Czekolada pomaga na wszystko!

Magazyn Kuchnia
Nic Ci się nie chce i czujesz spadek formy. Na poprawę humoru, w tych ciężkich chwilach może coś czekoladowego albo bardzo czekoladowego?
Fpt. Arkadiusz Ścichocki Fpt. Arkadiusz Ścichocki

Naleśniki czekoladowe

Składniki

  • 3 spore gruszki
  • 50 g cukru

Ciasto naleśnikowe:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 30 g masła
  • 50 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • sól
  • ew. kieliszek brandy lub rumu

Oraz:

  • lody waniliowe albo bita śmietana do podania

Sposób przygotowania

Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Zagotuj pół szklanki wody z cukrem, włóż gruszki i gotuj do miękkości. Wyjmij z syropu, osącz i ostudź. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, dodaj kakao, kawę i szczyptę soli. Utrzyj mikserem z jajkami, mlekiem i stopionym, przestudzonym masłem. Na koniec możesz dodać alkohol i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstaw na godzinę do napęcznienia, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Każdy złóż na 4 części i udekoruj cząstką gruszki. Podawaj z lodami albo bitą śmietaną.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Indyk w sosie czekoladowym

Składniki

  • 2 piersi indyka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 posiekane cebule
  • smalec lub olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1 mała suszona papryczka chili
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 30-40 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

Każdą pierś indyka pokrój na 3-4 części. Włóż do dużego garnka, zalej taką ilością wody, aby mięso było przykryte, zagotuj. Posól, gotuj na małym ogniu około 30 minut. W tym czasie podsmaż cebulę na smalcu lub oleju, dodaj do mięsa. Przypraw czosnkiem, słodką papryką i pokruszoną chili, dodaj płatki migdałowe i czekoladę. Przykryj i duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Jeśli trzeba, przypraw jeszcze raz do smaku. Podawaj z ryżem na sypko.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Polędwica w sosie czekoladowym

Składniki

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 3 łyżki masła
  • posiekana cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 30 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na maśle. Dodaj cebulę i czosnek, wlej wino i szklankę wody. Przykryj, duś 15 minut na małym ogniu. Zdejmij pokrywkę, dodaj czekoladę, duś jeszcze około 10 minut. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut. Przed podaniem pokrój polędwicę w plastry, polej sosem i posyp natką. Jeśli sos jest za rzadki, pogotuj go jeszcze przez chwilę, a gdy część odparuje, dodaj kawałek masła i wymieszaj.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Królik w czekoladzie

Składniki

  • sprawiony królik
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • cebula
  • 3 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek natki
  • 4-5 łyżek oliwy (lub pół na pół oliwa i masło)
  • 50 g smalcu (najlepiej gęsiego, ale może także być wieprzowy)
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • listek laurowy
  • sól, pieprz
  • mąka

Oraz:

  • 800 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

Królika pokrój na porcje. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Marchewki obierz i pokrój na plasterki. Posiekaj natkę. W dużym rondlu rozgrzej smalec i dodaj do niego oliwę. Na gorący tłuszcz wkładaj kawałki króliczego mięsa i szybko obsmażaj z każdej strony. Oprósz mąką, smaż jeszcze chwilę, a potem dodaj marchewki i cebulę. Wlej wino, przykryj rondel, zmniejsz ogień. Duś około 10 minut, dodaj czekoladę, czosnek, natkę i listek laurowy. Przypraw do smaku pieprzem, dokładnie wymieszaj, gotuj dalej około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie pokrój obrane ziemniaki w plasterki albo na cząstki i obsmaż je na maśle. Podawaj do królika. Dobrym dodatkiem są żurawiny lub borówki.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki /AG Fot. Arkadiusz Ścichocki /AG

Czekoladowe fondue

Składniki

  • 200 g pokrojonej czekolady deserowej
  • 70 ml śmietany (36-proc.)
  • słoik (ok. 200 g) wiśni koktajlowych (mogą być wiśnie z nalewki)
  • puszka (ok. 900 g) gruszek w syropie
  • 400-500 g biszkopcików lub pokrojonego w kostkę podeschniętego domowego biszkoptu

Sposób przygotowania

Rozpuść czekoladę ze śmietaną, dodaj wiśnie i nieco syropu z gruszek (lub nalewki z wiśni). Wlej czekoladę z wiśniami do kociołka na fondue. Zanurzaj w niej nadziane na szpadki cząstki gruszek i biszkopty. Zjadaj od razu.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Tort czekoladowy

Składniki

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki brandy
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki

Mus czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 300 g śmietany (36-proc.)
  • 2 białka
  • łyżka cukru

Oraz:

  • czekoladowe trufle i listki do dekoracji

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto: utrzyj mikserem żółtka z cukrem i brandy. Gdy masa będzie kremowa, gęsta i puszysta, dodaj pianę z białek (piana musi być bardzo sztywna, bo inaczej ciasto opadnie). Delikatnie połącz z orzechami i mąką. Ciastem napełnij tortownicę wyłożoną pergaminem, piecz około 40 minut w temp. 180 st. Ciasto ostudź w formie, a potem ostrożnie wyjmij.

Przygotuj mus: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ubij na sztywno. W oddzielnym naczyniu ubij pianę z białek i cukru. Do stopionej i przestudzonej czekolady dodaj łyżkę lub dwie bitej śmietany, wymieszaj. Resztę śmietany połącz z pianą z białek i dodaj do czekolady, ostrożnie i delikatnie mieszając. Musem posmaruj wierzch i boki tortu, tak aby powstały nieregularne fale. Udekoruj truflami i listkami z czekolady.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Rolada czekoladowa

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 70-80 g mąki
  • 4 łyżki kakao
  • cukier puder do posypania

Krem:

  • 110 g obranych migdałów
  • 220 g obranych orzechów włoskich
  • 220 g cukru
  • 4 żółtka
  • białko

Sposób przygotowania

Jajka ubijaj z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta (8-10 minut). Dodaj mąkę i kakao, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na blachę wyłożoną pergaminem (pergaminu nie trzeba natłuszczać) i piecz przez 8-10 minut w temp. 220 st. Upieczone ciasto przełóż na czystą ściereczkę i zwiń w rulon.

Zrób krem: migdały i orzechy zmiel i wrzuć do metalowej miseczki razem z cukrem, żółtkami i białkiem. W garnku zagotuj wodę, zmniejsz ogień, ustaw nad parą miseczkę ze składnikami kremu. Ubijaj mikserem, aż masa zwiększy objętość, stanie się jasna i puszysta. Gdy rolada przestygnie, rozwiń ją, posmaruj kremem (ostudzonym) i znów zawiń. Roladę posyp z wierzchu cukrem pudrem.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Ciasto wiśniowo-czekoladowe

Składniki

  • 150 g wiśni z likieru
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 100 g mąki
  • sól
  • masło do form
  • Na syrop:

  • 100 g cukru
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania

Połącz składniki syropu, podgrzewaj na małym ogniu aż do wrzenia. Wiśnie pokrój na połówki i wrzuć do syropu. Gotuj 5-8 minut.

Czekoladę rozpuść na parze. Przestudź, utrzyj z dodawanym po kawałeczku masłem. Połącz z cukrem, żółtkami (dodając je po jednym) i mąką. Wrzuć też owoce wyjęte z syropu. Białka ubij ze szczyptą soli i delikatnie wymieszaj z czekoladową masą. Ciasto wlej do natłuszczonej tortownicy i piecz 30 minut w temp. 180 st.

8
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Babeczki brownie

Składniki

  • ok. 120 g masła
  • 90 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 130 g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g posiekanej czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 175 st.

Rozpuszczamy masło z czekoladą w kąpieli wodnej.

Ubijamy z cukrem i wanilią przez 3 minuty. Dodajemy po jednym jajku, mieszając. Wsypujemy mąkę i kakao. Mieszamy, aż składniki się połączą. Łączymy z posiekaną czekoladą.

Rozkładamy do 12 foremek na muffinki (z papilotkami), tak aby ciasto sięgało do 3/4 każdego zagłębienia. Pieczemy 20-25 minut.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Ciasteczka czekoladowe

Składniki

  • 260 g mąki
  • 30 g kakao
  • po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i soli
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • jajko
  • olejek waniliowy
  • 150 g posiekanej deserowej czekolady
  • 60 g posiekanych orzechów lub migdałów
  • 100 g cukru pudru

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko i kilka kropli olejku, ucieraj, aż składniki się połączą. Dodawaj po łyżce suche składniki, mieszając mikserem na najniższych obrotach. Na koniec wsyp czekoladę i orzechy, wymieszaj i włóż na 30 minut do lodówki. Z ciasta uformuj wałek, pokrój w plasterki (5-7 mm).

Ciastka obtocz w cukrze pudrze i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 8-10 minut w temp. 160 st., a potem ostrożnie zdejmij z blachy, przestudź i oprósz cukrem pudrem.

10
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Czekoladdowe markizy

Ciasto:

  • 60-70 g posiekanego zimnego masła
  • 30 g cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżka kakao
  • żółtko

Krem:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 125 ml śmietany (30-proc.)

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto, zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Łyżeczką nabieraj porcje ciasta, formuj kulki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczaj każdą kulkę. Piecz 5-7 minut, a potem zdejmij z blachy i ostudź. Zrób krem: połam czekoladę, przełóż do rondelka, wlej śmietanę. Podgrzewaj, mieszając, aż czekolada się stopi i powstanie gładka masa. Odstaw ją, aby przestygła, a potem posmaruj spody ciastek i sklej po dwa.

11
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Czekoladowe kokosanki

Składniki

  • 250 g czekolady deserowej startej na grubej tarce
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 150 g wiórków kokosowych

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 160 st. Dwie blachy wyłóż pergaminem. Wsyp do miseczki 180-200 g czekolady, rozpuść w mikrofalówce lub na parze, przestudź. Ubij białka ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i wanilię, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna. Ostrożnie dodaj do niej stopioną czekoladę, wiórki kokosowe oraz pozostałą (startą) czekoladę. Delikatnie wymieszaj.

Łyżeczką nakładaj porcje ciasta na obie blachy, zachowując odstępy pomiędzy kokosankami. Piecz ok. 20 minut, aż kokosanki będą chrupiące na wierzchu, a w środku jeszcze wilgotne. Możesz oblać je czekoladą.

12
Fot. Studio Lipov Fot. Studio Lipov

Czekoladowe batony z orzechami

Są batony i batony. Bazą naszych jest ciemna czekolada o wysokiej zawartości miazgi kakaowej i lekko uprażone orzechy.

Składniki

  • 200 g bakalii (u nas migdały i orzechy laskowe)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g brązowego cukru

Sposób przygotowania

Orzechy i migdały prażymy na suchej patelni, cały czas mieszając, gdyż łatwo się przypalają. Gdy zaczną wydzielać przyjemny orzechowy aromat, zestawiamy je z ognia i studzimy, a następnie dość grubo siekamy. Do garnka z grubym dnem wrzucamy połamaną czekoladę, masło i cukier. Rozpuszczamy na małym ogniu, mieszając, i łączymy z siekanką orzechowo-migdałową. Masę wlewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do zastygnięcia, a potem kroimy.

13
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Trufle czekoladowe

(na 10-12 kulek)

Składniki

  • 100 g różnych drobno posiekanych orzechów
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 25 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe kakao

Sposób przygotowania

Orzechy rumienimy na patelni. Czekoladę z masłem rozpuszczamy na parze. Rozpuszczoną masę łączymy z orzechami oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Gdy masa przestygnie, formujemy z niej kulki i obtaczamy w kakao.

14
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Krem czekoladowo-pomarańczowy

Kandyzowana skórka pomarańczowa:

  • sparzona pomarańcza
  • 200 g cukru

Krem:

  • 200 ml mleka (3,2-proc.)
  • 125 ml śmietanki (36-proc.)
  • łyżka likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 120-150 g gorzkiej czekolady
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki cukru

Sposób przygotowania

Cienko obierz sparzoną pomarańczę. Skórkę pokrój w wąskie paseczki. Do 3/4 szklanki wody wsyp 3/4 szklanki cukru, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Wtedy zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj 2 minuty. Dodaj paseczki skórki i gotuj jakieś 15 minut na małym ogniu.

Resztę cukru wsyp do innego rondelka, dodaj ugotowaną i osączoną skórkę pomarańczową. Wymieszaj, przykryj, pozostaw na noc w temperaturze pokojowej.

Zrób krem czekoladowy: rozgrzej piekarnik do 175 st. Zagotuj mleko ze śmietaną, likierem, wanilią i startą skórką pomarańczową. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę, mieszaj, aż się rozpuści. Ubij żółtka z cukrem. Ostrożnie, cały czas ubijając, dodaj je do gorącej czekolady.

Przecedź przez sitko do żaroodpornych porcelanowych foremek, ustaw na blasze i wlej tyle wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek.

Przykryj folią aluminiową, zapiekaj około 40 minut. Gotowy krem ostudź, a potem przykryj folią i wstaw na noc do lodówki. Przed podaniem posyp kandyzowaną skórką pomarańczową.

15
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Gotowany krem czekoladowy

Składniki

  • 600 ml tłustego mleka lub śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania

Utrzyj żółtka z cukrem na gęstą, puszystą masę. Wlej przegotowane i przestudzone mleko, dodaj startą na drobnej tarce czekoladę. Dokładnie wymieszaj, wlej do metalowej miseczki. W większym garnku zagotuj wodę, miseczkę ze składnikami kremu ustaw na parze i gotuj, ubijając trzepaczką, aż wszystkie składniki się połączą, a krem zgęstnieje. Możesz podawać z bitą śmietaną lub konfiturą z wiśni.

16
Fot. Arkadiusz Ścichocki /AG Fot. Arkadiusz Ścichocki /AG

Gorąca czekolada pomarańczowa

Składniki

  • 80 ml zimnej śmietany (36-proc.)
  • łyżeczka brązowego cukru
  • litr mleka (3,2-proc.)
  • 4 spore pomarańcze
  • 250-300 g dobrej czekolady mlecznej
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao

Sposób przygotowania

Ubij śmietanę z brązowym cukrem, przykryj i wstaw do lodówki. Mleko wlej do rondla o grubym dnie. Pomarańcze sparz wrzącą wodą i cieniuteńko obierz ze skórki (najlepiej skrobaczką do warzyw). Skórkę pokrój w paseczki, wrzuć do mleka i powoli zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij z ognia, odstaw na 30 minut. Następnie przecedź mleko i ponownie wlej je do rondla. Zagotuj, dodaj posiekaną czekoladę i kakao rozprowadzone w odrobinie zimnego mleka albo wody. Mieszaj, aż czekolada się stopi, a potem podgrzewaj jeszcze minutę, nie przerywając mieszania. Czekoladę wlej do filiżanek, każdą porcję udekoruj kleksem śmietany.

17