Zimowe przetwory

Olga Badowska
Jeśli już zjedliście ostatni słoiczek jesiennych przetworów, to znak że trzeba zrobić nowe. Zimowe przetwory są genialne do sałatek, mięs i jako przystawki

Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Figi słodko kwaśne

Składniki

  • 500 g suszonych fig
  • 1,25 szklanki octu z czerwonego wina
  • 3 łyżki cukru
  • 8 goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania

Figi wkładamy do wysterylizowanego słoika. Zalewamy je octem, tak aby pokrył owoce. Następnie dodajemy cukier i przyprawy, mocno zakręcamy słoik i wstrząsamy, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Przechowujemy w lodówce. Aby figi zmiękły i się "przegryzły" potrzebują przynajmniej tygodnia. Doskonałe jako przystawka, dodatek do mięs, a drobno pokrojone - jako składnik sałatek.

Zdjęcie 4Home Słoiki do przechowywania żywności 700ml 8szt 102028 Zdjęcie Vacu Vin biały 6884260 Zdjęcie ZEAL Gumka do weków P27
4Home Słoiki do przechowywa... Vacu Vin biały 6884260 ZEAL Gumka do weków P27
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
1
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Pikle z limonek

Składniki

  • 25 limonek pokrojonych w ćwiartki
  • 1 szklanka soli
  • 1/4 szklanki mielonej kozieradki
  • 1/4 szklanki gorczycy w proszku
  • 2 łyżki chilli w proszku
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2,5 szklanki oleju z gorczycy
  • 1 łyżeczka asafetydy
  • 2 łyżki białej gorczycy (obie przyprawy do kupienia w sklepach z żywnością orientalną oraz w licznych sklepach internetowych)

 

Sposób przygotowania

Limonki ciasno układamy w wysterylizowanych słoikach, przesypując solą. Zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1-2 tygodnie, aż staną się miękkie i ciemnobrązowe. Kiedy owoce są już gotowe, mieszamy kozieradkę, sproszkowaną gorczycę, chilli i kurkumę. Mieszankę dodajemy do limonek, po czym zostawiamy na 2-3 dni. Po tym czasie rozgrzewamy olej z asafetydą i gorczycą. Kiedy zawrze, zalewamy nim limonki. Słoiki zakręcamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Po tygodniu pikle można jeść.

2
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Konfitura z buraków

Składniki

Sposób przygotowania

Gotujemy buraki do miękkości (1 godz.). Odcedzamy je i kroimy w małą, równą kostkę, a następnie wrzucamy do garnka z grubym dnem, wsypujemy cukier, podlewamy 75 ml zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu. Kiedy buraki puszczą sok, zwiększamy ogień i pozwalamy konfiturze lekko bulgotać. Cytryny sparzamy i obieramy ze skórki (grubo - tak aby w odkrojonej skórce znalazła się też biała błonka). Kroimy skórkę w grube paski, a obrane cytryny w ćwiartki, odrzucając pestki. Po 1 godz. gotowania dodajemy cytryny i skórkę, po kolejnych 30 min - imbir i ziele angielskie. Gotujemy 1,5 godz., aż całość zgęstnieje. Jeoli pod wpływem dotyku, powierzchnia konfitury się marszczy - jest gotowa. Wtedy wrzucamy migdały, mieszamy. Rozlewamy do wysterylizowanych słoików i zakręcamy.

3
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Dżem z szalotki i kakao

Składniki

  • 2 łyżki oleju ryżowego lub innego bezwonnego
  • 450 g szalotek pokrojonych w cienkie pióra
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki piwa
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 8 drobno posiekanych śliwek (mogą być mrożone, ale pasują też śliwki suszone albo rodzynki)
  • 1 czubata łyżka kakao

 

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzewamy olej i smażymy na nim szalotki z solą i pieprzem, aż zmiękną i staną się przejrzyste (ok. 10 min). Dodajemy resztę składników i gotujemy, aż szalotki zaczną się karmelizować. Często mieszamy. Kiedy dżem jest lekko brązowy i lepki, przekładamy go do słoików. Można go przechowywać w lodówce przez 2 miesiące. Świetny do mięs.

4
Fot. Artur Tarkowski Fot. Artur Tarkowski

Dżem z pomidorów cherry

Składniki

  • 400 g dojrzałych pomidorków cherry pokrojonych na połówki
  • 200 g cukru żelującego typu 2:1 (to oznaczenie znajdziemy na opakowaniu)
  • 3 laski cynamonu połamane na kawałki

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka z grubym dnem. Odstawiamy na godzinę, żeby się zmacerowały. Następnie stawiamy garnek na dużym ogniu i doprowadzamy pomidory do wrzenia, często mieszając. Gotujemy 10 minut. Pomidory ostrożnie wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy. Syrop stawiamy z powrotem na ogniu i redukujemy kolejne 10 min lub do momentu, aż będzie gęsty. Wrzucamy do syropu pomidory i gotujemy jeszcze 5-10 min. Zdejmujemy dżem z ognia i rozlewamy do słoików ? tak aby w każdym z nich znalazł się kawałek cynamonu.

5
Więcej na ten temat: dżem, limonki, olga badowska, przetwory