Blogerzy polecają: przepisy na naleśniki
( )
Naleśniki ruskie
Składniki na naleśniki:
2 jajka
300 g mąki
250 ml mleka
szczypta soli
Wszystkie składniki połączyć, zmiksować. Ciasto nakładać małymi porcjami na nagrzaną patelnię i lekko wysmarowaną masłem. Smażyć ok 2min z każdej strony.
Składniki na farsz:
500 g ziemniaków
150 g twarogu
2 cebule
2 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżeczki soli
olej
Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić i obrać. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Twaróg rozkruszyć do miski, dodać ziemniaki i cebulę. Całość dokładnie zagnieść i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę nakładać na naleśniki, zawijać w rulon i podawać.
Przepis pochodzi z bloga Trying to cook and bake >>
Makaron naleśnikowy z karmelizowaną śliwką i miętą
Składniki na 6 porcji:
0,5 l mleka
2 jajka
ok. 2 szklanki mąki
szczypta soli
1 kg śliwek (można użyć mrożonych)
3 łyżki miodu (może być też zwykły cukier albo brązowy)
łyżka masła
cukier puder
mięta
Przygotowujemy naleśniki: składniki (mąka, mleko, jajka, sól) mieszamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą, płynną konsystencję. Jeżeli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie, to możemy dodać odrobinę wody lub mąki, zależnie od efektu, który chcemy uzyskać. Należy je smażyć obustronnie na oleju. Po usmażeniu zwijamy naleśnik w rulon i kroimy tak żeby uzyskać ok. 3 cm paski.
Przygotowanie śliwek: wyjmujemy pestki z śliwek i całe połówki smażymy na patelni z masłem. Po chwili dodajemy miód lub cukier i smażymy na mniejszym ogniu, aż staną się prawie miękkie. Dodajemy do makaronu naleśnikowego, posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy listkami mięty.
Przepis pochodzi z bloga Dela Cooking >>
Amerykańskie naleśniki pancakes
Składniki:
1 kubek mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kubek mleka sojowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
olej do smażenia
golden syrup/ sos klonowy
kakao
owoce granatu/ pokrojony banan
Przesiej mąkę, sól i proszek do pieczenia do naczynia, w którym będziesz miksować ciasto. Dodaj mleko sojowe, ocet i cukier. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto o konsystencji lekko gęściejszej jak na naleśniki. Podczas miksowania dodaj łyżkę oleju. Smaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju na rumiano z obu stron.
Ułóż piramidę z naleśników. Polej wszystko obficie sosem klonowym albo golden syrup. Posyp kakao, dodaj owoce.
Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd >>
Naleśniki z kurczakiem, grzybami zapiekane pod gorgonzolą
Ciasto na naleśniki:
2 jajka,
2 szklanki mąki,
1 i 1/2 szklanki mleka,
sól,
2 łyżki oliwy,
łyżka posiekanej natki
Nadzienie:
300 g grzybów (kurek, pieczarek),
1 pierś z kurczaka,
3 łyżki masła,
1 cebula,
ząbek czosnku,
150 ml śmietany 18%,
100ml śmietany 30%,
pieprz biały,
sól do smaku,
1,5 łyżki musztardy fracuskiej ziarnistej,
150 g sera gorgonzola,
natka pietruszki posiekana
Składniki na naleśniki łączymy w misce, mieszamy (jesli ciasto jest za gęste, dodajemy więcej mleka niż jest w przepisie, ma być konsystencji śmietany) i odstawiamy do lodówki na 15-30 minut. Gdy ciasto jest w lodówce robimy nadzienie i sos. Grzyby oczyszczamy i myjemy, po osuszeniu wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula się zrumeini. Z patelni wyjmujemy kilka grzybów, które połozymy na wierzch naleśników. Pierś kroimy w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy piersi, przyrumieniamy je delikatnie, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy są przysmażone dodajemy je do grzybow, mieszamy razem, niech sie chwilę przesmażą i połączą smakiem. Następnie dodajemy śmietanę 18%, mieszamy, dodajemy musztardę, śmietanę 30%, posiekaną natkę, doprawiamy solą i pieprzem. Pozwalamy chwilę razem sie pogotować. Jeśli chcemy możemy dodać już teraz kawałki gorgonzoli do nadzienia, pozwalając sie jej w sosie lekko roztopić. Nadzienie odstawiamy z ognia i smażymy naleśniki na patelni bez tłuszczu.
Foremkę do zapiekania smarujemy masłem. Na każdy naleśnik nakładamy porcję nadzienia, zawijamy i wkładamy do foremki do zapiekania. Na górę naleśników kładziemy po kilka kawałków gorgonzoli i polewamy sosem z nadzienia, na wierzch kładziemy wcześniej odłożone grzyby. Posypujemy wierzch natką. Zapiekamy w 180 st. C przez ok. 20 minut do czasu stopienia się sera i lekkiego zarumienienia.
Przepis pochodzi z bloga Bernika >>
Naleśniki z soczewicą
Ciasto:
20 dag mąki
2 jajka
szklanka mleka
szklanka wody
szczypta soli
2 łyżki oleju roślinnego
Farsz:
1 szklanka łuskanej soczewicy czerwonej
2 łyżki startego żółtego sera
Składniki na ciasto zmiksuj aż do uzyskania pożądanej konsystencji, odstaw na minimum 30 minut. Naleśniki smaż na złoto na patelni. Ugotuj soczewicę w małej ilości wody, następnie zmiksuj blenderem. Dodaj ser i wymieszaj. Farsz dobrze się rozsmarowuje, danie jest bardzo sycące.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>
Naleśnikowe kopertki z kaszą gryczaną
Składniki na ok. 12 naleśników
ok. 500 ml mleka
2 jaja
mąka pół na pół zwykła pszenna np. tortowa i orkiszowa (ilość taka, by ciasto na naleśniki było podobnej gęstości jak śmietana)
ok. 0.5 szklanki wody + do rozcieńczenia ciasta (jeśli przesadzimy z ilością mąki)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko i wodę wlewamy do wysokiej miski, dodajemy jaja, sól, oliwę i mieszamy. Dodajemy po trochu mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania porządanej gęstości ciasta. Odstawiamy na ok. 30 minut. Rozgrzewamy patelnię (można dodać 1 łyżkę oleju - ja smażę bez tłuszczu, dzisiejsze patelnie ceramiczne czy teflonowe są idealne do tego). Jeśli po odstaniu ciasto wydaje się Wam za gęste, dolejcie wodę i rozmieszajcie.
Farsz:
1 woreczek kaszy jęczmiennej (100g)
1/2 cebuli
2 łyżki gęstej śmietany
ok. 1,5 szklanki mrożonych grzybów (prawdziwków, podgrzybków)
garść poszatkowanej naci pietruszki
ok. 50 g sera typu Lazur lub Gorgonzola
pieprz świeżo mielony
1 łyżka masła
szczypta soli
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i wyciągamy z woreczka. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Grzyby wrzucamy do małego rondelka, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut. Odcedzamy i kroimy na drobniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, szklimy ją, posypujemy delikatnie solą. Po chwili dorzucamy grzyby i połamany w palcach ser. Mieszamy razem i podgrzewamy ok. 5 minut. Dosypujemy kaszę, doprawiamy pieprzem. Zmniejszamy gaz, dodajemy śmietanę mieszamy dokładnie, dodajemy poszatkowaną nać i ściągamy z gazu. Faszerujemy naleśniki, tworząc kopertki. Można podawać od razu lub po odsmażeniu, albo maczać w rozbełtanym jaju i obtoczyć w bułce tartej i smażyć jak krokiety.
Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>
Naleśniki pomidorowe
Składniki:
250 ml soku pomidorowego
250 ml wody
200 g mąki pszennej (typ450-550)
2 łyżki oleju
2 jajka
szczypta bazylii
sól do smaku
Składniki na ciasto porządnie zmiksuj i odstaw na 30 minut, by ciasto było elastyczne i nie rwało się. Smaż na oleju roślinnym na średnim ogniu do zrumienienia ciasta. Mocno wytrawne o zdecydowanym smaku i apetycznym wyglądzie. Podawać z serem żółtym.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>