Sałatka - idealny lunch do pracy

Magazyn Kuchnia
Świetnie smakuje na zimno, nie trzeba jej podgrzewać. Do tego jest bardzo zdrowa, a jej przygotowanie nie zajmie wam wiele czasu. Tak, sałatka to idealna przekąska dla pracownika korporacji, urzędu czy fabryki
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Sałatka z kurczaka i sezamu

Insalata di pollo e sesamo (dla 6 osób)

 

Składniki

  • 75 dag piersi kurczaka
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 czubate łyżki sezamu
  • 1 seler naciowy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

 

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka dusimy w maśle i winie pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut, doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostudzenia i kroimy w cienkie paski. Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Obrane łodygi selera i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę, siekamy szczypiorek. Przygotowujemy sos: do musztardy dodajemy miód, sól, pieprz i sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Wlewamy powoli oliwę, stale mieszając. Łączymy kurczaka z warzywami, ziołami, połową sezamu i sosu. Wkładamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy resztą sezamu i skrapiamy sosem.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka owocowa. Drugie śniadanie - bomba witaminowa

(dla 2 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomarańczę obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki i filetujemy, usuwając błony. Ananasa obieramy, wykrawamy rdzeń, kroimy w cienkie plastry i razem z?filecikami pomarańczy przekładamy do?pudełka. Posypujemy cukrem i?posiekaną miętą. Do śniadaniówki możecie dołączyć patyczek do?szaszłyków albo plastikowy widelczyk, który ułatwi jedzenie. Sałatka będzie idealnym deserem np. po kanapce z pełnoziarnistego chleba z kurczakiem i awokado.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z kurczaka i awokado w sosie musztardowym

dla 2 osób

Składniki

Sos musztardowy

  • odrobina cukru
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki białego octu winnego
  • 10-15 dag pomidorków koktajlowych
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik (do 220°C) oraz patelnię grillową. Mięso kurczaka nacieramy solą i pieprzem, smarujemy oliwą, układamy na gorącej patelni. Grillujemy po 4-5 minut z każdej strony. Układamy połówki awokado w żaroodpornym naczyniu, pieczemy 5-6 minut. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż wystygnie i obieramy ze skórki. Robimy sos musztardowy, ucierając oliwę z cukrem, musztardą i octem. Doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na połówki, układamy na talerzykach razem z pokrojonym w plasterki awokado oraz mięsem kurczaka pokrojonym w paseczki. Polewamy sosem musztardowym.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Sałatka z białej rzodkwi

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

  • 1 duża biała rzodkiew
  • duża garść wyłuskanych włoskich orzechów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Rzodkiew obieramy i kroimy w cienkie plastry. Orzechy i natkę grubo siekamy. Mieszamy olej orzechowy, sok z cytryny, odrobinę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Plastry rzodkwi układamy na talerzu, posypujemy orzechami i pietruszką, skrapiamy sosem.

4
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Sałatka makaronowa z fasolą

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron w osolonym wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Białą i czerwoną fasolę osączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki.

 

Fot. Marcin Klaban

Ugotowany, odcedzony makaron przelewamy zimną wodą, aby ostygł. Mieszamy z warzywami, skrapiamy oliwą, doprawimy solą i pieprzem. Przed podaniem możemy posypać sałatkę posiekaną kolendrą.

5
Fot. Paweł Kiszkiel / AG Fot. Paweł Kiszkiel / AG

Sałatka amerykańska

(dla 6-8 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Mieszamy majonez z maślanką i octem, przyprawiamy i dodajemy szałwię. Pozostałe składniki przekładamy do miski, polewamy dressingiem i lekko mieszamy.

6
Fot. Roman Andrasik Fot. Roman Andrasik

Sałatka z kurczaka i dzikiego ryżu

Składniki

  • garść młodego groszku cukrowego (całe strączki)
  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę wędzonego lub pieczonego kurczaka
  • 5-6 świeżych mandarynek lub 1 puszka (350 ml) mandarynek w zalewie
  • 1,5 szklanki dzikiego ryżu
  • 1/2 szklanki sosu winegret (oliwa, ocet winny, musztarda, sól, pieprz)

 

Sposób przygotowania

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, studzimy go. Groszek krótko obgotowujemy w osolonej wodzie - powinien pozostać chrupiący. Mandarynki z puszki osączamy, świeże dzielimy na cząstki. Mieszamy przygotowane składniki z kawałkami mięsa kurczaka, skrapiamy sosem i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 10-15 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

7
Więcej na ten temat: dieta, lunch, sałatka, szybkie przepisy