Jedno jajko, a tyle możliwości

Cykoria zapiekana z camembertem
Składniki
- 3 żółtka
- 2 cykorie
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 camembert
- 1 pęczek rzodkiewek
- 10 dag drobno startego ostrego żółtego sera (np. gruyere)
- 1 szklanka mleka
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
Cykorie przekrawamy na pół, wycinamy gorzki środek. Skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy do rondelka i obgotowujemy 3-5 minut w niedużej ilości osolonej wody. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy w nim cykorie. Camembert kroimy w poprzek na plasterki, rzodkiewkę na cienkie talarki - jedno i drugie układamy w naczyniu obok cykorii. Posypujemy tartym żółtym serem. Mleko, żółtka i przyprawy roztrzepujemy razem i sosem zalewamy cykorie. Zapiekamy w 180°C przez 15-20 minut, aż sos się zetnie. Przed podaniem posypujemy potrawę szczypiorkiem.

Krakersy z jabłkami szynką i beza z chili
Składniki
- 3 białka
- 4 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 łyżki masła
- 1 paczka krakersów
- 150 g wędzonej szynki pokrojonej w paseczki
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki chilli
- sól
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy połową papryki. Na niedużej blaszce, wyłożonej folią aluminiową wysmarowaną połową masła układamy krakersy. Kładziemy jabłka, wiórki z pozostałego masła i szynkę. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, chilli, resztą papryki i odrobiną soli. Kładziemy na jabłkach i zapiekamy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Mus z wątróbki
Składniki
- 4 białka
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 1 kromka pumpernikla
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka estragonu
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól do smaku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- garść rukoli
- 2 łyżki nasion granatu
Sposób przygotowania
Wątróbki oczyszczamy i mielemy w maszynce wraz z pokruszonym pumperniklem. Dodajemy śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie, ale bardzo starannie łączymy z wątróbką. Masę wątróbkową wlewamy do kokilek (wcześniej wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą). Ustawiamy je na blasze z wodą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika o temp. 200°C. Po ok. 15 minutach zdejmujemy folię, aby lekko zrumienić wierzch. Mus podajemy z rukolą, posypany pestkami granatu.

Zupa rybna z piwem
Składniki
- 4 żółtka
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 2,5 szklanki wywaru warzywnego
- 1 szklanka piwa
- mielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- szczypta cukru
- sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
- 10 dag wędzonego pstrąga
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 4 kromki chleba pokrojone na grzanki i uprażone na patelni
Sposób przygotowania
Cebulę drobno kroimy i szklimy na maśle. Dodajemy wywar (zostawiając około pół szklanki), piwo, pieprz, kolendrę, cukier i zagotowujemy. Żółtka mieszamy z pozostawionym wywarem. Trzymając zupę na wolnym ogniu, dodajemy mieszając żółtka, skórkę z cytryny, pokrojonego w kawałki pstrąga. Cały czas mieszamy, aż zupa zgęstnieje (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy). Na koniec wlewamy sok z cytryny. Posypujemy miętą. Podajemy z grzankami.

Lody bananowe z orzechami
Składniki
- 4 białka
- 2 dojrzałe banany
- 200 ml śmietanki 36%
- 6 łyżek cukru (najlepiej brązowego)
- 10 dag mielonych orzechów włoskich
- miód
- garść pistacji do przybrania
Sposób przygotowania
Banany miksujemy ze śmietaną oraz połową cukru. Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem. Obie masy mieszamy, dodając orzechy. Zamrażamy w foremkach. Podajemy polane miodem i posypane pistacjami.

Galaretka z wiśniówką
Składniki
- 4 żółtka
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki konfitur wiśniowych
- 50 ml wiśniówki
Sposób przygotowania
Galaretkę rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Do masy dodajemy galaretkę i sok z cytryny. Mieszamy i wlewamy do wypłukanych zimną wodą salaterek. Wstawiamy do lodówki. Gdy deser dobrze zastygnie, wykładamy go na talerzyki. Polewamy słodkim sosem z konfitur i wiśniówki. Ozdabiamy listkiem melisy lub mięty.