Cały dzień za 10 zł. Vol. 2

M.G.
Cały dzień za 10 zł

Cały dzień za 10 zł (Fot. Magazyn Kuchnia)

To nie żart. Jedna osoba może smacznie jeść przez cały dzień za jedyne 10 zł. Przekonaj się sama
1 z 4
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Naleśniki z serem - 2,52zł

Menu na cały dzień:

Naleśniki z serem - 2,52zł

Kurczak cytrynowy - 4,88zł

Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł

Zupa krem z białych warzyw  - 1,47zł

RAZEM: 9,72

 

Składniki potrzebne do przygotowania naleśników z serem dla 4 osób kosztują 10,09zł, czyli jedna porcja 2,52zł

(Dla 4 osób)

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka - 0,70zł
  • 150 ml wody niegazowanej - 0,30zł
  • 200 g mąki- 0,60zł
  • po szczypcie soli i cukru -0,02zł
  • 50 ml oleju lub kawałek słoniny - 0,50zł

 

Nadzienie:

  • 400 g białego sera - 6 zł
  • cukier wanilinowy - 0,70zł
  • jajko - 0,80zł
  • 100 g cukru - 0,47zł

 

Sposób przygotowania

Miksujemy składniki ciasta, powoli dodając mąkę. Smażymy jak naleśniki - na patelni natłuszczonej kawałkiem słoniny lub pędzelkiem zamoczonym w oleju. Miksujemy składniki nadzienia. Masę nakładamy na blinczyki i składamy je w kopertę. Podsmażamy, aż będą chrupiące.

2 z 4
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak cytrynowy - 3,63zł

Wszystkie składniki na kurczaka cytrynowego kosztują ok 19,52. 4,88zł na osobę

 

Dla 4 osób

Składniki

  • sok z 1 cytryn - 1,50zł
  • 1/3 szklanki oliwy - 2zł
  • 1 kg kawałków kurczaka - 14zł
  • po 1 łyżeczce soli i oregano - 0,50zł
  • łyżeczka pieprzu - 0,02zł
  • 1 cytryna - 1,50zł

 

Sposób przygotowania

Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny.

3 z 4
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Ziemniaki pieczone z tymiankiem, boczkiem i sokiem z cytryny - 0,85zł

Ziemniaki do kurczaka 3,42zł dla 4 osób, jedna porcja kosztuje ok 0,85zł.

(Dla 4 osób)

 

Składniki

  • 70 g chudego boczku - 0,50zł
  • 40 dag ziemniaków - 0,40zł
  • sok z 1 cytryny - 1,50zł
  • 1 gałązka świeżego tymianku - 1zł
  • sól - 0,02zł

 

Sposób przygotowania

Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut.

4 z 4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa krem z białych warzyw - 1,47zł

Za całą zupę, dla 4 osób zapłacimy 5,88zł, za jedna porcję 1,47zł.

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1 średni seler - 0,60zł
  • pietruszki - 1zł
  • ziemniak - 0,08zł
  • 2 łyżki masła - 0,70
  • 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego - 1zł
  • sól i gałka muszkatołowa do smaku 0,50zł
  • 1 szklanka śmietanki kremówki - 2 zł

 

Sposób przygotowania

Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.

- 1zł
Więcej na ten temat: dzień za 10 zł