Przysmaki z makiem
Rolada makowa z miodem i migdałami (Fot. Andrzej Gałązka)
Łamańce z makiem
Składniki
- 25 dag maku
- 10 dag bakalii (rodzynki, migdały, orzechy włoskie, kandyzowana skórka pomarańczy)
- 2-3 łyżki miodu
- likier migdałowy Amaretto
Ciasto:
- 20 dag masła
- 15 dag mąki
- 1 żółtko (ugotowane na twardo)
- 6-7 dag cukru pudru
Sposób przygotowania
Mak zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc, następnie gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Odcedzamy na sicie, przepuszczamy przez maszynkę 2 lub 3 razy (jest specjalne sitko do maku). Mak doprawiamy miodem, bakaliami, skrapiamy likierem Amaretto. Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników, wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkowujemy, wycinamy ciastka o dowolnych kształtach. Pieczemy 15 minut w temp. 180 st. Mak układamy na półmisku, dekorujemy łamańcami, oprószamy cukrem pudrem.
Rolada makowa z miodem i migdałami
(przepis z książki Marii Disslowej "Jak gotować. Praktyczny podręcznik kucharstwa. Poradnik we wszelkich sprawach odżywiania, zestawiania menu, urządzania przyjęć, dekoracji stołu", Wyd. Polskie R. Wegnera, 1936 r.)
Składniki
- 8 żółtek
- 12 dag cukru
- 1 laska wanilii
- 8 dag suchego maku
- 4 dag mąki
- 8 dag nieobranych migdałów
- 4 białka
- 1 łyżka masła do posmarowania blachy
Nadzienie:
- 1/2 szklanki miodu
- 6 dag płatków migdałowych
- 3 dag pierników
Glazura:
- 2 białka
- 6 dag cukru
- 3 dag płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Ucieramy żółtka z cukrem i ziarenkami wyjętymi z przekrojonej laski wanilii, dodajemy utarty mak, mąkę i migdały (posiekane bardzo drobno wraz z łupinkami). Delikatnie łączymy z pianą z białek. Ciasto rozsmarowujemy na natłuszczonej blasze, pieczemy 10-15 minut w temp. 200 st. (bez termoobiegu).
W rondelku lekko rumienimy miód, smarujemy upieczone ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi i startymi na tarce piernikami, zwijamy w roladę, póki ciasto jest gorące. Zawijamy w bawełnianą ściereczkę, pozostawiamy na kilka minut. Ponownie kładziemy na blasze, smarujemy glazurą: sztywną pianą ubitą z białek i cukru, posypujemy migdałami. Wstawiamy roladę do pieca, aby glazura wyschła.
Pierożki z makiem
(Dla 4 osób)
Farsz:
- 20 dag maku
- 1/2 litra mleka
- 5 dag masła
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka rodzynek
- garść orzechów
- 1 żółtko
Ciasto:
- 30 dag mąki
- szczypta soli
- 1 jajko
- gorąca woda
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Robimy farsz: przebrany i opłukany mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu 30 minut. Przestudzony mak przepuszczamy trzy razy przez maszynkę o drobnym sitku. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, rodzynki i drobno posiekane orzechy.
Farsz studzimy i mieszamy z żółtkiem. Robimy ciasto: z mąki wymieszanej z solą usypujemy kopczyk. Robimy w nim dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na 15 min. Potem je cienko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka i nakładamy na nie farsz. Sklejamy i zaciskamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Możemy podawać je od razu po wyjęciu z wody lub odsmażyć na rumiano na świeżym maśle.
Ciasto makowe z polewą
Składniki
- 8 jajek
- 125 g cukru pudru
- szczypta soli
- 225 g masła
- 1 torebka cukru waniliowego
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 25 g tartej bułki
- szczypta proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250 g zmielonego maku
- likier morelowy
- mąka i masło do formy
Sposób przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy z połową cukru pudru i szczyptą soli. Masło ucieramy z resztą cukru pudru, cukrem waniliowym i żółtkami. Ciągle ucierając, dodajemy orzechy, tartą bułkę, proszek do pieczenia i cynamon. Łączymy z makiem, wlewając nieco likieru do smaku, na koniec dodajemy pianę z białek, ostrożnie mieszając. Ciastem napełniamy tortownicę nasmarowaną masłem i wysypaną mąką, pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. Dekorujemy gotową polewą z białej czekolady.
Makowy deser
(Dla 4 osób)
Składniki
- 50 g rodzynek
- 20 ml koniaku
- 200 ml mleka
- 25 ml miodu
- 100 g mielonego maku
- 1 żółtko
- 150 g twarożku
- 100 g pokrojonych w plasterki bananów
- skórka otarta z 1 cytryny
- 150 ml śmietany kremówki
- maczek cukrowy do dekoracji
Sposób przygotowania
Rodzynki namaczamy w koniaku. Mleko zagotowujemy z miodem, zalewamy mak, odstawiamy na 15 minut. Wstawiamy do lodówki. Żółtko miksujemy z twarożkiem i bananami, dodając trochę skórki cytrynowej do smaku. Ubijamy śmietanę. Łączymy schłodzony mak z masą serową i osączonymi rodzynkami. Na koniec delikatnie mieszamy z bitą śmietaną i przekładamy krem do szklanych pucharków. Dekorujemy maczkiem cukrowym.