Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

Cały dzień za 10 zł (Fot. Magazyn Kuchnia)

Naleśniki z serem - 2,52zł
Menu na cały dzień:
Naleśniki z serem - 2,52zł
Kurczak cytrynowy - 4,88zł
Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł
Zupa krem z białych warzyw - 1,47zł
RAZEM: 9,72
Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z serem dla 4 osób kosztują 10,09zł, czyli jedna porcja 2,52zł
(Dla 4 osób)
Ciasto:
- 1 szklanka mleka - 0,70zł
- 150 ml wody niegazowanej - 0,30zł
- 200 g mąki- 0,60zł
- po szczypcie soli i cukru -0,02zł
- 50 ml oleju lub kawałek słoniny - 0,50zł
Nadzienie:
- 400 g białego sera - 6 zł
- cukier wanilinowy - 0,70zł
- 1 jajko - 0,80zł
- 100 g cukru - 0,47zł
Sposób przygotowania
Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w oleju. Miksujemy składniki nadzienia. Masę nakładamy na blinczyki i składamy je w kopertę. Podsmażamy, aż będą chrupiące.

Kurczak cytrynowy - 3,63zł
Wszystkie składniki na kurczaka cytrynowego kosztują ok 19,52. 4,88zł na osobę
Dla 4 osób
Składniki
- sok z 1 cytryn - 1,50zł
- 1/3 szklanki oliwy - 2zł
- 1 kg kawałków kurczaka - 14zł
- po 1 łyżeczce soli i oregano - 0,50zł
- łyżeczka pieprzu - 0,02zł
- 1 cytryna - 1,50zł
Sposób przygotowania
Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny.

Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł
Ziemniaki do kurczaka 3,42zł dla 4 osób, jedna porcja kosztuje ok 0,85zł.
(Dla 4 osób)
Składniki
- 70 g chudego boczku - 0,50zł
- 40 dag ziemniaków - 0,40zł
- sok z 1 cytryny - 1,50zł
- 1 gałązka świeżego tymianku - 1zł
- sól - 0,02zł
Sposób przygotowania
Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut.

Zupa krem z białych warzyw - 1,47zł
Za całą zupę, dla 4 osób zapłacimy 5,88zł, za jedna porcję 1,47zł.
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 średni seler - 0,60zł
- 2 pietruszki - 1zł
- 1 ziemniak - 0,08zł
- 2 łyżki masła - 0,70zł
- 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego - 1zł
- sól i gałka muszkatołowa do smaku 0,50zł
- 1 szklanka śmietanki kremówki - 2 zł
Sposób przygotowania
Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.