Creme brulée. Francuski deser idealny

Cr?me br?lée z orzechowym karmelem
(na 4-6 miseczek)
Składniki
- 500 ml śmietany 36%
- 160 g karmelu orzechowego
- 30 g miodu
- 8 żółtek
Karmel orzechowy:
- 40 g cukru
- 75 g miodu
- 50 g pistacji
- 50 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
Sposób przygotowania
Przygotowujemy karmel. Orzechy grubo siekamy lub miksujemy. Zagotowujemy, nie mieszając, cukier, miód i troszkę wody (woda ma ledwo przykrywać cukier). Gdy karmel zacznie nabierać koloru, dodajemy orzechy. Zestawiamy z ognia i wylewamy na delikatnie natłuszczony papier do pieczenia, rozprowadzamy jak najcieniej. Studzimy w temperaturze pokojowej. Kruszymy zastygniętą masę wałkiem do ciasta i miksujemy niezbyt drobno kilka sekund. Robimy creme brulée. Na wolnym ogniu podgrzewamy śmietanę z pokruszonym karmelem (część zostawiamy do posypania) i miodem. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszając, aby masa się nie spieniła. Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń). Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Posypujemy pokruszonym karmelem.
![]() |
![]() |
![]() |
Dondola Legnoart RK-20 | Tchibo Miseczki, 4 sztuki 5... | Zwoltex ŚCIERKA KUCHNIA (ŻA... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Cr?me br?lée ziołowy
(na 4-6 miseczek)
Składniki
- 8 żółtek
- 80 g bardzo drobnego cukru
- 500 ml śmietany 36%
- kilka gałązek tymianku lub rozmarynu (albo 6-8 saszetek ulubionej herbatki ziołowej)
- 40 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
Żółtka bardzo delikatnie i wolno ucieramy z cukrem, aż zaczną jaśnieć - nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z ziołami (nie gotujemy). Jeśli używamy herbatki ziołowej, podgrzewamy samą śmietanę i wrzucamy do niej na 2-3 min saszetki. Śmietanę przecedzamy, dodajemy do żółtek, delikatnie mieszając. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek i przykrywamy folią aluminio-wą. Zapiekamy 45-90 min w 130°C. Schładzamy 5 godz. Posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Lurch - Palnik gazowy | A di Alessi Miseczki Love (... | TARMEX Trzepaczka, ubijacz ... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Cr?me br?lée miętowy
(na 4-6 miseczek)
Składniki
- 8 żółtek
- 80 g bardzo drobnego cukru
- 500 ml śmietany 36%
- 3 gałązki świeżej mięty
- 30 ml syropu miętowego
Na polewę:
- kilka kostek czekolady deserowej
Sposób przygotowania
Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem do momentu, aż zaczną jaśnieć ? nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z miętą, aż pojawią się pęcherzyki, ale nie zagotowujemy. Przecedzamy, powoli wlewamy do żółtek, delikatnie mieszając (nie mogą się spienić!), łączymy z syropem miętowym. Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy do niej gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń; krem jest gotów, kiedy się zetnie). Następnie schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin. Po wyjęciu smarujemy wierzch bardzo cieniutką warstwą roztopionej czekolady, wstawiamy do lodówki, aby czekolada się ścięła.
![]() |
![]() |
![]() |
Kuchenprofi Miseczki żarood... | ODISO SZTUĆCE SPATEN 6100 | Tadar Blacha UNIWERSALNA 75381 |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Cr?me br?lée marchewkowo-pomarańczowy
(na 4-6 miseczek)
Składniki
- 8 żółtek
- 80 g bardzo drobnego cukru
- 200 g ugotowanej marchewki
- 300 ml śmietany 36%
- 150 ml soku pomarańczowego
- 40 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem, aż zaczną jaśnieć. Nie mogą się ubić i spienić. Marchewkę miksujemy na gładki krem z łyżką śmietany. Podgrzewamy śmietanę, aż pojawią się duże pęcherzyki, ale nie zagotowujemy. Łączymy marchewkę ze śmietaną i dodajemy powoli do żółtek, delikatnie mieszając, aby nie napowietrzyć kremu. Dodajemy podgrzany sok pomarańczowy. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 130°C na 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń). Następnie wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Tuż przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i przypalamy palnikiem kuchennym.
![]() |
![]() |
![]() |
Koziol Miseczka Aroma | Kuchenprofi Palnik gazowy 1... | Zelmer Mix Robi 381.7 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Cr?me br?lée z foie gras
(na 4-6 miseczek)
Składniki
- 200 g surowego foie gras
- 200 ml śmietany 36%
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka porto
- 2 szczypty mieszanki cynamonu, gałki muszkatołowej, goździków i pieprzu
- 200 ml mleka
- 60 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
Foie gras miksujemy ze śmietaną, żółtkami, solą, cukrem, porto i przyprawami. Dodajemy mocno podgrzane mleko i znów miksujemy. Przecedzamy przez drobne sitko i wstawiamy na minimum 2 godz. do lodówki. Rozlewamy masę do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 45-90 minut (w zależności od wielkości naczyń) w 130°C. Wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Posypujemy cukrem i przypalamy palnikiem.
![]() |
![]() |
![]() |
Ambition Miseczki do dipów ... | Lurch - Palnik Gazowy - Biały | Tchibo Mikser ręczny 54448 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Cr?me br?lée figowo-winogronowy
(na 4-6 miseczek)
Składniki
- 8 żółtek
- 80 g bardzo drobnego cukru
- 500 ml śmietany 36%
- 6-8 fig
- 1 laska wanilii
- 1 kiść winogron
- 40 g brązowego cukru
Sposób przygotowania
Żółtka bardzo delikatnie ucieramy z cukrem do momentu, aż zaczną jaśnieć, ale nie mogą się ubić i spienić. Śmietanę podgrzewamy z przekrojoną laską wanilii, aż pojawią się duże pęcherzyki (nie gotujemy). Odcedzamy, powoli dodajemy śmietanę do żółtek, delikatnie mieszając (masa nie może się spienić). W miseczkach układamy pokrojone owoce i zalewamy masą. Rozlewamy do miseczek, ustawiamy na ściereczce w brytfance, wlewamy gorącą wodę do połowy wysokości miseczek. Przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 130°C na 45-90 min (w zależności od wielkości naczyń). Następnie wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin. Przed podaniem posypujemy brązowym cukrem i przypalamy palnikiem.