładów
1 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kurczak cacciatore

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (jeśli włączamy termoobieg, do 170°C). Pomidory kroimy w kostkę. Pieczarki dokładnie czyścimy, mieszamy z pomidorami i pokrojoną w cienkie piórka cebulą oraz z 3 łyżkami oliwy i octem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowane warzywa układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Pieczemy, co jakiś czas mieszając, aż cebula się przyrumieni, a pieczarki będą miękkie (ok. 50 min). Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy. Zmniejszamy temperaturę do 170°C (140-150°C, jeśli jest włączony termoobieg). Kurczaka nacieramy solą, pieprzem i łyżeczką rozmarynu. W brytfannie rozgrzewamy resztę oliwy, wkładamy kurczaka i smażymy, aż będzie rumiany (po 5-6 minut z każdej strony). Kurczaka przekładamy do miski, a do brytfanny wlewamy wino, gotujemy, aż objętość alkoholu zmniejszy się o połowę (trwa to około minuty). Dodajemy pomidory z puszki razem z sokiem, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, dusimy 10 minut. Do brytfanny z powrotem wkładamy podsmażonego kurczaka, wstawiamy na 25 minut do piekarnika (kurczak jest gotowy, jeśli po nakłuciu widelcem wypływa z niego przezroczysty sok). Wyjmujemy, mieszamy z pieczonymi warzywami, dodajemy resztę rozmarynu, połowę bazylii i kaparów. Podgrzewamy razem na małym ogniu (1-2 min). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy ugotowany makaron, a na nim kurczaka cacciatore. Posypujemy resztą bazylii i kaparów.

2 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Makaron z mozzarellą i pomidorami

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

Sposób przygotowania

W garnku zagotowujemy wodę i gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Pomidory kroimy w kostkę, listki bazylii i mozzarellę rwiemy na małe kawałeczki. Ugotowany makaron odcedzamy, mieszamy z pomidorami, mozzarellą, bazylią, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą.

3 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Lazania z trzema serami

Składniki

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Zrób sos: posiekaną cebulę i startą marchewkę podsmaż na oliwie (12 minut). Dodaj mięso, smaż 5 minut. Dodaj resztę składników, duś 15 minut. Wyjmij listek laurowy, przypraw i ostudź. Ricottę wymieszaj z połową szklanki parmezanu, dodaj rozmrożony szpinak, przypraw solą i pieprzem. Wbij jajka, wymieszaj. Żaroodporną formę posmaruj 2 łyżkami oliwy. Na dno wlej pół szklanki sosu i równomiernie rozprowadź. Na sosie rozłóż płaty makaronu, posmaruj częścią ricotty. Posyp mozzarellą, polej sosem. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Zakończ warstwą makaronu, posmaruj ricottą i posyp mozzarellą wymieszaną z parmezanem. Przykryj folią aluminiową, piecz 40 minut w temp. 180 st. Następnie odkryj lazanię, piecz jeszcze 30-40 minut.

4 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Cencioni z fasolką

Składniki

Sposób przygotowania

Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie, dodaj zmiażdżony czosnek i paprykę. Smaż minutę, dodaj pomidory i wlej 1/4 szklanki wody. Duś, aż sos zgęstnieje. Dodaj fasolę i bazylię, przypraw do smaku. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania włóż różyczki brokułów. Odcedź, wymieszaj z sosem, posyp serem.

5 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Nitki z sosem pomidorowym

Składniki

 

Oraz:

  • świeżo starty parmezan
  • i dobra oliwa do polania

 

Sposób przygotowania

Czosnek rozetrzyj na pastę ze szczyptą soli. Sparz i obierz pomidory, 2/3 pokrój na kawałki, resztę zmiksuj i wymieszaj z pokrojonymi oraz roztartym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Odstaw na 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oliwy (2-3 minuty; powinien być al dente). Osącz i dodaj do pomidorów, szybko wymieszaj. Posyp bazylią oraz świeżo startym parmezanem, możesz też skropić oliwą.

6 z 10
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Zapiekanka makaronowa z gorgonzolą i łososiem

(Dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy gałkę muszkatołową, śmietanę oraz skórkę cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i wrzucamy ser. Mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy patelnię z ognia, wrzucamy kawałki łososia, połówki pomidorków i posiekaną bazylię. Jeszcze raz mieszamy. Makaron odcedzamy i łączymy z sosem. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy parmezanem, pieczemy 15-20 minut, aby na wierzchu powstała złocista, chrupka warstwa sera. Podajemy od razu.

7 z 10
Fot. Sławomir Smolarek
Fot. Sławomir Smolarek

Makaron z kurczakiem i pomidorami

(dla 4 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente według opisu na opakowaniu. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Czosnek kroimy w plasterki, szynkę i suszone pomidory - w paski. Dymki kroimy na ćwiartki. Szparagi obieramy i blanszujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i kroimy na niewielkie kawałki. Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Natkę i bazylię drobno siekamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek, kurczaka, szynkę, dymkę i podsmażamy, aż mięso się zetnie i przyrumieni. Dodajemy pomidory (świeże i suszone), szparagi, odcedzony makaron, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy 5 minut. Przekładamy na talerze i oprószamy wiórkami parmezanu.

8 z 10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka ze świderków i tuńczyka

Insalata di fusilli
(Dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Fasolkę oczyszczamy i gotujemy razem ze świderkami al dente, w dużej ilości gorącej, osolonej wody. Odcedzamy, polewamy zimną wodą, odcedzamy ponownie i mieszamy z dwiema kopiastymi łyżkami pasty z oliwek i dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy pomidory, umyte i przekrojone na pół, odcedzonego i pokruszonego tuńczyka, liście bazylii, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy, a jeżeli trzeba, dodajemy jeszcze trochę oliwy.

9 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Lazania

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na patelni przysmażamy przez 5 min mięso, rozbijając je łyżką. Odlewamy nadmiar tłuszczu, dodajemy sos, mieszamy i dusimy przez 10 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. W dużej misce mieszamy ser ricotta z 1/2 mozzarelli, 3/4 parmezanu, jajkami, natką pietruszki, solą i pieprzem. Dno żaroodpornego naczynia o wymiarach 25 x 30 cm smarujemy mięsnym sosem. Na nim układamy w poprzek formy trzy płaty lazanii, zostawiając wokół nich trochę miejsca. Smarujemy je 1/3 masy serowej, którą przykrywamy 1/4 sosu. W ten sam sposób układamy jeszcze dwie warstwy makaronu, masy serowej i sosu. Na wierzchu układamy trzy ostatnie płaty lazanii, smarujemy je pozostałym sosem oraz resztą mozzarelli i parmezanu. Odstawiamy na ok. 30 min, by płaty zmiękły. Przykrywamy folią i pieczemy 40 min, po czym zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Przed pokrojeniem odstawiamy na 10 min. Posypujemy listkami bazylii.

10 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Razowe penne według przepisu Marty Gessler

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucić posiekany w plasterki czosnek, podsmażyć na złoty kolor. Dodać suszone pomidory pokrojone w paski, ugotowany makaron, szpinak, bazylię. Podgrzewać 3 min, tylko aby szpinak zmniejszył swoją objętość. Przyprawić solą i pieprzem. Na talerzu makaron posypać rozkruszoną fetą i parmezanem lub kozim miękkim serem.

Więcej na ten temat: kuchnia włoska, zawsze miej w kuchni