Śniadanie pracownika korporacji

Magazyn Kuchnia
Bacon & Eggs - jajka na bekonie

Bacon & Eggs - jajka na bekonie (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Życie korpo-żuczka jest bardzo ciężkie. Nie wiadomo czy wystarczy czasu żeby zjeść lunch, ani kiedy (i czy w ogóle) będzie kolacja. Śniadanie to jedyna pewna sprawa, dlatego polecamy same konkretne dania. Dadzą wam sił na kolejny pracowity dzień - zebrania, projekty, odpisywanie na maile i pisanie raportów
1 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Bacon & Eggs - jajka na bekonie

dla 6 osób - Danie z pochodzenia brytyjskie, popularne na śniadanie w większości krajów anglojęzycznych. Jest składnikiem tzw. full breakfast, obok: smażonych pomidorów i grzybów, grzanek, kiełbasek, pieczonej fasoli (w zależności od regionu są jeszcze inne dodatki).

Składniki

  • 8 dużych plastrów bekonu
  • 12 jajek
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżki masła
  • 8 cienkich kromek żytniego chleba na zakwasie
  • 4 łyżki reliszu pomidorowego (sosu ugotowanego z pomidorów, cebuli, przypraw, np. curry, i octu; można zastąpić keczupem)

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej bekon, pieczemy 4 minuty. Wylewamy wytopiony tłuszcz, odwracamy plasterki, pieczemy kolejne 4 minuty. Zmniejszamy temperaturę do 160°C, pieczemy dalej, co jakiś czas odlewając tłuszcz i odwracając plasterki, aż bekon będzie rumiany i chrupiący. Oczywiście, bekon można też wysmażyć na chrupko na zwykłej bądź grillowej patelni. Mieszamy jajka ze śmietaną i solą - niezbyt energicznie, nie powinna powstać jednolita masa. Dodajemy połowę masła pokrojonego na kawałeczki. Wlewamy na rozgrzaną teflonową patelnię, smażymy, przesuwając łyżką bardziej ścięte brzegi ku środkowi jajecznicy. Kromki chleba opiekamy, smarujemy resztą masła, układamy na nich porcje jajecznicy, obok kładziemy bekonowe chrupki i porcje sosu pomidorowego.

2 z 10
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Croque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelem

dla 4 osób - Francuski pomysł na zapiekankę, podawaną na szybko w barach i bistrach. Nazwa pochodzi od słowa "croquer", oznaczającego chrupanie. Jest męski i żeński wariant tej kanapki (chrupki pan i chrupka pani): w obu pomiędzy dwa tosty wkłada się przed ich zapieczeniem szynkę i ser, do wersji ?madame? po wyjęciu z piekarnika dodawane jest jajko sadzone i sos beszamelowy.

Składniki

  • 8 kromek pieczywa tostowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 10-12 dag pokrojonej w cienkie plasterki szynki
  • 2 garści startego sera - najlepiej gruyere
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 4 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania

Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową. Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące. Na oleju smażymy jajka sadzone. Układamy po jednym na każdym toście i polewamy beszamelem.

3 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kiełbaski z fetą i szpinakiem

(dla 4 osób)

Składniki

  • 4 kiełbaski (najlepiej z indyka)
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g liści szpinaku
  • 4 papryki marynowane lub pieczone
  • 200 g sera feta

Sposób przygotowania

Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy umyte, osuszone liście szpinaku i dusimy, aż się skurczą. Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy 3-4 minuty. Posypujemy pokruszoną fetą i podajemy z chrupiącą bagietką. Kiełbaski możemy dodatkowo zapiec w piekarniku - przez 10 minut, aż ser się roztopi.

4 z 10
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Kiełbasa w glazurze miodowo-musztardowej

Składniki

  • 8 kawałków białej kiełbasy
  • olej do smarowania rusztu

Glazura:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
  • sok z 1 małej cytryny
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Z miodu, musztardy, soku z cytryny, czosnku, soli i pieprzu przygotuj glazurę. Kiełbaski włóż do wrzącej wody, gotuj 3 minuty, następnie osącz i osusz. Każdą kiełbaskę posmaruj przygotowaną glazurą i piecz na naoliwionym ruszcie przez 8-10 minut, kilkakrotnie obracając.

5 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Tortilla z chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami

(Dla 4 osób)

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 10 jajek
  • 1 cebula
  • 20 dag chorizo
  • 1 por
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 garść parmezanu
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy i po ostudzeniu kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni z żeliwną lub stalową rączką (takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, chorizo pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i zmniejszamy płomień. Kiedy składniki będą miękkie, wlewamy masę jajeczną. Gdy jajko się lekko zetnie, dodajemy posiekaną kolendrę i parmezan. Wkładamy patelnię do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 5 minut, aby wierzch tortilli lekko się zrumienił, a ser roztopił. Jeśli nie mamy patelni, której można używać w piekarniku, zwykłą patelnię przykrywamy szczelną pokrywką i podgrzewamy tortillę na bardzo małym ogniu. Podajemy danie na ciepło lub na zimno.

6 z 10
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Tortilla z indykiem i chutneyem z mango

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1/2 piersi z indyka
  • gałązka tymianku
  • sól, pieprz
  • 4-5 łyżek oliwy
  • 1 owoc awokado
  • po garści kiełków lucerny i rzodkiewki
  • 4 pszenne tortille
  • 250 ml greckiego jogurtu
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • mango
  • pęczek bazylii

Sposób przygotowania

Mięso posypujemy posiekanym tymiankiem, solą i pieprzem. Kroimy w kostkę o boku 2 cm. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż stanie się złociste. Mango obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z jogurtami i posiekaną bazylią. Odstawiamy do lodówki na 30 min. Awokado kroimy na plasterki. Tortille podgrzewamy na suchej patelni. Na każdej kładziemy rozerwane kawałki mięsa i pozostałe składniki. Polewamy chutneyem lub podajemy go obok.

7 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Frittata z ricottą i brokułami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 500 g brokułów
  • 8 jajek
  • 4 łyżki oliwy
  • 200 g sera ricotta
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • oliwa

Sposób przygotowania

Podzielone na różyczki brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty. Wbijamy jajka do miski i mieszamy widelcem. Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią połowę jajek, a na nie nakładamy łyżką ricottę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Lekko mieszamy, aby omlet ściął się równomiernie.

Zblanszowane brokuły odcedzamy i układamy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy resztą jajek i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Fritattę podajemy przestudzoną.

8 z 10
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Kanapki z rukolą, indykiem i niebieskim serem

Składniki

  • 2 duże (po 25-30 dag) pokrojone w krążki czerwone cebule
  • 1,5 łyżki oliwy
  • 3-4 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz
  • 15 dag rukoli
  • 3/4 szklanki majonezu
  • 4 ciabatty pokrojone w ćwiartki
  • 40 dag pokrojonej w cienkie plastry, wędzonej piersi indyka
  • 3/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego

Sposób przygotowania

Cebulę smażymy lekko na oliwie. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy tyle rukoli, by uzyskać 1 szklankę. Mieszamy z majonezem, smarujemy połówki bułek. Na czterech bułkach układamy indyka, posypujemy serem, cebulą i pozostałymi liśćmi rukoli. Przykrywamy połówkami bułki. Odkładamy, aby smaki się przegryzły.

9 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Kanapka z rostbefem i chutneyem z mango

(dla 2 osób)

Składniki

  • po kilka ziaren gorczycy i kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków"
  • 200 g rostbefu
  • 1 mango
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól, pieprz
  • 4 kromki pieczywa na zakwasie
  • 4 ogórki kiszone

Sposób przygotowania

Ziarna kolendry i gorczycy, czosnek, słodką paprykę, przyprawę ?Pięć smaków?, sól i pieprz rozcieramy na pastę w moździerzu lub miksujemy w blenderze. Mieszanką przypraw nacieramy rostbef, umieszczamy w naczyniu, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki co najmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Zamarynowany rostbef gotujemy na parze przez 15 minut, a następnie smażymy
na oliwie po 3 minuty z każdej strony. Robimy chutney: miksujemy mango z musztardą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowy rostbef kroimy w plastry. Kromki chleba smarujemy chutneyem z mango, na nim piętrowo układamy kilka plasterków rostbefu, przykrywamy drugą kromką i kroimy na pół. Kanapki podajemy z pokrojonymi wzdłuż ogórkami oraz schłodzonym piwem lub lemoniadą.

10 z 10
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Kanapka z kiełbaskami i słodkimi paprykami

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 2 kromki pieczywa tostowego
  • 1 jajko
  • 3-4 plasterki boczku (najlepiej włoskiej pancetty)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka jasnego miodu

Sposób przygotowania

Pieczywo opiekamy w tosterze. Jajko smażymy jak sadzone, tyle że z obu stron. Na osobnej patelni podsmażamy boczek przez 1-2 min. Dodajemy ocet balsamiczny oraz miód i smażymy tak długo, aż całość się skarmelizuje, a boczek będzie chrupki. Jajko oraz boczek kładziemy na toście i mocno dociskając, przykrywamy drugą kromką.

Więcej na ten temat: śniadanie