Wigilia? Tylko u Mamy!
Pierogi z kapustą i grzybami (Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl)
Zupa grzybowa
Autorką przepisu jest Mama Inki, Marty i Piotrka
Składniki
- 2 głowy karpia
- 1 pęczek włoszczyzny
- kilka suszonych grzybków
- 3-4 mrożone prawdziwki
- 5 dag masła
- 1 łyżka mąki
- 10 dag łazanek (najlepiej domowych)
- natka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ugotuj wywar z ryb i włoszczyzny, przecedź do innego garnka. Suszone grzybki namocz i ugotuj, a wywar, w którym się gotowały, przecedź i połącz z bulionem rybnym. Wlej tyle wody, aby otrzymać 2 l zupy. Rozpuść masło, uduś na nim pokrojone w plasterki rozmrożone prawdziwki. Dodaj do zupy, a masło, w którym się dusiły, oprósz mąką, zasmaż na złoty kolor i również wymieszaj z zupą. Zagotuj. Włóż ugotowane łazanki, przypraw, posyp natką.
4-6 porcji, 45 minut
Barszcz czerwony z grzybowymi uszkami
Składniki
- 1,5 kg buraków
- 2-4 starte ząbki czosnku
- sól
- pieprz i cukier do smaku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sok z 1 z cytryny
- 1 łyżka masła lub oliwy
- malinowy ocet winny do smaku
Sposób przygotowania
Buraki obieramy i ścieramy na grubej tarce lub w malakserze. Razem z czosnkiem przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak by były przykryte. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Wywar powinien chłodzić się powoli! Cedzimy, zachowując płyn. Ponownie zalewamy buraki zimną wodą, tak by je przykryła i znów zagotowujemy. Studzimy i odcedzamy. Łączymy oba buraczane wywary i mocno doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i majerankiem. Podgrzewamy, nie gotujemy! Gdy smak będzie mocny i nasycony, przecedzamy barszcz przez drobne sito lub gazę. Nie zostawiamy go z przyprawami, bo ich smak będzie zbyt intensywny. Przed podaniem sprawdzamy nasycenie słodyczą i kwasem, doprawiamy cukrem, octem winnym, sokiem z cytryny, dodajemy masło lub oliwę i podgrzewamy. Podajemy z uszkami.
Karp faszerowany
Przepis dostaliśmy od Mamy Magdy i Elki
Składniki
- 1 karp
- 1 cebula pokrojona w krążki
- 2 ząbki czosnku pokrojone w ćwiartki
- przyprawa warzywna (np. Jarzynka)
Nadzienie
- filety z połowy karpia
- sól, pieprz, przyprawa warzywna
- cebula
- żółtko
- tarta bułka
Sos grecki
- 4 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/2 małego selera
- olej lub oliwa
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz i przyprawa warzywna
Sposób przygotowania
Przygotuj rybę do nadziania: wypatrosz ją, oskrob, oczyść, umyj. Do środka włóż krążki cebuli i czosnek, wsyp też trochę jarzynki. Zawiń w folię aluminiową, włóż do zamrażalnika na co najmniej 2 dni. W dniu przyrządzania rozmroź karpia w temperaturze pokojowej. W tym czasie przepuść przez maszynkę filety z połowy karpia, przypraw do smaku solą, pieprzem i jarzynką, wymieszaj z żółtkiem i startą cebulą. Dodaj tyle tartej bułki, aby farsz miał gęstość masy na kotlety mielone. Usuń cebulę i czosnek z rozmrożonego karpia, do wnętrza ryby włóż przygotowane nadzienie i zaszyj bawełnianą nicią. Upiecz do miękkości w temp. 190 st. W czasie gdy ryba się piecze, przygotuj sos grecki: marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na grubej tarce lub pokrój w plasterki, uduś na oleju lub oliwie, wymieszaj z koncentratem. Sosem przykryj rybę. Możesz podać od razu, ale smaczna jest też na zimno.
4-6 porcji, godzina (+ czas oczekiwania)
Śledzie z pomidorową cebulą
Autorką przepisu jest Mama Bartosza i Kamila
Składniki
- 4-6 dorodnych śledzi matias
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- Przyprawa do zup w płynie
- oliwa
- Pieprz, cukier
- ocet balsamiczny
- cytryna
Sposób przygotowania:
Śledzie wypłucz lub wymocz w wodzie albo mleku, aby nie były zbyt słone. Pokrój w dzwonka i ułóż w miseczce. W oddzielnym naczyniu przygotuj sos: koncentrat wymieszaj z łyżką oliwy, sokiem z 1/2 cytryny i łyżeczką cukru. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, przypraw do smaku pieprzem. Posiekaj cebulę, dodaj nieco octu balsamicznego i cukru. Wymieszaj i odstaw na kilka minut. Sos pomidorowy połącz z cebulą i polej śledzie. Do sosu możesz dodać odrobinę węgierskiej pasty paprykowej, wtedy smak będzie bardziej pikantny.
Kapusta z fasolką
Przepis przekazała nam Mama Inki, Marty i Piotrka
Składniki
- 1 słoik (1 litr) kiszonej kapusty
- 10 dag suszonego grochu łuskanego
- 10 dag kolorowej fasolki
- sól, pieprz
- przyprawa warzywna typu Jarzynka
- 1 łyżka oliwy lub oleju lnianego (może być też masło)
Sposób przygotowania
Namocz groch i fasolkę, następnego dnia ugotuj w oddzielnych naczyniach. Zalej kiszoną kapustę wodą, zagotuj ją, odcedź, aby nie była zbyt kwaśna. Przetrzyj do kapusty cały groch i połowę fasolki, wymieszaj z oliwą lub olejem, przypraw do smaku solą, pieprzem i jarzynką. Dodaj pozostałą fasolkę, wymieszaj.
4-6 porcji, 20 minut (+ czas namaczania i gotowania)
Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego
(Dla 4 osób)
Składniki
- 30 dag śledzi korzennych
- 1 czerwona cebula
- garść suszonych śliwek bez pestek
- 1 kieliszek śliwowicy
- 1 łyżka ciemnego cukru
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 2-cm kostkę. Siekamy drobno cebulę, śliwki moczymy przez godzinę w gorącej wodzie. W osobnym naczyniu mieszamy dokładnie śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę oraz pokrojone połówki śliwek wkładamy do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 3 godziny do lodówki.
Autor
Tomek WoźniakPierogi z kapustą i grzybami
Autorką przepisu jest Mama Wojtka i Agnieszki
Składniki
- 1/2 kg mąki
- 200 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Farsz
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 duża posiekana cebula
- Sól, pieprz
- 4-6 łyżek Bułki tartej
- 4 łyżki oleju
- 5 dag suszonych grzybów
Sposób przygotowania
Zrób farsz: posiekaną kapustę uduś na oleju, dodaj usmażoną cebulę, tartą bułkę i ugotowane, posiekane grzyby. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Zagnieć ciasto z mąki, soli i jajka, dolewając po trochu wodę i zagniatając tak długo, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić. Podziel je na 4 części i cienko rozwałkuj. Z ciasta wytnij szklanką krążki, na każdy nałóż czubatą łyżeczkę farszu, złóż na pół i zaciśnij brzegi. Uformowane pierogi gotuj w płaskim, szerokim garnku w osolonej wodzie. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze na małym ogniu przez 4-5 minut, po czym wyjmij łyżką cedzakową, osącz i przełóż na półmisek.
4-6 porcji, godzina i 30
Pierogi z suszonymi śliwkami
Autorką przepisu jest Mama Kariny i Agnieszki
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 1 jajko
Farsz:
- 40 dag suszonych śliwek
- 1 łyżka cukru
- sól do smaku
Do polania pierogów:
- masło i bułka tarta
- lub śmietana i cukier
Sposób przygotowania
Zrób farsz: śliwki umyj, zalej wodą i pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj (3-5 minut) w wodzie, w której się moczyły, odcedź (wywar ze śliwek możesz dolać do wigilijnego kompotu). Śliwki wypestkuj, posyp cukrem i rozetrzyj w misce na gładką masę.
Robimy ciasto: Z mąki, jajka i szklanki wody zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy, wytnij szklanką kółka, nakładaj na nie farsz śliwkowy i dokładnie sklejaj brzegi. Gotuj w lekko posolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię (3-5 minut). Pierogi podawaj polane bułeczką zrumienioną na maśle lub śmietaną z cukrem.
6 porcji, godzina (+ czas namaczania)
Pierogi pieczone
Przepis przekazała Mama Kariny i Agnieszki
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki śmietany 22-proc.
- szczypta soli
- 1 jajko
Farsz:
- 75 dag kiszonej kapusty
- 10 suszonych grzybów
- 2 cebule
- 3 jajka na twardo
- 2 łyżki oleju
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zrób ciasto: mąkę z solą przesiej na stolnicę, dodaj masło i posiekaj. Dodaj żółtka i śmietanę, szybko wyrób ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
Zrób farsz: umyj i ugotuj grzyby. Kapustę kilka razy wypłucz w zimnej wodzie, ugotuj, ostudź, odciśnij, posiekaj. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Obrane jajka oraz grzyby posiekaj. Przygotowane składniki wymieszaj, przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, 2 łyżkami majeranku, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj i wytnij szklanką krążki. Nałóż na nie farsz i sklej brzegi. Pierogi posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz na złoty kolor w temp. 180 st. Podawaj do zupy grzybowej lub czerwonego barszczu.
4-6 porcji, godzina i 30 minut
Strucla z makiem
dla 4 osób
Ciasto
- 40 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 5 dag drożdży
- 3 łyżki śmietany 22-proc.
- 2 jajka
- 2 żółtka
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1/3 łyżeczki soli
- masło do formy
Nadzienie
- 40 dag maku
- 1 litr mleka
- 15 dag masła
- 3/4 szklanki miodu
- 1 laska wanilii
- 10 dag posiekanych migdałów
- 15 dag sparzonych rodzynek
- 1/4 szklanki smażonej skórki pomarańczowej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki brandy
Sposób przygotowania
Zrób nadzienie: mak umyj na sicie, zalej wrzącym mlekiem, gotuj na małym ogniu 30 minut. Osącz i zmiel trzy lub cztery razy. Masło roztop, dodaj miód, ziarenka wanilii, bakalie, skórkę i mak, smaż 15 minut, mieszając. Ostudź, dodaj brandy, 4 żółtka utarte z cukrem i pianę z białek, wymieszaj. Zrób ciasto: drożdże rozprowadź śmietaną, posiekaj z resztą składników, zagnieć luźne, lśniące ciasto. Rozwałkuj na prostokąt, pokryj nadzieniem, pozostaw wolne brzegi. Zwiń, sklej końce i przenieś do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryj ściereczką, odstaw na godzinę. Piecz 45-50 minut w temp. 180 st. Gdy strucla ostygnie, możesz ją polukrować.
Autor
Magazyn KuchniaKompot z suszonych owoców
Składniki
- po 200 g suszonych śliwek, suszonych moreli i rodzynek
- 100 g suszonych fig
- 1,5-2 l wody
- 4 łyżki cukru
- 3 goździki
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Suszone owoce myjemy, wrzucamy do garnka z wodą, słodzimy, dodajemy goździki, odstawiamy do namoczenia na 15 minut. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, aż owoce zmiękną (ale nie powinny się rozpadać), a płyn lekko zgęstnieje.
Usuwamy goździki, doprawiamy cynamonem. Uwaga: do przygotowania kompotu możemy użyć też innych suszonych owoców: jabłek, gruszek, bananów. Obowiązkowym składnikiem są jedynie suszone śliwki, nadające napojowi charakterystyczny smak.
Autor
Przemysław Muszyński