7 przepisów dla amatorów krewetek

Krewetki śródziemnomorskie (Fot. Marcin Klaban)

Krewetki śródziemnomorskie
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 4-5 ząbków czosnku
- dobra oliwa
- 50 g masła
- 1 kieliszek wytrawnego białego wina
- 12-16 dużych krewetek (najlepsze będą szare, nie parzone)
- 1 papryczka chilli
- 1 pęczek bazylii
Sposób przygotowania
Obrany i drobno posiekany czosnek wrzucamy do rozgrzewającej się na patelni oliwy. Dodajemy masło i, kiedy się stopi, wlewamy wino. Gdy alkohol odparuje, wrzucamy krewetki. Smażymy 6-8 min, aż staną się różowe. Wrzucamy posiekaną chilli oraz bazylię. Podajemy z chrupką bagietką do maczania w sosie.
Fot. Marcin Klaban

Szybki ryż smażony z jajkiem i krewetkami
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 120 g ugotowanego ryżu (dzikiego i jaśminowego)
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 1 papryczka chilli
- ew. garść ziaren edamame (młodej soi; do kupienia w Kuchniach Świata i sklepach z orientalną żywnością) lub zielonego groszku
- garść dowolnych krewetek
- 50 g orzechów ziemnych
- 1 jajko
- 1 pęczek dymki
Sposób przygotowania
Posiekany czosnek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy ryż i, mieszając, dodajemy sos, posiekaną chilli, soję lub groszek, krewetki i orzechy. Wbijamy jajko. Posypujemy dymką.
Fot. Marcin Klaban

Ekspresowa sałatka cytrusowa
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 2 pomarańcze
- 200 g krewetek
- sok z 1 cytryny
- 1/2 pęczka mięty
- 100 g sera feta
- oliwa
- pieprz
Sposób przygotowania
Pomarańcze obieramy i filetujemy, usuwając błonkę z każdej cząstki. Mieszamy krewetki z kawałkami pomarańczy, sokiem cytrynowym i miętą. Tuż przed podaniem posypujemy kawałkami fety, skrapiamy oliwą i doprawiamy pieprzem.

Aromatyczne curry z krewetkami
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- 2-3 listki curry
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 puszki (200 g) pomidorów w kawałkach
- 150 ml mleka kokosowego
- garść krewetek tygrysich
Sposób przygotowania
Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Wrzucamy przyprawy, cały czas mieszając. Dodajemy pomidory, mleczko i cebulę. Gotujemy na średnim ogniu 10-15 min, aż sos zgęstnieje. Wrzucamy krewetki jeszcze na 2-3 min.
Fot. Marcin Klaban

Krewetki z pastą z awokado i z kukurydzy
(dla 2 osób)
Pasta z awokado:
Pasta z kukurydzy:
- 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy
Oraz:
- 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)
Sposób przygotowania
Robimy pastę z awokado. Miąższ miksujemy lub rozcieramy w moździerzu z pozostałymi składnikami. Drugą pastę robimy, miksując kukurydzę. Krewetki blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.

Chrupiące krewetki w ziołowej panierce z dipem z bryndzy
(dla 2 osób)
Składniki
- 6-8 krewetek tygrysich z ogonkami
- 1 jajko
- oliwa do smażenia
Panierka:
- 50 g bagietki (zrumienionej w opiekaczu)
- 1/2 pęczka szałwii
- 2-3 łyżki sera pecorino
- sól i pieprz
Dip serowy:
- 100 g bryndzy
- 4-6 łyżek jogurtu greckiego
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Miksujemy wszystkie składniki na panierkę (tak aby pozostały małe grudki). Krewetki dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym i zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce. Podsmażamy na oliwie po 2 min z każdej strony. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki dipu i podajemy z krewetkami.
Fot. Marcin Klaban

Krem z krewetek i słodkich ziemniaków
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 słodki ziemniak
- garść małych krewetek
- sól i pieprz
- 2 krewetki tygrysie
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania
Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy w rondlu na oliwie przez 2-3 min. Wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy 3 szklankami wrzątku. Gotujemy 15-20 min, aż ziemniak będzie miękki. Wrzucamy drobne krewetki, gotujemy jeszcze 2-3 min i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy gorący, z blanszowanymi przez 1-2 minuty krewetkami tygrysimi i jogurtem. Można posypać świeżą kolendrą.