Śniadanie prawie jak u Tiffany'ego

Puszysta jajecznica chrzanowa
(dla 2 osób)
Składniki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżka naturalnego jogurtu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy stalową miseczkę o cienkich ściankach. Wbijamy jajka i lekko ubijamy, aż powoli zaczną się ścinać. Po 2-3 minutach jajecznica powinna być gotowa. Dodajemy chrzan i jogurt, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na zrumienionej w opiekaczu chrupiącej kromce chleba, z dodatkiem pomidorków koktajlowych z rozmarynem.

Błyskawiczna owsianka z owocami i miodem
W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce (za owocami palmy açai i czosnkiem). Na śniadanie i jako przekąskę jedzą ją kulturyści, biegacze i kolarze
(dla 1 osoby)
Składniki
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- 50 ml mleka
- 3-4 łyżki naturalnego jogurtu
- garść owoców jagodowych (np. maliny, borówki amerykańskie)
- 1/2 startego jabłka
- 3-4 orzechy (nerkowca, włoskie, makadamia) lub migdały
- 1 łyżka suszonych żurawin (lub rodzynek)
- 2-3 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Płatki owsiane zalewamy mlekiem, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Rano, przed podaniem, dodajemy pozostałe składniki. Kto chce, może owsiankę podgrzać ? oczywiście przed dodaniem jogurtu, owoców, bakalii i miodu.

Kremowy omlet z łososiem i rukolą
(dla 1-2 osób)
Składniki
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 łyżki kremowego twarożku
- 50 g wędzonego łososia
- garść rukoli
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- skórka otarta z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Jajka roztrzepujemy, solimy, pieprzymy, podsmażamy na oliwie. Gdy lekko się zetną, układamy na omlecie małe porcje twarożku, a potem kawałki łososia. Zmniejszamy ogień i smażymy pod pokrywką 2-3 minuty, aż góra omletu się zetnie. Podajemy z rukolą, posypujemy świeżo startym parmezanem i skórką cytrynową.

Chałka z masłem orzechowym
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 kromki chałki (lub ciasta drożdżowego)
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- po pół łyżeczki kardamonu, goździków i cynamonu
- 2 łyżki cukru pudru
- grudka masła
- 2-3 łyżki oliwy
- garść owoców (np. borówki lub pokrojone: banan, kiwi, jabłko)
- 2 łyżki masła orzechowego
- cukier puder
Sposób przygotowania
Chałkę zanurzamy w mleku, obtaczamy w jajku wymieszanym z przyprawami i cukrem. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą i smażymy chałkę po 3-4 minuty z każdej strony. Kroimy owoce na małe kawałki. Każdą kromkę obficie smarujemy masłem orzechowym i podajemy z owocami. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Grillowany ser halloumi z dżemem gruszkowym i chilli
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 200 g sera halloumi (taki najlepiej smakuje, ale może być także bundz lub oscypek)
- 3-4 łyżki dżemu gruszkowego
- 1 czerwona papryczka chilli
Sposób przygotowania
Ser kroimy na plasterki o grubości 1/2 cm i grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumieni. Na ciepły ser nakładamy trochę dżemu wymieszanego z posiekaną chilli.
Fot. Marcin Klaban

Koktajl owocowy z otrębami
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 1,5 szklanki mleka
- 2 dojrzałe banany
- po 150 g truskawek i jagód (mogą być z mrożonki)
- garść otrąb
- 2 łyżki cukru trzcinowego (możemy go zastąpić miodem)
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Koktajl podajemy schłodzony.
Fot. Marcin Klaban