Blogerzy polecają: przepisy na wegetariański obiad
kotleciki z kaszy gryczanej (fot. mówią weki)
Kotelciki z kaszy gryczanej ze śliwkami i sosem jogurtowym
Składniki na 2 małe porcje (8-10 małych kotlecików):
1 saszetka kaszy gryczanej (100 g)
1 jajo
1 spora szczypta soli
1 spora szczypta pieprzu
ok. 15 suszonych śliwek kalifornijskich
1 łyżka mąki (opcjonalnie - jeśli masa będzie zbyt mało zwarta)
bułka tarta, mielone orzechy, mielone płatki zbożowe (opcjonalnie jako panierka)
Sos jogurtowy z koperkiem:
1 mały jogurt naturalny
garść pokrojonego koperku
1 szczypta cukru
1 szczypta pieprzu
kilka kropli oliwy
Składniki sosu wymieszać i wstawić na trochę do lodówki
Śliwki namoczyć w gorącej wodzie. Kasze ugotować i ostudzić. Większość kaszy rozdrobnić/zmiksować razem z większością śliwek. Część śliwek pokroić i dorzucić o masy razem z resztą ziarenek kaszy. Można zmiksować wszystko, wtedy ziarenka kaszy nie będą wyczuwalne, a kotleciki bardziej kremowe. Dodać jajo, przyprawy i wstawić do lodówki najlepiej na dwie godziny, żeby masa stężała. Rozgrzać piekarnik. Formować niewielkie kotleciki i układać na papierze do pieczenia. Piec około 20-30 minut (albo usmażyć) w temperaturze ok. 200 stopni, przewracając na drugą stronę po ok. 10 minutach. Podawać od razu lub odgrzewać w folii aluminiowej w rozgrzanym piekarniku.
Przepis pochodzi z bloga Mówią Weki >>
Zapiekane pory
Składniki:
2 duże pory
1 opakowanie serka mascarpone
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu
2 łyżki białego wytrawnego wina
2/3 szklanki startego żółtego seran podpuszczce mikrobiologicznej
1 łyżka masła
Pory myjemy, następnie odcinamy zielone liście i kroimy w plasterki. W dużej misce dokładnie łączymy serek mascarpone, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz wino. Dodajemy pokrojone pory, pokrywając masą warzywa. Pory w serku wkładamy potem do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym serem. Pieczemy ok. 30 minut w 200? C do uzyskania złocistego koloru.
Przepis pochodzi z bloga Mr & Mss Sandman >>
Zielone risotto z brązowym ryżem
Składniki (dla 2 osób):
10 łyżek brązowego ryżu do risotto
200 g brokuła
100 g świeżego szpinaku
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
mały kawałek chilli
70 g fety
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 szklanki mleka sojowego (lub krowiego)
ok. 1 szklanka wywaru warzywnego
oliwa
sól pieprz do smaku
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekane drobno chilli, czosnek i cebulę. Podsmażamy na średnim ogniu kontrolując, by się nie przypaliły. Dorzucamy ryż i również podsmażamy ok. 3 minuty- często mieszając - najlepiej podrzucając ryż na patelni. Do ryżu dodajemy następnie mleko i pozwalamy mu odparować na wolnym ogniu.
Brokuła dzielimy na małe różyczki, a jego ogonki kroimy na male kawałki. Szpinak kroimy na średniej wielkości kawałki - jeśli używamy odmiany baby - można pominąć krojenie. Fetę dzielimy na kostki o wielkości 1 cm.
Do ryżu dolewamy stopniowo wywar warzywny. Po kilku minutach dorzucamy różyczki brokuła i dalej razem dusimy pod przykryciem. Kontynuując dolewanie wody i mieszanie, sprawdzamy czy ryż jest już al dente. Jeśli tak, to dorzucamy szpinak, pietruszkę i fetę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Po 5 minutach risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy do niego 2 łyżki oliwy i zostawiamy na 5 minut pod przykryciem, by odpoczęło.
W tym daniu fetę możemy zastąpić gorgonzolą oraz dodatkowo doprawić ulubionymi ziołami, czy większą ilością natki pietruszki.
Przepis pochodzi z bloga Moniczka w kuchni >>
Musaka z ziemniaków i kiszonej kapusty
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 cebule
350 g kiszonej kapusty
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
olej roślinny
sól i pieprz
1/2 szklanki mleka
4 jaja
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki mąki
Obrane ziemniaczki pokrój na talarki o grubości nieprzekraczającej 1 cm. Cebulę pokrój na krążki dowolnej grubości. Ziemniaki i cebulę duś na oleju, do cxzasu aż ziemniak zmięknie. Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego.
Kiszoną kapustkę poszatkuj drobno, przełóż na patelnię z czosnkiem, podlej olejem odrobinę i smaż, by kapusta lekko ściemniała. Następnie kapustę przełóż na ziemniaki, wyrównaj łyżką.
Mleko, jaja, jogurt i mąkę wymieszaj, by nie było grudek. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kminku i zalej przygotowane wcześniej warzywa w naczyniu żaroodpornym.
Piecz 45 min w 180 stopniach C.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>
Kulki szpinakowe w beszamelu
Składniki na klopsiki:
parę pęczków świeżego szpinaku
1/5 szklanki ugotowanego białego ryżu
łyżka mąki albo grysiku
łyżka octu ryżowego
3 ząbki czosnku
sól
Sos:
1 szklanka mleka sojowego naturalnego lub innego roślinnego
łyżka oliwy z oliwek
1,5 łyżki mąki
sól, czarny pieprz i majeranek
garść startego wegańskiego cheddaru!
Szpinak umyj i posiekaj. Ryż ugotuj z odrobiną soli, tak by się lepił, ale nie był zbyt wodnisty. Pod koniec gotowania dodaj łyżkę stołową octu ryżowego. Ryż odstaw by ostygł.
Szpinak i chłodny ryż przełóż do miski. Dodaj zgniecione 2-3 ząbki czosnku i sól. Zacznij mieszać. Jeśli papka jest za wilgotna dodaj łyżkę mąki, bułki tartej, bądź grysiku. Jeśli konsystencja ciasta nadaje się do lepienia, uformuj kulki wielkości piłeczki do golfa, następnie ułóż je na żaroodpornym naczyniu.
Następnie przygotuj sos beszamelowy. Do rondla wlej 2 łyżki oliwy z oliwek i szklankę mleka. Kiedy mleko się zagotuje, zmniejsz ogień i powoli wsypuj łyżkę mąki, cały czas mieszając trzepaczką. Ważne jest żeby nie zrobiły się grudki, ale to wcale nie takie proste. Mieszaj, wyłącz ogień pod rondlem i chwilkę jeszcze mieszaj. Dodaj majeranek i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszaj i polej przygotowane kulki szpinakowe sosem beszamelowym. Całość posyp wegańskim chederem.
Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz z nawiewem (około 140 stopni C) lub bez nawiewu (170 stopni C) do momentu, aż całość się zarumieni.
Przepis pochodzi z bloga Wegan nerd >>
Samosy z warzywami
Składniki na farsz:
500 g ugotowanych ziemniaków
1 duża ugotowana marchewka
1 duża cebula
1/2 puszki soczewicy
1 łyżka posiekanej zielonej kolendry
1 łyżka startego korzenia świeżego imbiru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka kuminu
sól
1/2 łyżeczki papryki chilli
1 łyżka czarnuszki
olej do smażenia
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
5 łyżek stopionego masła
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka kuminu (opcjonalnie)
1 łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie)
około 1/4 szklanki gorącej wody
Składniki na sos miętowy:
duża garść listków świeżej mięty
sól
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na sos z czerwonym curry:
200 ml gęstego jogurtu
sól
4 łyżeczki czerwonej pasty curry
1/2 łyżeczki chilli (opcjonalnie)
Kumin zmiażdżyć w moździerzu. Do miski wsypać mąkę, sól, czarnuszkę i kumin oraz roztopione masło. Wszystkie składniki rozetrzeć palcami, stopniowo dodawać bardzo ciepłą wodę, tyle aby dało zagnieść się gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć aby odpoczęło.
Do miski włożyć ugotowane i ostudzone ziemniaki, marchew, rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. W moździerzu rozetrzeć nasiona kolendry i kuminu, na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać roztarte nasiona, starty imbir, czarnuszkę, sól, chilli, przesmażyć aż zaczną wydzielać intensywny zapach. Następnie dodać pokrojoną cebulę, ziemniaki z marchwią i soczewicę. Smażyć kilka minut ciągle mieszając, zestawić z ognia, aby farsz przestygł. Następnie dodać świeżą kolendrę, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, farsz powinien mieć intensywny smak.
Z ciasta odcinać małe kawałki, rozwałkować na placek z którego przy pomocy miseczki o średnicy 12 cm wycinać kółka. Kółka przeciąć na pół, z każdej połówki uformować rożek, brzegi ciasto dobrze jest posmarować wodą, wtedy lepiej się skleją. Do rożka nałożyć farsz następnie skleić górę pierożka.
W rondelku rozgrzać olej, samosy smażyć na złoty kolor, wyjmować na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu.
Sos miętowy: Do blendera włożyć listki mięty, sok z cytryny i 2 łyżki jogurtu, zmiksować. Wymieszać z pozostałym jogurtem, doprawić solą.
Czerwony sos curry: Do jogurtu dodać pastę curry, sól i chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie bardzo ostry sos) dokładnie wymieszać.
Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona kuchnia >>
Puszyste racuchy bez drożdży
Składniki:
1 jajko,
3 łyżki cukru,
1 szklanka mleka,
2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier,
olej do smażenia
Do miski wbij jajko i dodaj cukier. Ubij na puszystą masę. Dodawaj partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko. Całość delikatnie wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Wrzuć do ciasta. Smaż niewielkie porcje na rozgrzanym oleju na patelni, aż racuchy się zarumienią. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo >>
Razowa tarta z nadzieniem ze szpinaku i orkiszu
Ciasto (składniki na formę 20x20 cm):
125 g mąki jasnej pszennej
125 g mąki pszennej razowej
125 g masła, zmiękczonego
50 ml zimnej wody
szczypta soli
Z podanych składników wyrabiamy dość gładkie ciasto, które rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę. Chłodzimy w lodówce co najmniej 30 minut, można je także zamrozić. Po schłodzeniu ciasto podpiekam 10 minut w 190 stopnach obciążone fasolą żeby się nie wygięło.
Nadzienie:
1/2 szklanki średniej kaszy orkiszowej
kostka dobrej jakości bulionu warzywnego
200 g mrożonych liście szpinaku
100 ml śmietany 18%
2 jajka z chowu wolnowybiegowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kumin, ostra papryka
2 spore garście ulubionych orzechów (u mnie nerkowce)
Kaszę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z bulionem do całkowitej miękkości. Szpinak rozmrażamy i dobrze odparowujemy na patelni, a gdy ostygnie odciskamy z pozostałej ewentualnie wody. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Kaszę i szpinak razem z czosnkiem mielimy w blenderze na jednolitą masę. Jajka ubijamy ze śmietaną na gładki sos, dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy. Przypraw musi być sporo, aby całość nie była mdła. Sos mieszamy z nadzieniem, całość wykładamy na ciasto, posypujemy posiekanymi grubo orzechami. Zapiekamy ok. 20 - 25 minut aż nadzienie się zetnie. Można podawać także na zimno, kroi się świetnie niezależnie od temperatury.
Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>