Muffinki - przepisy z bloga Muffinkarnia

Dominka Piwowar
Muffinki mają same zalety - są łatwe i szybkie do wykonania. Udekorowane wyglądają tak wspaniale, że nie wiadomo, czy je jeść czy podziwiać. Autorka bloga Muffinkarnia dzieli się przepisami
Fot. Muffinkarnia Fot. Muffinkarnia

Banoffee muffinki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Masło miksujemy z cukrem na puchatą masę, dodajemy po jednym jajku. Mąkę, sól i proszek mieszamy w oddzielnej misce, po czym w kilku partiach wsypujemy do miski z masłem i mieszamy. Dodajemy mleko i pokrojonego w drobną kostkę banana - wszystko mieszamy. Papilotki wypełniamy do ok 3/4 wysokości masą i pieczemy ok 20 min. Wystawiamy muffinki do ostygnięcia. Gdy muffinki będą już zimne, wykrawamy kawałek środka i wkładamy do środka łyżeczkę masy karmelowej (można zastąpić kremem dulce de lache domowej roboty) przykrywamy wykrojoną częścią. Możemy również po prostu posmarować ich wierzch. Śmietanę ubijamy, po czym dodajemy do niej cukier puder i na wolnych obrotach łączymy; przekładamy krem do worka cukierniczego i wyciskamy na muffinki. Całość posypujemy wiórkami z czekolady i układamy na wierzchu cząstkę banana.

 

MuffinkiFot. Muffinkarnia

1
Fot. Muffinkarnia Fot. Muffinkarnia

Czekoladowe Ninja muffinki

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy i zostawiamy do ostygnięcia, a następnie przelewamy do miski z wymieszanymi pozostałymi składnikami. Mieszamy wszystko łyżką, przelewamy do foremek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 15 minut. W międzyczasie w rondelku podgrzewamy śmietankę, gdy jest już bardzo ciepła, dodajemy do niej pokruszone czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Taką masę wkładamy do zamrażarki na ok 15-20 min. Masa powinna dosyć znacząco  zgęstnieć. Upieczone muffinki wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie wyciskamy na nie, przełożony wcześniej do rękawa cukierniczego krem.

 

MuffinkiFot. Muffinkarnia

2
Fot. Muffinkarnia Fot. Muffinkarnia

Muffinki kokosowe

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. W oddzielnej, mniejszej łączymy mleko kokosowe i ekstrakt z wanilii. Do miski z masłem dodajemy 1/3 mikstury z mlekiem kokosowym na zmianę z suchymi składnikami, do wyczerpania produktów i mieszamy do połączenia się składników. Papilotki napełniamy do połowy masą i wkładamy do piekarnika na ok 20 min. Po upieczeniu muffinek, wystawiamy je  do ostygnięci. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodając cukier puder i wiórki. Krem przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na ostudzone ciasteczka.

 

MuffinkiFot. Muffinkarnia

 

Więcej przepisów nie tylko na Muffinki znajdziecie na stronie www.muffinkarnia.com

3
Więcej na ten temat: muffinki