Blogerzy polecają: zimowe ciasta
(fot. ola in the kitchen)
Brownie a la tiramisu
Ciasto:
160 g masła
200 g gorzkiej czekolady
3 całe jajka
2 żółtka
150 g cukru trzcinowego
2 łyżki mąki
1 łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżeczki cukru waniliowego
Masa:
200 ml śmietany 30%
250 g sera mascarpone
2 łyżki likieru amaretto
1 łyżka cukru pudru
1 czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 sztuk ciasteczek amaretti
Nad garnkiem z gotującą się na małym ogniu wodą rozpuścić w misce masło z pokruszoną czekoladą, dokładnie rozmieszać.
Jaja i żółtka ubić mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ubijać do momentu, aż masa zrobi się gęsta, a pod palcami nie będzie czuć kryształków cukru. Do masy jajecznej (po ściance naczynia) lejemy przestudzoną czekoladę i jeszcze chwilę miksujemy. Do miski wsypujemy mąkę, kakao i sól wszystko bardzo powoli i delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę 22x26 cm. Pieczemy 25-30 minut w 180*C.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier puder, amaretto i kawę, wszystko miksujemy. Do masy śmietankowej wkruszamy ciasteczka i mieszamy. Na ciasto wykładamy masę, odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem posypujemy kako.
Przepis pochodzi z bloga Ola in the kitchen. Chcesz blogować dla magazynu Kuchnia? Dołącz do naszej społeczności >>
Ciasto herbaciane z orzechową skorupką
Mocny wywar z czarnej herbaty to dobre rozwiązanie. Ciasto ma specyficzny ciekawy herbaciany smak. A że herbatę zawsze ma się w kuchni pod ręką, jest to też kolejny pretekst do spontanicznego pieczenia, wtedy kiedy tylko mamy ochotę na coś słodkiego. Skorupka z karmelu i orzechów to tylko pyszne zwieńczenie. Trudno się potem oprzeć i nie odłamać kawałka, kiedy nikt nie widzi.
Składniki:
1 1/2 kubka mąki pszennej tortowej
1 1/3 kubka wrzątku
2 torebki czarnej herbaty
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
sok z połowy cytryny
1/2 -3/4 kubka cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju
szczypta mielonego kardamonu
garść rodzynków
skorupka*
1 1/3 kubek cukru
1/2 kubka orzechów włoskich
1/2 kubka migdałów
1/2 kubka suszonych jabłek
parę łyżek mleka roślinnego
* ilość składników zależy też od wielkości blaszki, tu na formę około 25x30
Torebeczki z herbatą wrzuć do kubka i zalej je wrzątkiem. Przykryj talerzykiem i zostaw do ostudzenia. Kiedy herbata już nie będzie gorąca wyciśnij do niej sok z połowy cytryny.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, z przyprawami i solą przesiej do miski. Zrób dołek w suchych sadnikach i dodaj herbatę. Zacznij mieszać i dodawaj cukier. Na koniec dodaj olej i rodzynki. Dobrze wymieszaj. Możesz też dodać drobno posiekaną czekoladę.
Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku około 30-35 minut. Następnie odstaw do ostygnięcia.
Orzechy, migdały i suszone jabłka posiekaj na mniejsze kawałki. Na pół albo na 1/3. Do rondelka wsyp cukier i postaw go na małym ogniu. Mieszaj drewnianą łyżką. Kiedy zobaczysz, że cukier zaczyna się topić dodaj orzechy, migdały i jabłka. Stale mieszaj, by karmel się nie przypalił, a orzechy i migdały całe się w nim obtoczyły. Podlej karmelową mieszankę paroma łyżkami mleka roślinnego. Mieszaj dopóki cukier się nie rozpuści, zbrązowieje i nie obtoczy wszystkich orzechów, migdałów i jabłek.
Karmel przełóż na wystudzone ciasto i za pomocą drewnianej łyżki rozłóż równo na całej powierzchni. Ciasto schowaj do ostygnięcia. Potem delikatnie wyjmij z foremki i ciesz się jego smakiem! Herbaciane ciacho dobrze smakuje z kawą!
Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd. Chcesz blogować dla magazynu Kuchnia? Dołącz do naszej społeczności >>
Razowe ciasto jogurtowe z makiem i wiśniami
Składniki na tortownicę o średnicy ok. 22cm.:
1 i 1/3 szklanki razowej mąki jęczmiennej
1 szklanka jasnej mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
4 łyżki maku
200 g naturalnego, gęstego jogurtu
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
3/4 szklanki brązowego, nierafinowanego cukru
1/3 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku, np.: rzepakowego
skórka otarta z 1/2 cytryny, niewoskowanej
150 g mrożonych wiśni
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. W misce mieszamy ze sobą mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, mak i skórkę cytrynową. Ubijamy mikserem lub w robocie jogurt z cukrem, dodajemy po jednym jajku, a następnie olej. Ubijamy, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodajemy stopniowo mąkę, stale ubijając. Na koniec dodajemy wiśnie, ostrożnie mieszamy, aby rozmieścić je równomiernie w cieście. Przekładamy całość do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut, aż do suchego patyczka.
Przepis pochodzi z bloga Zielenina. Chcesz blogować dla magazynu Kuchnia? Dołącz do naszej społeczności >>
Sernik pomarańczowy
Składniki:
250 ml świeżego soku pomarańczowego,
500 g twarogu homogenizowanego 0%,
1 łyżka żelatyny,
1 galaretka pomarańczowa
1 łyżka cukru waniliowego
kolorowe bezy
pałeczki pomarańczowe w czekoladzie
Wycisnąć sok z pomarańczy, wlać do garnuszka i zagotować, wsypać galaretkę pomarańczową, 1 łyżkę żelatyny, dodać 1 łyżkę domowego cukru waniliowego, wszystko dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Aby szybciej wystygło można wrzucić 1-2 kostki lodu. Do gęstniejącej masy przełożyć ser i za pomocą trzepaczki połączyć masy. Masę przełozyć do okrągłej tortownicy (18 cm), na powierzchni ułożyć kolorowe bezy, które docisnąć tak, aby lekko zanurzyły się w serniku i wstawić do lodówki do schłodzenia. Na powierzchnię sernika zetrzeć czekoladowe pomarańczowe pałeczki.
Przepis pochodzi z bloga Damsko męskie spojrzenie na kuchnię.
Ciasto w puszce
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka letniego mleka
50 g drożdży
50 g roztopionego masła
szczypta soli
2 żółtka
150 g bakalii
puszki
Przygotować rozczyn: do 1/2 szklanki mleka wkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, wymieszać i zostawić do wyrośnięcia około 5 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, żółtka, sól, masło, rozczyn i mleko, mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt luźne, dodajemy mąki. Zagniatamy. Bakalie mieszamy z 1 łyżką mąki, dodajemy do ciasta, łączymy i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Puszki wykładamy natłuszczonym pergaminem, nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temp. 180*C około 30 minut.
Po przestygnięciu, można polać lukrem albo posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z bloga Ola in the kitchen. Chcesz blogować dla magazynu Kuchnia? Dołącz do naszej społeczności >>
Keks
Składniki:
250 g masła roślinnego
250 g mąki
250 g cukru
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g bakalii (orzech, kandyzowane owoce, suszone wiśnie, żurawina, śliwki)
W dużej misce - z pomocą miksera - ucieramy masło roślinne z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i ucieramy, aż masa będzie jasna i gładka. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy maślanej. Bakalie siekamy, ale niezbyt drobno. Posiekane bakalie łączymy z ciastem. W osobnej misce ubijamy białka na bardzo sztywną pianę. Bardzo delikatnie i stopniowo łączymy pianę z ciastem mieszając, już bez użycia miksera.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do foremki. Natłuszczonym nożem robimy nacięcie pośrodku ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Keks pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności należy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Upieczony keks można zjeść od razu, ale ciasto zdecydowanie zyskuje na smaku, gdy po wyjęciu z foremki i wystudzeniu zawiniemy je w folię spożywczą i zapomnimy o nim na 2 ? 3 dni.
Przepis pochodzi z bloga Old White Table. Chcesz blogować dla magazynu Kuchnia? Dołącz do naszej społeczności >>
Czekoladowy przekładaniec
Ciasto:
6 jajek,
150 g cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki kakao,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Masa:
500 ml śmietany 30%,
500 g serka mascarpone,
3 łyżki cukru pudru.
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier cały, czas miksując. Do masy białkowej dodaj żółtka, wymieszaj składniki. Wlej oliwę i zmiksuj. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiej. Całość dodaj do masy jajecznej i delikatnie połącz składniki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
Gdy ciasto będzie w piekarniku przygotuj masę. Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Dodawaj partiami serek nie przerywając miksowania.
Po ostudzeniu ciasta podziel je na 3 części wzdłuż całej długości. Każdą część posmaruj masą śmietankową, nakładając na nią kolejną część ciasta. Górę posmaruj masą. Ciasto wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo. Chcesz blogować dla magazynu Kuchnia? Dołącz do naszej społeczności >>