Spotkanie z kluskami. Tanie gotowanie

Magazyn Kuchnia
Kluski, pyzy i knedle kojarzą mi się z dzieciństwem. U nas robiła je babcia, bo mama pracowała i nie zawsze miała czas. Przygotowanie klusek i knedli nie jest drogie, ale nie da się ich zrobić w pięć minut
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kluski na parze

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 dag drożdży
  • sól
  • żółtka
  • 5 dag cukru
  • 5 dag masła
  • cynamon

 

Sposób przygotowania

Przesiej mąkę do miski, pośrodku zrób dołek. Wlej ciepłe mleko wymieszane z drożdżami, dodaj nieco soli, wymieszaj z odrobiną mąki, odstaw do wyrośnięcia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj do wyrośniętego rozczynu razem ze stopionym masłem. Wyrób ciasto, pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Rozwałkuj do grubości 2 cm, wytnij kółeczka szklanką. Pozostaw je na stolnicy do wyrośnięcia. Do garnka wlej wodę, przykryj lnianą ściereczką, ułóż na niej kluski, tak aby się nie dotykały. Gotuj około 4-5 minut. Jeszcze gorące układaj na talerzach, polewaj stopionym masłem, posypuj cynamonem. Podawaj od razu.

Zdjęcie Apollo PIM-800-3-SIL Zdjęcie Silit wkład do gotowania na parze 0720.6542.01 Zdjęcie Silit Wkład do gotowania na parze 1529.6024.01
Apollo PIM-800-3-SIL Silit wkład do gotowania na... Silit Wkład do gotowania na...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kopytka

Składniki

 

Sposób przygotowania

Ugotuj obrane ziemniaki w osolonej wodzie, odcedź je i odparuj, trzymając odkryte na małym ogniu przez 1-2 minuty. Gdy przestygną, przepuść je przez praskę i ostudź zupełnie. Następnie przełóż na posypaną mąką stolnicę, zrób w środku dołek, wbij do niego jajka i przesiej przez sitko 2/3 mąki. Kilka razy zamieszaj łyżką, a potem jak najszybciej zagnieć dłonią. Podziel ciasto nożem na sześć równych kawałków i przełóż do miski. Na posypanej mąką stolnicy utocz wałeczki z ciasta, lekko je spłaszcz i pokrój na ukośne ?kopytka?. Wrzucaj partiami do osolonego wrzątku, mieszaj, aż woda ponownie się zagotuje. Wtedy przerwij mieszanie i zmniejsz płomień. Gotuj kopytka 2 minuty od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię. Wyjmij łyżką cedzakową, osącz. Podawaj ze skwarkami albo sosem grzybowym lub mięsnym. Możesz także odsmażyć kopytka na rumiano na rozgrzanym maśle.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kluski kładzione

Składniki

  • jajka
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka mąki
  • ew. kilka łyżek mleka
  • cebula

 

Sposób przygotowania

Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj na gładką masę z łyżką masła (najlepiej mikserem). Białka ubij na sztywną pianę. Cały czas mieszając, połącz żółtka z mąką i pianą ubitą z białek. Starannie wymieszaj, a jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodaj parę łyżek słodkiego mleka. Porcje ciasta kładź łyżką na osoloną wrzącą wodę. Przykryj, aby urosły na parze, a gdy wypłyną na wierzch, wybieraj je łyżką cedzakową i układaj na półmisku. Cebulę drobniutko posiekaj i zrumień na złoto na pozostałym maśle. Kluseczki podawaj okraszone cebulką, najlepiej w towarzystwie kubka kwaśnego mleka.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kulki z powidłami

Składniki

  • ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 3 łyżki powideł (najlepiej śliwkowych)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki upiecz w łupinach (ok. 1,5 godziny), obierz, ostudź i zimne przepuść przez maszynkę. Dodaj mąkę, roztrzepane jajko, masło oraz sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Z ciasta uformuj równy wałek i pokrój go na plastry. Pośrodku każdego kawałka zrób wgłębienie, włóż w nie odrobinę konfitury, zalep ciasto i uformuj spłaszczoną kulkę. Smaż na oleju na złoty kolor, posypuj cukrem pudrem i podawaj.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kniszki

Prawdziwe KNYSZE to takie bułeczki z ciasta drożdżowego z farszem kapuścianym, cebulowym albo jeszcze innym, na przykład z rybą. Kniszki ziemniaczane to WARIACJA NA TEMAT

 

Na ciasto:

  • 2 szklanki ugotowanych i utłuczonych ziemniaków
  • jajka
  • jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej oraz 1 łyżka ziemniaczanej
  • 1 starta cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego pieprzu

 

Na farsz:

  • 50 dag posiekanej kurzej wątróbki
  • 2 jajka ubite z 2 łyżkami wody
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania

Zrób farsz, starannie mieszając składniki. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Zrób ciasto: w misce wymieszaj ziemniaki, 2 jajka, mąkę pszenną i ziemniaczaną, cebulę, tłuszcz, sól i pieprz. Przełóż masę na stolnicę i zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Podziel je na części, utocz kuleczki. Spłaszcz każdą, pośrodku zrób wgłębienie, w które nałóż po pół łyżeczki farszu. Gotowe kniszki posmaruj ostatnim jajkiem i ułóż na natłuszczonej blasze lub folii do pieczenia. Piecz 20 minut na złoty kolor. Przepis: miesięcznik Kuchnia

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Gałuszki

...czyli kuleczki. Wyjątkowo łatwe do zrobienia, a poza tym oszczędne ? można wykorzystać resztę ziemniaków ugotowanych wczoraj.

Składniki

 

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto: ziemniaki ugotuj w mundurkach, przestudź, obierz i zgnieć. Tartą bułkę zrumień na maśle, zdejmij z ognia, dodaj śmietanę, roztrzepane jajko, siekaną szynkę, mąkę i sól. Wszystko starannie połącz z masą ziemniaczaną. Z powstałego ciasta zrób wałeczek i pokrój go na równe kawałki. Z każdego kawałka zrób kulki, ułóż je w natłuszczonej brytfannie i piecz ok. 20 minut w temp. 180°C. Możesz podać z sosem śmietanowym lub mlecznym.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kluski leniwe

Składniki

  • 75 dag ścisłego tłustego sera twarogowego
  • jajka
  • żółtko
  • 1 czubata szklanka mąki (ok. 25 dag)
  • 8-10 dag masła
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • sól

 

Sposób przygotowania

Zmiel ser lub przetrzyj go przez sitko. Do garnka wlej 3-4 l wody, lekko ją posól i postaw na niezbyt dużym ogniu. Przyrządź ciasto. Rozbij jajka, żółtka dodaj do sera. Wsyp połowę przesianej mąki, utrzyj na gładką masę. Dodaj sztywną pianę z białek, lekko wymieszaj ? dobre ciasto na leniwe upuszczone z łyżki na deskę nie odkształca się i jest plastyczne. Z ciasta ulep kilka wałeczków na oprószonej mąką stolnicy, spłaszcz je lekko i ponacinaj w kratkę, a potem pokrój ukośnie na nieduże kluseczki. Wkładaj je partiami do wrzącej wody. Gdy wypłyną, zdejmij garnek z ognia i po 2 minutach ostrożnie wyjmij kluski łyżką cedzakową, osącz i przełóż na ogrzany półmisek. Następną partię wrzuć, gdy woda znów będzie się gotować. Zrumień tartą bułkę na suchej patelni, dodaj masło, wymieszaj. Gdy się stopi, polej kluski i od razu podawaj. Obok możesz ustawić śmietanę oraz talerzyki z cynamonem i cukrem ? ja polecam brązowy.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Kluski grysikowe

Składniki

  • 3 dag masła
  • 6 dag kaszy manny
  • jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta majeranku

 

Sposób przygotowania

Masło utrzyj z jajkiem, dodaj kaszkę mannę, przypraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Odłóż na 15 minut, a potem wytnij łyżką kluseczki i ugotuj w rosole (na małym ogniu).

8
Więcej na ten temat: kuchnia polska