Owocowe desery bez wyrzutów sumienia

Galaretka z suszonych owoców (Fot. Shutterstock.com/ margouillat photo )

Galaretka z suszonych owoców
(dla 4 osób)
Składniki
- Po 10 dag: suszonych śliwek, suszonych moreli, suszonych fig i rodzynków
- skórka obrana z połowy cytryny
- 5 goździków
- kawałek laski cynamonu
- 3 ziarna kardamonu
- 0,75 l wody
- cukier do smaku (ok. 4-5 łyżek)
- śmietanka-kremówka
- cukier
- cukier waniliowy
- pomarańcza lub mandarynki
Sposób przygotowania
Mieszankę suszonych owoców gotujemy z cukrem i przyprawami około 30 minut. Gorący wywar przecedzamy do innego naczynia i dodajemy do niego żelatynę - w ilości podanej na jej opakowaniu. Ugotowane owoce układamy w szklanej misce i zalewamy lekko przestudzoną galaretką. Zostawiamy do zastygnięcia. Podajemy z bitą śmietaną oraz małymi cząstkami świeżych mandarynek lub pomarańczy.

Gruszki w winie s sosem zabajone
(dla 4 osób)
Składniki
Sos:
- 5 żółtek
- 6 łyżek cukru pudru
- 125 ml słodkiego białego wina (np. marsala)
- 30 ml słodkiego likieru (np. kirsz, curaçao)
Sposób przygotowania
Obieramy gruszki, zostawiając ogonki. Półsłodkie wino podgrzewamy z korzeniami i cukrem; nie doprowadzamy do wrzenia. Podgrzewamy w nim gruszki ok. 20 min. na małym ogniu. Ucieramy żółtka z cukrem, dolewając powoli słodkiego wina. Kiedy masa zbieleje, wstawiamy ją do gotującej się wody i ubijamy na krem (jest gotów, gdy podwoi objętość). Wlewamy likier i ubijamy jeszcze 5 min.

Jabłka z pieca
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 duże czerwone jabłka
- 6 łyżek skondensowanego mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 mały kieliszek sherry
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 pałeczki cynamonu (do przybrania)
Sposób przygotowania
Jabłka myjemy, wydrążamy z nich gniazda nasienne i układamy je w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Mleko mieszamy z cukrem, sproszkowanym cynamonem i skórką cytrynową. Wlewamy sos do środka jabłek, które po wierzchu skrapiamy likierem. Na każde jabłko kładziemy kawałek masła. Przykrywamy owoce folią aluminiową i pieczemy 30 min. w temperaturze 150°C.

Sałatka owocowa
(dla 4 osób)
MACEDONIA DI FRUTTA ALLA MAIONESE DOLCE
Składniki
- 2 obrane banany
- 3 grube plastry bez skórki ananasa
- 2 średnie obrane jabłka
- 2 średnie obrane gruszki
- 15 dag migdałów bez skórki
- 2 łyżki ciemnego miodu
- 1 żółtko
Sposób przygotowania
Owoce kroimy na małe kawałki, dodajemy pokruszone migdały. Robimy słodki majonez, ucierając miód z żółtkiem. Polewamy sosem wymieszane owoce.

Galaretka z czerwonych grejpfrutów
Składniki
- 1 opakowanie (20 g) żelatyny
- 4 szklanki przecedzonego soku z czerwonych grejpfrutów (można użyć pół na pół soku z grejpfrutów i pomarańczy; galaretka będzie mniej wytrawna)
- 3 łyżki cukru lub więcej, jeśli wolimy słodszą galaretkę
- szczypta soli
Do podania:
Sposób przygotowania
Robimy galaretkę: do miseczki wlewamy 1/2 szklanki wody, wsypujemy żelatynę i czekamy, aż napęcznieje. Podgrzewamy szklankę soku - mocno, prawie do wrzenia, wlewamy go do napęczniałej żelatyny, dodajemy cukier, sól i mieszamy, aż wszystko się dobrze rozpuści. Dodajemy resztę soku, mieszamy i już nie podgrzewamy. Wlewamy do wypłukanej zimną wodą formy o dowolnym kształcie, wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem zanurzamy formę na parę sekund w gorącej wodzie, lekko potrząsamy i wyjmujemy galaretkę na talerz. Ubijamy śmietanę z cukrem, a gdy będzie sztywna, mieszamy z brandy. Podajemy do galaretki.