Czas na zabawę! Przepisy na przyjęcie

Tomek Woźniak
Drink cydrowy

Drink cydrowy (Fot. Marcin Klaban)

Organizujecie karnawałową imprezę? Tomek Woźniak proponuje przepisy na łatwe przekąski. Zjecie je na stojąco, bez sztućców, wystarczą serwetki. Minimum wysiłku, maksimum przyjemności!
1 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Czas na zabawę! Przepisy na przyjęcie

Organizujecie karnawałową imprezę? Tomek Woźniak proponuje przepisy na łatwe przekąski. Zjecie je na stojąco, bez sztućców, wystarczą serwetki. Minimum wysiłku, maksimum przyjemności!

Drink cydrowy

(dla 2 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Gruszkę kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazdo nasienne (skórkę pozostawiamy), i lekko rozgniatamy widelcem. Jedną pomarańczę kroimy w półplastry. Owoce wrzucamy do dwóch wysokich szklanek, dodajemy miętę, wciskamy sok z drugiej pomarańczy i wlewamy cydr oraz lemoniadę. Jeśli napój nie jest wystarczająco schłodzony, wrzucamy kostki lodu.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Alessi Shaker Chiringuito Shaker Zdjęcie Ibili Shaker 139 Zdjęcie Shaker 151991
Alessi Shaker Chiringuito S... Ibili Shaker 139 Shaker 151991
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Spring Rolls z krewetkami

(dla 4 osób)

Składniki

  • 200 g makaronu sojowego vermicelli (nitki)
  • ogórek
  • mango
  • garść orzeszków ziemnych
  • 1 pęczek mięty
  • 24 krewetki (rozmrożone)
  • 8 arkuszy papieru ryżowego
  • sos słodko-kwaśny

Sposób przygotowania

Makaron sojowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą, aż będzie letni. Dzięki temu się nie sklei. Ogórek i mango kroimy na cienkie słupki o długości 6 cm, orzeszki i miętę siekamy. Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy. Za pomocą pędzelka zwilżamy wodą papier ryżowy, aż stanie się miękki i elastyczny. Na środku każdego arkusza układamy porcję makaronu sojowego, po kilka paseczków ogórka i mango, 3 krewetki, trochę posiekanych orzeszków i mięty. Zawijamy do środka dwa boki arkusza i rolujemy. Sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub bez dodatków.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Amscan Talerzyki papierowe czerwone 8szt Zdjęcie Talerzyki papierowe Pszczółka - 18 cm - 6 szt. TPP3 Zdjęcie Talerzyki Stella 6szt.
Amscan Talerzyki papierowe ... Talerzyki papierowe Pszczół... Talerzyki Stella 6szt.
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bolognese w cieście

(dla 6 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • marchewki
  • por
  • 1 pęczek oregano
  • 10 kropli sosu worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Altom Valdinox Modern. Komplet Garnków Aluminiowych Green 8el Zdjęcie Ambition Komplet Garnków Larsson Zdjęcie Tadar Komplet Garnków z Pokrywkami Neva Białe 8el
Altom Valdinox Modern. Komp... mbition Komplet Garnków La... Tadar Komplet Garnków z Pok...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Hummus Tandoori

(dla 4 osób)

Składniki

  • 300 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml wody
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżka przyprawy tandoori masala
  • sól, pieprz
  • 1 owoc granatu

Oraz:

  • po kilka jabłek
  • marchewek
  • i łodyg selera naciowego (będziemy je maczać w hummusie)

Sposób przygotowania

Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki. Posypujemy pestkami granatu. Podajemy z umytymi i pokrojonymi jabłkami, marchewką i selerem naciowym, które maczamy w hummusie.
Uwaga: hummus można też posypać listkami kolendry.

Fot. Marcin Klaban

Zdjęcie Blender Bosch MSM 87165 Zdjęcie Blender Bosch MSM 6250 Zdjęcie Blender Bosch MSM 64010
Blender Bosch MSM 87165 Blender Bosch MSM 6250 Blender Bosch MSM 64010
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Panna Cotta After Eight

(dla 4 osób)

Składniki

  • 500 ml śmietany 18%
  • 200 g czekoladek miętowych After Eight (lub podobnych)
  • śliwek
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 4 gałązki tymianku
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania

Śmietanę wraz z pokruszonymi czekoladkami podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w ósemki i smażymy na patelni, dolewając trochę wody, jeśli masa jest zbyt sucha. Dodajemy cukier, posiekany tymianek i dusimy, aż powstanie syrop, a owoce zmiękną. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do masy śmietanowo-czekoladowej, mieszamy. Krem przelewamy do czterech kokilek, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Podajemy ze śliwkami w syropie.

Więcej na ten temat: przepisy na przyjęcie, tomek woźniak