Blogerzy polecają: dania z łososiem
Zupa z łososiem ( )
Pikantna zupa z łososiem
Składniki:
1 cebula,
1 papryczka chilli,
3 łyżki oliwy,
1 płaska łyżeczka imbiru startego,
2 marchewki,
3 średnie ziemniaki,
1/2 brokuła,
200 g świeżego łososia,
sól, pieprz
W rondlu rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojoną cebulę i papryczkę chilli oraz stary imbir. Całość smaż chwilę. Zalej bulionem i wrzuć pokrojone ziemniaki, marchew oraz różyczki brokuła. Gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Łososia oczyść i pokrój w kosteczkę. Wrzuć do zupy i gotuj 5 minut na wolnym ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z bloga Tażynkowo >>
Wędzony łosoś w azjatyckiej marynacie
Składniki:
300 g filetu z łososia ze skórą
Marynata:
1 łyżka oleju rzepakowego
1/2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka słodko pikantnego sosu chilli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1/2 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżki brązowego cukru
2 spore ząbki czosnku: obrane i przeciśnięte przez praskę
1 łyżeczka startego imbiru
Do wyłożenia woka:
folia aluminiowa
1 szklanka ryżu
1 szklanka cukru
2 łyżki liściastej herbaty Earl Grey
Łososia umyć i osuszyć. Wymieszać składniki marynaty. Polać nią rybę i odstawić do lodówki na parę godzin (na blacie wystarczy godzina).
Wok wyłożyć dwiema warstwami folii aluminiowej (z lekkim zapasem, po przykryciu przykrywką ten zapas można na nią założyć). Wsypać do niego ryż, cukier i herbatę. Delikatnie wymieszać.
Włożyć ruszt, koszyczek bambusowy, coś ażurowego na czym będzie można położyć rybę tak, aby nie dotykała mieszanki ryżowo-cukrowo-herbacianej.
Rybę położyć na ruszcie. Można polać z wierzchu marynatą. Nie martwić się jeśli część spadnie na dół.
Przykryć przykrywką nakładając na nią końcówki folii.
Postawić na dużym ogniu. Gdy zacznie wydobywać się dym, zmniejszyć ogień do minimum. "Gotować" 15 minut. Następnie wyłączyć i zostawić przykryte na kolejne 15 minut.
Gotowe. Tak przyrządzonego łososia można jeść na ciepło i na zimno.
Przepis pochodzi z bloga Tarzynkowo >>
Tatar z łososia
Składniki:
400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
papryczka chili habanero
cebula dymka
2 limonki
łyżeczka delikatnej oliwy z oliwek
łyżeczka sosu Worcester
2 łyżki dobrego sosu sojowego
szparagi konserwowe (6 sztuk na porcję)
sól i świeżo mielony pieprz
Tatar przyrządzamy błyskawicznie, choć kluczowy dodatek należy przygotować odpowiednio wcześnie. Całość polecamy zacząć od kluczowego dodatku. Papryczkę pozbawiamy pestek, kroimy na cieniutkie plasterki, cebulkę w drobną kostkę. Do słoiczka wyciskamy sok z dwóch limonek, dorzucamy papryczki i cebulkę i szczyptę soli. Następne kroki to: szczelnie zakręcić, energicznie potrząsnąć, odstawić na ok. 8 godzin do lodówki. Dalej jest już z górki, filet z łososia kroimy na cieniutkie plasterki, drobno siekamy. Łączymy z oliwą, sosami oraz odsączonymi papryczkami i cebulkami. Mieszamy - własne dłonie są tu najporęczniejszymi narzędziami - doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut dla lepszego "przegryzienia". Ciemne sosy zmienią nieco jego barwę, jednak to nie szkodzi, będzie ładnie kontrastować z białymi szparagami. Tatar podajemy schłodzony, na pędach szparagów.
Przepis pochodzi z bloga Mr&Mss Sandman >>
Łosoś z mandarynką i chilli
Składniki:
400 g łososia
1 kilogram mandarynek
centymetrowy kawałek imbiru
mała papryczka chilli (łagodna odmiana)
sól i pieprz
Łososia kroimy w małe kawałki. Wyciskamy sok z kilku mandarynek, dodajemy starty imbir i zalewamy rybę - odstawiamy na chwilę. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C. Rybę przekładamy do foremki, okładamy cząstkami obranych mandarynek, posypujemy drobno posiekaną papryczką chilli (bez pestek, ja użyłem niecałej połowy papryczki) i zapiekamy około 25 minut.
Jako dodatek do potrawy polecam sałatę skropioną sokiem z cytryny. I to też bez przesady - tak żeby miejsce na serniczek zostało. W końcu święta mamy!
Przepis pochodzi z bloga Old White Table >>
Cytrynowe spaghetti z łososiem
Składniki:
400 g spaghetti
300 g filetu z łososia/ew. wędzonego na zimno
1 pęczek koperku
4 żółtka
120 g masła
skórka starta z 1 sparzonej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki białego, wytrawnego wina, najlepiej Chardonnay
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
Porcje: podane składniki doskonale sprawdzą się przy daniach dla 2 -3 dorosłych osób.
Spaghetti gotujemy w dużej ilości osolonej wody według wskazówek na opakowaniu. Łososia kroimy w niewielkie kawałki. Koperek myjemy i drobno siekamy. W garnuszku za pomocą rózgi kuchennej mieszamy żółtka, skórkę, sok z cytryny, wino, sól, cukier i pieprz. Stawiamy naczynie na kuchence i na słabym ogniu ubijamy gęsty krem. Schłodzone masło kroimy w kostkę i stopniowo dodajemy do sosu, ciągle mieszając. Wsypujemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku. Samo ubijanie trwa krótko, gdy krem stanie się puszysty i zwiększy swoją objętość niemal dwukrotnie - jest gotowy. W dużym garnku/misie łączymy makaron z kremem dodając łososia. Delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem około minuty. W tym czasie smaki się połączą a łosoś "dojdzie". Spaghetti układamy na głębszym talerzu i dekorujemy koperkiem.
Przepis pochodzi z bloga Mr&Mss Sandman >>
Burgery z łososiem
Składniki:
2 bułki
2 filety z łososia (po ok. 130 g)
roszponka
czerwona cebula
Marynata do łososia:
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka rozmarynu
łyżeczka estragonu
Sos:
łyżka majonezu
łyżka jogurtu naturalnego
łyżka soku z cytryny
łyżeczka czosnku
Rybę nacieramy ziołami i sokiem z cytryny, grillujemy z obu stron. Bułki przekrawamy. Nakładamy na jednej części roszponkę i kilka plasterków czerwonej cebuli. Składniki na sos mieszamy. Gotową rybę układamy na bułce. Polewamy sosem i przykrywamy górą bułki.
Przepis pochodzi z bloga EatMe >>
Salsa z wędzonym łososiem i szczypiorkiem
Składniki:
100g wędzonego łososia
gałązka szczypiorku
2 plasterki cytryny
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka octu cytrynowego
na czubek łyżeczki gałki muszkatołowej
Łososia pokroić na drobną kosteczkę, szczypiorek drobno posiekać. Cytrynę obrać ze skóry i pokroić na grubość kostki łososia. Dodać olej, ocet i gałkę muszkatołową. Delikatnie wymieszać, przełożyć do symetrycznej filiżanki i wyłożyć na talerz.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>
Łosoś w sosie limonkowo-imbirowym
Składniki:
2 dzwonka łososia
1/2 łyżki startego świeżego imbiru
sok i skórka z 1/2 limonki
20 g masła
2 łyżki śmietany
sól i pieprz
Łososia układamy na folii, posypujemy solą i pieprzem. Zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku 10 minut w temp. 200*C. Myjemy limonkę, wyciskamy sok, a skórkę (bez białej części) kroimy w cieniutkie paseczki. Imbir ścieramy na tarce. Na małym ogniu podgrzewamy masło, dodajemy imbir, sok, skórkę z limonki i śmietanę. Podgrzewamy wszystko kilka minut. Wyjmujemy łososia i polewamy sosem. Podajemy z ryżem.
Przepis pochodzi z bloga Ola in the kitchen >>