Kuchnia polska. Kaszuby
Śledź w zalewie octowej ([Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG])
Ryby w kwaśnym sosie
Składniki
- 1,5 kg filetów rybnych
- ocet
- sól, pieprz
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 1 cebula
- ziele angielskie
- ew. kilka suszonych grzybków (najlepiej prawdziwków)
Sposób przygotowania
Filety rybne opłucz i osusz, skrop octem, oprósz solą i pieprzem, odstaw na kilka godzin. Do szerokiego, płaskiego rondla włóż poszatkowaną kapustę. Podlej wodą i gotuj do miękkości. Gdy kapusta będzie prawie miękka, dodaj do niej obrane, umyte i starte na grubej tarce warzywa oraz posiekaną cebulę. Przypraw do smaku solą, pieprzem i zielem angielskim. Jeśli chcesz, wrzuć suszone grzyby (wcześniej namoczone i pokrojone w paseczki). Gdy warzywa (oraz grzyby) w kapuście będą zupełnie miękkie, ułóż na wierzchu ryby, przykryj i gotuj razem jeszcze kilka minut, aż zobaczysz, że mięso ryb zbieleje. Podawaj z chlebem albo ziemniakami.
Ambition KOMPLET 8 GARNKÓW |
ELO KOMPLET GARNKÓW do indukcji |
Granchio komplet do indukcji |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Duszona kapusta na wędzonce
Składniki
- 1 kg kiszonej kapusty
- garść pokrojonego wędzonego boczku
- 2-3 cebule
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- sól, cukier
- 2-3 kromki razowego chleba
Sposób przygotowania
Kapustę zalej zimną wodą i ugotuj do miękkości. Usmaż boczek z pokrojonymi cebulami, dodaj do odcedzonej, ugotowanej kapusty, przypraw do smaku listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem, solą i cukrem. Duś razem jeszcze 10-20 minut. Pokrusz miękisz chleba, dodaj do kapusty, wymieszaj i pogotuj, mieszając od czasu do czasu, aby kapusta zgęstniała. Kapustę możesz także zagęścić zwykłą zasmażką z masła i mąki.
Pieczona gęś
Składniki
- 1 sprawiona gęś
- sól
- majeranek
Sposób przygotowania
Gęś oczyść i dokładnie umyj, natrzyj solą i majerankiem od środka i na zewnątrz. Ułóż w "gęsiarce" (specjalna żeliwna brytfanna), podlej wodą i piecz, zlewając co jakiś czas wytworzony tłuszcz i uzupełniając wyparowaną wodę. Mięso skrapiaj wypływającym sosem, aby nie wyschło. Piecz 3 godziny w temp. 180°C, aż będzie miękkie, a po nakłuciu wypłynie z niego przezroczysty sok, bez śladów krwi.
Rady:
- gęś można przed pieczeniem napełnić farszem z ugotowanej kaszy gryczanej, utłuczonych ziemniaków, natki i przypraw.
- aby skórka gęsi była rumiana i chrupiąca, należy ją posmarować słoną wodą na 10-15 minut przed końcem pieczenia.
- mięso gęsi bardzo zyskuje na smaku, jeśli przed pieczeniem natrzemy je czosnkiem roztartym z solą.
Ferkase - kura w białym sosie
Składniki
- 1 duży kurczak (a najlepiej kura domowa)
- 1 pęczek włoszczyzny z kawałkiem włoskiej kapusty
- 1 cebula przekrojona na pół i podpieczona na blasze (lub nad palnikiem albo na patelni)
- pieprz, sól, cukier
- 3,5 szklanki ryżu
- 3 szklanki mleka
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki
- 15 dag masła
- 3 szklanki rosołu
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier do smaku
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 5 żółtek
- 10 dag rodzynek
Sposób przygotowania
Kurczaka lub kurę oczyść, dokładnie umyj, włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj, zmniejsz ogień, gotuj na malutkim ogniu, zdejmując z powierzchni tworzącą się pianę. Po 20 minutach dodaj oczyszczoną i obraną włoszczyznę oraz przyprawy. Gotuj dalej, pamiętając, że rosół ma ledwo ?mrugać?. Ryż przepłucz zimną wodą, osącz, przełóż do garnka i zalej wrzącym mlekiem. Posól, dodaj masło, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. W piekarniku ryż ugotuje się sam. Ty w tym czasie przygotuj sos: z masła i mąki zrób jasną zasmażkę, rozprowadź ją zimnym rosołem. Gotuj, ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Do sosu dodaj pozostałe składniki (bez żółtek i rodzynek), gotuj razem jeszcze minutę lub dwie. Rondelek z sosem zdejmij z ognia, energicznie wymieszaj z żółtkami, a potem dodaj sparzone rodzynki. Kurczaka wyjmij z rosołu, oddziel ugotowane mięso od kości. Na dużym półmisku uformuj wieniec z ryżu, w środku ułóż mięso, polej częścią sosu. Pozostały sos podawaj w sosjerce. Możesz udekorować danie warzywami z rosołu, a sam rosół podać w bulionówkach do popicia. Ferkase nie jest daniem codziennym. Przyrządza się je na chrzciny, komunie i wesela.
Pieczeń wieprzowa
Składniki
Sposób przygotowania
Skórkę mięsa ponacinaj w kratkę, natrzyj kminkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Włóż do naczynia (najlepiej glinianego lub szklanego), przykryj i odstaw na kilka godzin. Mięso wyjmij i obsmaż z każdej strony na smalcu, włóż do rondla lub brytfanny, dodaj pokrojone cebule, podlej wrzątkiem i duś do miękkości pod przykryciem. Od czasu do czasu odwracaj mięso i uzupełniaj wyparowany sos. Następnie wyjmij mięso i zabezpiecz je przed wystygnięciem, a sos zagęść mąką rozprowadzoną w małej ilości wody. Zagotuj, ponownie włóż mięso pokrojone w plastry, podgrzewaj jeszcze przez chwilę. Możesz podawać z ziemniakami.
Zupa marynarska
Jeśli nie jesteś ciężko pracującym rybakiem, do tego akurat strasznie głodnym, lepiej nie gotuj drugiego dania. Po kaszubskiej zupie Z RYBNĄ WKŁADKĄ prawdopodobnie nie zmieścisz już niczego.
Składniki
- 2 niezbyt duże dorsze
- listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól
- 1/2 porcji włoszczyzny
- ocet
- kilka ziemniaków
Sposób przygotowania
Ugotuj wywar z litra posolonej wody, całych oczyszczonych ryb, oczyszczonych i obranych warzyw, listka laurowego, ziela angielskiego i pieprzu. Ryby wyjmij z zupy, aby się nie rozgotowały i zabezpiecz przed wystygnięciem. Wywar przecedź, dodaj do niego starte na grubej tarce lub pokrojone w kostkę warzywa, zakwaś octem. Oddzielnie ugotuj obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki. Na talerzach układaj spore porcje ryb i ziemniaków, zalewaj je rosołem jarzynowym i podawaj.
Polewka rybna
Składniki
- 1 duży pęczek włoszczyzny
- 1 kg drobnych rybek słodkowodnych
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 1 szklanka śmietany
- ocet do smaku
- koperek
Sposób przygotowania
Ugotuj wywar z 2 litrów wody, obranych warzyw (w całości) oraz listka laurowego i kilku ziaren ziela angielskiego. Zupę zakwaś odrobiną octu i włóż dobrze oczyszczone rybki. Gotuj, aż będą miękkie, ale uważaj, aby się nie rozpadły. Z zupy wyjmij rybki, oddziel mięso od ości. Wyjmij też ugotowane warzywa i pokrój je w kostkę. Wywar przecedź, wlej do niego śmietanę wymieszaną z mąką, zmniejsz ogień i zagotuj, mieszając. Zupę zdejmij z ognia, dodaj żółtko roztrzepane z małą ilością zimnej wody, energicznie wymieszaj. Po dodaniu żółtka nie gotuj już zupy! Dodaj pokrojone warzywa, mięso ryb oraz posiekany koperek, przypraw do smaku solą i pieprzem. Polewkę możesz podawać z makaronem lub gotowanymi ziemniakami.
Marchwianka
Składniki
- 50 dag chudych żeberek wieprzowych
- 10 marchewek
- sól, pieprz
- suszony majeranek
Włoszczyzna:
- kawałek selera
- 1 por
- 1 korzeń pietruszki
Sposób przygotowania
Ugotuj wywar z dwóch litrów wody, umytych i oczyszczonych żeberek oraz całych, obranych warzyw. Gdy żeberka będą miękkie, wyjmij je z zupy i obierz mięso z kości. Wywar przecedź, marchewki przetrzyj przez sito do zupy, a pozostałe warzywa wyrzuć. Do zupy włóż również obrane mięso z żeberek. Przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Zupa dziadówka
Składniki
- 1 litr maślanki
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 czubata łyżka mąki żytniej
- 20 dag surowego wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
W garnku zagotuj litr wody, posól ją. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w kostkę i włóż do wrzącej wody. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy powoli, nie przerywając mieszania, wlej maślankę wymieszaną z mąką żytnią. Zmniejsz ogień i powolutku gotuj. Pokrój boczek
w kostkę lub w paseczki, podsmaż na wolnym ogniu razem z posiekaną cebulą. Gdy boczek będzie miękki, dodaj do zupy (zrumienioną cebulkę i wytopiony tłuszcz także) i gotuj jeszcze chwilę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Śledzie smażone
Składniki
- 50-60 dag świeżych (dokładnie oczyszczonych i wypatroszonych) śledzi
- mąka do panierowania
- sól, pieprz
- smalec do smażenia
Sos:
- 1-2 cebule
- 1 niepełna łyżka mąki
- sól, pieprz
- mielone ziele angielskie
Sposób przygotowania
Śledzie posól, popieprz, obtocz w mące. Usmaż na smalcu na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj pokrojone cebule. Usmażone śledzie wyjmij, a cebulę oprósz mąką i zasmaż na rumiano. Wlej nieco wody lub bulionu, przypraw solą, pieprzem i zielem angielskim. Sos podawaj do smażonych ryb.
Śledź w zalewie octowej
Ryby na kwaśno podaje się na kolację. Świetnie smakują z ciemnym żytnim chlebem albo z ziemniakami. Najlepiej pieczonymi w mundurkach
Składniki
- 50 dag solonych śledzi
Zalewa:
- ocet i woda w stosunku 1:2
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 listek laurowy
- 1 pokrojona w piórka cebula
- sól, cukier
Sposób przygotowania
Solone śledzie zalej zimną wodą i odłóż na całą noc. Potem pokrój na mniejsze kawałki i włóż do słoi lub do miski. Ugotuj zalewę z wody, octu i przypraw, lekko przestudź, ciepłą zalej ryby. Odstaw na 24 godziny. Podawaj z ziemniakami lub wiejskim żytnim chlebem.
Miodno prażnica
Składniki
- po 2-3 dość grube kromki czerstwej chałki (lub drożdżówki albo zwykłej bułki pszennej) na osobę
- mleko
- masło do smażenia
- cukier
- po 1 jajku na osobę
Sposób przygotowania
Kromki namocz w mleku, odciśnij nadmiar, włóż na patelnię na rozgrzane masło. Posyp cukrem, polej roztrzepanymi jajkami i smaż z obu stron na rumiano. Podczas smażenia nie mieszaj, tylko potrząsaj delikatnie patelnią, aby bułki nie przywierały. Możesz podać je z serkiem albo konfiturą.
Piernik z marchwi
Składniki
- 50 dag mąki
- 3 szklanki startej marchwi (najlepiej słodkiej, soczystej karotki)
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- do smaku nieco miodu
- korzenna przyprawa do piernika, garść grubo pokrojonych orzechów włoskich
- 2 łyżki karmelu (łyżka cukru stopionego na patelni i zagotowana z łyżką wody)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
Wymieszaj wszystkie składniki - najlepiej w podanej kolejności. Powstałe ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlej do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy keksowej. Piecz około godziny w temp. 180°C. Jeśli wbity w ciasto patyczek po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polukrować.
Jagodzianki
Ciasto:
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 4,5 szklanki mąki
- 3 jajka (lub tylko 3 żółtka, wtedy ciasto jest delikatniejsze)
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1-2 szklanki jagód
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Oraz:
- jajko do posmarowania ciastek
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły ?pracować?. Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Nakładaj nadzienie, składaj po przekątnej i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i piecz 15-20 minut. Gotowe ciastka możesz polukrować.
Ciasto drożdżowe
Składniki
- 1 kg mąki
- 15 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 2 żółtka i 5 jajek
- skórka otarta z 1 cytryny
- garść rodzynek
- 1/2 szklanki oleju
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zrób rozczyn z drożdży roztartych z łyżeczką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondlu podgrzej mleko z masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, gdy cukier się rozpuści. Przesiej mąkę do dużej miski (odłóż łyżkę mąki do oprószenia rodzynek), pośrodku zrób dołek. Wlej ciepłe mleko z masłem i cukrem, wbij jajka i włóż żółtka, wymieszaj. Wlej rozczyn i zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie umyj rodzynki, zalej je wrzątkiem i odstaw na chwilę. Dwie średnie formy (lub trzy mniejsze) posmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Podrośnięte ciasto wyrabiaj ręką około 20 minut, stopniowo wlewając olej. Potem dodaj osączone rodzynki obtoczone w mące oraz skórkę cytrynową i jeszcze raz zagnieć, aby rodzynki wmieszały się w ciasto. Napełnij przygotowane formy do 2/3 wysokości. Wierzch możesz posmarować roztrzepanym jajkiem albo posypać wiórkami masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika, a po kilku minutach zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz około 30 minut.
Bułeczki
Ciasto:
- 5 dag drożdży
- 50 dag mąki pszennej tortowej
- nieco mąki krupczatki
- 2-3 jajka (zależy od wielkości)
- 6-8 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 3-7 łyżek cukru (więcej cukru, jeśli bułki mają być słodkie)
- szczypta soli
Do posmarowania:
- roztrzepane jajko
- lub masło
- albo olej
Do posypania:
- cukier kryształ do bułek słodkich
- gruba sól do słonych
Sposób przygotowania
Rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, wymieszaj z ciepłym mlekiem oraz kilkoma łyżkami mąki tortowej. Przykryj ściereczką i pozostaw w cieple, aby drożdże zaczęły ?pracować?. Rozpuść i przestudź masło. Do wyrośniętego rozczynu przesiej pozostałą mąkę tortową, dodaj sól, resztę cukru i jajka (powinny mieć temperaturę pokojową). Zagnieć, dosypując tylko tyle mąki krupczatki, aby ciasto nie kleiło się do rąk (około 4-6 łyżek). Wlej ciepłe masło i bardzo dokładnie wyrób ciasto. Włóż je do miski, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Potem zagnieć, odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich bułeczki. Ułóż je na blasze wyłożonej pergaminem, posmaruj jajkiem lub tłuszczem, posyp cukrem albo solą. Ponownie pozostaw na 15 minut do podrośnięcia w piekarniku nagrzanym do 50°C. Potem zwiększ temperaturę do 200°C (nie włączaj termoobiegu) i piecz, aż bułki zrobią się rumiane.