Zimowe przetwory

Figi słodko kwaśne
Składniki
- 500 g suszonych fig
- 1,25 szklanki octu z czerwonego wina
- 3 łyżki cukru
- 8 goździków
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
Figi wkładamy do wysterylizowanego słoika. Zalewamy je octem, tak aby pokrył owoce. Następnie dodajemy cukier i przyprawy, mocno zakręcamy słoik i wstrząsamy, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Przechowujemy w lodówce. Aby figi zmiękły i się "przegryzły" potrzebują przynajmniej tygodnia. Doskonałe jako przystawka, dodatek do mięs, a drobno pokrojone - jako składnik sałatek.
![]() |
![]() |
![]() |
4Home Słoiki do przechowywa... | Vacu Vin biały 6884260 | ZEAL Gumka do weków P27 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Pikle z limonek
Składniki
- 25 limonek pokrojonych w ćwiartki
- 1 szklanka soli
- 1/4 szklanki mielonej kozieradki
- 1/4 szklanki gorczycy w proszku
- 2 łyżki chilli w proszku
- 1 łyżka kurkumy
- 2,5 szklanki oleju z gorczycy
- 1 łyżeczka asafetydy
- 2 łyżki białej gorczycy (obie przyprawy do kupienia w sklepach z żywnością orientalną oraz w licznych sklepach internetowych)
Sposób przygotowania
Limonki ciasno układamy w wysterylizowanych słoikach, przesypując solą. Zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-2 tygodnie, aż staną się miękkie i ciemnobrązowe. Kiedy owoce są już gotowe, mieszamy kozieradkę, sproszkowaną gorczycę, chilli i kurkumę. Mieszankę dodajemy do limonek, po czym zostawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie rozgrzewamy olej z asafetydą i gorczycą. Kiedy zawrze, zalewamy nim limonki. Słoiki zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Po tygodniu pikle można jeść.

Konfitura z buraków
Składniki
- 3 kg obranych buraków
- 2 kg brązowego cukru
- 75 ml wody
- 6 cytryn
- 1 czubata łyżka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- duża garść całych migdałów bez skórki
Sposób przygotowania
Gotujemy buraki do miękkości (1 godz.). Odcedzamy je i kroimy w małą, równą kostkę, a następnie wrzucamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier, podlewamy 75 ml zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraki puszczą sok, zwiększamy ogień i pozwalamy konfiturze lekko bulgotać. Cytryny sparzamy i obieramy ze skórki (grubo - tak aby w odkrojonej skórce znalazła się też biała błonka). Kroimy skórkę w grube paski, a obrane cytryny w ćwiartki, odrzucając pestki. Po 1 godz. gotowania dodajemy cytryny i skórkę, po kolejnych 30 min - imbir i ziele angielskie. Gotujemy 1,5 godz., aż całość zgęstnieje. Jeoli pod wpływem dotyku, powierzchnia konfitury się marszczy - jest gotowa. Wtedy wrzucamy migdały, mieszamy. Rozlewamy do wysterylizowanych słoików i zakręcamy.

Dżem z szalotki i kakao
Składniki
- 2 łyżki oleju ryżowego lub innego bezwonnego
- 450 g szalotek pokrojonych w cienkie pióra
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- szczypta czarnego pieprzu
- 1/2 szklanki piwa
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 8 drobno posiekanych śliwek (mogą być mrożone, ale pasują też śliwki suszone albo rodzynki)
- 1 czubata łyżka kakao
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim szalotki z solą i pieprzem, aż zmiękną i staną się przejrzyste (ok. 10 min). Dodajemy resztę składników i gotujemy, aż szalotki zaczną się karmelizować. Często mieszamy. Kiedy dżem jest lekko brązowy i lepki, przekładamy go do słoików. Można go przechowywać w lodówce przez 2 miesiące. Świetny do mięs.

Dżem z pomidorów cherry
Składniki
- 400 g dojrzałych pomidorków cherry pokrojonych na połówki
- 200 g cukru żelującego typu 2:1 (to oznaczenie znajdziemy na opakowaniu)
- 3 laski cynamonu połamane na kawałki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Odstawiamy na godzinę, żeby się zmacerowały. Następnie stawiamy garnek na dużym ogniu i doprowadzamy pomidory do wrzenia, często mieszając. Gotujemy 10 minut. Pomidory ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy. Syrop stawiamy z powrotem na ogniu i redukujemy kolejne 10 min lub do momentu, aż będzie gęsty. Wrzucamy do syropu pomidory i gotujemy jeszcze 5-10 min. Zdejmujemy dżem z ognia i rozlewamy do słoików ? tak aby w każdym z nich znalazł się kawałek cynamonu.