Przekąski przed telewizor

Dorota, Biały
Kanapki z masłem anchois

Kanapki z masłem anchois (Fot. BBS)

Ani film z Johnny Deppem, ani mecz Polska-Anglia nie cieszy specjalnie, gdy pod ręką nie ma nic do przekąszenia. W kinie - wiadomo - chrupie się popcorn, a w domu przed telewizorem? A w domu jada się rzeczy o wiele smaczniejsze
1 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Kanapki z masłem anchois

dla 10 osób

Składniki

  • 10 filecików anchois
  • 200 g
  • 2 małe szalotki (posiekane)
  • 1/3 szklanki dobrej oliwy
  • pumpernikiel (pokrojony na kawałki)
  • 1 pomidor

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki (oprócz pumpernikla i pomidora) miksujemy na gładką pastę. Smarujemy masłem kromki pumpernikla i na każdej układamy plasterki pomidora.

2 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Słodko-kwaśna bagietka

Składniki

  • 2 steki po 150 g z polędwicy wołowej
  • sos Worcestershire
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 pęczka rukwi ogrodowej lub rukoli
  • 1 bagietka
  • masło
  • musztarda
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania

Steki lekko rozciągamy dłońmi i nacieramy sosem Worcestershire, czosnkiem oraz oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy na rozgrzany grill lub patelnię grillową i grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Obraną i opłukaną cebulę kroimy w plastry, skrapiamy oliwą i posypujemy obficie cukrem. Następnie karmelizujemy ją na patelni i odstawiamy. Myjemy i osuszamy rukiew, odrywamy liście. Gotowe steki przekładamy na talerz. Bagietkę kroimy wzdłuż na pół, smarujemy masłem, musztardą, układamy sałatę i steki. Na stekach kładziemy cebulę i przykrywamy górną częścią bagietki. Podajemy z piklami lub śliwkami z octu.

3 z 10
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Ciasto francuskie z kremowym chrzanem, koperkiem i wędzonym łososiem

Danie dla 3-4 osób

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 ml gęstego naturalnego jogurtu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 mały pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g wędzonego łososia (najlepiej mięso z podbrzusza, które jest soczyste i słodkie)

Sposób przygotowania

Ciasto francuskie pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy i kroimy na kwadraty o boku 4 cm. Jogurt mieszamy z chrzanem i posiekanym koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kwadrat ciasta kładziemy łyżkę jogurtu oraz kawałek wędzonego łososia.

4 z 10
Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Pawel Kiszkiel / Agencja Wyborcza.pl

Krakersy hinduskie

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 15 dag mąki pszennej,
  • 7 dag mąki sojowej,
  • 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżeczek oliwy,
  • 5 łyżeczek soku z cytryny,
  • 50 ml zimnej wody

Sposób przygotowania:

Mieszamy obie mąki, przyprawy i sól. Dodajemy oliwę, sok z cytryny i wodę. Wyrabiamy ciasto, formujemy z niego kulkę i wstawiamy na 1 godz. do lodówki. Rozwałkowujemy ciasto na grubość  2 mm. Kroimy je na pasy szerokości ok. 6 cm, a następnie na trójkąty. Krakersy układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy przez ok. 15 min w 160°C.

5 z 10
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Krakersy pieprzowo-serowe

Składniki

  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu
  • 5 dag miękkiego masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania

Miksujemy ser z masłem. Dodajemy mąkę, żółtko i połowę pieprzu. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek o śr. 3-4 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w plastry (1/2 cm), posypujemy resztą pieprzu. Pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w temp. 175°C.

6 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Śliwki w boczku

(dla 4 osób)

Składniki

  • 16 suszonych śliwek
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • listki tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 220°C. Plastry boczku kroimy wzdłuż na pół, w każdy kawałek ściśle owijamy śliwkę. Układamy pakieciki na blasze wyściełanej pergaminem, obsypujemy tymiankiem, smarujemy miodem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 10 minut na środkowej półce piekarnika. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Uwaga: śliwki można przygotować wcześniej i zapiec tuż, tuż przed przyjściem gości.

7 z 10
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Tapenada

Dla 3-4 osób

Składniki

  • 1/2 szklanki migdałów bez skórki
  • 4 fileciki anchois
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • 1 szklanka czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy
  • suszone oregano

Sposób przygotowania

Migdały mielemy. Anchois, oliwki oraz czosnek siekamy i mieszamy w blenderze na gładką masę. Dodajemy migdały, oliwę i oregano. Podajemy z grzankami.

8 z 10
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Hummus Tandoori

(dla 4 osób)

Składniki

  • 300 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml wody
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżka przyprawy tandoori masala
  • sól, pieprz
  • 1 owoc granatu

Oraz:

  • po kilka jabłek
  • marchewek
  • i łodyg selera naciowego (będziemy je maczać w hummusie)

Sposób przygotowania

Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki. Posypujemy pestkami granatu. Podajemy z umytymi i pokrojonymi jabłkami, marchewką i selerem naciowym, które maczamy w hummusie.
Uwaga: hummus można też posypać listkami kolendry.

 

Fot. Marcin Klaban

9 z 10
Fot. BBS
Fot. BBS

Ciasto francuskie z morelami

Składniki

  • 40 dag rozmrożonego ciasta francuskiego
  • 1 kg morel
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 50 ml wódki owocowej (najlepiej z moreli; może być węgierska palinka lub tyrolski sznaps)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

Morele kroimy na połówki, wyjmujemy pestki. Kilka pestek rozłupujemy i wyjmujemy nasiona. Owoce przekładamy na patelnię teflonową, dodajemy cukier i wodę. Dusimy 20 min i wyjmujemy morele łyżką cedzakową. Pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje, dodajemy wódkę i nasiona. Zdejmujemy patelnię z ognia, z powrotem wkładamy do syropu morele, mieszamy, studzimy. Rozgrzewamy piekarnik do 230°C. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy z niego dwa równe prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm (dwa o długości węższego i dwa szerszego boku placka). Roztrzepujemy jajko, smarujemy jeden z placków, do brzegów doklejamy rant z wąskich pasów ciasta (także smarujemy go jajkiem). Na spód wykładamy owoce i syrop (bez nasion), na wierzch kładziemy drugi placek, mocno sklejamy brzegi. Resztę jajka mieszamy z mlekiem, smarujemy ciasto i nacinamy w kratkę. Pieczemy przez 25 minut.

10 z 10
Fot. Łukasz Kozyra
Fot. Łukasz Kozyra

Kruche ciasteczka z żurawiną i skórką cytrynową

Ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka lodowatej wody

Dodatki:

  • 200 g suszonych żurawin
  • świeżo starta skórka z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Energicznie zagniatamy ciasto z podanych składników, owijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na godzinę. Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt i kroimy na paski o długości 20 cm i szerokości 3-4 cm. Na połowie długości każdego paska kładziemy żurawiny i skórkę z cytryny. Zaginamy drugą część paska, przykrywając farsz, i sklejamy ciasteczka. Przekładamy je na blachę i pieczemy na złoty kolor - 30 minut w temperaturze 180°C. Studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Więcej na ten temat: pezekąski, przystawki