Spotkanie z kluskami. Tanie gotowanie

Kluski na parze (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)

Kluski na parze
Składniki
Sposób przygotowania
Przesiej mąkę do miski, pośrodku zrób dołek. Wlej ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodaj nieco soli, wymieszaj z odrobiną mąki, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do wyrośniętego rozczynu razem ze stopionym masłem. Wyrób ciasto, pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkuj do grubości 2 cm, wytnij kółeczka szklanką. Pozostaw je na stolnicy do wyrośnięcia. Do garnka wlej wodę, przykryj lnianą ściereczką, ułóż na niej kluski, tak aby się nie dotykały. Gotuj około 4-5 minut. Jeszcze gorące układaj na talerzach, polewaj stopionym masłem, posypuj cynamonem. Podawaj od razu.
![]() |
![]() |
![]() |
Apollo PIM-800-3-SIL | Silit wkład do gotowania na... | Silit Wkład do gotowania na... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Kopytka
Składniki
- 1,25 kg ziemniaków
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- sól
Sposób przygotowania
Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty. Gdy przestygną, przepuść je przez praskę i ostudź zupełnie. Następnie przełóż na posypaną mąką stolnicę, zrób w środku dołek, wbij do niego jajka i przesiej przez sitko 2/3 mąki. Kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Podziel ciasto nożem na sześć równych kawałków i przełóż do miski. Na posypanej mąką stolnicy utocz wałeczki z ciasta, lekko je spłaszcz i pokrój na ukośne ?kopytka?. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku, mieszaj, aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przerwij mieszanie i zmniejsz płomień. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Podawaj ze skwarkami albo sosem grzybowym lub mięsnym. Możesz także odsmażyć kopytka na rumiano na rozgrzanym maśle.

Kluski kładzione
Składniki
Sposób przygotowania
Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z łyżką masła (najlepiej mikserem). Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas mieszając, połącz żółtka z mąką i pianą ubitą z białek. Starannie wymieszaj, a jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj parę łyżek słodkiego mleka. Porcje ciasta kładź łyżką na osoloną wrzącą wodę. Przykryj, aby urosły na parze, a gdy wypłyną na wierzch, wybieraj je łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Cebulę drobniutko posiekaj i zrumień na złoto na pozostałym maśle. Kluseczki podawaj okraszone cebulką, najlepiej w towarzystwie kubka kwaśnego mleka.

Kulki z powidłami
Składniki
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- 3 łyżki powideł (najlepiej śliwkowych)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Ziemniaki upiecz w łupinach (ok. 1,5 godziny), obierz, ostudź i zimne przepuść przez maszynkę. Dodaj mąkę, roztrzepane jajko, masło oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Z ciasta uformuj równy wałek i pokrój go na plastry. Pośrodku każdego kawałka zrób wgłębienie, włóż w nie odrobinę konfitury, zalep ciasto i uformuj spłaszczoną kulkę. Smaż na oleju na złoty kolor, posypuj cukrem pudrem i podawaj.

Kniszki
Prawdziwe KNYSZE to takie bułeczki z ciasta drożdżowego z farszem kapuścianym, cebulowym albo jeszcze innym, na przykład z rybą. Kniszki ziemniaczane to WARIACJA NA TEMAT
Na ciasto:
- 2 szklanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
- 3 jajka
- jajka
- 1 szklanka mąki pszennej oraz 1 łyżka ziemniaczanej
- 1 starta cebula
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka soli
- szczypta mielonego pieprzu
Na farsz:
- 50 dag posiekanej kurzej wątróbki
- 2 jajka ubite z 2 łyżkami wody
- 1 łyżeczka soli
- szczypta mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Zrób farsz, starannie mieszając składniki. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Zrób ciasto: w misce wymieszaj ziemniaki, 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przełóż masę na stolnicę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Podziel je na części, utocz kuleczki. Spłaszcz każdą, pośrodku zrób wgłębienie, w które nałóż po pół łyżeczki farszu. Gotowe kniszki posmaruj ostatnim jajkiem i ułóż na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Piecz 20 minut na złoty kolor. Przepis: miesięcznik Kuchnia

Gałuszki
...czyli kuleczki. Wyjątkowo łatwe do zrobienia, a poza tym oszczędne ? można wykorzystać resztę ziemniaków ugotowanych wczoraj.
Składniki
- 5 ziemniaków
- 1/2 szklanki tartej bułki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki 12-proc. śmietany
- 1 jajko
- 12 dag szynki
- 3 łyżki mąki
- sól
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto: ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź, obierz i zgnieć. Tartą bułkę zrumień na maśle, zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, roztrzepane jajko, siekaną szynkę, mąkę i sól. Wszystko starannie połącz z masą ziemniaczaną. Z powstałego ciasta zrób wałeczek i pokrój go na równe kawałki. Z każdego kawałka zrób kulki, ułóż je w natłuszczonej brytfannie i piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. Możesz podać z sosem śmietanowym lub mlecznym.

Kluski leniwe
Składniki
- 75 dag ścisłego tłustego sera twarogowego
- 2 jajka
- żółtko
- 1 czubata szklanka mąki (ok. 25 dag)
- 8-10 dag masła
- 2-3 łyżki tartej bułki
- sól
Sposób przygotowania
Zmiel ser lub przetrzyj go przez sitko. Do garnka wlej 3-4 l wody, lekko ją posól i postaw na niezbyt dużym ogniu. Przyrządź ciasto. Rozbij jajka, żółtka dodaj do sera. Wsyp połowę przesianej mąki, utrzyj na gładką masę. Dodaj sztywną pianę z białek, lekko wymieszaj ? dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się i jest plastyczne. Z ciasta ulep kilka wałeczków na oprószonej mąką stolnicy, spłaszcz je lekko i ponacinaj w kratkę, a potem pokrój ukośnie na nieduże kluseczki. Wkładaj je partiami do wrzącej wody. Gdy wypłyną, zdejmij garnek z ognia i po 2 minutach ostrożnie wyjmij kluski łyżką cedzakową, osącz i przełóż na ogrzany półmisek. Następną partię wrzuć, gdy woda znów będzie się gotować. Zrumień tartą bułkę na suchej patelni, dodaj masło, wymieszaj. Gdy się stopi, polej kluski i od razu podawaj. Obok możesz ustawić śmietanę oraz talerzyki z cynamonem i cukrem ? ja polecam brązowy.

Kluski grysikowe
Składniki
- 3 dag masła
- 6 dag kaszy manny
- 1 jajko
- sól, pieprz
- szczypta majeranku
Sposób przygotowania
Masło utrzyj z jajkiem, dodaj kaszkę mannę, przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Odłóż na 15 minut, a potem wytnij łyżką kluseczki i ugotuj w rosole (na małym ogniu).