Bardzo słodkie desery we włoskim stylu

Paweł Pojawa
Po włosku "tirarsi su" oznacza "poderwij mnie". Pora sprawdzić czy włoskie desery, chrupiące bezy i czekoladowe ciasta mogą coś poradzić na sprawy sercowe
Fot. BBS Fot. BBS

Beza orzechowa z kremem kawowym

Beza

  • 8 białek (razem 240 g)
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 375 g  orzechów laskowych (uprażonych i drobno posiekanych)

Oraz

  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 600 ml ubitej śmietany
  • 150 g czekolady

Sposób przygotowania

Białka ubijamy z solą. Gdy zaczną zmieniać konsystencję, stopniowo wsypujemy do nich cukier (wciąż ubijając). Gdy piana będzie sztywna, mieszamy ją z orzechami i wykładamy na blachę wyściełaną pergaminem, dzieląc na dwa blaty w kształcie kółek. Pieczemy 25-30 min w 150 st. (beza ma być lekko mokra w środku). Robimy krem. Kawę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody, studzimy, mieszamy z cukrem i bitą śmietaną. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Smarujemy bezę czekoladą i nakładamy krem kawowy. Przykrywamy drugą bezą, nakładamy warstwy: czekolady i kremu.

1
Fot. BBS Fot. BBS

Ciasto czekoladowe

Ciasto

  • 130 g mąki
  • 25 g kakao
  • 240 g cukru
  • 80 ml wody
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 60 ml maślanki lub mleka
  • 110 g masła
  • 110 g ciemnej czekolady 53-proc. kakao (deserowej)

Krem czekoladowy

  • 500 g śmietany 36-proc.
  • 250 g ciemnej czekolady 70-proc.

Sposób przygotowania

Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodę, olej, jajka i maślankę (lub mleko) łączymy. Masło rozpuszczamy z czekoladą i wlewamy do suchych składników. Stale mieszając, dodajemy powoli pozostałe składniki. Gdy się dobrze połączą, wlewamy masę do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez godzinę w 160 st.

Blachę z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy śmietanę, a czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubitą śmietaną. Zimne ciasto przekrawamy wzdłuż na dwa blaty i przekładamy kremem czekoladowym.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Tarta migdałowa z brzoskwiniami

Kruche ciasto

  • 250 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 450 g mąki

Nadzienie migdałowe

  • 200 g masła
  • 200 g mielonych migdałów
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • nasiona z 1 laski wanilii

Oraz

  • 3 brzoskwinie (można użyć innych owoców: ananasa, mandarynek itp.)
  • 3 łyżki marmolady brzoskwiniowej
  • 40 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Wsypujemy mąkę i zagniatamy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min, aby odpoczęło. rozwałkowujemy je na grubość 1/2 cm i wykładamy nim formę do tarty (śr. 25 cm). Na wierzchu układamy papier do pieczenia, na który wsypujemy suchą fasolę lub groch. Nasiona obciążą ciasto, które nie urośnie i zachowa ładny kształt. Pieczemy w 180 st. przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migdałowe. Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmoladą, wykładamy nadzienie do wysokości 3/4 tarty (nadzienie podczas pieczenia urośnie, więc nie może go być za dużo). Na wierzchu układamy pokrojone owoce, posypujemy płatkami migdałów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. i pieczemy przez 20-25 minut na złoty kolor. Tarta będzie smakować najlepiej, gdy podamy ją z lodami waniliowymi.

3
Fot. BBS Fot. BBS

Ciasto tiramisu

Biszkopt

  • 6 jaj
  • 165 g cukru
  • 225 g mąki
  • 75 g rozpuszczonego masła

Krem

  • 500 g mascarpone
  • 6 żółtek (razem 120 g)
  • 175 g cukru
  • 175 g ubitej śmietanki 36-proc.
  • likier kawowy (np. Kahl a)

Oraz

  • napar z kawy do nasączenia biszkoptu

 

Sposób przygotowania

Robimy biszkopt. Ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę. Powoli dodajemy mąkę i bardzo ostrożnie mieszamy ręcznie, aby masa nie opadła. Stopniowo dodajemy również rozpuszczone zimne masło. Masę wlewamy do formy i pieczemy 15-20 min w 180 st. na złoty kolor. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ucieramy żółtka z cukrem i powoli dodajemy mascarpone, aby nie powstały grudki. Łączymy masę z ubitą śmietaną i likierem kawowym. Ostudzony przekrojony biszkopt nasączamy naparem i przekładamy kremem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby wszystkie smaki się "przegryzły".

4
Więcej na ten temat: beza, ciasto, desery, przepisy kulinarne