9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Top 8 najlepszych przepisów

Pizza Napoletana
Składniki na ciasto:
- 15 g ¶wieżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g m±ki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- m±ka pszenna do posypania
- 8 filecików anchois
- 120 g tartej mozzarelli
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane z±bki czosnku
- sól, pieprz
- Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.
2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Układamy anchois i posypujemy mozzarell±. Pieczemy 10-15 minut.

Pizza quattro formaggi
Składniki na ciasto:
- 15 g ¶wieżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g m±ki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- m±ka pszenna do posypania
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane z±bki czosnku
- sól, pieprz
- Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.
2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Wierzch posypujemy po kolei 4 serami. Pieczemy 10-15 minut.

Pizza Margherita
Składniki:
- na 3-4 pizze 500 g m±ki (najlepiej specjalnej do pizzy)
- 15 g drożdży piwnych
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml wody 2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
- oliwa do smarowania
- m±ka do posypywania
- sól
- 200 g przecieru pomidorowego
- 350 g mozzarelli
- ¶wieża bazylia
Sposób przygotowania:
Rozpu¶ć drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę m±ki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ¶ciereczk± i odstaw do wyro¶nięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Do zaczynu dodaj pozostał± m±kę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne. Podziel ciasto na 4 czę¶ci, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliw±, natnij wierzch na krzyż, przykryj ¶ciereczkami i odstaw do wyro¶nięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Każd± porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okr±gły placek. Posmaruj placki oliw±, a następnie rozsmaruj na nich cienk± warstwę przecieru pomidorowego. Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliw±. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut. Rady: margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.

Pizza na cie¶cie filo
Składniki
- 70-80 dag pomidorów
- 6 łyżek stopionego masła
- 8 arkuszy rozmrożonego ciasta filo
- 8 łyżek startego parmezanu
- 20 dag grubo siekanej niewędzonej mozzarelli
- 1 cebula pokrojona w cieniutkie piórka
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Sposób przygotowania
Pomidory przekrawamy na połówki, usuwamy nasionka. Połówki pomidorów kroimy w plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Smarujemy masłem blachę o wymiarach 45 x 25 cm. Wkładamy pierwszy arkusz filo (jego brzegi mog± wystawać ponad blachę). Smarujemy masłem, oprószamy łyżk± parmezanu. Czynno¶ci powtarzamy, aż skończy się ciasto. Ostatni± warstwę filo posypujemy mozzarell± i cebul±, na wierzchu układamy pomidory. Posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy, aż ciasto będzie chrupi±ce, złote w ¶rodku i br±zowe na brzegach (ok. 30 minut). Wyjmujemy pizzę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Kroimy bardzo ostrym nożem, bo łatwo się kruszy.

Pizza capricciosa
Składniki na ciasto:
- 15 g ¶wieżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g m±ki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- m±ka pszenna do posypania
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane z±bki czosnku
- sól, pieprz
Dodatki:
- szynka
- boczek wędzony
- pieczarki
- suszone pomidory
- cebula
- parmezan
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.
2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Wierzch posypujemy pokrojonymi dodatkami. Pieczemy 10-15 minut.

Pizza pepperoni
Składniki na ciasto:
- 15 g ¶wieżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g m±ki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- m±ka pszenna do posypania
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane z±bki czosnku
- sól, pieprz
Dodatki:
- 50 g pikantnego salami w cienkich plasterkach
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 papryczka chilli
- 2 łyżki kaparów
- 20 czarnych oliwek
- 1 duża cebula
- 200 g sera mozzarella
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.
2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Wierzch posypujemy pokrojonymi dodatkami. Pieczemy 10-15 minut.

Domowa pizza
(dla 4 osób)
Ciasto:
- 1/2 kg m±ki
- 1 saszetka (7 g) suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki wody (330 ml) o temperaturze pokojowej
Sos pomidorowy:
- odrobina oliwy
- 1 opakowanie przecieru pomidorowego (passaty)
- kilka gał±zek ¶wieżego oregano
- 1 z±bek czosnku
- sól, pieprz
Oraz:
- mozzarella
- ¶wieża bazylia
- plasterki salami
- gorgonzola
- rukola
Sposób przygotowania
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Kiedy będzie zwarte, formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej m±k±, przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 30 minut do wyro¶nięcia. Następnie dzielimy ciasto na trzy porcje, z każdej robimy kulę i odstawiamy na 15 minut. Rozwałkowujemy porcje na cienkie placki. Robimy sos. Szklimy na oliwie posiekany czosnek. Wlewamy przecier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy listki oregano, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 minut. Doprawiamy sol± i pieprzem. Każdy placek ciasta smarujemy sosem i układamy na nim ulubione składniki, np. mozzarellę i listki bazylii, albo salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i rukolę (po upieczeniu). Pieczemy 8-12 minut w 250-280°C.
Fot. Marcin Klaban

Pizza z prosciutto i rukol±
Składniki na ciasto:
- 15 g ¶wieżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g m±ki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- m±ka pszenna do posypania
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane z±bki czosnku
- sól, pieprz
Dodatki:
- ser mozzarella
- pomidorki koktajlowe
- włoska szynka sezonowa
- rukola
- ser parmezan
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.
2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Wierzch posypujemy pokrojonymi dodatkami. Pieczemy 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukol± i szynk±.