Sałatka - idealny lunch do pracy

Sałatka z kurczaka i sezamu (Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Wyborcza.pl)

Sałatka z kurczaka i sezamu
Insalata di pollo e sesamo (dla 6 osób)
Składniki
- 75 dag piersi kurczaka
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 2 czubate łyżki sezamu
- 1 seler naciowy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek szczypiorku
- sól, pieprz
Sos:
Sposób przygotowania
Piersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.

Sałatka owocowa. Drugie śniadanie - bomba witaminowa
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 pomarańcza
- 1/2 ananasa
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- kilka listków mięty
- ew. agrest
Sposób przygotowania
Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i filetujemy, usuwając błony. Ananasa obieramy, wykrawamy rdzeń, kroimy w cienkie plastry i razem z?filecikami pomarańczy przekładamy do?pudełka. Posypujemy cukrem i?posiekaną miętą. Do śniadaniówki możecie dołączyć patyczek do?szaszłyków albo plastikowy widelczyk, który ułatwi jedzenie. Sałatka będzie idealnym deserem np. po kanapce z pełnoziarnistego chleba z kurczakiem i awokado.

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym
dla 2 osób
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado (pozbawione pestki)
Sos musztardowy
- odrobina cukru
- 2 łyżeczki musztardy
- 4 łyżeczki białego octu winnego
- 10-15 dag pomidorków koktajlowych
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

Sałatka z białej rzodkwi
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 duża biała rzodkiew
- duża garść wyłuskanych włoskich orzechów
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rzodkiew obieramy i kroimy w cienkie plastry. Orzechy i natkę grubo siekamy. Mieszamy olej orzechowy, sok z cytryny, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Plastry rzodkwi układamy na talerzu, posypujemy orzechami i pietruszką, skrapiamy sosem.

Sałatka makaronowa z fasolą
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g razowego makaronu penne
- 250 g białej i 250 g czerwonej fasoli z puszki
- 1 czerwonej i 1 zielona papryka
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Białą i czerwoną fasolę osączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki.
Fot. Marcin Klaban
Ugotowany, odcedzony makaron przelewamy zimną wodą, aby ostygł. Mieszamy z warzywami, skrapiamy oliwą, doprawimy solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać sałatkę posiekaną kolendrą.

Sałatka amerykańska
(dla 6-8 osób)
Składniki
- 250 ml majonezu
- 350 ml maślanki
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól, pieprz
- 125 ml posiekanych listków szałwii
- 6 średnich ogórków oczyszczonych z nasion i pokrojonych na kawałki
- 8 pokrojonych w cząstki pomidorów
- 2 grubo poszatkowane główki sałaty lodowej
Sposób przygotowania
Mieszamy majonez z maślanką i octem, przyprawiamy i dodajemy szałwię. Pozostałe składniki przekładamy do miski, polewamy dressingiem i lekko mieszamy.

Sałatka z kurczaka i dzikiego ryżu
Składniki
- garść młodego groszku cukrowego (całe strączki)
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka
- 5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie
- 1,5 szklanki dzikiego ryżu
- 1/2 szklanki sosu winegret (oliwa, ocet winny, musztarda, sól, pieprz)
Sposób przygotowania
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.