Blogerzy polecają: świąteczne słodkości

red.
Pierniczki

Pierniczki (fot. sprawdzonakuchnia)

W święta nie może zabraknąć słodkich przysmaków. Swoimi przepisami na bożonarodzeniowe łakocie dzielą się z nami blogerzy Kuchni.
1 z 10
fot. sprawdzonakuchnia
fot. sprawdzonakuchnia

Lukrowane pierniczki

Składniki:

150 g melasy lub syropu klonowego

375 g mąki pszennej

100 g cukru pudru

110 g masła

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki mielonego imbiru

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki mielonych goździków

1/4 łyżeczki soli

1 duże jajko

2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

 

Składniki na lukier:

1 białko

1 i 1/2 szklanka cukru pudru

 

W rondlu podgrzać melasę, cukier i masło, do połączenia się składników, przestudzić.

Do miski miksera wsypać wszystkie sypkie składniki, wymieszać.

Dodać jajko i przestudzoną melasę z masłem i cukrem, wyrobić na jednolitą masę.

Ciasto zawinąć w folię i włożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki.

Odcinać niewielkie kawałki ciasta, rozwałkować na oprószonym mąką blacie.

Postarajcie się rozwałkować ciasto dość cienko, ciastka będą wtedy lepsze.

Następnie foremkami wycinać ciastka. Układać wykrojone pierniczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 175 st C

Piec przez 8 do 10 minut, do czasu przyrumienienia brzegów ciastek.

Wyjąć z piekarnika i koniecznie wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu można przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku!

 

Przygotowanie lukru

W misce umieścić biało i stopniowo dodawać cukier puder, ciągle mieszając. Pamiętajcie aby cukier był przesiany, ułatwi to ucieranie lukru

Kiedy lukier ma już odpowiednią konsystencję można przystąpić od dekorowania pierniczków.

 

Wskazówki:

Jeśli chodzi o lukier, to powinien być dobrze utarty, tak aby nie było w nim grudek cukru. Może okazać się, że cukru będziecie potrzebować mniej lub więcej, niż jest w przepisie, zależy to od wielkości białka. Lukier powinien być dość gęsty, najlepiej sprawdzić czy jest już gotowy wykonując próbę. Należy umoczyć wykałaczkę w lukrze i zrobić kropkę na ciastu, jeśli kropka zostanie w formie półkuli i nie rozpłynie się to znak, że lukier jest gotowy. Gdyby zdarzyło się tak, że będzie się rozpływał to dosypcie jeszcze cukru pudru, a jeśli będzie zbyt gęsty kapnijcie kilka kropel zimnej wody. Idealny lukier daje się łatwo rozprowadzać na ciastku i szybko zastyga. Jeśli chcecie zrobić kolorowy lukier, podzielcie go na porcje i do każdej dodajcie barwnik spożywczy, po dodaniu barwnika lukier należy dokładnie rozmieszać. Jeśli będą to barwniki w płynie mogą trochę rozrzedzić lukier, należy wtedy dodać więcej cukru. Gotowy lukier przykryjcie folią spożywczą, aby nie obsychał. Lukier można przechować przez noc szczelnie przykryty folią, jeśli troszkę zgęstnieje można dodać odrobinę wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do dekorowania używam tuby zrobionej z pergaminu, zwijam kawałek pergaminu w rożek, nakładam do niej lukier i przycinam koniec rożka, tworząc odpowiednio małą dziurkę. Jeśli będzie Wam wygodniej użyjcie do tego strzykawki lub rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.

 

Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia >>

2 z 10
fot. anyzkowo
fot. anyzkowo

Muffinkowe renifery

Składniki:

200 g margaryny,

150 g cukru,

20 g kakao,

150 ml mleka,

3 jajka,

380 g mąki,

2 łyżeczki proszku do pieczenia



Dodatkowe składniki:

Biszkopty, draże,

precelki


Składniki polewa:

100ml śmietanki 30%,

150g czekolady gorzkiej.


Margarynę, cukier oraz kakao rozpuść w rondelku. Pozostaw do ostygnięcia. Jajka roztrzep widelcem, dodaj mleko, wymieszaj ponownie. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ostudzoną masę z rondelka. Wszystko dokładnie wymieszaj mikserem. Wypełnij foremki ciastem. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni C.

Przygotowanie polewy: śmietankę wlej do rondelka. Doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i wrzuć połamaną czekoladę. Całość mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady.

Przygotowanie reniferów: muffinki polej polewą. Umieść biszkopta na środku babeczki i wyżej draży na oczy. Pędzelkiem namaluj buzię i oczka. Precelki wbij w muffinki.

 

Przepis pochodzi z bloga Anyżkowo >>

3 z 10
fot. olainthekitchen
fot. olainthekitchen

Rolada makowo - marcepanowa

Ciasto:

3,5 szklanki mąki

50 g drożdży + łyżka cukru

1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

200 g masła

2 żółtka

skórka z jednej cytryny

4 łyżki cukru

 

Nadzienie makowe:

200 g maku

1/2 szklanki cukru

50 g masła

2 jajka

1 łyżka miodu

1 łyżeczka kakao

1 czubata łyżeczka kartoflanki

20 g rodzynek

20 g dowolnych orzechów

kilka kropel olejku migdałowego

 

Nadzienie marcepanowe:

200 g marcepanu

5 łyżek konfitury morelowej

30 g migdałów bez skórki

 

Drożdże w kruszyć do szklanki, zasypać cukrem i zostawić do rozpuszczenia. Mąkę przesiać, posiekać z  masłem. Do mąki dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę.

Mak zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 30 minut. Ostudzić. Mak odcedzić i zmielić trzy razy.

Do maku dodać rozpuszczone masło, miód, kakao, cukier, jajka, kartoflankę, olejek. Chwilę ucierać. Do masy dorzucić rodzynki i drobno pokrojone orzechy.

Marcepan przełożyć do miski, dodać konfiturę morelową i bardzo drobno pokrojone migdały. Masę zagnieść, do połączenia składników.

Ciasto rozwałkować, podzielić na dwie równe części, na jednej ułożyć nadzienie makowe, na drugim placku nadzienie marcepanowe. Zwinąć jak roladę. W foremce ułożyć ciasto makowe, posmarować białkiem, włożyć roladę marcepanową. Wierzch posmarować rozpuszczonym masłem. Piec około godziny w temp. 180 stopni C.

 

Przepis pochodzi z bloga Ola in the kitchen >>

4 z 10
fot. tarzynka
fot. tarzynka

Biscotti z żurawinami, pistacjami i białą czekoladą

Składniki na ok. 70 niedużych biscotti:

- 200 g miękkiego masła

- 1 szklanka cukru

- 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka)

- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można zastąpić 2 łyżkami cukru z wanilią)

- skórka otarta z 1 cytryny

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 3 szklanki mąki (plus do podsypywania)

- 1 szklanka wyłuskanych orzechów pistacjowych (ok. 300 g w skorupkach)

- 1 szklanka suszonych żurawin

- 100 g białej czekolady połamanej na małe kawałki

Nagrzać piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem, bez niego do 190).

W misce utrzeć na puch masło, ucierając dodać partiami 1/2 szklanki cukru, żółtka jaj i ekstrakt z wanilii. Mąkę zmieszać ze skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać partiami do masła z cukrem. Masa nie będzie ciastowa, raczej trochę krusząca się. W oddzielnym naczyniu ubić pianę z białek, dodać ubijając pozostałe 1/2 szklanki cukru. Połączyć z ciastem (robię to mikserem). Dodać pistacje, żurawinę i czekoladę. Dobrze wymieszać łyżką.

Stolnicę posypać obficie mąką. Ciasto jest miękkie i klejące i tego wymaga. Podzielić je na cztery części. Omączonymi rękami uformować (utoczyć) cztery wałki o wymiarach mniej więcej 3 cm x 4 cm x 36 cm. Ostrożnie przenieść na wyłożoną papierem do pieczenia (lub matą silikonową) blachę zachowując między wałkami odstępy. Piec w gorącym piekarniku 25 - 30 minut aż będą złote. Wyjąć, lekko wystudzić. Zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Ostrożnie przełożyć ciasto na deskę i pokroić (ostrym  nożem, najlepiej z ząbkami) pod kątem ok. 45 stopni na kromki ok. centymetrowej szerokości. Ułożyć na blachach wyłożonych papierem (co najmniej dwie są teraz potrzebne, najlepiej trzy). Włożyć ponownie do piekarnika na 10 - 15 minut. Wystudzić na kratce. Przełożyć do szczelnych pojemników (np. puszek).

 

Przepis pochodzi z bloga Tarzynkowo >>

5 z 10
fot. wegannerd
fot. wegannerd

Piernik wegański

Syrop

1,5 szklanki czerwonego półsłodkiego wina

2/3 szklanki cukru brązowego lub białego

2 owoce kardamonu

parę igiełek rozmarynu

kawałek imbiru

kora cynamonowa

laska wanilii

 

Wino odmierzamy i wlewamy do rondla. Dodajemy cukier i wszystkie przyprawy.  Kardamon po prostu zgnieć nożem i dodaj do reszty. Mieszamy drewnianą łyżką, aż cukier się rozpuści. Zostawiamy na małym ogniu, niech się powoli zagotuje. Potem od czasu do czasu mieszamy. Płyn powinien zredukować swoją objętość i zgęstnieć do konsystencji syropu klonowego.   Przelej płyn przez sitko, wyławiając kawałki imbiru, rozmarynu itd.  Powinno wyjść około 3/4 kubka syropu.

 

Piernik

2 kubki mąki

2 łyżki skrobi ziemniaczanej

1-2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

szczypta soli

1 kubek mleka sojowego

2 łyżki stołowe octu jabłkowego/malinowego

3/4 kubka syropu na bazie wina

2 łyżki oleju

garść suszonych jabłek do ciasta i do ozdoby

garść orzechów włoskich

parę suszonych śliwek

garść wiórek kokosowych

 

Odlej kubek mleka i dodaj do niego ocet. Wymieszaj i odstaw na 10 minut. Mąkę, skrobię, sól, proszek, sodę i kakao przesiej przez sito do dużej miski. Zrób w suchych składnikach dołek i wlej zakwaszone mleko. Zacznij mieszać i powoli dodawaj syrop. Ciasto powinno być mokre i mieć lekką konsystencję. Dodaj olej i wymieszaj wszystko znowu. Dodaj parę pokrojonych śliwek, suszonych jabłek i wymieszaj.

Przygotuj okrągłą formę. Posmaruj ją oliwą lub obłóż dno papierem do pieczenia. W dłoniach rozgnieć orzechy na mniejsze kawałki i rozsyp je na dno formy. Przelej ciasto do formy, wyrównaj, posyp wiórkami kokosowymi i ułóż na nim kawałki jabłek. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C i piecz około 40 minut. Sprawdzaj wykałaczką lub zapałką czy ciasto w środku jest mokre, powinno być suche. Po ostygnięciu oprósz cukrem pudrem. Jeśli masz jeszcze trochę syropu z wina, jedz maczając kawałki piernika w słodkim, korzennym sosie.

 

Przepis pochodzi z bloga Wegan nerd >>

6 z 10
fot. ralpheek
fot. ralpheek

Sernik z krówką

Ciasto:

2 szklanki mąki

4 łyżki cukru muscovado

2 jajka

2 łyżki kwaśnej śmietany

100 g miękkiego masła

łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa serowa:

700 g twarogu tłustego (zmielonego dwukrotnie)

50 g masła

300 g cukierków krówek

2 łyżki śmietany

4 jajka

4 łyżki cukru muscovado

2 łyżki mąki ziemniaczanej

laska wanilii

 

Składniki na ciasto szybko zagnieść i wstawić do lodówki. Przygotować blaszkę - tortownica o średnicy 20 cm. - dno wyłożyć pergaminem, boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Ser zmielić przynajmniej dwukrotnie, masło roztopić i wrzucić do niego krówki. Nie mieszamy masy, tylko lekko potrząsamy garnkiem. Nie gotujemy masy! Do roztopionych krówek dodajemy ziarenka wyłuskane z laski wanilii i cukier. Twaróg dokładnie mieszamy z mąką i jajkami. Dodajemy masę krówkową. Dokładnie mieszamy starając się nie napowietrzyć za bardzo masy. Blaszkę wykładamy ciastem - spód i boki. Wylewamy ser. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni C. Jeśli sernik za szybko zacznie się rumienić przykrywamy go folią aluminiową.

 

Przepis pochodzi z bloga Old White Table >>

7 z 10
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Babka marmurkowa

Składniki:

200g masła

0,5 szklanki mleka

4 jaja

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 budyniu śmietankowego

1 cukier z prawdziwą wanilią

1 łyżka kakao

forma z kominkiem o długości 24 cm

 

Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka. Dodaj mąkę, budyń, proszek i cukier, podlewając mlekiem, które ma temperaturę pokojową. Białka ubij na sztywno i wmieszaj ciasto. Blachę wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. Wylej 3/4 ciasta, do pozostałego ciasta dodaj kakao, wmieszaj by nie było grudek i wylej równomiernie na wierzch ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 50 min.

 

Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>

8 z 10
fot. olainthekitchen
fot. olainthekitchen

Serowa Stefka

Składniki:

7 opakowań (każdy po 80 g) herbatników w polewie czekoladowej

600 g sera śmietankowego

300 ml śmietany kremówki

cukier puder

żelatyna

polewa czekoladowa albo rozpuszczona czekolada

 

Żelatynę namoczyć. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. W osobnej misce wymieszać ser z cukrem pudrem. Obie masy połączyć. Żelatynę rozpuścić, po ostudzeniu dodać do masy.

Paczkę herbatników rozłożyć, przykryć warstwą kremu, potem znowu warstwa herbatników i tak po kolei, aż  do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa powinna być z masy śmietankowej. Stefkę polać polewą i przenieść w chłodne miejsce na minimum 12 godzin.

 

Przepis pochodzi z bloga Ola in the kitchen >>

9 z 10
fot. ewe.wo
fot. ewe.wo

Pomarańczowo - czekoladowe pierniczki

Składniki na 65 sztuk:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

4 łyżki kakao

6 łyżek cukru pudru

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

szczypta soli

skórka z połowy pomarańczy (obrana zesterem i posiekana)

90g masła

1 małe jajko

6 łyżek płynnego miodu

30g gorzkiej czekolady


Pierwszych sześć składników wymieszajcie i przesiejcie przez sito.

Do małego rondla włóżcie masło, dodajcie melasę i pokruszoną czekoladę. Podgrzewajcie, cały czas mieszając, aż składniki dokładnie się połączą. Odstawcie na bok, by masa lekko przestygła (powinna być jeszcze ciepła).

Do przesianych wcześniej składników wbijcie jajko, dodajcie rozpuszczoną masę i skórkę z pomarańczy, dokładnie zmiksujcie. Powstałe ciasto (będzie klejące) przełóżcie do miski, owińcie szczelnie folią do żywności i przełóżcie do lodówki. Zostawcie je tam na 1-2 godziny (masa powinna przestać się kleić).

Piekarnik rozgrzejcie do 175 stopni C (górna i dolna grzałka).

Ciasto wyciągajcie z lodówki partiami i wałkujcie ciasto cienko (na około 2-3 mm). Foremkami wycinajcie Wasze ulubione kształty.

Pieczcie w rozgrzanym piekarniku przez 12 minut. Delikatnie przekładajcie na kratkę,  zostawcie do ostygnięcia.

 

Przepis pochodzi z bloga Lubię to...gotowanie! >>

10 z 10

Bloguj z Kuchnią!

PODZIEL SIĘ SWOIMI PRZEPISAMI >>

 

 Fot. Shutterstock

Więcej na ten temat: blogi kulinarne, ciasto, potrawy wigilijne