Wiosenne przepisy. Kiełki jedz na zdrowie
Sałatka z awokado, pomarańczy i fenkułu z rukolą (Fot. Agata Jakubowska)
Sałatka z awokado, pomarańczy i fenkułu z rukolą
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 1 mały fenkuł
- 2 awokado
- 1/2 cytryny
- 2 pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki orzeszków cedrowych lub piniowych
- 1 garść kiełków słonecznika
- 1 garść kiełków pszenicy
- 1 opakowanie rukoli
- sól, pieprz
Na sos:
- 1/2 kubka oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
Sposób przygotowania
Fenkuł kroimy wzdłuż korzenia na cieniutkie plasterki. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w cieniutkie plasterki. Polewamy je sokiem z cytryny. Pomarańcze obieramy ze skóry i wycinamy cząstki bez białej błony. Cebulę kroimy na półksiężyce. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy kiełki i rukolę. Polewamy sosem - czyli oliwą wymieszaną z octem i posiekanym czosnkiem. W razie potrzeby wszystko przyprawiamy solą i pieprzem.
Zupa wietnamska z wieprzowiną
(dla 6 osób)
Składniki
- 35 dag szerokiego makaronu ryżowego (wstążek)
- 1 i 1/2 łyżki oleju
- 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 20 dag) pokrojona w cieniutkie paseczki
- 2 pory
- 1 łyżka posiekvanego świeżego imbiru
- 2 obrane ze skóry i posiekane (mogą być z puszki) pomidory
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżeczka soli
- 2 szklanki wody
- 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 szklanka kiełków sojowych
- 1 kubek (mogą być wszystkie razem lub jedno zioło) porwanych liści kolendry, bazylii, mięty
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso, pocięte pory i imbir. Smażymy, mieszając, przez 2 minuty. Dodajemy pomidory, sos rybny, sól, wodę i rosół. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wieprzowina będzie miękka, czyli około 10 minut. Dodajemy sok z limonki, makaron i kiełki. Nakładamy do misek, każdą porcję posypujemy garścią ziół.
Cztery fasole
(dla 6 osób)
Składniki
- 1/2 szklanki suchej czerwonej lub nakrapianej fasoli
- 1 szklanka (może być mrożony) bobu
- 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli
- 1 szklanka żółtej fasolki szparagowej pociętej na 3-cm kawałki
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki kiełków rzeżuchy lub brokułowych
- 1/2 szklanki kiełków słonecznika
Na sos:
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przez noc moczymy suche fasole, potem gotujemy je do miękkości - około 45 minut. Możemy też użyć fasoli w puszce (należy wziąć jej wtedy dwa razy więcej). Gotujemy bób i żółtą fasolkę. Wszystkie fasole mieszamy razem, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę i kiełki. W oddzielnej miseczce przyrządzamy sos. Mieszamy oliwę z octem i miodem, przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.
Twarożek z kiełkami rzodkiewki i słonecznika
Składniki
- 25 dag białego sera
- 15-20 dag jogurtu naturalnego lub śmietany
- garść kiełków rzodkiewki
- garść kiełków słonecznika
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mieszamy biały ser z jogurtem (lub śmietaną). Dodajemy kiełki. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sajgonki
(około 15 sztuk)
Składniki
- 1 pierś kurczaka (ok. 35 dag)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka świeżej posiekanej chilli bez pestek
- 1 łyżka świeżego, startego na tarce imbiru
- 70 g kiełków sojowych lub mung (z białymi grubymi pędami)
- 1 posiekany ząbek czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- 15 arkuszy papieru ryżowego
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
Mięso mielemy. Dodajemy wszystkie przyprawy, kiełki, czosnek oraz sól i pieprz. Mieszamy na gładką masę. Przygotowujemy naczynie z wodą - takie by można było w nim w całości zanurzyć płatek ciasta ryżowego. Zanurzamy papier na parę sekund, układamy go na desce, kładziemy łyżkę farszu i zwijamy - w taki sposób jak zwija się krokiety. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej - na dnie musi być co najmniej 3-4 cm. Tłuszcz musi być bardzo gorący - możemy to sprawdzić, zanurzając w nim kawałek ciasta ryżowego: jeśli zacznie od razu skwierczeć, olej ma odpowiednią temperaturę. Smażymy sajgonki - z obu stron po kilka minut - aż ciasto się zarumieni, a mięso będzie gotowe. Sajgonki układamy na ręczniku papierowym, by odsączyć z nich tłuszcz. Najlepiej smakują na ciepło; można je podawać np. ze słodkawym sosem śliwkowym - do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką, dobrych delikatesach i supermarketach.