Cały dzień za 10 zł. Vol 1

Cały dzień za 10 zł (Fot. Magazyn Kuchnia)

Śniadanie - Tortilla, czyli hiszpański omlet z ziemniakami - 3,05 zł
(Dla 4 osób)
Za wszystkie składniki dla 4 osób zapłacimy: 12,18zł czyli porcja kosztuje 3,05 zł.
Składniki
- 3 ziemniaki - 0,24 zł
- 10 jajek - 5,0 zł
- 1 cebula - 0,23 zł
- 10 dag węgierskiej ostrej kiełbasy - 2,70 zł
- 1 por - 3 zł
- 1 pęczek kolendry - 1 zł
- sól i świeżo zmielony pieprz - 0,01zł
Sposób przygotowania
Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy i po ostudzeniu kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni z żeliwną lub stalową rączką (takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, kiełbasę pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i zmniejszamy płomień. Kiedy składniki będą miękkie, wlewamy masę jajeczną. Gdy jajko się lekko zetnie, dodajemy posiekaną kolendrę. Wkładamy patelnię do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 5 minut, aby wierzch tortilli lekko się zrumienił. Jeśli nie mamy patelni, której można używać w piekarniku, zwykłą patelnię przykrywamy szczelną pokrywką i podgrzewamy tortillę na bardzo małym ogniu. Podajemy danie na ciepło lub na zimno.

Obiad - Zupa marchewkowa - 1,20zł
(Dla 4 osób)
Cena razem 4,80zł czyli 1 porcja 1,20zł
Składniki
- 60 dag marchwi - 1,08zł
- 2 cebule - 0,46 zł
- 3 łyżki masła - 1zł
- 1,5 l rosołu lub wywaru z włoszczyzny - ok. 1zł
- 15 dag ryżu - 1,25zł
- sól, cukier - 0,01zł
Sposób przygotowania
Marchew oczyszczamy i kroimy w kostkę, dodajemy drobno posiekane cebule, dwie łyżki masła oraz odrobinę wody i dusimy pod przykryciem kilka minut. Następnie zalewamy jarzyny rosołem lub wywarem, wrzucamy opłukany ryż i gotujemy razem, aż składniki będą zupełnie miękkie. Wówczas doprawiamy solą i cukrem, miksujemy, ogrzewamy i dodajemy resztę masła. Podajemy z grzankami.

Kolacja - Sałatka Coleslaw - 3,15zł
Cena łącznie 3,15zł
Składniki
- 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty - 0,5zł
- 1 pokrojona w paseczki marchewka - 0,12zł
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 0,5zł
- 3 łyżki gęstej śmietany - 1,26zł
- 2-3 łyżki białego octu winnego - 0,24
- 2 łyżeczki cukru - 0,47zł
- szczypta kminku 0,05zł
- sól - 0,01zł
Sposób przygotowania
Obficie posól kapustę w dużej misce, odstaw. Po 30 minutach opłucz na sicie i osusz, dodaj marchewkę, szczypiorek, śmietanę i przyprawy. Wstaw do lodówki, aby się przegryzła, wyjmij na pół godziny przed podaniem.

Crumble z jabłek, gruszek i żurawiny - 2,56zł
3 posiłki kosztowały 7,35zł, czyli zostało jeszcze trochę na deser!
(dla 6 osób)
Za owoce pod kruszonką zapłacimy trochę dużo, aż 15,36zł, ale 1 porcja kosztuje 2,56zł.
Składniki
- 4 renety- 1,20zł
- 3 gruszki - 1zł
- sok z 1/2 cytryny - 0,18zł
- 2 łyżki cukru - 0,8zł
- 3 kopiaste łyżki suszonej żurawiny - 1,79zł
Kruszonka:
- 10 dag zmielonych orzechów włoskich - 7,59zł
- 10 dag mąki - 0,3zł
- 10 dag cukru - 0,5zł
- 10 dag masła - 2 zł
- masło do smarowania formy
Sposób przygotowania
Jabłka i gruszki myjemy, obieramy i kroimy w dużą kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie polewamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę dokładnie mieszamy z mielonymi orzechami i cukrem, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałeczki i wyrabiamy palcami kruche ciasto, aż powstaną małe grudki. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę owoców i posypujemy je półtorej łyżki żurawiny. Wykładamy drugą część owoców i posypujemy je resztą żurawiny. Owoce przykrywamy warstwą kruszonki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy 30-35 minut, aż warstwa kruszonki ładnie się zarumieni. Potrawę podajemy na ciepło.