Przepisy na koniec świata

Magazyn Kuchnia
Może i będzie koniec świata, ale to nie znaczy, że mamy go przeżyć z pustymi brzuchami.  Ciężko przewidzieć jak należy się do tego przygotować, czy nastąpi globalne ocieplenie czy zlodowacenie. Musicie zdecydować na bieżąco na co macie ochotę
Fot. Andrzej Gałązka Fot. Andrzej Gałązka

Od Majów do PRL - blok czekoladowy

Majowie wierzyli, że kakao podarowali im bogowie. Dla tych którzy, koniec świata chcieliby "przeżyć" na słodko, proponujemy mały powrót do naszych rodzimych przepisów. Polecamy danie które już pomogło nam przetrwać jeden kryzys - blok czekoladowy.

 

Składniki

  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • garść orzechów włoskich
  • 2 paczki herbatników
  • masło do smarowania formy

 

Sposób przygotowania

Mleko, stopione masło i cukier podgrzewamy (ale nie zagotowujemy). Dodajemy kakao i mleko w proszku, starannie mieszamy. Podgrzewamy masę jeszcze kilka minut. Dodajemy posiekane orzechy i pokruszone herbatniki. Wlewamy masę do formy keksowej, cienko posmarowanej masłem, odstawiamy do lodówki. Kroimy na kawałki po wyjęciu z formy, następnego dnia.

1
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Klasyka kuchni Majów czekolada z chili

Składniki

  • 4-5 kostek gorzkiej czekolady
  • 300 ml wody
  • Białko z 1 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • Szczypta chilli

 

Sposób przygotowania

Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach, wsypujemy do filiżanki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy do niej szczyptę chilli, mieszamy. Białko ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Układamy na czekoladzie warstwę piany i posypujemy ją odrobiną chilli.

2
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Gulasz zagłada z winem, chorizo i kurczakiem

Jeśli jednak nastąpi kolejne zlodowacenie to polecamy rozgrzewający gulasz.

(Dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy oliwę, podsmażamy drobno posiekany czosnek i pokrojone w kostkę czerwone cebule. Dodajemy chorizo pokrojone w 1-cm kostkę, wlewamy wino. Podgrzewamy, aż alkohol odparuje i płyn zmniejszy objętość. Dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, mięso z kurczaka pokrojone na kawałki, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki pokrojone w kostkę, tymianek oraz bulion. Dusimy na wolnym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając, aż gulasz zgęstnieje i nabierze intensywnej barwy. Do gulaszu idealnie pasuje chrupiąca bagietka.

3
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Bunkier - zapiekanka warzywna

Składniki

 

Nadzienie:

  • cukinie
  • marchewki
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 100 g tartego ementalera
  • 2 szalotki albo nieduże cebule czerwone
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

 

Do przygotowania formy:

  • 20 g masła
  • 2 łyżki tartej bułki

 

Sposób przygotowania

Ziemniaki gotujemy i robimy purée, dodając wszystkie jego składniki. Formę smarujemy masłem, wysypujemy 1 łyżką tartej bułki. Wylepiamy dno i brzegi formy ciastem, tworząc rant. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy. Podsmażamy warzywa przez 2 min na 2 łyżkach oliwy, solimy i pieprzymy. Posypujemy purée pozostałą tartą bułką, układamy na nim podsmażone warzywa i boczek, przesypując każdą warstwę serem. Układamy pokrojone w piórka szalotki, posypujemy resztą sera i polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy w temp. 180oC ok. 45 min.

4
Fot. Fot. Jarosław Madejski  i materiały promocyjne Fot. Fot. Jarosław Madejski i materiały promocyjne

Pijany kurczak z piwem Armagedon

Piwo jasne Armagedon, idealna na piątkową katastrofę, powstaje w browarze Krajan. Teraz dostępne nawet w promocyjnej cenie od 3,60PLN.

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • cebule
  • 330 ml jasnego piwa najlepiej Armagedon
  • 4 łyżki posiekanej natki
  • 3 łyżki 18% śmietany

 

Sposób przygotowania

Filety kroimy w kawałki, solimy, pieprzymy i odstawiamy na chwilę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy kurczaka i smażymy kilka minut na dużym ogniu. Wlewamy piwo, dodajemy 3 łyżki natki i dusimy 10 min. Przed zdjęciem z ognia dodajemy śmietanę, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Przed podaniem posypujemy resztą natki.

Uwaga: kurczaka można zastąpić wieprzowiną, wołowiną, indykiem. Można też dodać do mięsa kawałek pokrojonej w plasterki kiełbasy.

5
Fot. BBS Fot. BBS

Racuchy apokalipsy z jabłkami

I więcej dań z piwem.

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jaja
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka ciemnego piwa
  • jabłka
  • cynamon
  • cukier puder
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Grzaniec - katastrofa

Składniki

  • 0,2 l czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1/2 łyżeczki do kawy przyprawy do grzańca

 

Sposób przygotowania

Wino z przyprawą podgrzewamy w emaliowanym kubeczku. Gdy będzie już ciepłe, rozpuszczamy w nim łyżkę miodu. Podgrzewamy razem jeszcze moment - powinno być gorące, ale niech się nie zagotuje. Podajemy od razu.

7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożona krwawa Mary

Na wypadek globalnego ocieplenie polecamy mrożoną krwawą Mery.

(ok. 6 porcji)

 

Składniki

  • 500 ml soku pomidorowego
  • mała garstka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta soli selerowej
  • sok z połowy cytryny
  • 100 ml wódki
  • kilka kropli sosu Worcestershire
  • kilka kropli sosu Tabasco

 

Sposób przygotowania

Miksujemy razem sok pomidorowy, natkę pietruszki, sól selerową, sok i wódkę oraz oba sosy. Wlewamy do zabawnych foremek, np w kształcie serca, i zamrażamy. Gdy drink zastygnie, wyjmujemy go z foremek, dekorujemy grubą solą morską i grubo zmielonym pieprzem.

8
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Czarna dziura

Bez względu na stan pogodowy po końcu świata coś rozweselającego.

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wszystko wlewamy do wysokiego kufla i dodajemy kostkę lodu. Mieszamy, aż lód się rozpuści.

9
Więcej na ten temat: alkohol, drinki