Mało zmywania! Dania jednogarnkowe

Leczo, Kuchnia węgierska (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Gulasz cygański, kuchnia węgierska
(dla 4 osób)
Składniki
- 700 g polędwicy wołowej
- 3 łyżki smalcu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
- 3 duże cebule
- 330 g ziemniaków
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 250 ml + 125 ml kwaśnej śmietany
- tyle rosołu, żeby przykryć mięso
Sposób przygotowania
Polędwicę wołową kroimy na plastry o grubości 5 mm, a następnie na paski o szerokości 5 mm i obsmażamy na smalcu, dodając sól i sproszkowaną paprykę. Obrane cebule i ziemniaki kroimy na plastry i dodajemy do mięsa. Kiedy jarzyny lekko się zrumienią, wlewamy wino i 250 ml śmietany oraz rosół. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gulasz przekładamy do naczynia do zapiekania, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Tuż przed podaniem dodajemy do potrawy resztę śmietany. Serwujemy z kluskami.
![]() |
![]() |
![]() |
Chodzież Serwis obiadowy Gl... | Karolina Serwis Obiadowy dl... | Karolina Serwis obiadowy LO... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Spaghetti z sosem pomidorowym i kurczakiem
(dla 4 osób)
Spaghetti con sugo di pomodoro e pollo
Składniki
- kilka łyżek oliwy
- 1 średnia posiekana cebula
- 1 posiekana z liśćmi łodyga selera naciowego
- kilka gałązek natki pietruszki (posiekanych)
- 4 pałki kurczaka
- drobna sól morska
- niecała szklanka wytrawnego białego wina
- 1 l domowego sosu pomidorowego
- 400 g spaghetti
Sposób przygotowania
W garnku na oliwie podsmażamy cebulę. Wrzucamy selera i smażymy, aż warzywa się zeszklą, ale nie przyrumienią. Dodajemy natkę, dusimy jeszcze 2 minuty. Wkładamy mięso i podsmażamy po minucie z każdej strony. Doprawiamy solą i wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i czekamy, aż wino się zredukuje. Wlewamy sos pomidorowy, znów zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 40 minut pod częściowym przykryciem. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy mięso na talerz i owijamy folią aluminiową. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Kiedy będzie al dente, odcedzamy go i wrzucamy do garnka z sosem pomidorowym. Delikatnie mieszamy.
Uwaga: to właściwie przepis na cały niedzielny obiad. Makaron je się oddzielnie, a nie jako dodatek do mięsa. Kawałki kurczaka podajemy osobno jako drugie danie, najlepiej z pieczoną cukinią. Domowy sos pomidorowy można zastąpić świeżymi dojrzałymi pomidorami bez skórki i pestek albo dobrej jakości pelati (pomidorami w zalewie).
![]() |
![]() |
![]() |
Kinghoff Garnek do Makaronu... | Silit Garnek 0524186811 24cm | Silit Garnek Passion 324175... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Gulasz z piersi z indyka, kuchnia węgierska
(dla 4 osób)
Składniki
- 600 g piersi indyka
- 3 łyżki mąki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 100 g kurek (mogą być mrożone)
- po 2 łyżki masła i oleju
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml mleka lub śmietanki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Marchew obieramy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, kurki rozmrażamy, płuczemy, a większe sztuki kroimy na części. Rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy warzywa oraz grzyby. Po obsmażeniu wyjmujemy i na tym samym tłuszczu smażymy mięso, często mieszając. Gdy indyk się zrumieni, dodajemy z powrotem jarzyny i kurki, dolewamy wino i gotujemy 5 min. Następnie dodajemy mleko (lub śmietanę) wymieszane z łyżką mąki i dosmaczamy solą oraz pieprzem. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, ok. 15 min. Potrawę podajemy z ryżem lub kopytkami, posypaną natką pietruszki.
![]() |
![]() |
![]() |
Bratwunder Patelnia Głęboka... | Pentolpress Patelnia Głębok... | Valdinox Patelnia Głęboka z... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Korzenny gulasz z kurczakiem
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 4 podudzia z kością kurczaka
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka kminu rzymskiego
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- garść suszonych moreli
- sól, pieprz
- 1 pęczek ziół (np. oregano lub kolendry)
- 2 szklanki kuskusu
Sposób przygotowania
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i posiekaną cebulę, smażymy, aż się zeszklą. Wkładamy kurczaka skórą do dołu i podsmażamy, aż skóra stanie się złocista i chrupiąca. Wrzucamy przyprawy i zioła, marchewki i cukinię pokrojone w plasterki. Smażymy 5-6 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby przyprawy uwolniły swój aromat, a warzywa zmiękły.
Dodajemy pomidory z puszki, cieciorkę, posiekane morele, wlewamy 1 szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu przez pół godziny. Doprawiamy solą i pieprzem. Kuskus zalewamy wrzątkiem, tak aby był ledwie zakryty, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, lekko mieszamy widelcem, na wierzchu układamy gulasz i posypujemy wszystko posiekanymi ziołami.

Gulasz wieprzowy z bananami i soczewicą
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 1 kg szynki wieprzowej pokrojonej w kostkę
- 2 duże posiekane cebule
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 4 goździki
- 3 duże oczyszczone z pestek i pokrojone w kostkę pomidory
- sól, pieprz
- 1,5 szklanki brązowej soczewicy
- 4 duże, niezbyt dojrzałe banany
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania
Mięso obsmażamy porcjami na oliwie. Dodajemy cebulę, czosnek i goździki, smażymy dalej, aż cebula się zrumieni. Wkładamy pomidory, wlewamy 100 ml wrzącej wody, solimy, pieprzymy. Przykrywamy i dusimy przez 1,5 godziny na małym ogniu. W tym czasie zalewamy soczewicę 4 szklankami wody i gotujemy przez 45 minut. Następnie ? nie odcedzając ? mieszamy ją z gulaszem. Przykrywamy, gotujemy jeszcze pół godziny na malutkim ogniu. Gdy mięso i soczewica są zupełnie miękkie, dodajemy kolendrę oraz pokrojone na kawałki banany. Gotujemy razem jeszcze przez mniej więcej 10 minut.
![]() |
![]() |
![]() |
Amica GC0220 | ELECTROLUX EGD6576NOK | Hotpoint-Ariston PC 631 X /HA |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Gulasz z kukurydzą, kuchnia węgierska
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 duże cebule
- 2 łyżki smalcu
- 1 kg (pokrojonej w kostkę) na pieczeń wołowiny
- 25 dag pokrojonej w kostkę wędzonej szynki
- 35 dag namoczonej perłowej fasoli
- 1-2 łyżki słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 1 duży pomidor
- 1 filiżanka ugotowanej kukurydzy
- 1 ostra papryczka (czuszka)
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Na tłuszczu podsmażamy pokrojone cebule (muszą się zeszklić) i mięso. Dodajemy szynkę, fasolę i doprawiamy obiema paprykami w proszku. Dusimy na wolnym ogniu (najlepiej pod przykryciem) ok. 35-40 min. W połowie gotowania dorzucamy obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy do smaku pokruszoną czuszką, solą oraz pieprzem. Gdy fasola jest już miękka, dodajemy kukurydzę, przekładamy potrawę do żaroodpornego naczynia i zapiekamy w piekarniku w 180°C jeszcze 15-20 min.
![]() |
![]() |
![]() |
Granchio Natura Olivia 88517 | Kitchen Craft Naczynie z po... | THK Brytfanna Culinaria OPT... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Fasola po meksykańsku
Przepis dla 4 osób
Składniki
- 2 pieczone papryki (mogą być ze słoika)
- 1 mała czerwona cebula
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli
- 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli
- 2 małe kawałeczki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki chilli
- 3-4 goździki
- 1 liść laurowy
Sposób przygotowania
Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wkładamy cebulę, a gdy się lekko zeszkli - fasolę, paprykę, czekoladę i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut, cały czas mieszając, a fasolę rozgniatając widelcem. Podajemy z chlebem lub jako dodatek do pieczonej kiełbasy czy smażonego wędzonego boczku. Ugotowaną fasolę można zamrażać. Dzięki temu w każdej chwili możemy podjąć gości tym oryginalnym daniem.

Tuńczyk z fasolką po chińsku.
Składniki:
- 30 dag zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 łyżeczka sosu sojowego light (jasnego
- 1/3 szklanki bulionu mięsnego
- sól, pieprz,
- cukier
Sposób przygotowania
Strąki fasolki płuczemy i przekrawamy na pół. Na rozgrzanym oleju chwilę smażymy zmiażdżony czosnek i wkładamy tuńczyka. Następnie dodajemy fasolkę, sos sojowy, cukier, pieprz i sól do smaku. Smażymy 2-3 minuty, podlewamy bulionem i dusimy jeszcze ok. 5 minut, często mieszając.
Potrawę podajemy gorącą.

Leczo
(dla 4 osób)
Składniki
- 15 dag wędzonego boczku lub wędzonej słoniny
- 10 dag smalcu
- 50 dag cebuli
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 75 dag oczyszczonej z gniazd nasiennych zielonej papryki
- sól
- 50 dag obranych ze skóry pomidorów
- 1 papryczka czuszka
- 25 dag kiełbasy zwyczajnej
Sposób przygotowania
Boczek lub słoninę kroimy w kostkę i topimy. Wyjmujemy skwarki i odkładamy, a do wytopionego tłuszczu dodajemy smalec i wrzucamy pokrojoną w grube plastry cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy mieloną paprykę, a następnie zieloną paprykę pokrojoną w paski. Solimy i dusimy na spokojnym ogniu ok. 10 min. Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do garnka. Skrapiamy lekko wodą i zwiększamy płomień, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Czuszkę kruszymy i wsypujemy do leczo. Dodajemy pokrojoną w talarki kiełbasę i wkładamy wytopione skwarki. Gotujemy razem jeszcze 5-10 min.