Przepisy na koniec świata
Blok czekoladowy (Fot. Andrzej Gałązka)
Od Majów do PRL - blok czekoladowy
Majowie wierzyli, że kakao podarowali im bogowie. Dla tych którzy, koniec świata chcieliby "przeżyć" na słodko, proponujemy mały powrót do naszych rodzimych przepisów. Polecamy danie które już pomogło nam przetrwać jeden kryzys - blok czekoladowy.
Składniki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 5 łyżek kakao
- 1 szklanka mleka w proszku
- garść orzechów włoskich
- 2 paczki herbatników
- masło do smarowania formy
Sposób przygotowania
Mleko, stopione masło i cukier podgrzewamy (ale nie zagotowujemy). Dodajemy kakao i mleko w proszku, starannie mieszamy. Podgrzewamy masę jeszcze kilka minut. Dodajemy posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wlewamy masę do formy keksowej, cienko posmarowanej masłem, odstawiamy do lodówki. Kroimy na kawałki po wyjęciu z formy, następnego dnia.
Klasyka kuchni Majów czekolada z chili
Składniki
Sposób przygotowania
Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy do niej szczyptę chilli, mieszamy. Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Układamy na czekoladzie warstwę piany i posypujemy ją odrobiną chilli.
Gulasz zagłada z winem, chorizo i kurczakiem
Jeśli jednak nastąpi kolejne zlodowacenie to polecamy rozgrzewający gulasz.
(Dla 4 osób)
Składniki
- 4-5 łyżek oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 2 czerwone cebule
- 20 dag chorizo
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 20 dag (obranych ze skórki i posiekanych) pomidorów
- 40 dag mięsa z kurczaka
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 1 gałązka tymianku
- 300 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.
Bunkier - zapiekanka warzywna
Składniki
- 1,2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g tartego parmezanu
- 40 g masła
- sól
- gałka muszkatołowa
Nadzienie:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 150 g wędzonego boczku w plasterkach
- 100 g tartego ementalera
- 2 szalotki albo nieduże cebule czerwone
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Do przygotowania formy:
- 20 g masła
- 2 łyżki tartej bułki
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy i robimy purée, dodając wszystkie jego składniki. Formę smarujemy masłem, wysypujemy 1 łyżką tartej bułki. Wylepiamy dno i brzegi formy ciastem, tworząc rant. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy. Podsmażamy warzywa przez 2 min na 2 łyżkach oliwy, solimy i pieprzymy. Posypujemy purée pozostałą tartą bułką, układamy na nim podsmażone warzywa i boczek, przesypując każdą warstwę serem. Układamy pokrojone w piórka szalotki, posypujemy resztą sera i polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy w temp. 180oC ok. 45 min.
Pijany kurczak z piwem Armagedon
Piwo jasne Armagedon, idealna na piątkową katastrofę, powstaje w browarze Krajan. Teraz dostępne nawet w promocyjnej cenie od 3,60PLN.
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 330 ml jasnego piwa najlepiej Armagedon
- 4 łyżki posiekanej natki
- 3 łyżki 18% śmietany
Sposób przygotowania
Filety kroimy w kawałki, solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy 3 łyżki natki i dusimy 10 min. Przed zdjęciem z ognia dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą natki.
Uwaga: kurczaka można zastąpić wieprzowiną, wołowiną, indykiem. Można też dodać do mięsa kawałek pokrojonej w plasterki kiełbasy.
Racuchy apokalipsy z jabłkami
I więcej dań z piwem.
(dla 4 osób)
Składniki
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 3 łyżki oliwy
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 4 jabłka
- cynamon
- cukier puder
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Grzaniec - katastrofa
Składniki
Sposób przygotowania
Wino z przyprawą podgrzewamy w emaliowanym kubeczku. Gdy będzie już ciepłe, rozpuszczamy w nim łyżkę miodu. Podgrzewamy razem jeszcze moment - powinno być gorące, ale niech się nie zagotuje. Podajemy od razu.
Mrożona krwawa Mary
Na wypadek globalnego ocieplenie polecamy mrożoną krwawą Mery.
(ok. 6 porcji)
Składniki
- 500 ml soku pomidorowego
- mała garstka posiekanej natki pietruszki
- szczypta soli selerowej
- sok z połowy cytryny
- 100 ml wódki
- kilka kropli sosu Worcestershire
- kilka kropli sosu Tabasco
Sposób przygotowania
Miksujemy razem sok pomidorowy, natkę pietruszki, sól selerową, sok i wódkę oraz oba sosy. Wlewamy do zabawnych foremek, np w kształcie serca, i zamrażamy. Gdy drink zastygnie, wyjmujemy go z foremek, dekorujemy grubą solą morską i grubo zmielonym pieprzem.
Czarna dziura
Bez względu na stan pogodowy po końcu świata coś rozweselającego.
Składniki
- butelka Guinnessa (330 ml)
- po 10 ml tequili
- whisky
- czystej wódki
- brzoskwiniówki
- oraz ciemnego rumu
Sposób przygotowania
Wszystko wlewamy do wysokiego kufla i dodajemy kostkę lodu. Mieszamy, aż lód się rozpuści.