Czas na zabawę! Przepisy na przyjęcie
Drink cydrowy (Fot. Marcin Klaban)
Czas na zabawę! Przepisy na przyjęcie
Organizujecie karnawałową imprezę? Tomek Woźniak proponuje przepisy na łatwe przekąski. Zjecie je na stojąco, bez sztućców, wystarczą serwetki. Minimum wysiłku, maksimum przyjemności!
Drink cydrowy
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 gruszka
- 2 pomarańcze
- kilka listków mięty
- 250 ml cydru jabłkowego
- 250 ml dobrej lemoniady
- kostki lodu
Sposób przygotowania
Gruszkę kroimy na mniejsze kawałki, usuwając gniazdo nasienne (skórkę pozostawiamy), i lekko rozgniatamy widelcem. Jedną pomarańczę kroimy w półplastry. Owoce wrzucamy do dwóch wysokich szklanek, dodajemy miętę, wciskamy sok z drugiej pomarańczy i wlewamy cydr oraz lemoniadę. Jeśli napój nie jest wystarczająco schłodzony, wrzucamy kostki lodu.
Fot. Marcin Klaban
Alessi Shaker Chiringuito S... | Ibili Shaker 139 | Shaker 151991 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Spring Rolls z krewetkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 200 g makaronu sojowego vermicelli (nitki)
- 1 ogórek
- 1 mango
- garść orzeszków ziemnych
- 1 pęczek mięty
- 24 krewetki (rozmrożone)
- 8 arkuszy papieru ryżowego
- sos słodko-kwaśny
Sposób przygotowania
Makaron sojowy gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą, aż będzie letni. Dzięki temu się nie sklei. Ogórek i mango kroimy na cienkie słupki o długości 6 cm, orzeszki i miętę siekamy. Krewetki osuszamy papierowym ręcznikiem i obieramy. Za pomocą pędzelka zwilżamy wodą papier ryżowy, aż stanie się miękki i elastyczny. Na środku każdego arkusza układamy porcję makaronu sojowego, po kilka paseczków ogórka i mango, 3 krewetki, trochę posiekanych orzeszków i mięty. Zawijamy do środka dwa boki arkusza i rolujemy. Sajgonki podajemy z sosem słodko-kwaśnym lub bez dodatków.
Fot. Marcin Klaban
Amscan Talerzyki papierowe ... | Talerzyki papierowe Pszczół... | Talerzyki Stella 6szt. |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Bolognese w cieście
(dla 6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pęczek oregano
- 10 kropli sosu worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.
Fot. Marcin Klaban
Altom Valdinox Modern. Komp... | mbition Komplet Garnków La... | Tadar Komplet Garnków z Pok... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Hummus Tandoori
(dla 4 osób)
Składniki
- 300 g ciecierzycy z puszki
- 1 łyżka pasty sezamowej tahini
- sok z 1 cytryny
- 50 ml wody
- 8 łyżek oliwy
- 1 łyżka przyprawy tandoori masala
- sól, pieprz
- 1 owoc granatu
Oraz:
Sposób przygotowania
Cieciorkę odcedzamy i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Miksujemy na gładką pastę wraz z tahini, sokiem cytrynowym, wodą, oliwą i przyprawą tandoori masala. Solimy, pieprzymy, ponownie miksujemy, przekładamy do miseczki. Posypujemy pestkami granatu. Podajemy z umytymi i pokrojonymi jabłkami, marchewką i selerem naciowym, które maczamy w hummusie.
Uwaga: hummus można też posypać listkami kolendry.
Fot. Marcin Klaban
Blender Bosch MSM 87165 | Blender Bosch MSM 6250 | Blender Bosch MSM 64010 |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Panna Cotta After Eight
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 ml śmietany 18%
- 200 g czekoladek miętowych After Eight (lub podobnych)
- 8 śliwek
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 4 gałązki tymianku
- 1 łyżka żelatyny
Sposób przygotowania
Śmietanę wraz z pokruszonymi czekoladkami podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w ósemki i smażymy na patelni, dolewając trochę wody, jeśli masa jest zbyt sucha. Dodajemy cukier, posiekany tymianek i dusimy, aż powstanie syrop, a owoce zmiękną. Żelatynę namaczamy i rozpuszczamy w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy do masy śmietanowo-czekoladowej, mieszamy. Krem przelewamy do czterech kokilek, pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Podajemy ze śliwkami w syropie.