Por. Warzywo eleganckie, ale z charakterem

Zielona sałatka z porem (Fot. M&K Duklas/Duklas.pl)

Zielona sałatka z porem
Składniki
- 4 młode pory
- 1 długi świeży zielony ogórek
- 1 awokado
- 1 zielona papryka
- 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
- 5-10 dag sera z zieloną pleśnią
Sos:
- 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego 1 kieliszek (50 ml) wytrawnego białego
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka zielonego pieprzu z zalewy
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Sposób przygotowania
Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Ser pleśniowy rozkruszamy i posypujemy nim sałatkę.

Zupa z porem i razowcem
Składniki
- 2 duże pory
- 2 łyżki masła
- 3 szklanki gorącego bulionu wołowego (może być wołowo-warzywny)
- 2 kromki dobrego razowego chleba na miodzie (ewentualnie pumpernikla)
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 słoik marynowanych pieczarek
- przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól
Sposób przygotowania
Oczyszczone i pokrojone w dość grube plastry pory wkładamy do rondla z rozgrzanym masłem i dolewamy nieco bulionu. Dusimy kilka minut, po czym dodajemy pokruszony razowiec, liść laurowy i znów dolewamy trochę bulionu. Gdy chleb się rozpuści, wlewamy pozostały bulion, doprawiamy gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Gdy zupa się zagotuje, wlewamy ocet balsamiczny i wrzucamy odcedzone pieczarki. Zamiast chleba lub dodatkowo możemy do tej zupy dodać rozdrobnioną kaszankę.

Łosoś zapiekany z porem
Składniki
- 2 pory
- 4 łyżki oliwy
- 100 g gęstej śmietany
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 4 filety z łososia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 szklanki soku z pomarańczy
- pieprz, sól
- szczypiorek
Sposób przygotowania
Pory kroimy w plasterki. Lekko solimy. Dusimy na 3 łyżkach oliwy, aż będzie miękki. Zdejmujemy z ognia, dolewamy śmietanę, dodajemy imbir. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy resztę oliwy i sok pomarańczowy. Układamy łososia. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie wlewamy sos z porem i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Koreczki z porem
Składniki
- 2-3 dość cienkie pory
Po kilka sztuk:
- kosteczek sera (może być twardy owczy ser, sery żółte, camembert, sery pleśniowe)
- pomidorków koktajlowych
- czarnych oliwek bez pestek
- plasterków salami
- kawałków wędzonego łososia
- połówek rzodkiewek
- kawałków zielonego ogórka
- połówek obranych orzechów włoskich
Dip I :
- 1 serek śmietankowy (300 g)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- sól do smaku
Dip II:
- 1 gęsty jogurt naturalny (300 g)
- kilka posiekanych listków mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Dip III:
- 10 łyżek majonezu
- 10 łyżek ketchupu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- posiekana bazylia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pory płuczemy, osuszamy i kroimy na talarki. Nadziewamy je po dwa na wykałaczkę, układając pomiędzy nimi dowolną kompozycję z pozostałych składników. Koreczki układamy na talerzu. W oddzielnych miseczkach podajemy jeden z trzech dipów lub wszystkie trzy w odpowiednio mniejszych proporcjach. Przygotowujemy je, starannie mieszając ze sobą wymienione składniki.

Mus porowo-jabłkowy
Składniki
Do dekoracji:
- bita śmietana
- pistacje
- suszone śliwki
Sposób przygotowania
Pory kroimy w talarki i gotujemy w osolonej wodzie 15 min. Jabłka i gruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki, usuwając gniazda nasienne. Miksujemy owoce i wystudzone pory, dodając wermut, miód, a także sól i pieprz do smaku. Mus rozkładamy do pucharków i schładzamy 2-3 godz. Podajemy z bitą śmietaną bez cukru, posypany posiekanymi pistacjami i pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami.
Por i przyjaciele
Lista przyjaciół pora
- białe wino
- imbir
- jabłka
- jajka
- masło
- miód
- mleko
- orzechy
- pomarańcze
- rozmaryn
- ryby
- sery
- tymianek
- wędzony boczek
- ziemniaki − w tym towarzystwie por zawsze smakuje wyśmienicie
Podobno na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego uprawiano tę roślinę ponad cztery i pół tysiąca lat temu. Podobno nigdy i nigdzie nie jadano tyle porów, co za czasów Nerona w starożytnym Rzymie. Rzymianie jadali je, skrapiając oliwą i winem, dodawali do nich owoce, miód, zioła. Podobno sam cesarz Neron kochał pory wyjątkowo - Hanna Szymanderska w książce "Kuchnia stara jak świat" pisze, że nazywano go nawet porrophagus − pożeraczem porów. Podobno pory z sokiem z granatów, miodem, orzechami, kolendrą i czosnkiem smakowały cesarzowi najbardziej? Podobno.
A w takim razie co o porach wiemy na pewno? Są zdrowe i o wiele lżejsze od ich kuzynki cebuli. Zawierają magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, sód, potas (pierwiastki odgrywające ważną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego), także karoten, witaminy: E, B1, B2, B6 i C. Części białe są delikatniejsze, zielone zaś bardziej aromatyczne, bo mają więcej olejków eterycznych.
Ciekawostką jest, że por to jeden z narodowych symboli Walii. Na wyspach brytyjskich do dziś bardzo chętnie jada się to warzywo. Pokochali je też sławni smakosze - Francuzi.
Zupa z porów, porowe tarty, pory pod beszamelem to klasyka wyrafinowanej francuskiej kuchni. Pora można dusić, zapiekać, podawać w surówkach, dodawać do zup. Sprawdza się jako dodatek do białych mięs i ryb.