Makaron dla zabieganych. Obiad w 20 minut

Spaghetti w 10 minut (Fot. Marcin Klaban)

Spaghetti z pomidorami, tuńczykiem i rukolą
(dla 6 osób)
Składniki
- 8 dojrzałych podłużnych pomidorów
- 250 g dobrego tuńczyka w oleju
- 200 g rukoli
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki czarnych oliwek
- oliwa
- 1/2 kg spaghetti
- sól
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tuńczyka osączamy i dzielimy widelcem na spore kawałki. Rukolę płuczemy i osuszamy. W dużej misce mieszamy pomidory z tuńczykiem, kaparami, oliwkami i paroma łyżkami oliwy. Lekko solimy i odstawiamy. Spaghetti gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Odcedza-my, od razu wrzucamy do sosu, mieszamy i posypujemy rukolą. Możemy podać osobno suszoną ostrą papryczkę do posypania.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Łyżka do spaghetti | Silit Łyżka do spaghetti | Stalgast Łyżka do spaghetti |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Zielone spaghetti
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.
![]() |
![]() |
![]() |
ĆMIELÓW ROCOCO KLARA Serwis... | Duo Serwis Obiadowy Violet ... | Karolina Serwis obiadowy CA... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Makaron casarecce z suszonymi pomidorami i szynką parmeńską
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 kg makaronu casarecce
- 50 ml oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 g parmeńskiej szynki
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 20 g świeżej bazylii
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie z niewielką ilością oliwy. Czosnek kroimy w plasterki, szynkę oraz suszone pomidory - w cienkie paski. Bazylię i natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanej oliwie delikatnie podsmażamy czosnek i szynkę parmeńską. Dodajemy suszone pomidory, makaron i posiekane zioła, a następnie doprawiamy do smaku. Potrawę podajemy z cienkimi płatkami parmezanu.
![]() |
![]() |
![]() |
Garneczki Zestaw do siekania ziół | Kuchenprofi Półokrągły nóż do siekania ziół | Sagaform - Oval Oak - nóż |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Ziołowe spaghetti
Składniki
- 50 dag spaghetti
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
- 4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
- sól
- 10 dag startego parmezanu
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Lekko studzimy, dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. Wylewamy olej z przyprawami na ugotowany makaron, lekko mieszamy, rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.
![]() |
![]() |
![]() |
Moneta PATELNIA ALST | Patelnia CAMRY | TEFAL Patelnia |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Spaghetti z sardynkami i suszonymi pomidorami
(dla 3 osób)
Składniki
- 300 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
- 1 puszka sardynek w oliwie
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- czerwona hawajska sól morska
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
FLORINA TARKA DO CZOSNKU | Lurch Wyciskacz do czosnku ... | Microplane Tarka do czosnku... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Linguine z porami i fetą
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 pory
- 200 dag makaronu linguine (może być tagliatelle, bucatini, fettucine)
- oliwa i masło do smażenia
- 2-3 ząbki czosnku
- 15 dag fety
- 10 dag gęstej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umytą jasną część pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Makaron gotujemy al dente. Podsmażamy pory na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła. Gdy nabiorą złotego koloru, dorzucamy roztarty czosnek i dalej smażymy. Dodajemy pokruszoną fetę oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy. Przed podaniem posypujemy fetą.
![]() |
![]() |
![]() |
Alessi Wkład do gotowania makaronu | Mauviel Garnek do gotowania makaronu | Silit GARNEK DO GOTOWANIA MAKARONU |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Farfalle z groszkiem, i pancettą
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g makaronu farfalle (kokardki)
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 12 dag pancetty lub wędzonego boczku
- 15 dag groszku
- kieliszek białego wina stołowego
- 200 ml śmietany
- garść świeżo startego parmezanu
- pęczek bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente (na półtwardo) w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy. W czasie gdy się gotuje, na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz groszek (świeży albo mrożony). Wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut - w tym czasie zredukuje ono swoją objętość, a alkohol wyparuje. Zmniejszamy płomień i wlewamy śmietanę. Mieszając przez cały czas, podgrzewamy sos kilka minut, aby zgęstniał. Gotowy makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z sosem. Podajemy w dużej misce, posypany siekaną bazylią i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
Creative Tops MISKA PORCELANA | DUŻA MISKA Green Olives | Miska duża BONE CHINA |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g penne
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli bez pestek
- 20 dag chorizo
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
- 1 pęczek bazylii
- ser pecorino
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.
![]() |
![]() |
![]() |
CILIO Tarka do sera | FISSLER Proline Tarka do sera | Sagaform Tarka do sera |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Tagiatelle z zielonym pesto
(Dla 2 osób)
Składniki
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
- 10 dag orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- 1 paczka makaronu tagliatelle (wstążki)
- 2-3 małe młode ziemniaki
- 5 dag kawałek parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.
![]() |
![]() |
![]() |
Gefu Pasta Perfetta Maszynka | Maszynka do makaronu - ręczna | Maszynka do makaronu, urządzenie do przygotowania makaronu |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Cytrynowe tagliatelle (wstążki)
(dla 6 osób)
Składniki
- 500 g makaronu tagliatelle
- 6 łyżek 12% śmietany
- od kury z wolnego chowu 1 jajko
- skórka i sok z 2 cytryn
- garść szpinaku
- garść startego żółtego sera (np. cheddara)
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą
i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.
![]() |
![]() |
![]() |
Ibili Pokrywka do odcedzania | Qualy Lettuce PU | Snips Elite do odcedzania makaronu |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Parppadelle (wstążki) z szałwią
Składniki
- 30-40 dag makaronu pappardelle
- 8 ząbków czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii
- 50 dag białej kiełbaski obranej z osłonki (może też być kiełbasa polska surowa)
- 1/4 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
- 10 dag startego żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron. W tym czasie roztapiamy w dużym rondlu łyżkę masła, smażymy czosnek (pokrojony w cienkie plasterki) na złoty kolor. Wyjmujemy, przekładamy do miseczki, a na tym samym maśle smażymy szałwię - wystarczy 10 sekund, powinna stać się chrupiąca. Dodajemy kiełbaskę i smażymy, rozgniatając farsz widelcem. Odcedzony makaron wkładamy do rondla z szałwią i kiełbasą, dodajemy pozostałe masło, mieszamy. Wsypujemy czerwony pieprz, a jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję posypujemy smażonym czosnkiem i startym serem.
![]() |
![]() |
![]() |
Rondel Auriga Berghoff | Berghoff Rondel Scala | Rondel |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
(dla 4 osób)
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml 12% śmietany
- 200 g sera typu roquefort
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).
Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
Hendi Patelnia | Stalgast Patelnia | TESCOMA PATELNIA ECOPRESTO |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti carbonara
(dla 2 osób)
Składniki
- 250 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 4 plastry wędzonego boczku
- 200 ml śmietany 12%
- sól, pieprz
- 1 jajko
- garść startego parmezanu
- 1pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane czosnek i cebulę. Smażymy 2 minuty na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Wrzucamy boczek pokrojony w kostkę i podsmażamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Wlewamy śmietanę, zmniejszamy ogień i podgrzewamy przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem, wbijamy jajko i od razu zdejmujemy patelnię z ognia, aby nie zrobiła się jajecznica. Cały czas mieszając, wsypujemy połowę parmezanu i posiekanej natki pietruszki. Dodajemy odcedzone spaghetti i mieszamy, aby sos okleił makaron. Przekładamy do misek, posypujemy resztą parmezanu i natki.
Fot. Marcin Klaban
![]() |
![]() |
![]() |
Drewniana łopatka skośna | Galdrew Drewniana ŁOPATKA | Villeroy & Boch Home |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |