Pomarańczowa uczta

Sola w pomarańczach

Sola w pomarańczach (Fot. Bogdan Biały)

Orzeźwiające, czasami słodkie, albo kwaśne, ale zawsze pyszne. Pomarańczowa uczta dla tych co cytrusy mogą jeść na okrągło
1 z 7
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Sola w pomarańczach

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Czosnek drobno siekamy i mieszamy z sokiem cytrynowym. Cebule obieramy i ścieramy na grubej tarce. Rybę oprószamy solą i pieprzem, nacieramy czosnkiem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. 2 pomarańcze kroimy na cienkie plasterki, usuwając skórki, i rozkładamy na filetach.
Rolujemy je razem z rybą, spinając wykałaczką. Układamy rybę i grube plastry pozostałej pomarańczy w natłuszczonej formie. Polewamy sokiem z pomarańczy, posypujemy cebulą. Pieczemy 25-35 min w 190°C, polewając sosem z pieczenia. Polewamy śmietaną. Podajemy z ryżem.

2 z 7
FOT. BBS
FOT. BBS

Kaczka z pomarańczami w cieście

(dla 12-14 osób)

Składniki

 

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • sól
  • 4 łyżki zimnej wody
  • masło do smarowania formy

 

Galaretka:

  • 20 g żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • 500 ml bulionu
  • 50 ml likieru pomarańczowego

 

Sposób przygotowania

Kaczkę myjemy, osuszamy i dzielimy na części, usuwając jednocześnie kości. Filety z piersi solimy, posypujemy pieprzem i utłuczonymi w moździerzu ziołami; skrapiamy koniakiem i odstawiamy.  Resztę mięsa kaczki i pokrojony w kostkę schab także posypujemy solą, pieprzem i ziołami, ale zalewamy winem i dodajemy jeszcze posiekaną i przesmażoną na łyżce masła cebulę. Mięso marynujemy ok. 3 godzin. Robimy półkruche ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, szczyptę soli, a następnie siekamy całość nożem. Dolewamy wodę, szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy ją w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w lekko natłuszczonej formie, formując dość wysoki brzeg. Wątróbki przesmażamy na łyżce masła i miksujemy lub przecieramy przez sito. Skórkę z pomarańczy czyścimy z błon, obgotowujemy 3 min, siekamy. 4 pomarańcze dzielimy na cząstki i zdejmujemy z nich błony. Filety z piersi kaczki kroimy w paski. Pozostałe mięso mielemy w maszynce, dodajemy bulion, skórkę pomarańczową, jaja, wątróbkę i resztę masła. 1/3 masy układamy w formie, na niej w rządkach promieniście ułożone filety z piersi i cząstki pomarańczy, na przemian. Znów warstwę farszu, na niej kolejną warstwę pomarańczy i filetów. Na koniec kładziemy warstwę farszu. Brzegi ciasta powinny nieco wystawać. Pieczemy ok. półtorej godziny w 180°C. Po upieczeniu studzimy i wyjmujemy z formy. Żelatynę moczymy w łyżce wody, a następnie zalewamy ją gorącym bulionem, dodajemy likier pomarańczowy. Połową krzepnącej galaretki polewamy pasztet i wstawiamy go do lodówki. Pozostałą pomarańczę obieramy, kroimy w plasterki, przekrawamy je na pół i układamy na pasztecie. Wlewamy resztę galaretki. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

3 z 7
FOT. BBS
FOT. BBS

Pierogi z pomarańczami

(na 30-35 pierogów)

Składniki

 

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 małe jajo
  • ok. 75 ml letniej wody
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania

Obrane pomarańcze dzielimy na cząstki i czyścimy z włókien i pestek. Z podanych składników zagniatamy ciasto i cienko je rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką krążki. Na każdy krążek kładziemy cząstkę owocu, ciasto naciągamy, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną, garnek przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 2-3 min. Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy na durszlaku, a potem przekładamy na ciepły półmisek. Podajemy ze zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem pudrem. Do pierogów pasuje też osobno podana gęsta śmietana.

4 z 7
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Pomarańcze nadziewane mięsem

(dla 8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Mięso mielemy. Pomarańcze przekrawamy w poprzek włókien na połówki i łyżeczką wybieramy miąższ, zostawiając przy skórce warstwę miąższu grubości 1 cm. Obieramy i siekamy czosnek, imbir i cebulę. Kolendrę ucieramy w moździerzu, orzeszki grubo siekamy. Chilli myjemy, usuwamy nasionka i drobno kroimy. Jajko roztrzepujemy. Podsmażamy na oleju czosnek, imbir i cebulę (ok. 2 min), dodajemy mięso, orzeszki, kolendrę i pastę krewetkową, solimy do smaku. Smażymy 10 min, często mieszając. Dodajemy miąższ pomarańczy, mieszamy. Połówki pomarańczy napełniamy nadzieniem, wierzch smarujemy jajkiem. Układamy na blaszce i zapiekamy 10 min w temp. 220°C. Podajemy na ciepło. Można je udekorować pociętymi w paski liśćmi szpinaku, dowolnej sałaty lub pędami dymki.

5 z 7
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Wątróbka cielęca w pomarańczach

(dla 4 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone z błon wątróbki wkładamy na 15 min do letniego mleka. Następnie je osuszamy i kroimy w plastry grubości 1,5 cm. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki (skórki nie wyrzucamy), ostrym nożem wycinamy z niej cząstki miąższu, usuwając błony i pestki. Z drugiej - wyciskamy sok i zalewamy nim obrane cząstki owocu, odstawiamy. Pomarańczową skórkę blanszujemy i kroimy w cienkie paski. Na mocno rozgrzanej oliwie podsmażamy z obu stron plastry wątróbki.
Dodajemy pokrojoną skórkę pomarańczową i wlewamy połowę likieru. Po 2 minutach solimy, doprawiamy pieprzem, zdejmujemy z patelni. Trzymamy w cieple. Do sosu z patelni dodajemy cząstki pomarańczy wraz z sokiem, zagotowujemy i polewamy usmażoną wątróbkę. Wokół układamy cząstki pomarańczy polane resztą

6 z 7
Fot. Bogdan Biały
Fot. Bogdan Biały

Tort pomarańczowy

(dla 12 osób)

Składniki

  • 5-6 jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 280 g migdałów
  • sok i skórka starta z 2 pomarańczy
  • 8 łyżek tartej bułki
  • masło i mąka do smarowania tortownicy
  • kandyzowane pomarańcze i smażona skórka pomarańczowa do dekoracji

 

Lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Jajka rozbijamy, oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Migdały sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy z nich skórkę, i mielemy w maszynce do mielenia migdałów, a następnie dodajemy porcjami do masy jajecznej. Dodajemy także skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180°C. Robimy lukier: do cukru wlewamy łyżkę gorącej wody i 3 łyżki soku pomarańczowego. Ucieramy, aż powstanie gładka biała masa. Polewamy wystudzony tort i zanim lukier wyschnie, dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i smażoną skórką pomarańczową lub plastrami świeżych pomarańczy bez skórki, zanurzonymi na chwilę w lukrze.

7 z 7
FOT. BBS
FOT. BBS

Fanouropita

Składniki

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka soku z pomarańczy
  • starta skórka z 3 pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy pokrojona na paseczki
  • 1/2 szklanki wody
  • 500 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • oliwa i mąka do tortownicy

 

Sposób przygotowania

Oliwę miksujemy z cukrem, dodając sok, obie skórki z pomarańczy i wodę. Nadal miksując, dodajemy powoli mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Na koniec - rodzynki i orzechy, mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej oliwą i posypanej mąką. Pieczemy ok. godziny w 175°C.

Więcej na ten temat: pierogi, pomarańcze, tort