Bardzo s³odkie desery we w³oskim stylu
Beza orzechowa z kremem kawowym (Fot. BBS)
Beza orzechowa z kremem kawowym
Beza
- 8 bia³ek (razem 240 g)
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 375 g orzechów laskowych (upra¿onych i drobno posiekanych)
Oraz
- 4 ³y¿eczki cukru pudru
- 1,5 ³y¿ki kawy rozpuszczalnej
- 600 ml ubitej ¶mietany
- 150 g czekolady
Sposób przygotowania
Bia³ka ubijamy z sol±. Gdy zaczn± zmieniaæ konsystencjê, stopniowo wsypujemy do nich cukier (wci±¿ ubijaj±c). Gdy piana bêdzie sztywna, mieszamy j± z orzechami i wyk³adamy na blachê wy¶cie³an± pergaminem, dziel±c na dwa blaty w kszta³cie kó³ek. Pieczemy 25-30 min w 150 st. (beza ma byæ lekko mokra w ¶rodku). Robimy krem. Kawê rozpuszczamy w odrobinie gor±cej wody, studzimy, mieszamy z cukrem i bit± ¶mietan±. Czekoladê rozpuszczamy w k±pieli wodnej. Smarujemy bezê czekolad± i nak³adamy krem kawowy. Przykrywamy drug± bez±, nak³adamy warstwy: czekolady i kremu.
Ciasto czekoladowe
Ciasto
- 130 g m±ki
- 25 g kakao
- 240 g cukru
- 80 ml wody
- 4 ³y¿eczki oleju ro¶linnego
- 2 jajka
- 60 ml ma¶lanki lub mleka
- 110 g mas³a
- 110 g ciemnej czekolady 53-proc. kakao (deserowej)
Krem czekoladowy
- 500 g ¶mietany 36-proc.
- 250 g ciemnej czekolady 70-proc.
Sposób przygotowania
Wszystkie suche sk³adniki ciasta mieszamy w misce i odstawiamy. Wodê, olej, jajka i ma¶lankê (lub mleko) ³±czymy. Mas³o rozpuszczamy z czekolad± i wlewamy do suchych sk³adników. Stale mieszaj±c, dodajemy powoli pozosta³e sk³adniki. Gdy siê dobrze po³±cz±, wlewamy masê do formy wy³o¿onej pergaminem. Pieczemy przez godzinê w 160 st.
Blachê z upieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, a po 10 minutach odwracamy do góry nogami. W takiej pozycji zostawiamy ciasto do ca³kowitego wystygniêcia. Przygotowujemy krem. Ubijamy ¶mietanê, a czekoladê rozpuszczamy w k±pieli wodnej i studzimy. Mieszamy z ubit± ¶mietan±. Zimne ciasto przekrawamy wzd³u¿ na dwa blaty i przek³adamy kremem czekoladowym.
Tarta migda³owa z brzoskwiniami
Kruche ciasto
- 250 g mas³a
- 125 g cukru pudru
- 450 g m±ki
Nadzienie migda³owe
- 200 g mas³a
- 200 g mielonych migda³ów
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 2 ³y¿ki m±ki
- nasiona z 1 laski wanilii
Oraz
- 3 brzoskwinie (mo¿na u¿yæ innych owoców: ananasa, mandarynek itp.)
- 3 ³y¿ki marmolady brzoskwiniowej
- 40 g p³atków migda³owych
Sposób przygotowania
Mas³o ucieramy z cukrem pudrem. Wsypujemy m±kê i zagniatamy. Gdy sk³adniki dobrze siê po³±cz±, dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w foliê spo¿ywcz± i wk³adamy do lodówki na 30 min, aby odpoczê³o. rozwa³kowujemy je na grubo¶æ 1/2 cm i wyk³adamy nim formê do tarty (¶r. 25 cm). Na wierzchu uk³adamy papier do pieczenia, na który wsypujemy such± fasolê lub groch. Nasiona obci±¿± ciasto, które nie uro¶nie i zachowa ³adny kszta³t. Pieczemy w 180 st. przez 10 minut. Przygotowujemy nadzienie migda³owe. Wszystkie sk³adniki mieszamy na g³adk± masê i wstawiamy do lodówki na 15 minut. Podpieczony spód tarty smarujemy marmolad±, wyk³adamy nadzienie do wysoko¶ci 3/4 tarty (nadzienie podczas pieczenia uro¶nie, wiêc nie mo¿e go byæ za du¿o). Na wierzchu uk³adamy pokrojone owoce, posypujemy p³atkami migda³ów, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. i pieczemy przez 20-25 minut na z³oty kolor. Tarta bêdzie smakowaæ najlepiej, gdy podamy j± z lodami waniliowymi.
Ciasto tiramisu
Biszkopt
- 6 jaj
- 165 g cukru
- 225 g m±ki
- 75 g rozpuszczonego mas³a
Krem
- 500 g mascarpone
- 6 ¿ó³tek (razem 120 g)
- 175 g cukru
- 175 g ubitej ¶mietanki 36-proc.
- likier kawowy (np. Kahl a)
Oraz
- napar z kawy do nas±czenia biszkoptu
Sposób przygotowania
Robimy biszkopt. Ubijamy jajka z cukrem na puszyst± masê. Powoli dodajemy m±kê i bardzo ostro¿nie mieszamy rêcznie, aby masa nie opad³a. Stopniowo dodajemy równie¿ rozpuszczone zimne mas³o. Masê wlewamy do formy i pieczemy 15-20 min w 180 st. na z³oty kolor. Studzimy. Przygotowujemy krem. Ucieramy ¿ó³tka z cukrem i powoli dodajemy mascarpone, aby nie powsta³y grudki. £±czymy masê z ubit± ¶mietan± i likierem kawowym. Ostudzony przekrojony biszkopt nas±czamy naparem i przek³adamy kremem. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby wszystkie smaki siê "przegryz³y".