Por. Warzywo eleganckie, ale z charakterem

Dorota Próchniewicz
Zielona sałatka z porem

Zielona sałatka z porem (Fot. M&K Duklas/Duklas.pl)

Cebulę zostawmy gustom masowym, a na naszych stołach niech zagości jej elegancki krewny. Pora na pora!
1 z 6
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Zielona sałatka z porem

Składniki

  • 4 młode pory
  • 1 długi świeży zielony ogórek
  • awokado
  • 1 zielona papryka
  • 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
  • 5-10 dag sera z zieloną pleśnią

 

Sos:

 

Sposób przygotowania

Pory i ogórka kroimy w cienkie plasterki, awokado na cząstki, paprykę w paski. Wszystko razem wkładamy do dużej miski. Łączymy dokładnie składniki sosu i polewamy nim sałatkę. Na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń. Ser pleśniowy rozkruszamy i posypujemy nim sałatkę.

2 z 6
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Zupa z porem i razowcem

Składniki

  • 2 duże pory
  • 2 łyżki masła
  • 3 szklanki gorącego bulionu wołowego (może być wołowo-warzywny)
  • 2 kromki dobrego razowego chleba na miodzie (ewentualnie pumpernikla)
  • liść laurowy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 słoik marynowanych pieczarek
  • przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz biały, sól

 

Sposób przygotowania

Oczyszczone i pokrojone w dość grube plastry pory wkładamy do rondla z rozgrzanym masłem i dolewamy nieco bulionu. Dusimy kilka minut, po czym dodajemy pokruszony razowiec, liść laurowy i znów dolewamy trochę bulionu. Gdy chleb się rozpuści, wlewamy pozostały bulion, doprawiamy gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Gdy zupa się zagotuje, wlewamy ocet balsamiczny i wrzucamy odcedzone pieczarki. Zamiast chleba lub dodatkowo możemy do tej zupy dodać rozdrobnioną kaszankę.

3 z 6
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Łosoś zapiekany z porem

Składniki

  • pory
  • 4 łyżki oliwy
  • 100 g gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 4 filety z łososia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • pieprz, sól
  • szczypiorek

 

Sposób przygotowania

Pory kroimy w plasterki. Lekko solimy. Dusimy na 3 łyżkach oliwy, aż będzie miękki. Zdejmujemy z ognia, dolewamy śmietanę, dodajemy imbir. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, solimy. Na dno żaroodpornego naczynia wlewamy resztę oliwy i sok pomarańczowy. Układamy łososia. Zapiekamy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Następnie wlewamy sos z porem i zapiekamy kolejne 10-15 minut. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

4 z 6
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Koreczki z porem

Składniki

  • 2-3 dość cienkie pory

 

Po kilka sztuk:

  • kosteczek sera (może być twardy owczy ser, sery żółte, camembert, sery pleśniowe)
  • pomidorków koktajlowych
  • czarnych oliwek bez pestek
  • plasterków salami
  • kawałków wędzonego łososia
  • połówek rzodkiewek
  • kawałków zielonego ogórka
  • połówek obranych orzechów włoskich

 

Dip I :

  • 1 serek śmietankowy (300 g)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • sól do smaku

 

Dip II:

  • 1 gęsty jogurt naturalny (300 g)
  • kilka posiekanych listków mięty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Dip III:

  • 10 łyżek majonezu
  • 10 łyżek ketchupu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • posiekana bazylia
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania

Pory płuczemy, osuszamy i kroimy na talarki. Nadziewamy je po dwa na wykałaczkę, układając pomiędzy nimi dowolną kompozycję z pozostałych składników. Koreczki układamy na talerzu. W oddzielnych miseczkach podajemy jeden z trzech dipów lub wszystkie trzy w odpowiednio mniejszych proporcjach. Przygotowujemy je, starannie mieszając ze sobą wymienione składniki.

5 z 6
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Mus porowo-jabłkowy

Składniki

 

Do dekoracji:

  • bita śmietana
  • pistacje
  • suszone śliwki

 

Sposób przygotowania

Pory kroimy w talarki i gotujemy w osolonej wodzie 15 min. Jabłka i gruszkę obieramy i kroimy na małe kawałki, usuwając gniazda nasienne. Miksujemy owoce i wystudzone pory, dodając wermut, miód, a także sól i pieprz do smaku. Mus rozkładamy do pucharków i schładzamy 2-3 godz. Podajemy z bitą śmietaną bez cukru, posypany posiekanymi pistacjami i pokrojonymi w paski suszonymi śliwkami.

6 z 6

Por i przyjaciele

Lista przyjaciół pora

  • białe wino
  • imbir
  • jabłka
  • jajka
  • masło
  • miód
  • mleko
  • orzechy
  • pomarańcze
  • rozmaryn
  • ryby
  • sery
  • tymianek
  • wędzony boczek
  • ziemniaki − w tym towarzystwie por zawsze smakuje wyśmienicie


Podobno na wschodnich wybrzeżach Morza Śródziemnego uprawiano tę roślinę ponad cztery i pół tysiąca lat temu. Podobno nigdy i nigdzie nie jadano tyle porów, co za czasów Nerona w starożytnym Rzymie. Rzymianie jadali je, skrapiając oliwą i winem, dodawali do nich owoce, miód, zioła. Podobno sam cesarz Neron kochał pory wyjątkowo - Hanna Szymanderska w książce "Kuchnia stara jak świat" pisze, że nazywano go nawet porrophagus − pożeraczem porów. Podobno pory z sokiem z granatów, miodem, orzechami, kolendrą i czosnkiem smakowały cesarzowi najbardziej? Podobno.

A w takim razie co o porach wiemy na pewno? Są zdrowe i o wiele lżejsze od ich kuzynki cebuli. Zawierają magnez, wapń, żelazo, cynk, fosfor, sód, potas (pierwiastki odgrywające ważną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego), także karoten, witaminy: E, B1, B2, B6 i C. Części białe są delikatniejsze, zielone zaś bardziej aromatyczne, bo mają więcej olejków eterycznych.
Ciekawostką jest, że por to jeden z narodowych symboli Walii. Na wyspach brytyjskich do dziś bardzo chętnie jada się to warzywo. Pokochali je też sławni smakosze - Francuzi.
Zupa z porów, porowe tarty, pory pod beszamelem to klasyka wyrafinowanej francuskiej kuchni. Pora można dusić, zapiekać, podawać w surówkach, dodawać do zup. Sprawdza się jako dodatek do białych mięs i ryb.

Więcej na ten temat: por, przepisy na zime