Blogerzy polecają: przepisy na śniadanie

red.

(fot. zielenina)

Leniwy sobotni lub niedzielny poranek. Już nie trzeba się tak spieszyć i w kuchni można spędzić trochę więcej czasu. Zobaczcie, co polecają nasi blogerzy.
1 z 8
fot. zielenina
fot. zielenina

Amarantusowy omlet z duszonymi śliwkami

Na 4 omlety o średnicy ok. 15 cm:

150 g amarantusa

4 jajka

100 g mąki z amarantusa

50 g mąki ziemniaczanej

1/4 l mleka roślinnego

2 łyżki syropu z agawy

4 łyżki migdałów w słupkach

olej do smażenia

200 g suszonych śliwek, niesiarkowanych

1 szklanka wody

1 szklanka soku jabłkowego

 

Przygotowujemy śliwki: do rondelka wlewamy sok i wodę, wsypujemy śliwki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, gotujemy aż większość płynu odparuje, a pozostały zgęstnieje. Amarantus zalewamy wodą w proporcji 2:1, gotujemy aż zmięknie, ok. 30 minut, w razie potrzeby odcedzamy.  Rozdzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Mleko mieszamy z syropem z agawy, żółtkami, migdałami i mąkami. Dodajemy amarantus, mieszamy aż do dokładnego połączenia składników. Ostrożnie dodajemy ubite białka, mieszamy trzepaczką balonową do jednolitej masy. Smażymy omlet na średnio nagrzanej, natłuszczonej patelni, ok. 10 minut. Ostrożnie przekładamy na drugą stronę, smażymy jeszcze 3-4 minuty. Wykładamy na talerz, rwiemy na części dwoma widelcami. Podajemy skropiony syropem klonowym i suszonymi śliwkami, polecam!

 

Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>

2 z 8
fot. blog_anyzkowo
fot. blog_anyzkowo

Bułeczki z serem

Składniki:

1 szklanka ciepłej wody,

10g suszonych drożdży,

1/3 szklanki oleju,

1 łyżeczka soli,

1 jajko,

3 1/2  szklanki mąki,

150 g sera żółtego pokrojonego na kostki,

przyprawa do pizzy,

jajko do posmarowania bułeczek


Do miski wsyp mąkę , suche drożdże i sól, wymieszaj. Dodaj ciepłą wodę, olej i jajko, połącz dokładnie składniki. Wysyp ciasto na stolnicę i dokładnie wyrób ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut. Podziel ciasto na części, rozwałkuj i na środku połóż ser i w dłoniach  uformuj bułeczki. Ułóż bułeczki obok siebie w odstępach. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp przyprawą do pizzy. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 minut aż bułeczki się ze złocą.

 

Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo >>

3 z 8
fot. missno
fot. missno

Sałatka z serem kozim

Składniki:

przekrojony na pół okrągły kawałek sera koziego ok. 60g,

garść liści szpinaku,

4 plasterki chorizo,

suszony czosnek,

kolorowy pieprz


Ser kozi smażymy na patelni bez tłuszczu, tak samo chorizo. Po 2 minutach przewracamy i smażymy z drugiej strony. Układamy na liściach szpinaku, posypujemy czosnkiem i pieprzem. Gotowe!

 

Przepis pochodzi z bloga Camomille Flavor >>

4 z 8
fot. wegannerd
fot. wegannerd

Pasty kanapkowe: z ciecierzycy i karczochów

Pasta z ciecierzycy:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy

2 łyżki octu balsamicznego

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

sok z połowy limonki

łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

płatki suszonych pomidorów (ale nie te w zalewie)

oliwa z oliwek

sól

pieprz

szczypta cukru

 

Wszystko należy zmiksować. Dodać oliwy, tyle by zrobiła się puszysta masa. Posolić i popieprzyć do smaku. Na koniec dodajemy garść pokrojonych suszonych pomidorów oraz suszony czosnek niedźwiedzi i mieszamy wszystko łyżką. Odstawiamy do lodówki, by smaki się przegryzły.

 

Pasta z karczochów:

2 oczyszczone serca karczochów

pęczek bazylii

sok z limonki

garść orzechów

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

sól

pieprz

 

Oczyszczone karczochy należy ugotować w osolonej wodzie z paroma łyżkami soku z cytryny. Następnie odcedzić karczochy i ostudzić. Przełożyć do naczynia, w którym będziecie miksować pastę. Dodajemy umytą bazylię, orzechy, czosnek i sok z limonki i oliwę z oliwek (około 1/2 szklanki). Następnie wszystko miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Przed podaniem należy schłodzić w lodówce.

 

Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd >>

5 z 8
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Placuszki bananowe bez dodatku jajek

Składniki na 2 porcje:

1 szklanka mąki

3/4 szklanki wody

1 łyżka budyniu (suchego)

szczypta soli

1 duży dojrzały banan

olej do smażenia

 

Mąkę budyń, sól i wodę zmiksuj na gładko. Tuż przed smażeniem placuszków, rozgnieć banana pozostawiając lekkie grudki i dodaj do ciasta. Wmieszaj banana w ciasto. Porcjuj łyżką do zupy, smaż na złocisto na oleju. Pyszne, aromatyczne śniadanie!

 

Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>

6 z 8
fot. parmelia
fot. parmelia

Koktajl pietruszkowy z gruszką i bananem

Składniki:

1 spory pęczek pietruszki

1 dojrzały  banan

1 miękka i dojrzała gruszka

2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)

½ szklanki wody

 

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, dolewamy chłodną, przegotowaną wcześniej wodę, miksujemy i gotowe.

 

Przepis pochodzi z bloga Ekoquchnia >>

7 z 8
fot. cucinadellafelicita89
fot. cucinadellafelicita89

Pudding z owocami

Składniki na 3-4 porcje:

4 szklanki mleka (można dodać 1 szklankę śmietanki)

1/4 szklanki ksylitolu (lub zwykłego cukru)

1/4 szklanki cukru trzcinowego

1 szklanka komosy ryżowej (quinoa)

3 łyżki jagód goji

1/5 szklanki orzechów - pistacji, migdałów, orzechów nerkowca

1/4 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy

4 ziarenka kardamonu

1/2 łyżeczki cynamonu

1 duża, dojrzała brzoskwinia/garść malin/

1 duża gruszka


Mleko wymieszać z cukrem, ksylitolem, kardamonem, cynamonem i lawendą (jeśli używacie śmietanki, to należy ją dodać teraz) i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać komosę ryżową i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż zmięknie i wchłonie większość płynu. Często mieszać, żeby nie przywarła do dna garnka i w razie potrzeby podlać odrobiną mleka. Po 20 minutach gotowania dodać jagody goji i orzechy. Przełożyć do pucharków. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Podawać z pokrojonymi owocami - np. brzoskwinią, malinami, gruszką.

 

Przepis pochodzi z bloga Cucina della felicita >>

8 z 8
fot. zielenina
fot. zielenina

Czekoladowe placuszki z mąki razowej

Składniki:

100 g mąki pszennej (lub orkiszowej)

100 g mąki żytniej razowej (typ 2000)

2 czubate łyżki dobrego, ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0.5 łyżeczki sody

3 czubate łyżki białego cukru

2 jajka300 ml

350 ml mleka

kilka śliwek

dojrzały banan

rzyprawy: szczypta soli, świeżo starta gałka muszkatołowa, kilka ubitych ziaren zielonego kardamonu

50 g czekolady (może być gorzka)

olej do smażenia (może być sklarowane masło)

Do podania: cukier puder, kawałeczki gorzkiej czekolady, dżem malinowy, kwaśna śmietana, płatki migdałowe.


W misce mieszamy razem obie mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Dodajemy przyprawy. Oba jajka ubijamy lekko z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy mleko i mieszamy. Składniki płynne dodajemy do mąki i wszystko dokładnie mieszamy (ciasto będzie dość gęste). Do ciasta dodajemy posiekane kostki czekolady, śliwki pokrojone w paski, banana pokrojonego w plasterki. Dokładnie mieszamy. Jeśli będzie zbyt gęste ? dodajemy nieco więcej mleka. Rozgrzewamy patelnię i nakładamy łyżką ciasto ? na jeden placek jedną niecałą łyżkę. Placuszki smażymy na wolnym ogniu z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Można podawać z dżemem, śmietaną, cukrem pudrem. Posypać wierzch płatkami migdałowymi. Na całości ułożyć kosteczkę czekolady, która rozpuści się na racuszku.

Kilka uwag:

- placuszki sporo urosną, więc trzeba zrobić pomiędzy nimi odstępy na patelni

- ciasto można przechowywać w lodówce (przykryte np. folią aluminiową)  i wykorzystać np. następnego dnia. Gdyby było zbyt zwarte - dodajemy trochę mleka i mieszamy.

 

Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>

Więcej na ten temat: blogi kulinarne, śniadanie