Wegetariańskie przysmaki z soczewicą

Zupa z brązowej soczewicy (Fot. Arkadiusz Ściachocki)
w diecie jarskiej. Dziś proponujemy Wam proste dania wegetariańskie

Tortilla z czerwonej soczewicy na ostro
(dla 6 osób)
Składniki
- 300 g czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 papryczki chilli
- 2 łyżki masła
- tortille (około 12 sztuk)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Soczewicę zalewamy 1/2 l wody i gotujemy do miękkości (ok. 10 min). Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojone drobno papryczki chilli. Dodajemy do odcedzonej soczewicy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą smarujemy podgrzane w rozgrzanym do 140 st. piekarniku placki tortilli (wystarczy pół minuty, aby placki nie stwardniały) i zwijamy w rulony. Podajemy na gorąco.

Sałatka z zielonej soczewicy
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 100 g ugotowanej zielonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g rukoli
Sos:
- 3 łyżki octu balsamicznego
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Składniki sosu łączymy i dokładnie mieszamy. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Cebulę kroimy w plasterki. Pomidorki dzielimy na cząstki. Na talerzu układamy rukolę, pokrojoną paprykę, cebulkę i pomidorki. Posypujemy ugotowaną soczewicą i polewamy sosem.

Zupa z brązowej soczewicy
(dla 4 osób)
Składniki
- 20-30 dag brązowej soczewicy
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- liść laurowy
- natka pietruszki
- ostra papryka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i rumienimy na maśle. Marchew i pomidory kroimy w kostkę. Soczewicę zalewamy 1 l wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości (ok. 40 min). Na 15 min przed końcem gotowania dodajemy marchew, a gdy zupa jest prawie gotowa - pomidory, podsmażoną cebulkę i czosnek. Doprawiamy do smaku. Zupę podajemy udekorowaną natką pietruszki.

Pasztet z soczewicy
Składniki
- 250 g zielonej soczewicy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- sól
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 6 młodych marchewek
- 1 pęczek koperku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
Sposób przygotowania
Soczewicę moczymy przez ok. godzinę. Cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, podsmażamy, aż się zeszklą. Przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę, po szczypcie tymianku i kolendry. Jeśli trzeba, dolewamy jeszcze trochę wody - tyle, by zakryła warzywa. Solimy. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut, aż soczewica zmięknie. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy resztki płynu. Miksujemy na purée, dodajemy jajko, oliwę, plasterki marchewki, posiekany koperek, resztę tymianku i kolendry, chilli. Mieszamy. Pieczemy 45 minut w formie keksowej wyścielonej natłuszczoną folią aluminiową, w temperaturze 160-180 st.

Zupa pomidorowa z soczewicą i papryką
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- duża cebula
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- listek laurowy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 4 łyżki kuskusu
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki do posypania
Po szczypcie:
- rozmarynu
- tymianku
- oregano
- ostrej papryki
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy starty czosnek i posiekaną cebulę. Przesmażamy. Dodajemy soczewicę, pomidory, listek, przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu, stopniowo uzupełniając bulionem, aż soczewica zmięknie (30-35 minut). Mniej więcej 10 min przez końcem gotowania dodajemy pokrojone w kawałki papryki. Tuż po ugotowaniu wsypujemy kuskus. Doprawiamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut, aż kuskus napęcznieje. Zupę podajemy posypaną natką.

Kotlety z soczewicy
Składniki
- 400 g zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 100 g suszonych daktyli
- 4 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i mielemy. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek daktyle drobno siekamy, mieszamy z mąką pszenną i mieloną soczewicą. Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

Bakłażan duszony z soczewicą
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 150 g suchej soczewicy
- 1 bakłażan (30-40 dag)
- 1 czerwona cebula
- 1 ostra czerwona papryka
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
Gotujemy soczewicę, aż będzie miękka (ok. 18 min), solimy ją pod koniec gotowania). Bakłażana kroimy w niedużą kostkę, posypujemy 2 łyżeczkami soli, mieszamy, by sól oblepiła wszystkie kawałki i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, z papryki usuwamy nasiona i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy cebulę i paprykę, aż cebula lekko się zrumieni. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i wrzucamy na patelnię. Dusimy ok. 7-10 min, aż zmięknie. Dodajemy ugotowaną soczewicę, wszystko razem dusimy jeszcze minutę, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę i dokładnie mieszamy.