Szybka i rozgrzewająca. Zupa krem
Zupa krem z białych warzyw (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)
Zupa krem z białych warzyw
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 średni seler
- 2 pietruszki
- 1 ziemniak
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego lub wołowego
- sól i gałka muszkatołowa do smaku
- 1 szklanka śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.
HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... | Krzysztof IDA KZ75042 | Royal Crown Derby Titanic T... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Zupa krem chrzanowy
Składniki
- 1 cebulka-dymka (5 dag)
- kawałek białej części pora
- 1 ziemniak
- 10 dag startego chrzanu
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 litry bulionu drobiowego
- 1/2 litra 22-proc śmietany
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 1 kawałek (6 dag) selera
Sposób przygotowania
Warzywa obierz, umyj i osącz. Masło roztop, dodaj pokrojonego pora, cebulę, ziemniaka i seler, podsmaż, nie rumieniąc, a potem zalej winem i gotuj, aż połowa płynu wyparuje. Wlej bulion drobiowy, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodaj śmietanę i chrzan. Zupę zmiksuj z żółtkiem, przypraw do smaku. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i boczkiem.
BLENDER HENDI | Garnek Silit 0316185011 | Tchibo Nóż do warzyw 58871 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Zupa krem z marchwi
(dla 2 osób)
Składniki
- 6 marchewek
- 1 duża cebula
- 2 ziemniaki
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawy "5 smaków"
- sól
- 500 ml bulionu lub wody
- 2 łyżki nasion słonecznika
- 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 60 g koziego twarożku
Sposób przygotowania
Myjemy i obieramy warzywa, marchewkę kroimy w grube plastry, ziemniaki oraz cebulę - w kostkę. Cebulę szklimy na maśle, dodajmy przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy. Wrzucamy marchewkę oraz ziemniaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy 30 minut na niewielkim ogniu - do miękkości. Miksujemy i ewentualnie dosalamy. Prażymy na patelni ziarna słonecznika oraz kopru włoskiego, studzimy i mieszamy z solą morską. Każdą porcję zupy podajemy z łyżeczką koziego serka i posypujemy mieszanką ziaren.
Blender ELECTROLUX ESTM 6400 | Brabantia Patelnia Vision 3... | Koziol Miseczka Aroma |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Krem porowo-marchewkowy
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 marchewki
- 2 pory
- 750 ml wody
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Umyte i obrane warzywa gotujemy we wrzącej wodzie przez 20 minut - aż będą miękkie. Następnie miksujemy je w blenderze, mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku.
Blender BOTTI BW-6335 | HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... | M-COLLECTION 300 ml 87535 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Krem selerowy z szyjkami rakowymi
(dla 10 osób)
Składniki
- 2 selery
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 2 pietruszki
- 4 średnie ziemniaki
- 200 g masła
- 100 ml półwytrawnego białego wina
- 100 ml 36% śmietany
- sól, pieprz i cukier do smaku
- 500 g szyjek rakowych
- 1 pęczek koperku
Sposób przygotowania
Połowę jednego selera, marchewkę, pora i pietruszki zalewamy 1,5 litra zimnej wody i gotujemy wywar przez godzinę. Przecedzamy. Ziemniaki gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito, aby powstało purée. Resztę selerów kroimy w plastry i podduszamy na połowie masła, zalewamy winem i wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości, miksujemy i łączymy z ziemniakami oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku. Szyjki rakowe podduszamy na pozostałym maśle. Krem podajemy w głębokim talerzu, na wierzchu układamy szyjki rakowe i posypujemy koperkiem.
Zupa krem z porów
Składniki
- 5 długich porów
- 3 średnie ziemniaki
- 2,5 l rosołu
- sól
- pieprz
- 10 kromek bułki wrocławskiej
- 10 grubych plastrów twardego żółtego sera
- zioła prowansalskie do posypania
Sposób przygotowania
Umyte i oczyszczone pory kroimy w plasterki. Obrane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, trochę studzimy i miksujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, podgrzewamy. Ser układamy na bułce, posypujemy ziołami i zapiekamy w piekarniku. Podgrzaną zupę podajemy w miseczkach, a grzanki na oddzielnym talerzyku. Ewentualnie można grzankę położyć na dnie miseczki i zalać zupą.
Krem buraczany z malinami i ricottą
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 kg buraków
- oliwa
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu warzywnego
- 150 g mrożonych malin
- sól, pieprz
- po 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i estragonu
- 300 g ricotty
Sposób przygotowania
Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku przez 10 minut. Zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy rozmrożone maliny i miksujemy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Rozlewamy zupę do miseczek i posypujemy pokruszoną ricottą.
Zielona zupa z groszku i pesto
Składniki
- 3-4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 3 szklanki mrożonego groszku (lub groszku świeżo wyłuskanego)
- 2 dymki pokrojone na kawałki
- sól, pieprz
- 1-2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
- 1/4 szklanki pesto (najlepiej domowego)
Sposób przygotowania
Zagotowujemy bulion, wkładamy groszek (zamrożony, jeśli używamy mrożonego) i dymki, przyprawiamy solą (oszczędnie, bo bulion jest słony), pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy 6-7 minut. Wyjmujemy dymki łyżką cedzakową i wyrzucamy je. Zupę miksujemy na krem, dodając pesto. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku przed podaniem.
Biały krem z kalafiora z parmezanem
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 kalafior
- 2 l bulionu z kury
- 2 cebule
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 2 pietruszki
- po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- suszonego estragonu, soli, pieprzu i chilli
- 1/2 l śmietanki 30%
- 1 łyżka masła, kilka bułek lub kromek ulubionego chleba
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
- 2 garści startego parmezanu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Sposób przygotowania
Kalafiora wkładamy do bulionu z kury i gotujemy 40 minut. Cebulę kroimy w kostkę, resztę warzyw (oprócz czosnku) na drobne kawałki. Podsmażamy razem na oliwie, tak aby warzywa i cebula delikatnie się zeszkliły i zrumieniły. Wkładamy je do bulionu i gotujemy na małym ogniu około godziny. Dodajemy przyprawy, śmietankę i masło. Miksujemy na gładki krem. Tuż przed podaniem zupy przygotowujemy pieczywo - skrapiamy oliwą, rumienimy w piekarniku lub na patelni grillowej i nacieramy roztartym czosnkiem. Wlewamy zupę do talerzy lub misek. Każdą porcję posypujemy parmezanem i dekorujemy kleksem śmietany. Podajemy z pieczywem oraz kieliszkiem białego, lekko słodkiego, delikatnie schłodzonego wina.
Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1/2 kg kalafiora
- 1/2 kg brokułów
- 4 łyżki płatków migdałowych
- pęczek bazylii
- garść świeżo startego parmezanu
- garść pokruszonego dowolnego sera z niebieską pleśnią
Sposób przygotowania
Kalafiora i brokuły pozbawiamy twardego korzenia i dzielimy na różyczki. Do garnka wypełnionego wodą wrzucamy kawałki pokrojonych warzyw i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa i miksujemy je na gładko razem z płatkami migdałowymi i bazylią. Dolewamy wodę z gotowania, aby uzyskać krem (nie za gęsty i nie za rzadki). Całość przelewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Na samym końcu wrzucamy parmezan i energicznie mieszamy, żeby się rozpuścił. Zupę podajemy z kawałkami niebieskiego sera pleśniowego (np. Dor Blu lub gorgonzoli) i odrobiną oliwy.
Zupa zielony krem warzywny
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 kg małych cukinii lub mrożonych brokułów
- 20 dag mrożonych liści szpinaku
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 2 czubate łyżki pesto z bazylii
- 100 ml 18% śmietany
- płatki parmezanu
Sposób przygotowania
Oczyszczone cukinie tniemy na talarki (brokuły rozmrażamy), cebule kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy. Warzywa wrzucamy ze szpinakiem do dużego garnka, zalewamy wodą, tak by jej poziom kończył się równo z warzywami, i gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, octem oraz pesto. Zaprawiamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Krem podajemy bardzo gorący, przybrany cieniutkimi płatkami parmezanu.
Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym
(dla 4 osób)
Składniki
- 2-3 marchewki
- 1 por
- 1/2 selera
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- wielkości kciuka kawałek imbiru
- oliwa
- 1/2 l mleka kokosowego
- 1 pęczek posiekanej kolendry
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa, trawę cytrynową i imbir myjemy, obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy je lekko na oliwie, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15-20 minut, aż będą miękkie. Powstały wywar przecedzamy do innego garnka i odparowujemy do objętości 1 szklanki. Warzywa, trawę cytrynową i imbir miksujemy, stopniowo dolewając wywar i mleko kokosowe (zupa powinna być gładka i gęsta jak jogurt). Doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy kolendrą. Podajemy w małych kubeczkach.
Zupa krem z pietruszki, gruszki i jabłka, z wędzonym trewalem
Przepis dla 4-6 osób
Składniki
- 3-4 łyżki oliwy
- 2 szalotki
- 3 małe pietruszki
- 1 ziemniak
- 1 gruszka
- 1/2 jabłka
- 2 szklanki wody
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka 12% śmietany
- 1 szklanka mleka odtłuszczonego
- 1 pęczek pietruszki lub lubczyku
- 200 g wędzonego trewala
Sposób przygotowania
Na oliwie podsmażamy posiekane szalotki, obrane i pokrojone w kostkę pietruszki, ziemniaka, gruszkę i jabłko. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlewamy śmietanę i mleko, wrzucamy posiekane zioła i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Zupę rozlewamy do miseczek i do każdej porcji wkładamy kilka kawałeczków trewala.
Krem cytrynowy
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 2 gałązki tymianku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 4 podudzia z kurczaka
- 1,5 l wody mineralnej
- sok z 3 cytryn
- sól, pieprz
- 2 jajka ugotowane na półtwardo
Sposób przygotowania
Obrane warzywa kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Wrzucamy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy i kawałki kurczaka. Podsmażamy, aż mięso będzie złociste. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 25 minut. Wywar przecedzamy i miksujemy na krem z warzywami, kawałkami kurczaka oddzielonymi od kości i sokiem cytrynowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy z połówkami ugotowanego jajka.
Krem z pasternaku i porów
(dla 2-3 osób)
Składniki
- 1 duży por (biała i jasnozielona część)
- 1 średni pasternak
- oliwa do smażenia
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 szklanka tłustego mleka
- 3 (ok. 1/2 kg) średnie ziemniaki
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Pora kroimy na skos w plasterki, a obrany pasternak - w kostkę. Warzywa wkładamy do garnka, doprawiamy szczyptą soli i podsmażamy na oliwie. Gdy por się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez minutę. Wlewamy bulion, mleko, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 25 minut do miękkości. Odstawiamy z ognia. Dodajemy śmietanę zahartowaną łyżką gorącego bulionu i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.
Uwaga: w wersji dla mięsożernych możemy podsmażyć wraz z warzywami 150 g boczku lub bekonu, a gotową potrawę udekorować paseczkami dojrzewającej szynki (na przykład prosciutto).