Mięsiwa na święta przybywa
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym (Fot. Jarosław Madejski)
Polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim
Składniki
- 45 dag mrożonego ciasta francuskiego
- 60 dag (dwa ładne kawałki) polędwiczek wieprzowych
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki łagodnej musztardy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 żółtko, mąka
Sposób przygotowania
Ciasto rozmrażamy, kroimy na połowę. Mięso pieprzymy, nacieramy musztardą. Rozgniatamy ząbki czosnku, nie obierając ich, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Wkładamy mięso, obsmażamy z każdej strony, solimy. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (bez termoobiegu). Blachę wykładamy pergaminem.
Oba kawałki ciasta rozwałkowujemy na prostokąty 20 x 30 cm. Na każdym układamy kawałek polędwicy, zawijamy jak krokiet. Układamy na blasze złączeniem ciasta do dołu. Wierzch smarujemy żółtkiem, pieczemy 25 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotowe mięso przykrywamy folią aluminiową.
Pierś z indyka z meksykańskim sosem orzechowym
Składniki
- 1 spora garść natki pietruszki
- 1/4 szklanki oliwy
- 3-4 łyżki soku z limonki
- 3 duże, obrane ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu chilli
- 2 listki laurowe
- 2 łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- 2 kawałki piersi indyka (po 1 kg)
- 60 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
Sos orzechowy:
- 6 łyżek oliwy
- 6 dużych, obranych ząbków czosnku
- 25 dag orzechów laskowych
- 1 duży lub 2 małe banany
- 80 dag jabłek
- 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
- 2-3 papryczki chilli
- 10-15 dag suszonych śliwek
- 7 goździków
- 6 ziaren ziela angielskiego
- po 1/2 łyżeczki nasion kolendry, anyżu i kuminu
- mały kawałek cynamonu
- 2 tortille
- 2 litry bulionu drobiowego
- 2 łyżki octu winnego (białego, najlepiej jabłkowego)
Sposób przygotowania
Robimy sos: w rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy czosnek, po 2 minutach wyjmujemy go do miski, a na tłuszcz wkładamy orzechy i smażymy je 3 minuty, mieszając. Przekładamy orzechy do miski z czosnkiem, a na patelnię wkładamy pokrojone w cząstki, obrane jabłka i banany. Smażymy je 5 minut, przekładamy do miski z czosnkiem i orzechami. Smażymy cebulę i ją także wkładamy do miski. Patelnię wycieramy, na suchej podsmażamy króciutko papryczki chilli. Wkładamy je do miski,
na patelni podgrzewamy śliwki (bez pestek). Po 2 minutach przekładamy je do miski. Jeszcze raz wycieramy patelnię i podgrzewamy na niej przyprawy. Mieszamy z pozostałymi składnikami, dodajemy podpieczone i pokruszone tortille. Wlewamy bulion, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut. Następnie wyjmujemy cynamon, a sos miksujemy, dodając nieco więcej bulionu, jeśli trzeba. Zagotowujemy sos, mieszając, zmniejszamy ogień do minimum i podgrzewamy go 1 godzinę i 45 minut, mieszając od czasu do czasu (jeśli przywiera, można wlać jeszcze trochę bulionu). Na koniec dodajemy ocet, przyprawiamy solą. Gdy sos jest gotowy, przyrządzamy indyka: miksujemy wszystkie składniki dania oprócz mięsa. Piersi indyka nacieramy powstałą mieszanką, przykrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki. Mięso wyjmujemy (marynatę pozostawiamy), solimy, pieprzymy, obkładamy boczkiem, tak by plasterki zachodziły jeden na drugi, przypinamy je wykałaczkami i obwiązujemy całość nicią. Przykrywamy folią i wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Pieczemy w 180°C przez 25 min, zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy jeszcze 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika przykrywamy mięso folią aluminiową i pozostawiamy na kwadrans, dopiero potem kroimy. Podajemy z podgrzanym sosem.
Indyk z pesto
Składniki
- 4 szklanki ugotowanego na półmiękko ryżu
- 1 szklanka pesto (najlepiej domowego)
- 1/2 szklanki orzeszków pinii
- 1 nieduży indyk (4-5 kg)
- oliwa
- 40 dag wędzonego bekonu
- pokrojonego w cienkie plasterki
Sposób przygotowania
Ryż mieszamy z pesto i orzeszkami, napełniamy nim wnętrze indyka. Spinamy wykałaczkami otwór w tuszce i obwiązujemy wykałaczki nitką. Podwiązujemy nogi i skrzydła. Indyka nacieramy oliwą, układamy na ruszcie, pod spód wkładamy brytfannę. Na wierzch kładziemy plasterki bekonu. Pieczemy indyka przez godzinę w temperaturze 160°C. Odwracamy indyka, obkładamy świeżym bekonem, pieczemy jeszcze przez godzinę. Na koniec przewracamy indyka na grzbiet, piersi i udka obkładamy świeżymi plasterkami bekonu i dopiekamy, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu smarujemy je wytworzonym sosem.
Polędwica w sosie borowikowym
Składniki
- 2 łyżki świeżych listków tymianku
- 2 łyżeczki grubej soli
- 3 rozgniecione ząbki czosnku
- czosnku
- 1 kawałek (1-1,5 kg) polędwicy wołowej (chateaubriand)
- 4 łyżki oliwy
- 40-50 dag borowików
- 2 łyżki posiekanych szalotek
- 4 łyżki brandy
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki dobrego bulionu wołowego (najlepiej domowego)
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mieszamy 1 łyżkę tymianku z 2 łyżeczkami soli i 2 ząbkami czosnku. Nacieramy mieszanką polędwicę, po czym zawijamy ją w folię i wkładamy na 1-2 dni do lodówki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, pokrojone grzyby smażymy 7-8 min. Dodajemy szalotki, resztę czosnku i łyżeczkę tymianku. Po 2 min wlewamy połowę brandy i smażymy, mieszając, 20 sekund. Wlewamy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Dużą brytfannę smarujemy oliwą. Na patelni rozgrzewamy ostatnią łyżkę oliwy, smażymy polędwicę z każdej strony, w sumie nie dłużej niż 5 min. Przekładamy mięso do brytfanny, pieczemy 25-30 minut. Przekładamy na deskę, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na 10 min, by soki rozłożyły się w mięsie. Podgrzewamy grzyby, oprószamy je mąką, zasmażamy. Do brytfanny, w której piekło się mięso, wlewamy resztę brandy, zeskrobujemy ?smak? z dna i ścianek, a potem wlewamy wszystko do grzybów razem z bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy resztę tymianku, przyprawiamy solą i pieprzem. Kroimy polędwicę i podajemy ją z sosem, posypaną natką. Dobrym dodatkiem jest purée ziemniaczane.
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym
Składniki
- (po 20 dag na osobę) 4 piersi kaczki
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki masła
Sos:
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- po 4 łyżki białego wytrawnego wina i cointreau
- sól, biały pieprz
- 1 łyżka zielonego marynowanego pieprzu
Sposób przygotowania
Nacinamy w kratkę skórę na kaczych piersiach, nacieramy mięso mieszanką soli, pieprzu i tymianku. Wkładamy je na patelnię i smażymy na maśle z obu stron, aż przyrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie lekko różowe. Owijamy w folię aluminiową, aby nie wystygło. Do tłuszczu na patelni dodajemy bulion, sok, wino i cointreau. Zagotowujemy sos na mocnym ogniu. Przecedzamy przez sitko, przyprawiamy solą oraz białym i zielonym pieprzem.
Schab po niemiecku
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 szklanka piwa
- 80 dag obranych ziemniaków
- 4 obrane marchewki
- 2 obrane cebule
- 4 pomidory
- 1 łyżeczka kminku
Sposób przygotowania
Mięso nacieramy mieszanką posiekanego czosnku, soli, pieprzu i układamy w brytfannie. Podlewamy połową piwa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 15 minut w temp. 200°C. Odwracamy, wlewamy resztę piwa, odkrywamy i pieczemy przez 45 min, polewając mięso tworzącym się sosem. Wszystkie warzywa kroimy na połówki. Układamy obok mięsa, posypujemy kminkiem. Pieczemy aż mięso będzie rumiane, a warzywa miękkie (ok. 50 min).