Słodkie Boże Narodzenie. Duńskie ciasteczka
Kransekager (Fot. Lukasz Zandecki)
Kransekager
(na 20 ciasteczek) W oryginale ma ciekawy wygląd (pierścienie ciasta tworzą stożkowatą wieżę), ale początkującym radzimy formować marcepan w kształt łódeczek. Smak niebiański, a wykonanie proste. Upraszczając nieco sprawę, można by rzec, że to pieczony marcepan. Idealny wypiek jest złotobrązowy, ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest wilgotny i lekko ciągnący.
Ciasto:
- 250 g masy marcepanowej dobrej jakości
- 250 g cukru trzcinowego
- 40 g białek jaj
- płatki migdałowe (ewentualnie)
Lukier:
- 100 g cukru pudru
- 1 białko z małego jajka
- sok z cytryny (kilka kropli)
Sposób przygotowania
Marcepan, cukier i białko zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Podgrzewamy ją w kąpieli wodnej do temperatury około 50°C, ciągle mieszając. Zwilżamy dłonie zimną wodą i formujemy z ciasta kuleczki o jednakowych rozmiarach, lekko rolując końcówki, by nadać ciastkom kształt łódeczek. Układamy je na papierze do pieczenia, możemy posypać płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 200°C na jasnozłoty kolor. Podczas studzenia przygotowujemy lukier. Cukier puder przesiewamy do miski. Powoli dodajemy białko, mieszając. Dolewamy odrobinę soku z cytryny. Nie ubijamy, tylko mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji, aby masa nie miała bąbelków powietrza w środku. Ciastka dekorujemy polewą. Przechowujemy w hermetycznym pudełku.
Pebernodder czyli pieprzowe orzechy
(na 50 sztuk) Maślane ciasteczka wielkości orzecha laskowego. Są kruche, delikatne i korzenne
Składniki
- 250 g masła (o temp. pokojowej)
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 600 g mąki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- po 1 łyżeczce imbiru
- po 1 łyżeczce cynamonu i ? opcjonalnie ? białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Sposób przygotowania
Ucieramy masło z cukrem na kremową masę. Stopniowo dodajemy jajka. Przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, mieszamy ją z przyprawami i stopniowo dodajemy do masy maślanej. Gdy powstanie elastyczne ciasto, formujemy z niego kilka długich i cienkich wałeczków. Kroimy je nożem na równe plasterki (ok. 1/2 cm) i każdemu nadajemy kształt kuleczki. Pieczemy w temperaturze 200°C przez 10-12 minut.
Ingefarkager
(na ok. 40 sztuk) Ciasteczka imbirowe w kształcie małych kuleczek, na grzbiecie mają charakterystyczne pręgi, czyli po prostu odcisk widelca. Amatorów pozornie kłócących się smaków zachwyci ich pieprzowo-imbirowa nuta.
Składniki
- 120 g miękkiego masła
- 70 g cukru trzcinowego
- 10 g cukru waniliowego
- 1 jajko
- 200 g przesianej mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżeczki sproszkowanego imbiru (lub po szczypcie kurkumy i kardamonu oraz 1 zmielony goździk)
- 1/4 łyżeczki amoniaku spożywczego
Sposób przygotowania
Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy na pulchną masę (możemy mikserem). Dodajemy jajko i znowu mieszamy. Wsypujemy mąkę, przyprawy oraz amoniak i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt luźne, możemy dodać trochę więcej mąki. Formujemy małe kuleczki, przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem i naciskamy widelcem, aby powstały paseczki. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 15-20 minut. Świetnie nadają się do przechowywania w puszce lub zamkniętym pojemniku.
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka
(na ok. 40 sztuk) Rodzaj chrupiących, cienkich pierników. Tradycyjny przysmak bożonarodzeniowy
Składniki
- 200 g masła
- 200 g brązowego syropu kukurydzianego (można zastąpić miodem lub rozpuścić 200 g brązowego cukru w 3 łyżkach wody)
- 150 g brązowego cukru (najlepiej muscovado)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 ml wody
- 600 g przesianej mąki
- 50 g posiekanych migdałów
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki goździków (zmielonych)
- szczypta imbiru
Sposób przygotowania
Podgrzewamy masło, syrop i brązowy cukier w rondelku. Rozpuszczamy w wodzie sodę i dodajemy do masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe składniki mieszamy w osobnej misce, a następnie dodajemy do masy i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy rulon, owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki (ok. 1/2 cm) i pieczemy około 7 minut ? trochę dłużej, jeśli są grubsze. Ostudzone przechowujemy w puszce.
Hindbarsnitter
(na 4-5 dużych ciastek) Prostokątne kanapeczki z mlecznego, kruchego ciasta, przekładane dżemem malinowym i oblane lukrem
Ciasto:
- 100 g mąki
- szczypta proszku do pieczenia
- 50 g polenty (kaszki kukurydzianej)
- 120 g masła
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 żółtka
- 150 g dżemu malinowego
- ew. świeże maliny do dekoracji
Biały lukier:
- 1 białko
- 150 g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy polentę, pokrojone w kosteczkę masło i cukier. Szybko zagniatamy ciasto, tak aby nie było w nim grudek masła. Dodajemy żółtka, wyrabiamy i owijamy folią. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na grubość 2-3 mm. Wykrawamy dwa prostokąty o wymiarach 25 x 12 cm i pieczemy około 15 minut, aż będą złotawe. Pozostawiamy do ostygnięcia. Robimy lukier, taki sam jak w przepisie na kransekager (powyżej). Na jednym prostokącie rozprowadzamy dżem, a na drugim trochę lukru. Ciastko z lukrem układamy na ciastku z malinami i lekko dociskamy. Kroimy na 4-5 kanapek (6 x 11 cm). Kanapeczki są gotowe, gdy lukier zastygnie. Można je udekorować malinami.