Szybka i rozgrzewająca. Zupa krem

Magazyn Kuchnia
Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

W konsystencji aksamitna, do tego sycąca i wcale nie musi być droga, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Smakuje genialnie, zwłaszcza w takie zimne dni jak dziś
1 z 15
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Zupa krem z białych warzyw

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane warzywa kroimy w kostkę, zalewamy bulionem, dodajemy masło i dusimy do miękkości. Przecieramy przez sito, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do zupy wlewamy tyle kremówki, aby otrzymać konsystencję kwaśnej śmietany.

 

Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie Krzysztof IDA KZ75042 Zdjęcie Royal Crown Derby Titanic TTANIC00468
HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... Krzysztof IDA KZ75042 Royal Crown Derby Titanic T...
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 15
Fot. Agata jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Zupa krem chrzanowy

Składniki

  • 1 cebulka-dymka (5 dag)
  • kawałek białej części pora
  • ziemniak
  • 10 dag startego chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 1/2 litra 22-proc śmietany
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • 1 kawałek (6 dag) selera

 

Sposób przygotowania

Warzywa obierz, umyj i osącz. Masło roztop, dodaj pokrojonego pora, cebulę, ziemniaka i seler, podsmaż, nie rumieniąc, a potem zalej winem i gotuj, aż połowa płynu wyparuje. Wlej bulion drobiowy, zagotuj, zagęść mąką wymieszaną z odrobiną wody, dodaj śmietanę i chrzan. Zupę zmiksuj z żółtkiem, przypraw do smaku. Możesz podawać ze smażonymi ziemniakami i boczkiem.

Zdjęcie BLENDER HENDI Zdjęcie Garnek Silit 0316185011 Zdjęcie Tchibo Nóż do warzyw 58871
BLENDER HENDI Garnek Silit 0316185011 Tchibo Nóż do warzyw 58871
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 15
Fot. Robert Sobociński
Fot. Robert Sobociński

Zupa krem z marchwi

(dla 2 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Myjemy i obieramy warzywa, marchewkę kroimy w grube plastry, ziemniaki oraz cebulę - w kostkę. Cebulę szklimy na maśle, dodajmy przyprawy i jeszcze chwilę podsmażamy. Wrzucamy marchewkę oraz ziemniaki, zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy 30 minut na niewielkim ogniu - do miękkości. Miksujemy i ewentualnie dosalamy. Prażymy na patelni ziarna słonecznika oraz kopru włoskiego, studzimy i mieszamy z solą morską. Każdą porcję zupy podajemy z łyżeczką koziego serka i posypujemy mieszanką ziaren.

Zdjęcie Blender ELECTROLUX ESTM 6400 Zdjęcie Brabantia Patelnia Vision 30000182 Zdjęcie Koziol Miseczka Aroma
Blender ELECTROLUX ESTM 6400 Brabantia Patelnia Vision 3... Koziol Miseczka Aroma
Porównaj ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Krem porowo-marchewkowy

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Umyte i obrane warzywa gotujemy we wrzącej wodzie przez 20 minut - aż będą miękkie. Następnie miksujemy je w blenderze, mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku.

Zdjęcie Blender BOTTI BW-6335 Zdjęcie HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYWKĄ 434208 Zdjęcie M-COLLECTION 300 ml 87535
Blender BOTTI BW-6335 HENDI WAZA NA ZUPĘ Z POKRYW... M-COLLECTION 300 ml 87535
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 15
Fot. BBS
Fot. BBS

Krem selerowy z szyjkami rakowymi

(dla 10 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Połowę jednego selera, marchewkę, pora i pietruszki zalewamy 1,5 litra zimnej wody i gotujemy wywar przez godzinę. Przecedzamy. Ziemniaki gotujemy do miękkości i przecieramy przez sito, aby powstało purée. Resztę selerów kroimy w plastry i podduszamy na połowie masła, zalewamy winem i wywarem warzywnym. Gotujemy do miękkości, miksujemy i łączymy z ziemniakami oraz śmietaną. Doprawiamy do smaku. Szyjki rakowe podduszamy na pozostałym maśle. Krem podajemy w głębokim talerzu, na wierzchu układamy szyjki rakowe i posypujemy koperkiem.

6 z 15
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa krem z porów

Składniki

  • 5 długich porów
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2,5 l rosołu
  • sól
  • pieprz
  • 10 kromek bułki wrocławskiej
  • 10 grubych plastrów twardego żółtego sera
  • zioła prowansalskie do posypania

 

Sposób przygotowania

Umyte i oczyszczone pory kroimy w plasterki. Obrane ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości. Zestawiamy z ognia, trochę studzimy i miksujemy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, podgrzewamy. Ser układamy na bułce, posypujemy ziołami i zapiekamy w piekarniku. Podgrzaną zupę podajemy w miseczkach, a grzanki na oddzielnym talerzyku. Ewentualnie można grzankę położyć na dnie miseczki i zalać zupą.

7 z 15
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Krem buraczany z malinami i ricottą

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Buraki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z lekko rozgniecionymi ząbkami czosnku przez 10 minut. Zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut. Dodajemy rozmrożone maliny i miksujemy na krem. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Rozlewamy zupę do miseczek i posypujemy pokruszoną ricottą.

8 z 15
Fot. BBS
Fot. BBS

Zielona zupa z groszku i pesto

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy bulion, wkładamy groszek (zamrożony, jeśli używamy mrożonego) i dymki, przyprawiamy solą (oszczędnie, bo bulion jest słony), pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy 6-7 minut. Wyjmujemy dymki łyżką cedzakową i wyrzucamy je. Zupę miksujemy na krem, dodając pesto. Jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku przed podaniem.

9 z 15
Fot. BBS
Fot. BBS

Biały krem z kalafiora z parmezanem

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • kalafior
  • 2 l bulionu z kury
  • cebule
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • 2 pietruszki
  • po 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • suszonego estragonu, soli, pieprzu i chilli
  • 1/2 l śmietanki 30%
  • 1 łyżka masła, kilka bułek lub kromek ulubionego chleba
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garści startego parmezanu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

Sposób przygotowania

Kalafiora wkładamy do bulionu z kury i gotujemy 40 minut. Cebulę kroimy w kostkę, resztę warzyw (oprócz czosnku) na drobne kawałki. Podsmażamy razem na oliwie, tak aby warzywa i cebula delikatnie się zeszkliły i zrumieniły. Wkładamy je do bulionu i gotujemy na małym ogniu około godziny. Dodajemy przyprawy, śmietankę i masło. Miksujemy na gładki krem. Tuż przed podaniem zupy przygotowujemy pieczywo - skrapiamy oliwą, rumienimy w piekarniku lub na patelni grillowej i nacieramy roztartym czosnkiem. Wlewamy zupę do talerzy lub misek. Każdą porcję posypujemy parmezanem i dekorujemy kleksem śmietany. Podajemy z pieczywem oraz kieliszkiem białego, lekko słodkiego, delikatnie schłodzonego wina.

10 z 15
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Zupa krem kalafiorowo-brokułowa z niebieskim serem

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1/2 kg kalafiora
  • 1/2 kg brokułów
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • pęczek bazylii
  • garść świeżo startego parmezanu
  • garść pokruszonego dowolnego sera z niebieską pleśnią

 

Sposób przygotowania

Kalafiora i brokuły pozbawiamy twardego korzenia i dzielimy na różyczki. Do garnka wypełnionego wodą wrzucamy kawałki pokrojonych warzyw i gotujemy przez 20 minut do miękkości. Następnie odcedzamy ugotowane warzywa i miksujemy je na gładko razem z płatkami migdałowymi i bazylią. Dolewamy wodę z gotowania, aby uzyskać krem (nie za gęsty i nie za rzadki). Całość przelewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy. Na samym końcu wrzucamy parmezan i energicznie mieszamy, żeby się rozpuścił. Zupę podajemy z kawałkami niebieskiego sera pleśniowego (np. Dor Blu lub gorgonzoli) i odrobiną oliwy.

11 z 15
Fot. TimeMachine
Fot. TimeMachine

Zupa zielony krem warzywny

(dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Oczyszczone cukinie tniemy na talarki (brokuły rozmrażamy), cebule kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy. Warzywa wrzucamy ze szpinakiem do dużego garnka, zalewamy wodą, tak by jej poziom kończył się równo z warzywami, i gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem, octem oraz pesto. Zaprawiamy śmietaną i dokładnie mieszamy. Krem podajemy bardzo gorący, przybrany cieniutkimi płatkami parmezanu.

12 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Warzywa, trawę cytrynową i imbir myjemy, obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy je lekko na oliwie, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy 15-20 minut, aż będą miękkie. Powstały wywar przecedzamy do innego garnka i odparowujemy do objętości 1 szklanki. Warzywa, trawę cytrynową i imbir miksujemy, stopniowo dolewając wywar i mleko kokosowe (zupa powinna być gładka i gęsta jak jogurt). Doprawiamy solą oraz pieprzem, posypujemy kolendrą. Podajemy w małych kubeczkach.

13 z 15
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Zupa krem z pietruszki, gruszki i jabłka, z wędzonym trewalem

Przepis dla 4-6 osób

Składniki

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 szalotki
  • 3 małe pietruszki
  • ziemniak
  • gruszka
  • 1/2 jabłka
  • 2 szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka 12% śmietany
  • 1 szklanka mleka odtłuszczonego
  • 1 pęczek pietruszki lub lubczyku
  • 200 g wędzonego trewala

 

Sposób przygotowania

Na oliwie podsmażamy posiekane szalotki, obrane i pokrojone w kostkę pietruszki, ziemniaka, gruszkę i jabłko. Zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 25 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Następnie miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlewamy śmietanę i mleko, wrzucamy posiekane zioła i ponownie zagotowujemy. Jeśli zupa będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody. Zupę rozlewamy do miseczek i do każdej porcji wkładamy kilka kawałeczków trewala.

14 z 15
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Krem cytrynowy

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obrane warzywa kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Wrzucamy tymianek, ziele angielskie, liść laurowy i kawałki kurczaka. Podsmażamy, aż mięso będzie złociste. Zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu 25 minut. Wywar przecedzamy i miksujemy na krem z warzywami, kawałkami kurczaka oddzielonymi od kości i sokiem cytrynowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Krem podajemy z połówkami ugotowanego jajka.

15 z 15
Fot. BBS
Fot. BBS

Krem z pasternaku i porów

(dla 2-3 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pora kroimy na skos w plasterki, a obrany pasternak - w kostkę. Warzywa wkładamy do garnka, doprawiamy szczyptą soli i podsmażamy na oliwie. Gdy por się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i smażymy przez minutę. Wlewamy bulion, mleko, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 25 minut do miękkości. Odstawiamy z ognia. Dodajemy śmietanę zahartowaną łyżką gorącego bulionu i miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę podajemy posypaną natką pietruszki.

Uwaga: w wersji dla mięsożernych możemy podsmażyć wraz z warzywami  150 g boczku lub bekonu, a gotową potrawę udekorować paseczkami dojrzewającej szynki (na przykład prosciutto).

Więcej na ten temat: przepisy na zimę, szybkie przepisy, zupa krem