Wiosenna dieta dwudniowa

Sałatka z jogurtem, owocami i siemieniem lnianym (Fot. Artur Tarkowski)

Menu oczyszczające: postawcie na przeciwutleniacze i sycący błonnik!
I śniadanie (ok. 200 kcal)
- sałatka z cząstek mandarynki
- 1 kiwi
- 1 plastra ananasa
- 1/2 opakowania jogurtu owocowego light
- 2 1/2 łyżki otrąb pszennych
- 1 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- do picia: kawa z mlekiem lub zielona herbata
Będzie to zastrzyk najsilniejszych przeciwutleniaczy: witaminy C oraz beta-karotenu, które dodają blasku skórze. Bromelina z ananasa ułatwia pozbycie się tłuszczu.
II śniadanie (ok. 150 kcal)
- sałatka z 1/2 grejpfruta
- 1/2 pomarańczy
- posypana 1 łyżką otrąb
Miękki błonnik z cytrusów ma działanie oczyszczające.
Obiad (ok. 250 kcal)
- serek waniliowy (150 g)
- zmieszany z 2 plastrami grejpfruta
- 2 plastrami arbuza
- posypany 1 łyżeczką siemienia
- 2 1/2 łyżki otrąb
- 1 łyżką rodzynek
Dostarczasz organizmowi witamin i lekkostrawnych białek. Dzięki nim twoja przemiana materii będzie na wysokim poziomie
Kolacja (ok. 200 kcal)
- sałatka z pokrojonej w kawałki 1 brzoskwini
- 1 mandarynki
- 1 kiwi
- kilku ciemnych winogron
- zmieszanych z 1 łyżką jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczką siemienia lnianego
- 2 1/2 łyżki otrąb pszennych
Jest to porcja witamin ułatwiająca oczyszczanie organizmu w trakcie snu.

Menu dostarczające składników mineralnych: postawcie na przeciwutleniacze
I śniadanie (ok. 320 kcal)
- porcja musli:
- 1 średnia pomarańcza
- 1 kiwi,
- kilka rodzynek
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka otrąb pszennych
Mamy tu mix minerałów: wapń, magnez oraz chrom. Potrzebujecie ich dla kości, uspokojenia się i aby odzwyczaić się od słodyczy.
II śniadanie (ok. 100 kcal)
- przekąska melonowa:
- 1/16 żółtego melona
- 5 łyżek chudego serka homogenizowanego
- 1 łyżka otrąb pszennych
To posiłek bogaty w potas, dzięki któremu pozbędziesz się nadmiaru wody z organizmu
Obiad (ok. 380 kcal)
- 1 szklanka ugotowanego makaronu razowego
- podanego ze 150 g piersi kurczaka upieczonej w przyprawach
- sałaty z liści roszponki
- świeżego szpinaku
- kiełków
- polanej sosem winegret
Porcja magnezu i cynku dla wzmocnienia odporności.
Kolacja (ok. 250 kcal)
- warzywa do chrupania (1 pęczek rzodkiewek, 1 świeży ogórek, cząstki 1 pomidora, 1 seler naciowy, kilka liści cykorii) polane 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego
- i posypane świeżymi ziołami, 1 kromka razowca
Lekko i zdrowo. Taka kolacja chroni przed chorobami serca i nowotworami. No i na pewno od niej nie utyjemy!

Dieta dwudniowa
Wiosną organizm potrzebuje dietetycznego wsparcia w postaci witamin i minerałów. Regulują one metabolizm. Dzięki nim odczujecie przypływ sił witalnych i szybciej pozbędziecie się kilogramów zgromadzonych przez zimę. Wystarczą 2 dni: sobota i niedziela, aby organizm dostał zastrzyk potrzebnych mu składników. Warto zastosować tę dietę przynajmniej raz w miesiącu lub powtarzać, kiedy tylko chcecie, poczuć się lekko i ładnie wyglądać.
Drugie śniadania pomogą przetrwać do obiadu i pozwolą na ten najobfitszy posiłek zjeść mniej. Właśnie poranne posiłki (pierwsze i drugie śniadanie) "wprawiają w ruch" nasz metabolizm, który w porze nocnej jest spowolniony.
Pij zieloną herbatę!
Przyspiesza przemianę materii, pobudza nie gorzej niż kawa czy zwykła herbata, a, jak twierdzą naukowcy, jest zdrowsza.
Obiady są tym posiłkiem, który dostarcza organizmowi najwięcej kalorii − słowem, daje największą energię. Nie warto "oszczędzać" na obiadach, bo wieczorem będziemy tak wygłodniali, że rzucimy się na jedzenie i cała dieta na nic.
Kolacje powinny być lekkostrawne i niskokaloryczne. Żelazna zasada: należy je jeść nie później niż 3 godziny przed snem.