Zupy sedno. Rozgrzewająco i z wkładką

Maria Szkop
W przypadku zupy zimowej sedno polega na wkładce. Może być nią kluseczka, może być nią mięso. Grunt, by danie było gęste, sycące, rozgrzewające i smaczne. Wzmocnieni takim smakołykiem pokonamy bez trudu górskie stoki, śnieżne zaspy, lodowe połacie. Zatem - Do boju, łyżki w dłoń!
Fot. Agata Jakubowska Fot. Agata Jakubowska

Zupa jabłeczna po rumuńsku

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • po 10 dag marchwi i pietruszki
  • 1,5 l wody
  • sól
  • 40 dag kwaonych jabłek
  • 5 dag mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • cukier i sól do smaku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • suszony majeranek

 

Sposób przygotowania

Mięso pokrojone na kawałki grubości palca wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką wkładamy do zimnej wody i gotujemy. Wywar lekko solimy, miękkie mieso odcedzamy, a do zupy wkładamy obrane, pokrojone jabłka i gotujemy. Następnie dodajemy mięso, zagęszczamy zupę mąką wymieszaną ze śmietaną. Słodzimy i solimy do smaku. Posypujemy natką pietruszki i majerankiem.

1
Fot. Agata Jakubowska Fot. Agata Jakubowska

Saksoński kapuśniak z kurczaka

(dla 8-10 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Sok z kapusty mieszamy z 3 l wody, zagotowujemy i odstawiamy. Oczyszczonego, podzielonego na porcje kurczaka wraz z podrobami (wątróbka, serce, żołądek), pokrojoną w cienkie paski włoszczyzną i drobno posiekaną cebulą solimy, pieprzymy i dusimy na maśle, w razie potrzeby podlewając ciepłą wodą. Gdy mięso będzie prawie miękkie, oprószamy je mąką i stopniowo zalewamy ciepłą wodą z sokiem z kiszonej kapusty, mieszając, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Mięso gotujemy w zupie do miękkości. Mieszamy w wazie żółtko ze śmietaną i zalewamy je zupą wraz z mięsem. Dodajemy chrzan.

2
Fot. Agata Jakubowska Fot. Agata Jakubowska

Bulion z kluskami

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
  • 2 dag masła
  • jajko
  • natka
  • lubczyk
  • trybula
  • sól, biały pieprz
  • mąka
  • 1 l bulionu

 

Sposób przygotowania

Obrane i utłuczone ziemniaki mieszamy dokładnie z masłem i żółtkiem. Do masy dodajemy pianę ubitą z białka, posiekane zioła, przyprawy i tyle mąki, by uzyskać "ścisłe" ciasto. Formujemy kluski długooci około dwóch centymetrów i gotujemy 5 minut w bulionie.

3
Fot. Agata Jakubowska Fot. Agata Jakubowska

Zupa z kaczki po angielsku

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1 młoda kaczka
  • szczypta tymianku
  • biały pieprz
  • sól
  • 1 duża marchew
  • pietruszka
  • kawałek łodygi selera naciowego
  • 1 gałązka lubczyku lub 1 łyżeczka maggi
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Kaczkę dzielimy na cztery części i wykrawamy, o ile to możliwe, cały tłuszcz. Nacieramy ją z zewnątrz tymiankiem, białym pieprzem, solą i zostawiamy na jakio czas. Kawałki kaczki razem z pokrojonymi w plasterki warzywami i ziołami wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy maggi, zagotowujemy. Zbieramy szumowiny i gotujemy 1,5 godz, tak aby zupa tylko "mrugała". Miękkie mięso obieramy ze skóry, oddzielamy od kooci i kroimy w paski. Skrapiamy posłodzonym sokiem z pomarańczy. Zupę z kaczki odtłuszczamy, przecedzamy i zagotowujemy. Podajemy posypaną natką, z mięsem zamarynowanym w soku, do ugotowanych ziemniaków.

4
Fot. Agata Jakubowska Fot. Agata Jakubowska

Zupa szafranowo-chlebowa

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 6 dużych kromek białego chleba
  • 20 dag ugotowanej marchwi
  • 20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 1 l bulionu drobiowego
  • biały pieprz

 

Sposób przygotowania

Usmażone na maśle kromki chleba układamy w żaroodpornej formie, na nich kładziemy warstwami pokrojoną w plasterki ugotowaną marchew i ugotowane mięso z kurczaka. Szafran rozpuszczamy w odrobinie zimnego bulionu, dodajemy do reszty bulionu i zagotowujemy, doprawiając pieprzem. Gorący bulion wlewamy do naczynia z chlebem, marchwią i kurczakiem. Zupę zapiekamy ok. 15 min w 200°C.

5
Więcej na ten temat: przepisy na zimę, zupa