9 lutego Międzynarodowy Dzień Pizzy. Top 8 najlepszych przepisów

Magazyn kuchnia
Z tej okazji... Nie, nigdzie nie dzwonimy, tym razem zrobimy pizzę sami. Cały sekret tkwi w delikatnym chrupi±cym cie¶cie. Zrób pizzę samemu, to wcale nie jest takie trudne
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Pizza Napoletana

Składniki na ciasto:

  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • m±ka pszenna do posypania
  • 8 filecików anchois
  • 120 g tartej mozzarelli

 

Sos:

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 posiekane z±bki czosnku
  • sól, pieprz
  • Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.

2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Układamy anchois i posypujemy mozzarell±. Pieczemy 10-15 minut.

1
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Pizza quattro formaggi

Składniki na ciasto:

  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • m±ka pszenna do posypania

 

Sos:

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 posiekane z±bki czosnku
  • sól, pieprz
  • Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.

2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Wierzch posypujemy po kolei 4 serami. Pieczemy 10-15 minut.

2
Fot. Shutterstock.com/Nayashkova Olga Fot. Shutterstock.com/Nayashkova Olga

Pizza Margherita

Składniki:

  • na 3-4 pizze 500 g m±ki (najlepiej specjalnej do pizzy)
  • 15 g drożdży piwnych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml wody 2 łyżki oliwy extra vergine (z pierwszego tłoczenia)
  • oliwa do smarowania
  • m±ka do posypywania
  • sól
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 350 g mozzarelli
  • ¶wieża bazylia

 

Sposób przygotowania:

Rozpu¶ć drożdże w 200 ml ciepłej wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. Do miski wsyp połowę m±ki (250 g), dodaj szczyptę soli, pozostały cukier, wymieszaj i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj, przykryj ¶ciereczk± i odstaw do wyro¶nięcia na pół godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Do zaczynu dodaj pozostał± m±kę, oliwę i 100 ml ciepłej wody. Wyrabiaj najpierw w misce, a potem na stolnicy lub blacie kuchennym, aż ciasto będzie elastyczne. Podziel ciasto na 4 czę¶ci, przełóż do osobnych misek, posmaruj delikatnie oliw±, natnij wierzch na krzyż, przykryj ¶ciereczkami i odstaw do wyro¶nięcia na godzinę w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Każd± porcję ciasta rozwałkuj na jak najcieńszy okr±gły placek. Posmaruj placki oliw±, a następnie rozsmaruj na nich cienk± warstwę przecieru pomidorowego. Na pizzach poukładaj plastry mozzarelli i porwane listki bazylii. Ponownie skrop oliw±. Wstaw do pieca rozgrzanego do 230 st. C i piecz ok. 15 minut. Rady: margherita to jedna z najpopularniejszych rodzajów pizzy, możesz też do niej użyć innych dodatków: oliwek, szynki, pepperoni, kaparów, anchois itp.

3
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Pizza na cie¶cie filo

Składniki

  • 70-80 dag pomidorów
  • 6 łyżek stopionego masła
  • 8 arkuszy rozmrożonego ciasta filo
  • 8 łyżek startego parmezanu
  • 20 dag grubo siekanej niewędzonej mozzarelli
  • 1 cebula pokrojona w cieniutkie piórka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

 

Sposób przygotowania

Pomidory przekrawamy na połówki, usuwamy nasionka. Połówki pomidorów kroimy w plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Smarujemy masłem blachę o wymiarach 45 x 25 cm. Wkładamy pierwszy arkusz filo (jego brzegi mog± wystawać ponad blachę). Smarujemy masłem, oprószamy łyżk± parmezanu. Czynno¶ci powtarzamy, aż skończy się ciasto. Ostatni± warstwę filo posypujemy mozzarell± i cebul±, na wierzchu układamy pomidory. Posypujemy oregano i tymiankiem. Pieczemy, aż ciasto będzie chrupi±ce, złote w ¶rodku i br±zowe na brzegach (ok. 30 minut). Wyjmujemy pizzę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Kroimy bardzo ostrym nożem, bo łatwo się kruszy.

4
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Pizza capricciosa

Składniki na ciasto:

  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • m±ka pszenna do posypania

 

Sos:

 

Dodatki:

  • szynka
  • boczek wędzony
  • pieczarki
  • suszone pomidory
  • cebula
  • parmezan

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.

2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Wierzch posypujemy pokrojonymi dodatkami. Pieczemy 10-15 minut.

5
Fot. Shutterstock.com/ Nitr Fot. Shutterstock.com/ Nitr

Pizza pepperoni

Składniki na ciasto:

  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • m±ka pszenna do posypania

 

Sos:

 

Dodatki:

  • 50 g pikantnego salami w cienkich plasterkach
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki kaparów
  • 20 czarnych oliwek
  • 1 duża cebula
  • 200 g sera mozzarella

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.

2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Wierzch posypujemy pokrojonymi dodatkami. Pieczemy 10-15 minut.

6
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Domowa pizza

(dla 4 osób)

 

Ciasto:

  • 1/2 kg m±ki
  • 1 saszetka (7 g) suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 szklanki wody (330 ml) o temperaturze pokojowej

 

Sos pomidorowy:

  • odrobina oliwy
  • 1 opakowanie przecieru pomidorowego (passaty)
  • kilka gał±zek ¶wieżego oregano
  • 1 z±bek czosnku
  • sól, pieprz

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Zagniatamy ciasto z podanych składników. Kiedy będzie zwarte, formujemy kulę, wkładamy do miski oprószonej m±k±, przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy na 30 minut do wyro¶nięcia. Następnie dzielimy ciasto na trzy porcje, z każdej robimy kulę i odstawiamy na 15 minut. Rozwałkowujemy porcje na cienkie placki. Robimy sos. Szklimy na oliwie posiekany czosnek. Wlewamy przecier, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy listki oregano, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 10 minut. Doprawiamy sol± i pieprzem. Każdy placek ciasta smarujemy sosem i układamy na nim ulubione składniki, np. mozzarellę i listki bazylii, albo salami, kawałki gorgonzoli (pod sam koniec pieczenia) i rukolę (po upieczeniu). Pieczemy 8-12 minut w 250-280°C.

Fot. Marcin Klaban

7
Fot. shutterstock.com/ karelnoppe Fot. shutterstock.com/ karelnoppe

Pizza z prosciutto i rukol±

Składniki na ciasto:

  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • m±ka pszenna do posypania

 

Sos:

 

Dodatki:

  • ser mozzarella
  • pomidorki koktajlowe
  • włoska szynka sezonowa
  • rukola
  • ser parmezan

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.

2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Wierzch posypujemy pokrojonymi dodatkami. Pieczemy 10-15 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy rukol± i szynk±.

8

Polecamy

9
Więcej na ten temat: kuchnia wloska, pizza