Zupy sedno. Rozgrzewająco i z wkładką
Saksoński kapuśniak z kurczaka (Fot. Agata Jakubowska)
Zupa jabłeczna po rumuńsku
(dla 6 osób)
Składniki
- 80 dag łopatki wieprzowej
- po 10 dag marchwi i pietruszki
- 1,5 l wody
- sól
- 40 dag kwaonych jabłek
- 5 dag mąki
- 1 szklanka śmietany
- cukier i sól do smaku
- 1 pęczek natki pietruszki
- suszony majeranek
Sposób przygotowania
Mięso pokrojone na kawałki grubości palca wraz z pokrojoną marchewką i pietruszką wkładamy do zimnej wody i gotujemy. Wywar lekko solimy, miękkie mieso odcedzamy, a do zupy wkładamy obrane, pokrojone jabłka i gotujemy. Następnie dodajemy mięso, zagęszczamy zupę mąką wymieszaną ze śmietaną. Słodzimy i solimy do smaku. Posypujemy natką pietruszki i majerankiem.
Saksoński kapuśniak z kurczaka
(dla 8-10 osób)
Składniki
- 1,5 l soku z kiszonej kapusty
- 1 kurczak
- 15 dag marchwi
- 15 dag pietruszki
- 8 dag selera
- 8 dag cebuli
- 10 dag masła
- sól, pieprz
- 5 dag mąki
- 1 żółtko
- 1 szklanka śmietany
- 5 dag tartego chrzanu
Sposób przygotowania
Sok z kapusty mieszamy z 3 l wody, zagotowujemy i odstawiamy. Oczyszczonego, podzielonego na porcje kurczaka wraz z podrobami (wątróbka, serce, żołądek), pokrojoną w cienkie paski włoszczyzną i drobno posiekaną cebulą solimy, pieprzymy i dusimy na maśle, w razie potrzeby podlewając ciepłą wodą. Gdy mięso będzie prawie miękkie, oprószamy je mąką i stopniowo zalewamy ciepłą wodą z sokiem z kiszonej kapusty, mieszając, aby dobrze rozprowadzić mąkę. Mięso gotujemy w zupie do miękkości. Mieszamy w wazie żółtko ze śmietaną i zalewamy je zupą wraz z mięsem. Dodajemy chrzan.
Bulion z kluskami
(dla 4 osób)
Składniki
- 4 ugotowane w mundurkach ziemniaki
- 2 dag masła
- 1 jajko
- natka
- lubczyk
- trybula
- sól, biały pieprz
- mąka
- 1 l bulionu
Sposób przygotowania
Obrane i utłuczone ziemniaki mieszamy dokładnie z masłem i żółtkiem. Do masy dodajemy pianę ubitą z białka, posiekane zioła, przyprawy i tyle mąki, by uzyskać "ścisłe" ciasto. Formujemy kluski długooci około dwóch centymetrów i gotujemy 5 minut w bulionie.
Zupa z kaczki po angielsku
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 młoda kaczka
- szczypta tymianku
- biały pieprz
- sól
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- kawałek łodygi selera naciowego
- 1 gałązka lubczyku lub 1 łyżeczka maggi
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki soku z pomarańczy
Sposób przygotowania
Kaczkę dzielimy na cztery części i wykrawamy, o ile to możliwe, cały tłuszcz. Nacieramy ją z zewnątrz tymiankiem, białym pieprzem, solą i zostawiamy na jakio czas. Kawałki kaczki razem z pokrojonymi w plasterki warzywami i ziołami wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy maggi, zagotowujemy. Zbieramy szumowiny i gotujemy 1,5 godz, tak aby zupa tylko "mrugała". Miękkie mięso obieramy ze skóry, oddzielamy od kooci i kroimy w paski. Skrapiamy posłodzonym sokiem z pomarańczy. Zupę z kaczki odtłuszczamy, przecedzamy i zagotowujemy. Podajemy posypaną natką, z mięsem zamarynowanym w soku, do ugotowanych ziemniaków.
Zupa szafranowo-chlebowa
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 łyżki masła
- 6 dużych kromek białego chleba
- 20 dag ugotowanej marchwi
- 20 dag ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 1 l bulionu drobiowego
- biały pieprz
Sposób przygotowania
Usmażone na maśle kromki chleba układamy w żaroodpornej formie, na nich kładziemy warstwami pokrojoną w plasterki ugotowaną marchew i ugotowane mięso z kurczaka. Szafran rozpuszczamy w odrobinie zimnego bulionu, dodajemy do reszty bulionu i zagotowujemy, doprawiając pieprzem. Gorący bulion wlewamy do naczynia z chlebem, marchwią i kurczakiem. Zupę zapiekamy ok. 15 min w 200°C.