Przekąski przed telewizor
Kanapki z masłem anchois (Fot. BBS)
Kanapki z masłem anchois
dla 10 osób
Składniki
- 10 filecików anchois
- 200 g
- 2 małe szalotki (posiekane)
- 1/3 szklanki dobrej oliwy
- pumpernikiel (pokrojony na kawałki)
- 1 pomidor
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki (oprócz pumpernikla i pomidora) miksujemy na gładką pastę. Smarujemy masłem kromki pumpernikla i na każdej układamy plasterki pomidora.
Słodko-kwaśna bagietka
Składniki
- 2 steki po 150 g z polędwicy wołowej
- sos Worcestershire
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 czerwona cebula
- 4 łyżki cukru
- 1/2 pęczka rukwi ogrodowej lub rukoli
- 1 bagietka
- masło
- musztarda
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Steki lekko rozciągamy dłońmi i nacieramy sosem Worcestershire, czosnkiem oraz oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy na rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Obraną i opłukaną cebulę kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy obficie cukrem. Następnie karmelizujemy ją na patelni i odstawiamy. Myjemy i osuszamy rukiew, odrywamy liście. Gotowe steki przekładamy na talerz. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, smarujemy masłem, musztardą, układamy sałatę i steki. Na stekach kładziemy cebulę i przykrywamy górną częścią bagietki. Podajemy z piklami lub śliwkami z octu.
Ciasto francuskie z kremowym chrzanem, koperkiem i wędzonym łososiem
Danie dla 3-4 osób
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 ml gęstego naturalnego jogurtu
- 1 łyżka chrzanu
- 1 mały pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku
- 200 g wędzonego łososia (najlepiej mięso z podbrzusza, które jest soczyste i słodkie)
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i kroimy na kwadraty o boku 4 cm. Jogurt mieszamy z chrzanem i posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kwadrat ciasta kładziemy łyżkę jogurtu oraz kawałek wędzonego łososia.
Krakersy hinduskie
Składniki na ok. 40 sztuk:
- 15 dag mąki pszennej,
- 7 dag mąki sojowej,
- 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
- szczypta soli,
- 5 łyżeczek oliwy,
- 5 łyżeczek soku z cytryny,
- 50 ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Mieszamy obie mąki, przyprawy i sól. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i wodę. Wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulkę i wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm. Kroimy je na pasy szerokości ok. 6 cm, a następnie na trójkąty. Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez ok. 15 min w 160°C.
Krakersy pieprzowo-serowe
Składniki
- 1 szklanka świeżo startego parmezanu
- 5 dag miękkiego masła
- 2/3 szklanki mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Miksujemy ser z masłem. Dodajemy mąkę, żółtko i połowę pieprzu. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek o śr. 3-4 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w plastry (1/2 cm), posypujemy resztą pieprzu. Pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w temp. 175°C.
Śliwki w boczku
(dla 4 osób)
Składniki
- 16 suszonych śliwek
- 8 cienkich plasterków boczku
- listki tymianku
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Plastry boczku kroimy wzdłuż na pół, w każdy kawałek ściśle owijamy śliwkę. Układamy pakieciki na blasze wyściełanej pergaminem, obsypujemy tymiankiem, smarujemy miodem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 10 minut na środkowej półce piekarnika. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Uwaga: śliwki można przygotować wcześniej i zapiec tuż, tuż przed przyjściem gości.
Tapenada
Dla 3-4 osób
Składniki
- 1/2 szklanki migdałów bez skórki
- 4 fileciki anchois
- 1 szklanka zielonych oliwek
- 1 szklanka czarnych oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy
- suszone oregano
Sposób przygotowania
Migdały mielemy. Anchois, oliwki oraz czosnek siekamy i mieszamy w blenderze na gładką masę. Dodajemy migdały, oliwę i oregano. Podajemy z grzankami.
Hummus Tandoori
(dla 4 osób)
Składniki
- 300 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- sok z 1 cytryny
- 50 ml wody
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżka przyprawy tandoori masala
- sól, pieprz
- 1 owoc granatu
Oraz:
- po kilka jabłek
- marchewek
- i łodyg selera naciowego (będziemy je maczać w hummusie)
Sposób przygotowania
Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki. Posypujemy pestkami granatu. Podajemy z umytymi i pokrojonymi jabłkami, marchewką i selerem naciowym, które maczamy w hummusie.
Uwaga: hummus można też posypać listkami kolendry.
Fot. Marcin Klaban
Ciasto francuskie z morelami
Składniki
- 40 dag rozmrożonego ciasta francuskiego
- 1 kg morel
- 2/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżki wody
- 50 ml wódki owocowej (najlepiej z moreli; może być węgierska palinka lub tyrolski sznaps)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Morele kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Kilka pestek rozłupujemy i wyjmujemy nasiona. Owoce przekładamy na patelnię teflonową, dodajemy cukier i wodę. Dusimy 20 min i wyjmujemy morele łyżką cedzakową. Pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje, dodajemy wódkę i nasiona. Zdejmujemy patelnię z ognia, z powrotem wkładamy do syropu morele, mieszamy, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego dwa równe prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm (dwa o długości węższego i dwa szerszego boku placka). Roztrzepujemy jajko, smarujemy jeden z placków, do brzegów doklejamy rant z wąskich pasów ciasta (także smarujemy go jajkiem). Na spód wykładamy owoce i syrop (bez nasion), na wierzch kładziemy drugi placek, mocno sklejamy brzegi. Resztę jajka mieszamy z mlekiem, smarujemy ciasto i nacinamy w kratkę. Pieczemy przez 25 minut.
Kruche ciasteczka z żurawiną i skórką cytrynową
Ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka lodowatej wody
Dodatki:
- 200 g suszonych żurawin
- świeżo starta skórka z 1 cytryny
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Energicznie zagniatamy ciasto z podanych składników, owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt i kroimy na paski o długości 20 cm i szerokości 3-4 cm. Na połowie długości każdego paska kładziemy żurawiny i skórkę z cytryny. Zaginamy drugą część paska, przykrywając farsz, i sklejamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę i pieczemy na złoty kolor - 30 minut w temperaturze 180°C. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.