Karmel. Nudy nie będzie!

Pieczeń z indyka w sosie karmelowym z cebulkami (Fot. Bartosz Fasiecki)

Pieczeń z indyka w sosie karmelowym z cebulkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 filety (ok. 1 kg) z indyka
- 1 filiżanka cukru
- 4 łyżki wody
- 1 filiżanka oleju z pestek winogron
- 1 filiżanka sosu sojowego
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 6 małych cebul
Sposób przygotowania
Myjemy filety z indyka, osuszamy i wkładamy do miski. Przygotowujemy marynatę karmelową: rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem, wsypujemy cukier. Dolewamy wodę i podgrzewamy, cały czas mieszając. Mieszamy, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a karmel uzyska bursztynowy kolor. Dodajemy powoli olej i nadal intensywnie mieszamy. Zdejmujemy patelnię z karmelem z ognia. Do masy stopniowo dodajemy sos sojowy, posiekany imbir, zmiażdżony w prasce czosnek i cynamon. Nacieramy marynatą filety, zalewamy je resztą płynu, który nam pozostał i odstawiamy pod przykryciem do lodówki na noc. Następnego dnia składamy oba filety razem i owijamy mocną bawełnianą nicią, by uformować pieczeń. Układamy mięso w żaroodpornym naczyniu, wlewamy marynatę. Obieramy cebule i dodajemy je do pieczeni w całości lub podzielone na połówki. Pieczemy indyka pod przykryciem, w rozgrzanym do 200oC piekarniku przez godzinę i kwadrans. Pieczeń powinna być z wierzchu chrupiąca i mieć brązową skórkę.

Sałata z roszponki z karmelowym winegretem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 filiżanka cukru
- 6 łyżek wody
- 7 łyżek octu balsamicznego
- 1 filiżanka oleju z orzechów włoskich
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 12 przepiórczych jajek
- 2 opakowania roszponki lub mizuny
- 1 opakowanie sera brie
- 15 pomidorów koktajlowych
- 1 zielony ogórek
- 1 paczka orzeszków pinii
- 1 filet z kurczaka
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos do sałaty: cukier wsypujemy na patelnię z możliwie najgrubszym dnem. Dodajemy 4 łyżki wody. Podgrzewamy mieszając, aż do zagotowania. Gdy tylko cukier zacznie nabierać złotego koloru, zdejmujemy patelnię z ognia. Cukier zamienia się w karmel w mgnieniu oka, więc trzeba uważać, żeby go nie spalić. Do karmelu dodajemy powoli ocet balsamiczny, ubijając mieszaninę trzepaczką. Uwaga ? może pryskać! Część cukru może też zmienić się ponownie w kryształki. Jeśli tak się stanie, ponownie stawiamy patelnię na małym ogniu i mieszamy do rozpuszczenia cukru. Do gotowego karmelu wlewamy powoli, cienkim strumyczkiem, cały czas mieszając, olej orzechowy. Dodajemy 2 łyżki wody, zgnieciony w prasce czosnek, sól i pieprz.
Taki sos karmelowy można przechowywać w zamkniętym pojemniczku w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Przed użyciem trzeba go lekko podgrzać, bo schłodzony jest bardzo gęsty.
Przygotowujemy sałatę: gotujemy jajka przepiórcze na twardo, schładzamy, obieramy i dzielimy na połówki. Liście roszponki lub mizuny myjemy i suszymy, wsypujemy do salaterki. Dodajemy wcześniej przygotowane jajka. Ser brie kroimy w małą kostkę, rozsypujemy na sałacie. Umyte pomidorki koktajlowe dzielimy na połówki i dodajemy do miski. Ogórka kroimy w małe słupki i rozsypujemy na liściach. Orzeszki pinii delikatnie rumienimy na gorącej, suchej patelni, cały czas mieszając. Dodajemy do sałaty. Przygotowujemy filet z kurczaka: kroimy go w drobną kostkę, przyprawiamy sosem sojowym i pieprzem, smażymy krótko na rozgrzanym oleju. Gorące kawałki kurczaka kładziemy na gotowej sałacie, polewamy sosem i podajemy.

Omlet z karmelizowaną cebulką i łososiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 8 jaj
- 4 łyżeczki masła
- 50 ml kwaśnej, gęstej śmietany
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki drobno utartego parmezanu
- 2 średnie cebule
- 5 plasterków wędzonego łososia
- olej z pestek winogron do smażenia
- 2 łyżeczki brązowego cukru
Sposób przygotowania
Ubijamy jajka z dwiema łyżeczkami masła, śmietaną i musztardą. Dodajemy sól i pieprz oraz parmezan i mieszamy. Kroimy cebule w talarki. Plasterki łososia kroimy w wąskie paseczki. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy plasterki cebuli i podsmażamy. Dodajemy brązowy cukier i smażymy, cały czas mieszając, do rozpuszczenia cukru. Wrzucamy paseczki łososia i zestawiamy patelnię z ognia. Nastawiamy piekarnik na 160oC. Robimy omlet: rozgrzewamy pozostałe 2 łyżeczki masła na dużej, teflonowej patelni. Wlewamy masę jajeczną przygotowaną na początku. Smażymy ok. 4 minut, unosząc ścięte brzegi omletu szpatułką, żeby płynna, surowa masa wpływała pod spód. Gdy spód jest zupełnie ścięty, a wierzch lekko ścięty, ale jeszcze wilgotny, zestawiamy patelnię z omletem z ognia. Nakładamy równomiernie na powierzchnię omletu karmelizowaną cebulę z łososiem i przyciskamy lekko szpatułką, by składniki nadzienia potrawy się połączyły. Zapiekamy gotowy omlet w rozgrzanym piekarniku, aż wierzch nabierze delikatnie złotawej barwy.

Chałka karmelowa
Składniki
- 12 łyżek cukru
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 6 dag świeżych drożdży
- 1/8 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka soli
Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem i wsypujemy cukier. Wlewamy wodę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż kryształki cukru rozpuszczą się, a kolor masy będzie bursztynowy. Dodajemy masło i nadal intensywnie mieszamy cukrowo-maślaną masę. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy karmel z ognia. Dodajemy stopniowo śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą, a masa uzyska gładką konsystencję. Odstawiamy ją do schłodzenia. Kruszymy drożdże, rozcieramy je w mleku i zostawiamy na 10 minut. Ucieramy masło ze schłodzoną masą karmelową, dodając jajka; potem powoli dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę, sól i dodajemy drożdże rozrobione z mlekiem. Wyrabiamy ciasto, aż będzie odchodzić od brzegów miski. Zostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Przygotowujemy kruszonkę: mieszamy pół szklanki mąki z brązowym cukrem, dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło. Końcami palców wyrabiamy tak, by powstały okruchy, a ciasto było jak najkrócej dotykane. Schładzamy kruszonkę 10 min w lodówce. Po wyrośnięciu ciasta drożdżowego na chałkę jeszcze raz je zagniatamy i dzielimy na trzy równe części. Z każdej robimy wałek tej samej długości, grubości około 4-5 cm. Układamy wałki obok siebie, zlepiamy końce z jednej strony i zaplatamy warkocz z ciasta. Zlepiamy końce warkocza, przykrywamy chałkę ściereczką i odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, układamy ciasto i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 160 st. przez 45 minut.

Wiśnie w kruszonce z sosem karmelowym i lodami
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki brązowego cukru
- 1 kostka masła
- 1 litr wiśni z kompotu
- 1 szklanka białego cukru
- 4 łyżki wody
- 6 łyżek masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 opakowanie (1/2 kg) lodów waniliowych
Sposób przygotowania
Mieszamy w misce mąkę i brązowy cukier. Dodajemy pokrojone na kawałki schłodzone masło, końcami palców wyrabiamy tak, by powstała kruszonka, a ciasto było jak najkrócej dotykane. Schładzamy przez 10 minut w lodówce. Wiśnie z kompotu drylujemy i bardzo dokładnie osączamy. Ceramiczne naczynie do zapiekania wysypujemy 1/3 ciasta. Rozkładamy na nim równą warstwę wiśni, na nich układamy resztę kruszonki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 170oC przez 30 minut. Rozgrzewamy głęboką patelnię z grubym dnem, wsypujemy biały cukier. Dodajemy wodę i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż kryształki cukru się rozpuszczą, a masa zmieni kolor na bursztynowy. Dodajemy masło i nadal intensywnie mieszamy. Kiedy się rozpuści, zdejmujemy patelnię z karmelem z ognia. Dodajemy śmietanę i mieszamy, aż składniki się połączą, a sos uzyska gładką konsystencję. Rozkładamy gorące porcje wiśni w kruszonce na talerzach lub w pucharkach, każdą z nich uzupełniamy kulką lodów i polewamy sosem.