Top 10 klasycznych hamburgerów. Zagłosuj!
Amerykański burger (Fot. Magazyn Kuchnia)
Hamburger prezydenta Obamy
Składniki
- 4 bułki pszenne z sezamem
- 4 plastry sera cheddar
- 1 ogórek konserwowy
- 1 cebula
- 4 liście sałaty
- 1 dojrzały pomidor
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 chlusty tabasco
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki musztardy miodowej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól i pieprz do smaku
HAMBURGERY:
SOS
- 2 łyżki musztardy
Sposób przygotowania
Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 min z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).
Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.Robimy hamburgery. Wołowinę wyrabiamy z przyprawami i z posiekaną bardzo drobno cebulą (można ją też zmielić razem z mięsem). Formujemy 4 płaskie kotleciki i grillujemy je na mocno rozgrzanym ruszcie, po 2-3 min z każdej strony (hamburger powinien pozostać soczysty).Mieszamy składniki sosu, doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. W chłodniejszej części grilla podpiekamy przekrojone w poprzek bułki. Gdy się wyzłocą i staną się chrupiące, smarujemy obie połówki sosem i układamy między nimi, kolejno, kotlet, plasterek sera, plasterki ogórka, cebuli oraz listek sałaty i plasterek pomidora. Podajemy od razu.
Alessi Patelnia grillowa Dr... | Chasseur Patelnia grillowa |
SKEPPSHULT Patelnia grillowa |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Cheesburgery
Sos:
- 150 ml majonezu
- 150 ml kwaśnej śmietany
- garść posiekanej trawy cytrynowej
- 6 łyżek soku z limonki
- 4 posiekane cebulki
- 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól i pieprz
Burgery:
- 1 kg mielonej wołowiny
- 1 mała posiekana cebula
- garść posiekanej natki
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chili
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Glazura:
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Składniki
- 16 plastrów bekonu
- 8 bułek na hamburgery
- 8 liści sałaty
- 2 filiżanki startego sera cheddar
Sposób przygotowania
Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Uformuj z masy 8 burgerów i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrób glazurę. Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszaj i podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmij z ognia i dodaj masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej grill. Piecz bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przełóż go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przetnij w poprzek na pół i opiecz z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie ułóż na jednej z połówek po liściu sałaty. Grilluj kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posyp mięso serem i poczekaj, aż się rozpuści. Na każdym liściu połóż porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykryj wolną połówką bułki. Podawaj z pozostałym sosem.
Burger z indyka
Składniki
- 60 dag mielonego mięsa indyka
- 1/2 szklanki posiekanych szalotek lub białej części dymki
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka tabasco
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- sól, pieprz
- 4 bułeczki
- 4 liście sałaty
Na szklankę salsy:
- 3 duże pomidory
- garść posiekanych listków bazylii
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Zrób salsę: pomidory sparz, obierz, pokrój w kostkę i osącz na sitku. Przełóż do miseczki i zmiksuj z resztą składników salsy. Mięso wymieszaj z 1/2 szklanki salsy, szalotkami, kolendrą, 3 łyżkami oleju, tabasco i kuminem, przypraw solą i pieprzem, uformuj 4 kotlety. Usmaż je na pozostałej łyżce oleju (3 minuty z każdej strony) na średnim ogniu, po czym zmniejsz ogień i smaż jeszcze 4 minuty, odwracając po 2 minutach. Bułeczki przekrój na połówki i opiecz. Spody bułeczek obłóż sałatą i mięsem, skrop salsą i przykryj odkrojonymi wierzchami.
Burger pikantny
Składniki
- 50 dag mielonej piersi kurczaka
- 4 dymki (biała i zielona część)
- 3 czubate łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki sosu worcester
- 1/2 łyżeczki tabasco
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 4 okrągłe razowe bułeczki
- 4 liście sałaty
- 1 łyżka oliwy
Sos:
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj mięso, posiekaną dymkę, tartą bułkę, sos worcester, tabasco, jajko i sól. Przełóż masę na deskę, podziel na 4 części i uformuj kotlety grubości 2,5 cm. Na patelni podgrzej oliwę, włóż kotlety i smaż pod przykryciem 5 minut, aż zbrązowieją. Przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 5 minut. Wymieszaj składniki sosu. Bułeczki przekrój na pół i lekko opiecz w tosterze. Przed podaniem obie połówki bułki posmaruj sosem, połóż na jednej z nich sałatę i burgera, przykryj drugą połową.
Burger z pomidorowym kurczakiem
Składniki
- 50 dag piersi kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1/4 łyżeczki tabasco
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 4 bułeczki razowe przekrojone na pół i opieczone
Sposób przygotowania
Na dużej teflonowej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso (5 minut), aż straci różowy kolor. W miseczce dokładnie wymieszaj posiekany czosnek, przecier pomidorowy, miód, musztardę, sok z cytryny, chili, tabasco i sól. Sos dodaj do kurczaka, poczekaj, aż się zagotuje, zmniejsz ogień i duś przez 10 minut. Łyżką cedzakową przełóż kurczaka na deskę i posługując się dwoma widelcami, podziel mięso na drobne włókna, a następnie z powrotem włóż do sosu. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze chwilę, aż masa zrobi się gęsta. Opieczone w tosterze ciepłe bułeczki przełóż masą i natychmiast podawaj.
Hamburger z wędzonym boczkiem i jajkiem sadzonym
Składniki
- 120 g wędzonego boczku w plasterkach
- 1 zielona papryka
- 4 łyżeczki oleju
- 4 jajka kury zielononóżki kuropatwianej
- 4 bułki z otrębami (lub inne okrągłe)
- masło do posmarowania bułek (ok. 80 g)
- 4 burgery (wg przepisu podstawowego)
Burgery - przepis podstawowy
Sposób przygotowania
Oczyszczony rostbef dwukrotnie mielemy w maszynce z sitkiem o grubych oczkach. Lekko wyrabiamy ręką, doprawiając solą i świeżo zmielonym pieprzem. Formujemy 4 burgery o grubości 1,5-2 cm. Skrapiamy olejem i pozostawiamy na talerzu, przykrywając folią spożywczą. W tym czasie przygotowujemy dodatki.
Plastry boczku układamy na blasze i pieczemy w temp. 200°C do zbrązowienia (muszą być lekko chrupiące). Boczek możemy również uprażyć bez tłuszczu na patelni teflonowej. Paprykę czyścimy z gniazda nasiennego, skrapiamy olejem i pieczemy do miękkości. Wkładamy do torby foliowej, szczelnie zawiązujemy, po 30 min wyjmujemy. Obieramy ze skórki i kroimy w podłużne paski. Na oliwie lub maśle smażymy jajka sadzone. Bułki kroimy na pół i smarujemy masłem. Przygotowane burgery pieczemy z obydwu stron na mocno rozgrzanym grillu (stopień wypieczenia - według uznania). Pod koniec dokładamy połówki bułek i lekko je rumienimy. Zgrillowane burgery układamy na spodach bułek i posypujemy pokrojoną papryką. Na niej układamy chrupiące plastry boczku oraz po jajku sadzonym. Przykrywamy górnymi połówkami bułek.
Burger idealny
(dla 4 osób)
Burgerowe Rady Tomka
- Wybierzcie dobrą wołowinę, np. z krów rasy angus lub hereford. Najlepiej jeśli będą to trzy równe kawałki z różnych części tuszy, np. mostka, udźca, łaty lub rostbefu - jedne chude, inne tłustsze.
- Zamiast wołowiny możemy użyć jagnięciny lub kurczaka - zwłaszcza w burgerach dla dzieci.
- Upewnijmy się, że kupowana przez nas wołowina dojrzewała co najmniej kilka dni w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Wówczas na pewno będzie krucha i soczysta.
- Wołowina musi być świeżo zmielona, najlepiej zrobić to samodzielnie, wtedy jesteśmy pewni, co jemy.
- Masa, z której ręcznie formujemy burgery, nie może zawierać żadnych dodatków ani przypraw: to musi być 100% mięsa.
- Najlepiej smakuje burger średnio wysmażony, czyli różowy w środku. Idealnie przypieczona bułka powinna być w środku chrupiąca, a na zewnątrz miękka (p. przepis obok).
Składniki
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- sól i pieprz
- 4 bułki
- 1 łyżka masła
Dodatki (do wyboru):
- ogórek
- korniszon
- pomidor
- oliwki
- biała i/lub czerwona cebula
- rukola
- roszponka
- liście sałaty
- ser cheddar lub feta
- chrupiący smażony bekon
- jajko sadzone
- musztarda Dijon
Sposób przygotowania
Z mięsa formujemy cztery kotlety o grubości 1,5 cm. Najlepiej zmoczyć ręce wodą i ulepić z mięsa kulki, a potem delikatnie je spłaszczyć. Wkładamy burgery do lodówki na 15 minut, dzięki czemu będą bardziej zwarte. Posypujemy solą oraz pieprzem i grillujemy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony. Podczas grillowania dociskamy burgery, aby nie pęczniały. Bułki kroimy na pół, smarujemy masłem i lekko opiekamy skórką do dołu w piekarniku z włączoną jedynie górną grzałką. Na cztery połówki bułek kładziemy po porcji keczupu i musztardy, liściu sałaty, plastrze pomidora, cienkim plasterku cebuli oraz burgerze. Zamykamy burgery pozostałymi połówkami bułek, dociskamy i podajemy.
Autor
Tomek WoźniakBurger z indyka
Składniki
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 750 g mielonego mięsa z indyka
- 75 g bułki tartej
- mąka do obtoczenia
- kilka listków sałaty
- olej roślinny do pieczenia
- 6 bułeczek
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz
Sos:
- 1 połówka pieczonej papryki
- 100 ml majonezu
- 30 g sera pleśniowego
- 4 łyżki posiekanej drobno pietruszki
Sposób przygotowania
Na rozgrzanym oleju, w rondlu, smażymy przez 1-2 minuty posiekaną szalotkę i zmiażdżony czosnek. Następnie przekładamy je do miski, dodajemy mielone mięso, przyprawy i bułkę tartą. Całość wyrabiamy na jednolitą masę i dzielimy na 6 części, z których formujemy kulki. Obtaczamy je w mące i smażymy na patelni. Po schłodzeniu w lodówce pakujemy do pudełka, które zabierzemy na piknik. Robimy sos: paprykę drobno siekamy i przekładamy do miski, dodajemy majonez, pokruszony ser pleśniowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i przekładamy do schłodzonego pudełka. Burgery podgrzewamy na grillu lub ruszcie i wkładamy do przeciętych bułeczek wraz z sałatą i sosem.
Autor
Dorota BiałyDorszburger
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 350 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 40 g (2,5 łyżki) cukru
- 1 łyżka miodu
- 5 g soli
Burger:
- 1,2 kg filetu z dorsza atlantyckiego
- sos sojowy
- sos rybny
- ocet balsamiczny
- pieprz
- sok z cytryny
Sos:
- 200 ml majonezu
- 200 ml gęstego jogurtu typu Greckiego
- 50 ml chrzanu tartego, może być ze słoika
- cukier, sól wedle uznania
Warzywa i owoce:
- świeży szpinak lub rukola
- pomidor
- awokado
- cebula najlepiej czerwona bądź czosnkowa
- Ostre papryczki wedle uznania
Sposób przygotowania
Robimy bułki: Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i miodem, odstawiamy na 40 min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, mleko z drożdżami i masło - wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto przez ok. 3o min. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 90 min w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na kawałki po 90 g każdy. Układamy bułki na blasze i czekamy aż wyrosną (od 20 do 50 min). Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, wyrośnięte bułeczki smarujemy dwukrotnie roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, pieczemy do momentu kiedy bułeczki będą złoto-brązowe ok18- 20 min.
Robimy burgera: Dzielimy dorsza na 10 części, smażymy na patelni, po 2 min z każdej strony, polewając każdy kawałek łyżeczką sosu rybnego, sojowego i octu balsamicznego, po wysmażeniu skraplamy cytryną i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
Robimy sos: Wszystkie składniki blendujemy.
Przygotowujemy warzywa i owoce: Przed złożeniem należy przeciętą bułkę opiec w piekarniku. Burgera składamy wedle uznania np: dół bułki, szpinak lub rukola, mięso, trochę sosu, warzywa znów sos i wieńczymy to wszystko górną częścią bułki.
Przepis dzięki uprzejmości BURGER PRO
Autor
Materiały partneraSoczewix - burger z soczewicy. Krowarzywa
Przepis na 5 burgerów o średnicy 8 cm.
Przepis pochodzi z "Krowarzywa"
Składniki
- 100 ml zielonej soczewicy
- 4 pieczarki
- 1 średnia cebula
- 1 marchewka
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki pestek słonecznika
- sól pieprz ziołowy do smaku
- sos sojowy jasny
- 1 łyżeczka płatki owsiane do zagęszczenia
Sposób przygotowania
Soczewicę ugotować w 250 ml wody aż będzie bardzo miękka. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, po kilku minutach do cebulki dodać drobno posiekane pieczarki i dusić przez 5 minut
Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Natkę posiekać niezbyt drobno. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, w razie potrzeby delikatnie zagęścić płatkami owsianymi zmielonymi w młynku do kawy. Uformować kotlety. Smażyć na mocno rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku.
Podawać w zapieczonej wcześniej bułce burgerowej lub grahamce z sosami i świeżymi warzywami (sałata karbowana, pomidor, ogórek, papryka, kiełki lucerny).