Bardzo wykwintny obiad

Adam Chrząstowski
Polędwica wołowa z bobem i grzybami

Polędwica wołowa z bobem i grzybami (Fot. Marcin Urban)

Rodzina ma wpaść z wizytą, a może znajomi? Nie panikuj, Adam Chrząstowski proponuje 5 sposobów na pieczone mięso. Goście będą zachwyceni
1 z 5
Fot. Marcin Urban
Fot. Marcin Urban

Schab z krewetkami i imbirem

Dla 4-6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Krewetki drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi czosnkiem, dymką, grzybem, chilli, bazylią, kolendrą, solą i pieprzem. Nacinamy schab wzdłuż, w nacięcie wkładamy farsz krewetkowo-ziołowy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy w miodzie i zalewamy winem. Odparowujemy płyn do konsystencji gęstego syropu i dodajemy sos sojowy. Powstałą glazurą smarujemy schab i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Pieczemy 45 minut, co kilka minut smarując mięso marynatą.

2 z 5
Fot. Marcin Urban
Fot. Marcin Urban

Polędwica wołowa z bobem i grzybami

Dla 4-6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Na oleju obsmażamy mięso, w środek wbijamy sondę (termometr) do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80°C. Pieczemy, aż termometr pokaże temperaturę 54°C w środku mięsa. W tym czasie w rondelku odparowujemy wino o 90%, aby powstało 75 ml emulsji o konsystencji sosu. Bób obgotowujemy i obieramy z łupin. Na patelni szklimy na maśle cebulę i czosnek, dodajemy grzyby, chwilę podduszamy i dodajemy bób. Przyprawiamy i podajemy z solidnej wielkości medalionem mięsa i sosem z wina.

3 z 5
Fot. Marcin Urban
Fot. Marcin Urban

Rolada cielęca z serem i szpinakiem

4 porcje

 

Składniki

  • 600 g cielęciny (górka)
  • 150 g szpinaku (zblanszowanego)
  • masło do smażenia
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 100 g plastrów wędzonej szynki
  • 150 g obranej ze skórki czerwonej papryki
  • 150 g koziego sera (wołoskiego lub innego twardego)
  • olej do smażenia
  • musztarda
  • zioła prowansalskie
  • bułka tarta

 

Sposób przygotowania

Mięso rozcinamy na jak największy płat. Przyprawiamy solą i pieprzem. Szpinak obsmażamy na maśle z czosnkiem solą, pieprzem i gałką. Układamy na mięsie warstwę szpinaku i kolejno plastry szynki, papryki i sera. Zwijamy roladę i sznurujemy. Obsmażamy z każdej strony na oleju, smarujemy musztardą, posypujemy ziołami i bułką tartą. Pieczemy przez godzinę w temp. 140°C. Pokrojone w plastry mięso podajemy na gorąco lub na zimno.

4 z 5
Fot. Marcin Urban
Fot. Marcin Urban

Pierś indyka z gruszkami i suszonymi śliwkami

Dla 4-6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Dwie łyżki herbaty zalewamy litrem wrzątku i przykrywamy, aby się zaparzyła. Mieszamy z solą, cukrem i studzimy. Mięso dzielimy w poprzek na 3 części i zalewamy marynatą z herbaty. Wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Trociny i resztę herbaty wysypujemy na dno woka. Na kratce woka nad trocinami układamy osączone mięso, przykrywamy i wędzimy na małym ogniu 45 minut. Następnie każdy kawałek mięsa lekko obsmażamy. W winie zagotowujemy wanilię, wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Dodajemy do wina i odparowujemy, aby pozostała łyżka płynu. Dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny i musztardę. Mieszamy z oliwą, aby powstała emulsja. Gruszki kroimy w julienne (drobne słupki), a śliwki na połówki. Sałatę szatkujemy, dodajemy śliwki, gruszki i sos, mieszamy. Podajemy z plastrami indyka.

5 z 5
Fot. Marcin Urban
Fot. Marcin Urban

Schab z dzika po burgundzku

Dla 4-6 osób

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pokrojony w kostkę boczek wysmażamy na skwarki, wyjmujemy je, a tłuszcz pozostawiamy na patelni. Ostudzone skwarki miksujemy na jednolitą masę z bułką tartą i natką. Na tłuszczu z boczku obsmażamy przyprawiony schab i smarujemy musztardą. Posypujemy panierką z tartej bułki i skwarek, pieczemy 30 min w 130°C. W rondlu szklimy na oliwie cebulę i czosnek, dodajemy marchewkę pokrojoną w ukośne krążki, wino, liść laurowy i gałkę, dusimy pod przykryciem, aż marchew zmięknie, a płyn prawie cały odparuje. Pod koniec dodajemy liście brukselki i doprawiamy solą i pieprzem.

Więcej na ten temat: mięso