Lekko zacznij dzień - dietetyczne śniadanie
Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika (Fot. Agata Jakubowska)
Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika
Składniki
- 25 dag białego sera
- 15-20 dag jogurtu naturalnego lub śmietany
- garść kiełków rzodkiewki
- garść kiełków słonecznika
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mieszamy biały ser z jogurtem (lub śmietaną). Dodajemy kiełki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Twarożek z kaparami
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g miękkiego białego twarogu
- 4 łyżki naturalnego jogurtu
- 4 rzodkiewki
- 2 łyżki kaparów
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ser rozcieramy z jogurtem, dodajemy posiekane rzodkiewki i odcedzone z zalewy kapary. Wrzucamy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem - najlepsze będą paluchy piwne lub precle.
Bananowa owsianka
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 1 dojrzały, miękki banan
- garść pestek dyni i słonecznika
- 2 łyżki dżemu malinowego
Sposób przygotowania
Owsiankę zalewamy mlekiem i podgrzewamy 5 minut na wolnym ogniu, wraz z rozgniecionym na papkę bananem, cały czas mieszając. Gotową owsiankę nakładamy do miseczek i posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz słonecznika. Każdą porcję podajemy z łyżką dżemu.
Muesli z zielonym jabłkiem i bakaliami
(dla 4 osób)
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 150 ml mleka
- 200 g naturalnego jogurtu
- 20 g rodzynek
- 25 g miodu
- sok z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 pomarańczy
- 10 g włoskich orzechów
- 30 g bananów
- 10 g płatków migdałowych
- 30 g suszonych moreli
- 250 g zielonych jabłek
Sposób przygotowania
Płatki owsiane moczymy w mleku do miękkości. Jogurt przekładamy do miski i dokładnie łączymy z rodzynkami, miodem, sokiem z cytryny oraz pomarańczy, orzechami włoskimi, bananem, płatkami migdałowymi i drobno pokrojonymi suszonymi morelami. Jabłko płuczemy pod bieżącą wodą, obieramy, ucieramy na tarce i dodajemy do jogurtu. Na koniec wrzucamy namoczone płatki.
Zielona sałatka z porem
Składniki
- 4 młode pory
- 1 długi świeży zielony ogórek
- 1 awokado
- 1 zielona papryka
- 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
- 5-10 dag sera z zieloną pleśnią
Sos:
- 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę.
Sałatka z rukolą, łososiem i jajkiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g świeżego filetu ze skórą z łososia
- sól, pieprz
- 3 (najlepiej od kur z wolnego wybiegu) jajka
- 2 garści rukoli
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka gruboziarnistej musztardy
Sposób przygotowania
Rybę oprószamy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową i wrzucamy do gotującej się wody na 8-10 minut lub gotujemy na parze. Jajka gotujemy na półtwardo, około 5 minut. Na dużym talerzu układamy umyte i osuszone listki rukoli. Jeszcze ciepłe jajka obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki i kładziemy na rukoli. Rozdzielamy kawałki łososia i również kładziemy na sałatce. Robimy dressing, mieszając oliwę, sok z cytryny, wodę i musztardę, aby powstała emulsja. Polewamy sałatkę i podajemy.
Rady Tomka: Jajka przed gotowaniem powinny mieć temperaturę pokojową. Wtedy mamy pewność, że nie popękają. Wrzucamy je do gorącej, ale nie bulgoczącej wody. Wystarczy 4-5 minut na ugotowanie jajka tak, aby białko całkowicie się ścięło, a żółtko pozostało kremowe. Nie gotujcie nigdy dłużej niż 7-8 minut, bo wtedy staną się gumowate. Jeśli nie mieliście czasu wcześniej wyjąć jajek z lodówki, to do podstawowego czasu gotowania doliczcie minutę.
Chleb na zakwasie
Składniki
- 1,5 kg mąki*
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka siemienia lnianego
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka ziaren słonecznika
- 1 szklanka pestek dyni (lub rodzynek czy sezamu)
- 4 łyżki oliwy lub oleju
- 6-7 szklanek letniej wody
- zakwas
- tłuszcz do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki mieszamy rękami w dużej szklanej misce. Odkładamy 3 łyżki takiego ciasta do słoiczka, zakręcamy i wkładamy do lodówki. To zakwas na następne pieczenie, pamiętajmy jednak, że może stać w lodówce najwyżej 2 tygodnie. Trzy formy do chleba smarujemy tłuszczem, wkładamy ciasto (powinno sięgać do 3/4 wysokości formy). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin. Potem zdejmujemy ściereczkę, przykrywamy każdy chlebek kawałkiem folii aluminiowej (aby ciasto nie przypaliło się z wierzchu) i pieczemy godzinę w 200°C. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 15 minut, aby chlebki się przyrumieniły. Upieczone chlebki wyjmujemy z form na lniane ściereczki - spodem do góry - i przykrywamy ściereczkami. W ten sposób studzimy.
* W różnych proporcjach, na przykład: 1/2 kg pszennej zwykłej+1/2 kg żytniej razowej+1/2 kg pszennej razowej n 1 kg pszennej zwykłej + 1/2 kg żytniej razowej n 1/2 kg chlebowej orkiszowej + 1/2 kg pszennej zwykłej + razowa (pszenna lub żytnia).
Najważniejsze jest, aby w cieście było zawsze min. 1/2 kg mąki pszennej zwykłej.
Pierwszy zakwas: możemy go zdobyć od przyjaciół, którzy pieką chleb, albo wyprosić
w piekarni. Możemy też przygotować go sami. 1/2 szklanki mąki pszennej razowej mieszamy z letnią wodą, aby uzyskać masę o konsystencji gęstej kwaśnej śmietany. Pozo-stawiamy w ciepłym miejscu - możemy przykryć, ale niezbyt szczelnie, aby powietrze swobodnie do niego dochodziło. Przez 4-5 dni codziennie dodajemy do zakwasu po 2-3 łyżki mąki. Już trzeciego dnia masa zacznie fermentować - wyczujemy wówczas kwaskowaty, przyjemny zapach. W ostatnim dniu fermentacji na zakwasie powinny się pojawić pęcherzyki powietrza. Wówczas zakwas jest gotowy.
Chleb orkiszowy
(na 5 keksówek po 400 g)
Zakwas:
- 600 g razowej mąki orkiszowej (może być typ 2000)
- 600 ml letniej wody
Oraz:
- 800 g razowej mąki orkiszowej (może być typ 2000)
- 700 g mąki pszennej (typ 500)
- 5 łyżeczek soli
- 4 łyżki oliwy
- po 1 szklance siemienia lnianego
- płatków owsianych
- pestek dyni i pestek słonecznika
- 7 szklanek letniej wody
Sposób przygotowania
Na 5 dni przed planowanym pieczeniem chleba przygotowujemy zakwas. Mieszamy 200 g mąki orkiszowej oraz 200 ml wody w szklanym naczyniu i pozostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnego dnia bierzemy 1/4 mikstury (10 dag), dodajemy 100 g mąki orkiszowej oraz 100 ml letniej wody i pozostawiamy na kolejne 24 godziny, również w temperaturze pokojowej. Powtarzamy te czynności przez 3 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy do użycia. Robimy chleb. Mieszamy oba rodzaje mąki z solą, dodajemy cały zakwas, oliwę oraz wodę i wyrabiamy ciasto. Odkładamy 6 łyżek ciasta - to będzie zakwas do pieczenia kolejnego chleba; możemy go przechowywać w lodówce szczelnie zakryty przez 14 dni. Do reszty ciasta dodajemy ziarna i płatki owsiane, mieszamy i przekładamy do wysmarowanych olejem i obsypanych bułką tartą foremek. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-12 godzin - w temperaturze pokojowej pod przykryciem. Pieczemy godzinę w 200°C (z termoobiegiem w 180°C).
Drugie śniadanie. Ciasteczka owsiane z rodzynkami
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 garści płatków owsianych
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki sezamu
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Sposób przygotowania
Mieszamy wszystkie składniki na klejącą się papkę. Rozsmarowujemy na wyłożonej pergaminem blasze i pieczemy 45 minut w 160°C. Zaraz po wyjęciu z piekarnika kroimy chrupiący blat na kwadratowe lub prostokątne batony i pozostawiamy do wystygnięcia. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy, suszone żurawiny lub morele.
Drugie śniadanie. Sałatka owocowa
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 pomarańcza
- 1/2 ananasa
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- kilka listków mięty
- ew. winogrona
Sposób przygotowania
Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i filetujemy, usuwając błony. Ananasa obieramy, wykrawamy rdzeń, kroimy w cienkie plastry i razem z filecikami pomarańczy przekładamy do pudełka. Posypujemy cukrem i posiekaną miętą. Do śniadaniówki możecie dołączyć patyczek do szaszłyków albo plastikowy widelczyk, który ułatwi jedzenie. Sałatka będzie idealnym deserem np. po kanapce z pełnoziarnistego chleba z kurczakiem i awokado.
Drugie śniadanie. Koktajl bananowo-ananasowy
Składniki
- 1/2 szklanki chudego mleka (źródło protein)
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę dojrzałego ananasa (neutralizuje toksyny i blokuje rozwój bakterii, odchudza)
- 1 dojrzały banan (ma tryptofan - aminokwas, który przekształca się w serotoninę odpowiedzialną za dobre samopoczucie)
- 1 łyżka miodu, najlepiej akacjowego (źródło energii)
- 3 kostki lodu
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze (wraz z kostkami lodu). Podajemy w kieliszkach koktajlowych.
Drugie śniadanie. Lekkie ciasteczka cytrynowe
(na 24 ciastka)
1 ciastko - 59 kcal
Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania
- 1 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki masła
- 1 rozkłócone jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
W naczyniu miksera lub robota kuchennego mieszamy mąkę, cukier, 3 łyżki cukru pudru, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę i mieszamy do czasu, aż utworzą się grudki. Następnie dodajemy jajko i sok cytrynowy i miksujemy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w plastikową folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 120°C. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 2,5 cm i układamy je na natłuszczonej blasze w odstępach 2,5 cm. Pieczemy 10 minut na złoty kolor. Następnie zdejmujemy z blachy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy wystudzone.