Blogerzy polecają: przepisy na śniadanie
(fot. zielenina)
Amarantusowy omlet z duszonymi śliwkami
Na 4 omlety o średnicy ok. 15 cm:
150 g amarantusa
4 jajka
100 g mąki z amarantusa
50 g mąki ziemniaczanej
1/4 l mleka roślinnego
2 łyżki syropu z agawy
4 łyżki migdałów w słupkach
olej do smażenia
200 g suszonych śliwek, niesiarkowanych
1 szklanka wody
1 szklanka soku jabłkowego
Przygotowujemy śliwki: do rondelka wlewamy sok i wodę, wsypujemy śliwki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy aż większość płynu odparuje, a pozostały zgęstnieje. Amarantus zalewamy wodą w proporcji 2:1, gotujemy aż zmięknie, ok. 30 minut, w razie potrzeby odcedzamy. Rozdzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mleko mieszamy z syropem z agawy, żółtkami, migdałami i mąkami. Dodajemy amarantus, mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Ostrożnie dodajemy ubite białka, mieszamy trzepaczką balonową do jednolitej masy. Smażymy omlet na średnio nagrzanej, natłuszczonej patelni, ok. 10 minut. Ostrożnie przekładamy na drugą stronę, smażymy jeszcze 3-4 minuty. Wykładamy na talerz, rwiemy na części dwoma widelcami. Podajemy skropiony syropem klonowym i suszonymi śliwkami, polecam!
Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>
Bułeczki z serem
Składniki:
1 szklanka ciepłej wody,
10g suszonych drożdży,
1/3 szklanki oleju,
1 łyżeczka soli,
1 jajko,
3 1/2 szklanki mąki,
150 g sera żółtego pokrojonego na kostki,
przyprawa do pizzy,
jajko do posmarowania bułeczek
Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż ser i w dłoniach uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.
Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo >>
Sałatka z serem kozim
Składniki:
przekrojony na pół okrągły kawałek sera koziego ok. 60g,
garść liści szpinaku,
4 plasterki chorizo,
suszony czosnek,
kolorowy pieprz
Ser kozi smażymy na patelni bez tłuszczu, tak samo chorizo. Po 2 minutach przewracamy i smażymy z drugiej strony. Układamy na liściach szpinaku, posypujemy czosnkiem i pieprzem. Gotowe!
Przepis pochodzi z bloga Camomille Flavor >>
Pasty kanapkowe: z ciecierzycy i karczochów
Pasta z ciecierzycy:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki octu balsamicznego
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sok z połowy limonki
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
płatki suszonych pomidorów (ale nie te w zalewie)
oliwa z oliwek
sól
pieprz
szczypta cukru
Wszystko należy zmiksować. Dodać oliwy, tyle by zrobiła się puszysta masa. Posolić i popieprzyć do smaku. Na koniec dodajemy garść pokrojonych suszonych pomidorów oraz suszony czosnek niedźwiedzi i mieszamy wszystko łyżką. Odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły.
Pasta z karczochów:
2 oczyszczone serca karczochów
pęczek bazylii
sok z limonki
garść orzechów
oliwa z oliwek
ząbek czosnku
sól
pieprz
Oczyszczone karczochy należy ugotować w osolonej wodzie z paroma łyżkami soku z cytryny. Następnie odcedzić karczochy i ostudzić. Przełożyć do naczynia, w którym będziecie miksować pastę. Dodajemy umytą bazylię, orzechy, czosnek i sok z limonki i oliwę z oliwek (około 1/2 szklanki). Następnie wszystko miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce.
Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd >>
Placuszki bananowe bez dodatku jajek
Składniki na 2 porcje:
1 szklanka mąki
3/4 szklanki wody
1 łyżka budyniu (suchego)
szczypta soli
1 duży dojrzały banan
olej do smażenia
Mąkę budyń, sól i wodę zmiksuj na gładko. Tuż przed smażeniem placuszków, rozgnieć banana pozostawiając lekkie grudki i dodaj do ciasta. Wmieszaj banana w ciasto. Porcjuj łyżką do zupy, smaż na złocisto na oleju. Pyszne, aromatyczne śniadanie!
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>
Koktajl pietruszkowy z gruszką i bananem
Składniki:
1 spory pęczek pietruszki
1 dojrzały banan
1 miękka i dojrzała gruszka
2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
½ szklanki wody
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, dolewamy chłodną, przegotowaną wcześniej wodę, miksujemy i gotowe.
Przepis pochodzi z bloga Ekoquchnia >>
Pudding z owocami
Składniki na 3-4 porcje:
4 szklanki mleka (można dodać 1 szklankę śmietanki)
1/4 szklanki ksylitolu (lub zwykłego cukru)
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)
3 łyżki jagód goji
1/5 szklanki orzechów - pistacji, migdałów, orzechów nerkowca
1/4 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
4 ziarenka kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1 duża, dojrzała brzoskwinia/garść malin/
1 duża gruszka
Mleko wymieszać z cukrem, ksylitolem, kardamonem, cynamonem i lawendą (jeśli używacie śmietanki, to należy ją dodać teraz) i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać komosę ryżową i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż zmięknie i wchłonie większość płynu. Często mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka i w razie potrzeby podlać odrobiną mleka. Po 20 minutach gotowania dodać jagody goji i orzechy. Przełożyć do pucharków. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Podawać z pokrojonymi owocami - np. brzoskwinią, malinami, gruszką.
Przepis pochodzi z bloga Cucina della felicita >>
Czekoladowe placuszki z mąki razowej
Składniki:
100 g mąki pszennej (lub orkiszowej)
100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
2 czubate łyżki dobrego, ciemnego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0.5 łyżeczki sody
3 czubate łyżki białego cukru
2 jajka300 ml
350 ml mleka
kilka śliwek
dojrzały banan
rzyprawy: szczypta soli, świeżo starta gałka muszkatołowa, kilka ubitych ziaren zielonego kardamonu
50 g czekolady (może być gorzka)
olej do smażenia (może być sklarowane masło)
Do podania: cukier puder, kawałeczki gorzkiej czekolady, dżem malinowy, kwaśna śmietana, płatki migdałowe.
W misce mieszamy razem obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy przyprawy. Oba jajka ubijamy lekko z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy mleko i mieszamy. Składniki płynne dodajemy do mąki i wszystko dokładnie mieszamy (ciasto będzie dość gęste). Do ciasta dodajemy posiekane kostki czekolady, śliwki pokrojone w paski, banana pokrojonego w plasterki. Dokładnie mieszamy. Jeśli będzie zbyt gęste ? dodajemy nieco więcej mleka. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy łyżką ciasto ? na jeden placek jedną niecałą łyżkę. Placuszki smażymy na wolnym ogniu z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Można podawać z dżemem, śmietaną, cukrem pudrem. Posypać wierzch płatkami migdałowymi. Na całości ułożyć kosteczkę czekolady, która rozpuści się na racuszku.
Kilka uwag:
- placuszki sporo urosną, więc trzeba zrobić pomiędzy nimi odstępy na patelni
- ciasto można przechowywać w lodówce (przykryte np. folią aluminiową) i wykorzystać np. następnego dnia. Gdyby było zbyt zwarte - dodajemy trochę mleka i mieszamy.
Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>