Szybkie zapiekanki domowe

Rybna zapiekanka z cykorią (Fot. Łukasz Zandecki)

Zapiekanka z kurczaka curry
Składniki
- 60 dag szalotek
- 6 pojedynczych piersi kurczaka
- 1,5 kg kalafiora (może być mrożony)
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 4 łyżki oliwy
- 250 ml mleka kokosowego
- 2 łyżki pasty curry
- 200 ml gorącej wody
- sól, pieprz
- 200 ml gęstej
- kwaśnej śmietany
- 1 szczypta suszonego imbiru
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania
Obieramy i siekamy szalotki. Kurczaka kroimy w paski. Kalafiora dzielimy na różyczki, odcinamy łodyżki i płuczemy pozostałe części. Obrywamy listki kolendry i siekamy. Wkładamy kalafiora do wrzątku w szybkowarze i gotujemy 15 min (mrożony wystarczy zblanszować). Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy kurczaka. Wyjmujemy go łyżką cedzakową i na tym samym tłuszczu złocimy szalotki. Wlewamy mleko kokosowe, dodajemy pastę curry i gorącą wodę. Solimy, pieprzymy, mieszamy i pozostawiamy na niewielkim ogniu. Kalafiora zgniatamy na purée. Mieszamy go ze śmietaną i połową kolendry oraz z imbirem. Solimy do smaku. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, wylewamy na wierzch sos szalotkowy z curry, posypujemy resztą kolendry i przykrywamy purée z kalafiora. Wreszcie posypujemy wszystko bułką tartą i pieczemy przez 25 min w 180°C, aż wierzch się wyzłoci. Podajemy gorące.

Rybna zapiekanka z cykorią
Składniki:
. 3 cykorie
. 1 łyżka oliwy
. 30 dag filetów z dorsza
. 10 dag wędzonego łososia
. 2/3 szklanki bulionu warzywnego
. 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
. 1 łyżka musztardy
. 10 dag ostrego żółtego sera (np. ementaler)
. po 1 łyżeczce zielonego pieprzu z marynaty i mielonej kolendry
. 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
. sól
. gotowe ciasto francuskie
Sposób przygotowania:
Pokrojone w grube plastry cykorie układamy w wysmarowanym oliwą płaskim naczyniu żaroodpornym. Na to kładziemy kawałki dorsza i posiekanego łososia. Bulion warzywny mieszamy z jogurtem, musztardą, startym serem, przyprawami. Sosem zalewamy cykorię i ryby, mieszamy. Wierzch naczynia starannie zalepiamy ciastem francuskim. Pieczemy 20-25 minut w temp. 180 st. C. Kroimy na kwadraty, podajemy z zieloną sałatą i pomidorami.
Autor: Dorota Próchniewicz

Zapiekanka z krewetkami
Składniki
. 1 kg mrożonego szpinaku w liściach
. 6 jaj
. 24 duże krewetki
. 50 g masła
. 30 g mąki
. 400 ml mleka
. sól, pieprz
. 1 szczypta gałki muszkatołowej
. 200 ml gęstej śmietany
. 80 g tartego parmezanu
Sposób przygotowania
Rozmrażamy szpinak na małym ogniu lub w mikrofalówce. Jaja gotujemy na twardo, wyjmujemy z wody i studzimy, następnie obieramy. Krewetki pozbawia-my twardych części i gotujemy na parze. Naczynie do zapiekanek smarujemy połową masła. Resztę masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Dodajemy powoli mleko, mieszając, solimy, pieprzymy i doprawiamy gałką muszkatołową. Zdejmujemy z ognia. Osączamy szpinak i kroimy go na dość grube kawałki. Mieszamy ze śmietaną, solimy, pieprzymy i wykładamy nim dno naczynia. Jaja kroimy w plastry i układamy na szpinaku naprzemiennie z krewetkami. Całość polewamy beszamelem. Przysypujemy parmezanem i pieczemy 20 min w 180°C. Danie podajemy gorące.

Zapiekanka z moreli
Składniki
- 100 g masła
- 1 kg moreli (mogą być z puszki)
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 100 g zmielonych migdałów
- 8 kruchych włoskich ciasteczek (makaroników)
Sposób przygotowania
Odrobinę masła rozgrzewamy na patelni i wkładamy do niego pokrojone morele. Posypujemy je 2 łyżkami cukru i podsmażamy na dużym ogniu. Przekładamy je do formy do zapiekanki. Resztę masła rozpuszczamy i studzimy, mieszamy z resztą cukru i zmielonymi migdałami, następnie dodajemy całe jajko i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Pokrywamy tym sosem morele i pieczemy w temp. 180°C przez 20 minut. Makaroniki drobno kruszymy i posypujemy nimi zapiekankę. Zostawiamy ją w piekarniku przez 5-10 min. Podajemy letnią.

Prawdziwe Gratin Dauphinois
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 ząbek czosnków
- 50 g masła
- 250 ml gęstej, kwaśnej śmietany
- 150 ml mleka
- 3 szczypty gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Obrane i osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypujemy 2 szczyptami gałki. Solimy i pieprzymy. Delikatnie mieszamy. Układamy resztę ziemniaków i wylewamy pozostałą śmietanę z mlekiem. Solimy, pieprzymy i posypujemy resztą gałki. Posypujemy również wiórkami pozostałego masła. Pieczemy przez półtorej godziny w 180°C. Jeśli zapiekanka zbyt szybko się przypiecze z wierzchu, przykrywamy ją folią aluminiową. Podajemy gorącą.
Uwaga: do śmietany i mleka - w zależności od upodobań - można dodać jedno ubite jajo lub 2 garści startego ementalera.

Zapieczona kaszanka z ziemniakami i jabłkiem
Składniki
- 4 ugotowane ziemniaków
- 1,2 kg kaszanki
- 4 kwaśne jabłka
- tłuszcz do formy
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 jajo
- 2 łyżki tartego chrzanu lub musztardy
- pieprz ziołowy, sól
- masło
Sposób przygotowania
Obrane ze skórki ziemniaki i kaszankę kroimy w plastry, obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na dnie płaskiej, wysmarowanej tłuszczem formy układamy ziemniaki, następnie kaszankę, a na wierzchu rozkładamy warstwę tartych jabłek. Zalewamy śmietaną roztrzepaną z mąką, jajkiem, chrzanem lub musztardą, szczyptą pieprzu i soli. Posypujemy wiórkami masła i zapiekamy 30 min w 160°C.

Zapiekanka z jagnięciną i warzywami
Składniki:
. 1 kg mrożonego szpinaku w liściach
. 6 jaj
. 24 duże krewetki
. 50 g masła
. 30 g mąki
. 400 ml mleka
. sól, pieprz
. 1 szczypta gałki muszkatołowej
. 200 ml gęstej śmietany
. 80 g tartego parmezanu
Mieszamy mąkę z wodą, smalcem i szczyptą soli, wyrabiamy ciasto. Przygotowujemy farsz: siekamy cebulę i czosnek, podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso, smażymy 5-10 minut, aż dobrze się zetnie, i doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz kurkumą. Rozwałkowujemy ciasto na cztery okrągłe placki - powinny być nieco większe niż małe naczynka żaroodporne, w których będziemy je zapiekać. Dno i boki natłuszczonych oliwą foremek wykładamy kawałkami ciasta. Nakładamy mięsny farsz i pokrojone w kawałki warzywa, oprószamy solą. Przykrywamy pozostałymi plackami, dociskając do brzegów naczynek. Pieczemy 20 minut w 200 st. C.
Autor: Martin Gimenez Castro

Zapiekanka z gruszek i kasztanów
Składniki
- 75 g obranych orzechów włoskich
- 6 dojrzałych gruszek, np. Williams
- 100 g masła
- 12 kasztanów z puszki
- 1 laska wanilii
- 100 g bułki tartej
- 150 g mąki
Sposób przygotowania
Grillujemy orzechy na suchej patelni i studzimy, a następnie siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, wycinając środki i pestki. Formę do zapiekanki smarujemy odrobiną masła i układamy w niej gruszki. Kasztany rozgniatamy palcami na drobne cząstki, posypujemy nimi gruszki. Laskę wanilii przecinamy i wyłuskujemy z niej ziarenka, a następnie posypujemy nimi owoce. Mieszamy. Bułkę tartą mieszamy z orzechami, mąką i resztą posiekanego masła, rozcieramy w dłoniach do uzyskania konsystencji grubego piasku. Posypujemy tym zapiekankę i pieczemy 30 min w 180°C. Podajemy ją przestudzoną, w towarzystwie lodów waniliowych lub polaną słodką śmietanką.